Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3.4.2019. at 4:08, Ведран* рече

Ко ме призива?

:D

Притисле ме обавезе, по нечијим молитвама.

‚Niko te ne priziva. Hval Bogu da su te pritisle obaveze. NAJZAD SU USLISENE MOJE MOLITVE!   :tongue::tongue::tongue::cheesy3::cheesy3::cheesy3:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Necu da branim vladiku Maksima, jer to naravno, upisalo bi mu se u minus, al obavezno dolicu ulje na vatru, jer cu pustiti Arhiepiskopa Jovana da brani Maksima.

Arhiepiskop Jovan ne samo shto smatra da je sv.Sava nekanonski izdejstvovao autokefalnost Pecke Patriarsije, vec smatra da je sv.Sava ucinio raskol:

"Св. Сава ја исползувал поличката ситуација, и го добил она што сметал дека е богоугодно. Хоматијан бил во право што сметал дека Патријархот кој тогаш не бил ниту константинополски немал право да одвојува територии од Охридската Архиепископија без согланост на самата Архиепископија. Но во такви политички прилики кога за жал секој граби тоа што може, се случуваат и многу неправди. Во други политички прилики, мое скромно мислење е дека би било многу потешко да дојде до такво отцепување на територии од една автономна Црква. Некои Епископи и сега во колку би им зеле само едно село од нивната епархија спремни се да објават војна, а како ли му било на Хоматијан во случајот кога од Охридската Архиепископија биле одземени толку многу територии? За жал и тука важи правилото: сила Бога не моли. Но, секое споредување на автокефалијата дадена на св. Сава со сите автокефалии од 19 век е потполно неспоиво. Во 13 век нема ни малку трага од етнофилетизмот во Црквата, додека во 19 век тоа е најголемата причина за барање на автокефалија.

Но, дека меѓу св. Сава и  Архиепископот Димитриј Хоматијан имало некој голем и длабок раскол не може ниту да се помисли. Многу подолготраен бил расколот меѓу српскиот Архиепископ Јоаникиј и константинополкиот Патријарх во времето на царот Душан, но тоа заради самиот цар, не заради самите иерарси. Сепак факт е дека тоа се два раскола, но како што напишав и во претходното писмо, само откако расколот ќе се излечи може да стане збор за валидноста на тајните кои се случиле додека траел расколот. Среќа што првиот раскол многу брзо, а вториот раскол и тој релативно брзо се зацелил и не оставил големи рани, но да замислиме ако некој од тие расколи би траел до сега, дали во таков случај некој би помислил дека тајните кај оние што сеуште пребиваат во раскол се валидни? Мислам дека случајот со расколот детално го образложив во претходното писмо и треба да ги земаме како примери еклисилошките критериуми, никако погрешните примени низ историјата, а конкретно во овие два случаи што ги споменувате не станува збор ниту за погрешни критериуми зашто без сомнение и во двата случаи Црквата во Србија била во раскол и тие тоа добро го знаеле па барале начин и во двата случаи да излезат од таквата состојба." 

Da prevedem samo ono najvaznije: " Sv.Sava je iskoristio politicku situaciju, i dobio ono shto je smatrao za bogougodno. Homatijan je bio u pravo shto je smatrao da Patrijarh koji tada nije ni bio konstantinopolski, nema pravo da odvaja teritorije Ohridske Arhiepiskopije, bez saglasnosti same Arhiepiskopije."..

Kasnije Arhiepiskop Jovan se osvrce na raskol u vreme cara Dusana i na kraju zaklucuje:" ...bez ikakve sumnje i u oba slucaja Crkva u Srbiji je bila u raskolu, i to su oni dobro znali, pa su trazili nacin  u oba slucaja da pronagu izlaz iz tog polozhenja."

Znaci nije Maksim crna ovca i jedini u SPC koji tako misli o autokefalnosti srpske crkve.

Inace ovo je iz prepiske Arhiepiskopa Jovana sa jednim monahom iz MPC na temi raskola, davno pre ukranske krize. Ko sumnja u verodostojnosti reci Arhiepiskopa nek pitaju njega dal su ono njegove reci...

