Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 46 минута, Zoran Đurović рече

Да ли ћеш се научити да стављаш цитате као плаин текст? Ово иживљавање нећу да читам. 

Ко те тера да читаш? Тебе то ионако не занима.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, Lulaby рече

DOK NIJE POSTOJAO INTERNET LUDACI SU SMARALI  SAMO SVOJ KOMŠILUK A SADA SATRAŠE NAROD!

Ovo se u psihologiji uzima kao klasican primer PROJEKCIJE! ( str 1 pasus 1 - 1 kroz 1 ). Sagovornik nesvesno u nemogucnosti da prepozna svoje nedostatke projektuje svoje osobine na drugog.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Lulaby рече

Ne sad ste rekli da ste sveštenoslužitelj na prethodnoj temi.

Sta je sa vama? Ja to nikada nisam rekao...a poucavali ste o.Zorana koji jeste svestenosluzitelj...smirite se...popite lek, polako, odspavajte malo, bice vam bolje...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Lulaby рече

Mogu svi da vide na temi ep. Maksim Čudjenje kao početak vere. Da sam se Vama obraćala sa poukama i da ste me pitali da li moj duhovnik zna da ja poučavam sveštenoslužitelje

Da, to je bilo malopre, ali nasa prepiska traje ceo dan i vi ste svasta lupetali. Za razliku od vas ja znam sta ste pisali pre nekoliko sati, ali ne brinite, mozak vam je malo zakrecio, hoce to od terapije.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Lulaby рече

Vidim Vi sve znate o terapijama i žao mi Vas je.,Ja vrlo dobro znam šta sam napisala o Zoranu ali u datom momentu sam se obraćala Vama i Vi meni.....Čekajte čekajte pa zar je potreban ovoliki demant da niste ....Vi ste Protoprezviter Vladan Simić, sekretar Episkopa Bačkog i najveći mrzitelj vladike Maksima ovde na forumu i najveći branitelj ovde na forumu Zorana. Stalno ste mi se učitavali i ulazili u odbranu a sve protiv Episkopa Maksima. Na moje malo pisnije o njemu Vama je to toliko zasmetalo da sam se i sama zapitala pa kome od mirjana ovako smeta Maksim.....Odali ste se...po duhu....Bog neka Vam pomogne....

A vi ste naivna uchiteljica :aplauz:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Lulaby рече

A vi ste ekipa loših djaka koji svugde idu zajedno i truju....mnoge   

Cime trujem? Time sto kazem da ovaj tekst nije 'dubok', vec da je lagano letnje stivo?

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Lulaby рече

Vi ste Protoprezviter Vladan Simić, sekretar Episkopa Bačkog i najveći mrzitelj vladike Maksima ovde na forumu i najveći branitelj ovde na forumu Zorana.

Најпреподобнија и најпобожнија аспирантице за рад на тези о Ави - Јустину или Зорану, не знамо - Ја сам Гудфадер по Рођи. Игром случаја, испостави се да нисам, иако је Роћко направио неку тезу да имам 2 апарата или шта већ. Не се разумем. Овај дечко је поставио скоро уживо видео из Бг, али ни то вам није било довољно. 

Сасвим је јасно, јер те језик одаје да си једна од оних Психуља, јер имамо одакле сте се качили. 

И откуд ти на овој теми? Да ли су теби дали задатак да пребројиш моје лајкове и коментаре па да ме тужите Фанару? 

А сада, испричај нам нешто позитивно или твоје гледе око владике бачког. Баш ме интересује.  

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Lulaby рече

Ja se iskreno nadam da sam sa Vama završila.

Ти си "обећавала" више пута да ћеш напустити тему, али си се укачила и на друге, као канцер. Али то напустити треба ставити под знаке наводника, као што ради Макса, па да те онда разумемо. 

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Lulaby рече

.Vi ste Protoprezviter Vladan Simić, sekretar Episkopa Bačkog i najveći mrzitelj vladike Maksima ovde na forumu i najveći branitelj ovde na forumu Zorana.

@Zoran Đurović  oplakah ???

Подели на овим сајтовима

Свештеницима „украјинске нове цркве“ није било дозвољено да присуствују служби у појединим светогорским манастирима, пренео је украјински портал „Страна“, позивајући се на саопштење које се налази на сајту те цркве.

Како портал пише, у саопштењу се говори о посети делегације такозване „православне цркве Украјине“ Светој гори у периоду од 21. до 23. јуна ове године.

Наводи се да су чланови делегације планирали да посете манастире Ксенофонт, Пантократор, Ивирон, Филотеј, Есфигмен и Каракал. Ниаме, поменути манастири су након добијања томоса о аутокефалности остали лојални патријарху Вартоломеју, са изузетком манастира Филотеј и Каракал.

Портал истиче да је делегација успела да уђе у манастире Филотеј и Каракал, јер су се помешали са верницима.

Међутим, када су светогорски монаси приметили свештеничке одоре, хтели су да сазнају којој структури свештеници припадају. Када су чули да је реч о такозваној „украјинској православној цркви“, монаси су упозорили чланове делегације да на служби не остављају чак ни помене. Поред тога, монаси су их замолили да не фотографишу, како не би дискредитовали манастире.

