Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, farisejski.bukvojed рече

Tvoje obrazlozenje je na mestu. Moderator odlucuje u trenutku i nije nepogresiv. Tim mu mora drzati stranu u odnosu na diskutante i ako je pogresio. To je razumno i ispravno.

Da li je tekst autorski ili nije odlucuje samo i iskljucivo autor, ne i moderator.

Nije umesno optuzivati autora da laze ako smatra da je svaki njegov tekst autorski.

Још једаред да рекнем, НИЈЕ био у питању текст. 

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, farisejski.bukvojed рече

Pre neki dan videli smo da je tekst oca Djurovica sa ovog foruma osvanuo u jednim internet novinama, iako ga otac Zoran prilikom pisanja nije namenio novinama. Sta bi bilo da je moderator menjao ovaj tekst ne oznacivsi pri tome da je menjan od strane moderatora?

Е, на Стању Ствари је онај шунтави Родољуб Лазић написао текст против мене и ставио цитат са тачкицама. Не капира се. Зато те ствари не треба радити, поготово не кад нагласимо у ком контексту користимо речи. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Zoran Đurović рече

Ти ми пошљи мејл на пп Алцајмер те ваћари...

У гужви сам некој, али сам ти послао пре 3 дана на ПеПе :)) 12:smeha: .

Него да се ми пишманимо ПеПе-a. Јави ми се директно на мејл.  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan :::. рече

https://sozercanje.wordpress.com/криза-у-православној-цркви-ажурира-се/

23.мај. 2019.

У јавност већ постепено излазе информације о томе шта је заправо предлог Архиепископа кипарског за решење украјинске кризе. И док неки у нашој Цркви (првенствено подржаваоци Епископа Максима у скорашњем спору око његових изјава) са одушевљењем изражавају подршку кипарском ставу (који званичноније ни познат) са друге стране информације о самом садржају овога кипарског предлога не могу а да не уливају озбиљно неповерење. О овоме ће засигурно бити више речи у наредном периоду.

Међутим, предавање Цариграду овласти и прерогатива које припадају аутокефалним Цркавама није пут за зацељење проблема. 

Такође, стварање неких вештачких Цркава и паралелних Црквених структура није пут ка јединству.

Легитимизација неканонских поступака (било чијих, па и цариградских) није пут ка јединству.

Прихватање више него спорне еклисиологије не може се правдати жељом за миром и јединством.

Рече ја Милојку  да ћемо видети какве су вести пошто је он рекао да су лепе али без даљих информација . 

Подели на овим сајтовима

Рече ја Милојку  да ћемо видети какве су вести пошто је он рекао да су лепе али без даљих информација . 

Па логично ја да су за њега и за још некога ( знате ви већ кога ) лепе вести.
Подели на овим сајтовима

https://sozercanje.wordpress.com/криза-у-православној-цркви-ажурира-се/

24.мај.2019.

Денисенко као добар домаћин, испоштовао госте и скинуо патријарашки кукуљ са главе за фотографисање (и док гости не оду из куће).  

Ако погледате на леву страну види се да је кукуљ на столу иза њих. 

ukraine.jpg

А да су гости отишли сведочи и чињеница да је Денисенко управо дошао на седницу синода с кукуљем на глави. 

2338370.jpg

https://korrespondent.net/ukraine/4099702-fylaret-pryekhal-na-synod-ptsu

Подели на овим сајтовима

https://rs.sputniknews.com/evropa/201905241119901098-Filaret-Ukrajina-pravoslavna-crkva-/?fbclid=IwAR1X48916hVCHfAs_DyrCJT33Kdo6o6uQXtUucrKMO7jy13gfQhiyorcTOU

Расколник Филарет Денисенко, бивши поглавар неканонске „кијевске патријаршије“, одбио је да потпише устав „нове цркве“, изјавио је представник такозване „православне цркве Украјине“ Епифаније Думенко.

„Донели смо одлуку да се ’православна црква Украјине‘ руководи Светим писмом, светим предањем и уставом који је донет 15. децембра у Цркви Свете Софије у Кијеву. Жалосно је што последњу одлуку није потписао само један члан — патријарх Филарет“, рекао је Епифаније на брифингу.

Према његовим речима, чланови „синода“ су покушали да убеде Филарета да правно и фактички више не постоји расколничка структура, јер је на бази ње створена „нова црква“, али су видели да је Филарет „остао непоколебљив у својем мишљењу“.

„Наравно, ми смо разговарали о новонасталој ситуацији у ’православној цркви Украјине‘ и изјавама које су се чуле последње две недеље. Међутим, преосвећени патријарх Филарет је изјавио, то што је он открио и показао на седници ’светог синода‘, да постоји ’кијевска патријаршија‘ и да она није укинута“, рекао је Епифаније.

Последњих дана Филарет је излазио са оштрим критикама на рачун нове православне структуре у Украјини. Према његовим речима, ПЦУ је подељена, јер је Епифаније прекршио договор који је постигнут током „сабора уједињења“. Филарет тврди да је управо он требало да буде руководилац нове цркве, док је Епифаније требало да се бави представљањем цркве у јавности. Поред тога, он је критиковао Епифанија због несарадње, али и због тога што га не зове.

Филарет је критиковао и томос о аутокефалности, који ограничава јурисдикцију ПЦУ на територију Украјине и лишава је неких права, и додао да „кијевска патријаршија“, на чијем челу се налази, није престала да постоји, без обзира на стварање нове цркве.

Сам Епифаније тврди да у „новој цркви“ нема раскола. Он је данас сазвао „синод“ ПЦУ.

Подели на овим сајтовима

Чини се дa ћe украјински расколници сами да реше проблем који је Стамбол направио. :ok:

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Леон Професионалац рече

Чини се дa ћe украјински расколници сами да реше проблем који је Стамбол направио. :ok:

Они су ти ко рубикова коцка: ај се састави ај се растурај... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan :::. рече

Они су ти ко рубикова коцка: ај се састави ај се растурај...

А пази. Сећам се да је једном поп Ђуровић написао нешто као, парафразирам, да ће се расколи множити и код католика и код нас све док траје болесно стање и док се не загрлимо. И заиста, исто се дешава и код њих и код нас... 

,,Формалисти, завршићете у формалину!"
                                             Блажени Леон Нови Професионалац

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Леон Професионалац рече

Момци за пример хаха

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Леон Професионалац рече

"Франкенштајн" је поживео једино на филму, ваљда ће тако и ово чудовиште да прође. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Леон Професионалац рече

А пази. Сећам се да је једном поп Ђуровић написао нешто као, парафразирам, да ће се расколи множити и код католика и код нас све док траје болесно стање и док се не загрлимо. И заиста, исто се дешава и код њих и код нас... 

Не би никада уређени и систематизовани католици могли да поднесу овај хаос код нас... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...