Baj d vej ima na Romfei novosti Jerotoej Vlahos podrzao Carigradsku Crkvu:

https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/27999-epistoli-mitropoliti-naupaktou-pros-tin-dis-gia-to-oukraniko

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, MKD13 рече

sv.Sava nekanonski izdejstvovao autokefalnost Pecke Patriarsije

Молим?

Нити је Свети Сава "izdejstvovao autokefalnost Pecke Patriarsije", нити је постојала било каква "Црквата во Србија". Ко жели да сазна право име помесне Цркве коју је Свети Сава основао, нек се лати уџбеника за основце.

И то шта је Хоматијан сматрао, или није сматрао, не мења чињеницу да је патријарх који се столовао у Никеји био васељенски патријарх, и наследник патријараха цариградских. То што је Хоматијану, и његовом спонзору, из политичких разлога требало да оспори статус патријарха Манојла I, не мења чињенице.

Уосталом, добар део подебљаног се уопште не тиче доделе аутокефалности коју је издејствовао Свети Сава, већ о уздизању Архепископије пећке у ранг патријаршије. Ту је и те како били преступа, и он се највећим делом састојао из отимања епископија Цариградске патријаршије, а не самог уздизања наше помесне Цркве у ранг патријаршије. Разуме се, иза свега се крила политика, и то с обе стране. Душан је хтео да постане цар, а Цариграду је управо то највише сметало, јер чиме је реално ромејски цар у то време располагао, осим престижа царске титуле?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Хаеул рече

Молим?

Нити је Свети Сава "izdejstvovao autokefalnost Pecke Patriarsije", нити је постојала било каква "Црквата во Србија". Ко жели да сазна право име помесне Цркве коју је Свети Сава основао, нек се лати уџбеника за основце.

И то шта је Хоматијан сматрао, или није сматрао, не мења чињеницу да је патријарх који се столовао у Никеји био васељенски патријарх, и наследник патријараха цариградских. То што је Хоматијану, и његовом спонзору, из политичких разлога требало да оспори статус патријарха Манојла I, не мења чињенице.

Naravno ja smatram isto to da Homatijan je bio u pravu sto se tice cele situacije, al nije mi to poenta, sad je rec da i Arhiepiskop Jovan smatra podobno vladiku Maksima da sv.Sava nije kanonski izdejstvovao autokefaliju.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, MKD13 рече

Naravno ja smatram isto to da Homatijan je bio u pravu sto se tice cele situacije, al nije mi to poenta, sad je rec da i Arhiepiskop Jovan smatra podobno vladiku Maksima da sv.Sava nije kanonski izdejstvovao autokefaliju.

Не, поента је да Ви, рекло би се, не знате ни како се звала Црква чију је аутокефалност Манојло I потврдио.

Подели на овим сајтовима

https://www.romfea.news/metropolitan-of-nafpaktos-church-of-greece-cannot-dispute-the-autocephaly-of-ukraine/

Баш је Јеротеј доследан...

"The basic principle is that no church should intervene in the decisions of the other churches, especially in the decisions of the Ecumenical Patriarchate"

"He underlines that the issue of autocephaly in Ukraine cannot be put to the vote in the Hierarchy, because “in such a case we will intervene in a case of another Church, especially of the Ecumenical Patriarchate, once it maintains the “supreme canonical right” over the so-called “New Lands"

Јеротеј сматра да Барт има врховну канонску власт над дијаспором тј. свим земљама ван древних патријаршија? Ма немогуће да он подржава фанариоте...

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, MKD13 рече

nace ovo je iz prepiske Arhiepiskopa Jovana sa jednim monahom iz MPC na temi raskola, davno pre ukranske krize. Ko sumnja u verodostojnosti reci Arhiepiskopa nek pitaju njega dal su ono njegove reci...

Мислио сам да је јављање сеоског проте Петра Божовића врхунац наивности која често прати покварену самоувереност, али је ово надмашило све до сада виђено.Позивање на приватну преписку једног архиепископа која није нигде објављена, а ако не верујемо да питамо њега.Па све таман да смо му најрођенији било би то непристојно,Какве су ово глупости.Зар ви расдколници мислите да смо ми Срби сви одреда ретардирани.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Хаеул рече

Не, поента је да Ви, рекло би се, не знате ни како се звала Црква чију је аутокефалност Манојло I потврдио.