Украјински портал пише да су делегација након тога напустила манастире.

https://rs.sputniknews.com/evropa/201906281120213372-svestenicima-ukrajinske-nove-crkve-zabranjen-ulaz-na-svetu-goru/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Milan Nikolic рече

Портал истиче да је делегација успела да уђе у манастире Филотеј и Каракал, јер су се помешали са верницима.

Ја не разумем шта ти људи имају у главама, шта хоће уопште и о чему размишљају...

Подели на овим сајтовима

Пропаст раскола у Украјини

Да се овакве ствари не би понављале у будућности потребно је да постоји више искрене, а не дипломатске солидарности међу Помјесним Православни Црквама. Проблеми у некој од Помјесних Цркава треба да кроз призму саборног једиства буду доживљавани као проблеми за цијело Православље

Од  ИН4С  -  28/06/2019 

novost_821-640x469.jpg фото: plebiscitrs.org

Пише: Сарадник Покрета за религију, јереј Миладин Митровић

Да свако зло на крају само себе поједе изнутра свједоче посљедњи догађаји унутар расколничке организације која себе назива Православна Црква Украјине Кијевског патријархата.

Нико није могао ни да претпостави де ће пројекат нарушавања јединства Православне Цркве, а који је био организован кијевским режимом и западним инвеститорима бити изузетно краткога даха и да ће доживјети потпуни фијаско. Сукоб двојице расколника такозваног митрополита кијевског Епифанија и почасног патријарха Филарета достигао је своју кулминацију 24. јуна на засједању синода ПЦУ.

У синодској одлуци Филарет је био лишен права управе над свим парохијама и манастирима у Кијеву и тим самим изгубио сва канонска права и обавезе. Као човјек расколник Филарет се није смирио са одлуком синода него је отишао даље, те сазвао свој сабор на коме је објавио одлуку о оснивању свога синода и обнове Кијевске Патријаршије.

Претходно је лажни патријарх Филарет 20. јуна у Владимирској Цркви објавио одлуку о поништењу томоса добијеног од стране Ваељенског Патријарха Вартоломеја, дајући образложење да добијени томос не одговара статуту аутокефалних цркава и ставља украјинску цркву у позицију зависности од Константинопоља. Овакав развој догађаја за већину православне јавности нимало није био изненађујући. Он је само потврдио лицемјерство, хитрост, лажљивост самозваних свештенослужитеља расколничке цркве у Украјини који као главни циљ свога служења виде не преданост Богу и народу, већ борбу за власт и лично богаћење.

Filaret Denisenko Распоп Филарет Денисенко благосиља украјинске фашисте

У оваквој ситуацији највећи губитник је заправо Васељенски Патријарх Вартоломеј, који и поред свих указивања од стране Московске Патријаршије на штетност уоште дијалога са расколницима у Украјини, и између осталог и дипломатске молбе представника СПЦ био упоран у својој намјери да наруши уставно-правни и канонски поредак Православне Цркве.

Филаретова одлука о давању томоса расколницима имала је катастрофалне посљедице, како по саму Православну Цркву тако и за њега лично. Константинопољ је на такав начин угрозио јединство Православља у цјелини – не само да је прекинут однос са Руском Православном Црквом, као најбројнијом Православном Помјесном Црквом, него је код већине православних вјерника умањила ауторитет Вартоломеја и ставила под сумњу његово достојанство као Васељенскога Патријарха. Посебно сада, када расколници јавно и транпарентно показују своје право лице – лице расколника то јесте људи који су у добијању томоса видјели лични благослов Патријарха Вартоломеја за своје богаћење и обману народа.

Новонастала ситуација са украјинским расколницима, показала је непобитну чињеницу да се нарушавањем канонског поретка Православне Цркве, као што је то био случај од стране Васељенске Патријаршије која је директним мјешањем у канонску територију Московске Патријаршије нарушила канонске норме и дух Правослвних односа, порађа само ново зло које још више раздире једиство Православља.

Да се овакве ствари не би понављале у будућности потребно је да постоји више искрене, а не дипломатске солидарности међу Помјесним Православни Црквама. Проблеми у некој од Помјесних Цркава треба да кроз призму саборног једиства буду доживљавани као проблеми за цијело Православље. Јер Црква Христова је једна, света, саборна и апостолска! А једиство, светост и саборност пројављује се у жртвеном напору да се било који проблем унутар Цркве превазиђе у духу братске љубави.

1117730730.jpg патријарх Вартоломеј; фото: Спутњик/Сергеј Пјатаков

Здрав дијалог се мора темељити на каноским нормама црквеног предања и жељом да се кроз искрени братски однос очува Правослаље, а не да се кроз новонастале проблеме остварују лични интереси. Само у духу очувања каноских правила могуће је искоријенити болест која се зове раскол и све будуће расколничке тенденције осудити на пропаст.

У противном, промјене у суштинским питањима, како показује пракса доводе до растројства цјелокупног живота православне Цркве.

Православни канони призвани су да чувају јединство Цркве Христове, и као такви предмет су апсолутног поштовања и неизмјенљивости. Очување канонског поретка пројављује дух саборности Помјесних Цркава и тим самим чува јединство васељенскога Православља.

Извор: plebiscitrs.org

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...