Citaj Pecku Arhiepiskopiju ili Pecku Crkvu ako ti smeta patriarsija, meni se omaklo, ako ti je to vazno da je za vreme Joanikija postala patriarsija

Подели на овим сајтовима

Исправка (Форум ми не дозвољава да изменим коментар, па ако неко од особља жели, нека замене коментар изнад овим):

Молим?

И то шта је Хоматијан сматрао, или није сматрао, не мења чињеницу да је патријарх који се столовао у Никеји био васељенски патријарх, и наследник патријараха цариградских. То што је Хоматијану, и његовом спонзору, из политичких разлога требало да оспоре статус патријарха Манојла I, не мења ту чињеницу.

Уосталом, добар део подебљаног се уопште и не тиче доделе аутокефалности коју је издејствовао Свети Сава, већ уздизања Архепископије пећке у ранг патријаршије, пропраћеног отимањем епископија и проглашењем краља Душана за цара. Ту је и те како били преступа, и он се највећим делом састојао из самог отимања епископија Цариградске патријаршије, а не уздизања наше помесне Цркве у ранг патријаршије. Разуме се, иза свега се крила политика, и то с обе стране. Душан је хтео да постане цар, а Цариграду је управо то највише сметало, јер чиме је реално ромејски цар у то време располагао, осим престижа царске титуле?

Уосталом, ово и нема никакве везе са савременим питањем аутокефалије. Пре 19. века је по овом питању владао тек донекле контролисани хаос. Данас би најбоље било да се аутокефалија додељује на предлок мајке Цркве, уз сагласност свих помесних Цркава. Већина се око тога слаже, и одлука да тако и буде би била донета на Криту, да Фанару то није било непожељно - из данас очигледних разлога.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Августин рече

Мислио сам да је јављање сеоског проте Петра Божовића врхунац наивности која често прати покварену самоувереност, али је ово надмашило све до сада виђено.Позивање на приватну преписку једног архиепископа која није нигде објављена, а ако не верујемо да питамо њега.Па све таман да смо му најрођенији било би то непристојно,Какве су ово глупости.Зар ви расдколници мислите да смо ми Срби сви одреда ретардирани.

Nije nigde objavljena, shto neznaci da nije istinita, mozete vjerovati a mozete i ne. Ja samo vam dajem informacije koji bi vam retko ko dao:)

Evo jos jedan biser iz te prepiske od Arhiepiskopa: "Бидејќи сметам дека добро сум ги проучил тие прашања, со смелост ви одговарам дека неможе да се смета за Црква ниту било која Црква што денес е во потполно општење со едната света соборна и апостолска Црква ако таа Црква се одовои од единство со католичката (соборната) Црква. Што значи, ако некоја од денес автокефалните Цркви во Православната Црква се одовои од првотроната Црква со која имаат општење сите други Цркви, веднаш стапува во раскол. Расколот не е релативна работа и не може да се нарекуваат расколници сите оние што заради некоја причина меѓусебно се одвоени. Расколници се само оние што се одвоени од Црквата која председава во љубовта, а меѓу Православните Цркви тоа е Константинополскта Патријаршија. "

Prevod: Buduci da sam dobro proucio te pitanja, sa odvaznoscu vam odgovaram da nemoze se smatrati za Crkvu niti bilo koja druga Crkva koja je danas u potpuno opstenje sa jednom svetom sobornom i apostolskom Crkvom, ako se ona odvoji od katolicke (saborne) Crkve. Sto znaci, ako neka od danasnje autokefalne Crkve u Pravoslavnoj Crkvi se odvoji od prvotrone Crkve, sa kojom su u opshtenje sve druge crkve, onda ona odmah pada u raskol.... Raskolnici su samo oni koji su odvojeni od Crkve koja presedava u ljubavi, a megu Pravoslavnih Crkava to je Konstantinopolska Patriarsija."

Dali sad Arhiepiskop Jovan smatra da RPC je sad u raskolu, ne znam?! po ovome tako ispada.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, MKD13 рече

Nije nigde objavljena, shto neznaci da nije istinita, mozete vjerovati a mozete i ne. Ja samo vam dajem informacije koji bi vam retko ko dao:)

Evo jos jedan biser iz te prepiske od Arhiepiskopa: "Бидејќи сметам дека добро сум ги проучил тие прашања, со смелост ви одговарам дека неможе да се смета за Црква ниту било која Црква што денес е во потполно општење со едната света соборна и апостолска Црква ако таа Црква се одовои од единство со католичката (соборната) Црква. Што значи, ако некоја од денес автокефалните Цркви во Православната Црква се одовои од првотроната Црква со која имаат општење сите други Цркви, веднаш стапува во раскол. Расколот не е релативна работа и не може да се нарекуваат расколници сите оние што заради некоја причина меѓусебно се одвоени. Расколници се само оние што се одвоени од Црквата која председава во љубовта, а меѓу Православните Цркви тоа е Константинополскта Патријаршија. "

Prevod: Buduci da sam dobro proucio te pitanja, sa odvaznoscu vam odgovaram da nemoze se smatrati za Crkvu niti bilo koja druga Crkva koja je danas u potpuno opstenje sa jednom svetom sobornom i apostolskom Crkvom, ako se ona odvoji od katolicke (saborne) Crkve. Sto znaci, ako neka od danasnje autokefalne Crkve u Pravoslavnoj Crkvi se odvoji od prvotrone Crkve, sa kojom su u opshtenje sve druge crkve, onda ona odmah pada u raskol.... Raskolnici su samo oni koji su odvojeni od Crkve koja presedava u ljubavi, a megu Pravoslavnih Crkava to je Konstantinopolska Patriarsija."

Dali sad Arhiepiskop Jovan smatra da RPC je sad u raskolu, ne znam?! po ovome tako ispada.

Ти си на неки мистачан начин дошао до преписке као што фанариоти мистички тумаче каноне.Све мистик до мистика.Шта ћеш ти овде само нам вређаш интелигенцију.

Подели на овим сајтовима

Уживајући подршку цара, а касније османског султана, цариградски патријарси су могли да раде шта им се прохтело, без обзира на стварна права, и многи од њих су то и чинили (част изузецима). Сетимо се само укидања Пећке патријаршије, које је, по неким изворима, било пропраћено и "братском" прерасподелом средстава.

Зато се не можемо само позивати на историјске примере, који су нам и онако слабо познати, већ се морамо вратити основном црквеном начелу саборности, и јеванђелском начелу "Нема више Јудејца ни Јелина"  - начелима које Фанар, а Вартоломеј посебно, којима су иначе уста пуна прекора етнофилетизма, већ деценијама газе.

Као што сам већ навео, аутокефалија треба да се додељује на предлок мајке Цркве, а уз сагласност свих помесних Цркава. Не може ни московско самоиницијативно додељивање аутокефалије деловима сопствене помесне Цркве, а још мање фанаритско неопапство типа "ја и само ја се питам увек, за све и свуда (зато што сам Грк, или шта већ)". Већина епископата се око тога слаже, и одлука да тако и буде би била донета на Криту, да Фанару то није било непожељно - из данас јасних разлога.

Подели на овим сајтовима

Стварно немам намеру да проведем живот у расправи са расколницима. МПЦ је у расколу, али мене интересује судбина патријаршије у Истамбулу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 50 минута, Vladan :::. рече

Баш је Јеротеј доследан...

Ми "видовњаци" смо знали шта ће Јеротеј да уради још давно, давно. 

Прозвах га овде месецима уназад.

А нарочито смо знали од времена кад се заједно са ватопедским игуманом Јефремом, у Ватопеду, састао са амбасадором САД-а. Који је недавно "саветовао" и Ромфеу која сад објављује ову вест.

Тако да....

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Аргументи апологета фанариотског неопапизма су не само чињенично неутемељени већ и логички недоследни и међусобно искључиви.

Не можете бранити противканонско деловање Фанара у Украјини покушајима доказивања наводно неканонске природе аутокефалије коју је издејствовао Свети Сава, па још и наводима да је између Светог Саве и Хоментијана постојао "раскол" - па таман он и не био "голем и длабок" (настрану што је бесмислено уопште говорити о расколу између два појединца) - а онда тврдити да Фанар има право да се пита за све и свашта, и да су "Расколници се само оние што се одвоени од Црквата која председава во љубовта, а меѓу Православните Цркви тоа е Константинополскта Патријаршија". Да ли особа која је ово срочила уопште чује саму себе?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...