Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

Време је за нови православни сабор

Заменик председника одсека Московске патријаршије за сарадњу Цркве са друштвом и медијима Вахтанг Кипшидзе сматра да је умесан предлог митрополита Кифирског и Антикифирског Серафима, да треба сазвати православни сабор због ситуације са православном црквом у Украјини.

„Сматрамо да је изјава митрополита Кифирског и Антикифирског Серафима потпуно разумна и праведна и она представља реакцију на ауторитаризам Васељенске патријаршије, који је постао очигледан у контексту последњих акција у Украјини. Нема никакве сумње да ситуација у светском православљу, која је изазвана акцијама истанбулског патријарха, треба да буде тема дебате на општеправославном нивоу“, рекао је Кипшидзе.

Он је нагласио да је до последњег времена постојала традиција по којој је Васељенска патријаршија сазивала општеправославне саборе.

„Међутим, последње акције Васељенске патријаршије које компромитују његов статус, заоштравају питање о томе како помесне православне цркве треба да иницирају овакве акције у нашим условима. Очигледно, улога Васељенске патријаршије у том процесу треба да буде радикално измењена“, објаснио је Кипшидзе.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201901091118437745-Ukrajina-rusija/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Синод Васељенске патријаршије потписао томос о новој украјинској цркви

Сви чланови Синода Васељенске патријаршије потписали су томос о аутокефалности украјинске цркве. Сада је документ у потпуности оформљен. У наредних неколико дана он ће бити враћен у Украјину.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201901091118435398-VAseljenska-patrijarsija-Ukrajina/

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Сви чланови Синода Васељенске патријаршије потписали су томос о аутокефалности украјинске цркве. Сада је документ у потпуности оформљен. У наредних неколико дана он ће бити враћен у Украјину.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201901091118435398-VAseljenska-patrijarsija-Ukrajina/

Све је то мало необично.Пто за неколико дана.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Дакле, носили су га назад на Фанар на допотписивање. 

Какав циркус. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, farisejski.bukvojed рече

Romfea javlja da je Kiparski Arhiepiskop izjavio da ne priznaje Epifanija.

To što je kiparski arhiepiskop изјавио да не признаје Епифанија је веома значајно јер значи да су спремни да их стамбул анатемише и да им то ништа неће значити.Ако су спремни они који су једна мала црква у полуокупираној држави сигурно је да су спремни и они јачи.Веома је индикативно и мени не баш сасвим јасно да се најпре јављају мале цркве(не рачунајући нас)као пољаци и кипрани.То може значити или да је на помолу крај фанара или да су баш зато што су мали вернији канонском предању и Цркви Христовој.Иначе јуче је била вест на антируским медијима на руском језику да је вођство јеладске цркве послало писмо свим својим архијерејима на изјашњавање о делатности фанара.То ми је већ јасније.Чини ми се да то значи да се боје фанара али да неће признати његово деловање и траже покриће у ставовима појединих архијереја који су надам се црквени.

Подели на овим сајтовима

On 8.1.2019. at 11:29, Јанко рече

Слажем се.

Али да ме мало ставиш у перспективу постављања те цркве. Метална, тамо где нема  живећих људи ни монаштва, на месту где су се окупљале све конфесије? Не видим баш неку здраву логику... Инат и ћерање нису баш здрави, а рекох људи и монаштва колико знам тамо нема. Имамо пустих храмова по чукама кол'ко 'оћеш...

Kapela Duklanie

"Dla Ciebie Mały Panie..." - demo z nagrania płyty

Duklanie i Szarotka - Duklanie / kolędy Łęki Dukielskie

„Dla Ciebie Mały Panie Polsko – Słowackie Kolędowanie”

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Ведран* рече

Дакле, носили су га назад на Фанар на допотписивање. 

Какав циркус. 

Мора томос да иде на поправку, не пали из прве. 

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Вилер Текс рече

Мора томос да иде на поправку, не пали из прве. 

Имамо ми овде Томосов сервис, ако не ради како треба.

Довозе и Томос 4, Томос 6... А и Томос моторке. Све раде људи професионално...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

шта да им радимо када нису гледали на јутјубу како се то ради, ево дечко све објаснио за деда Барта, просто као пасуљ... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Грчка православна црква не жели да призна Украјинску цркву иако је под надлежношћу Вартоломеја!

10. јануара 2019.
0
308669.p-696x397.jpg

Свети Синод Јеладске Православне Цркве на својој седници одржаној 8. јануара 2019. године није признао новоформирану црквену структуру под називом „Православна Црква Украјине“, већ је ово питање препустио разматрању највишег административног органа – Сабора хијерархије, који у нашој традицији одговара Архијерејском сабору. Ово преноси Информационо-просветитељско одељење УПЦ позивајући се на прес-службу ОСЦО.

У званичном саопштењу Светог синода се, између осталог,каже: „После тога је прочитан допис бр. 119/24.12.2018. Његове Светости Патријарха васељенског Вартоломеја о томе да је изабран први поглавар нове аутокефалне Цркве Украјине, као и одговарајуће писмо новог поглавара Цркве Украјине Епифанија, и писмо Његовог Блаженства Патријарха московског и целе Русије Кирила. Свети Синод је одлучио да питање о томе да ли ће Јеладска Црква признати нову аутокефалну Цркву Украјине преда на разматрање Светом сабору хијерархије Јеладске Цркве“.

Датум следећег Сабора хијерархије Јеладске Православне Цркве се не наводи. Последњи Сабор хијерархије ове Цркве одржан је у октобру 2018. године.

У ОСЦО УПЦ ова одлука Светог синода Јеладске Цркве је прокоментарисана на следећи начин: „Преношење овог питања на разматрање Архијерејског сабора Јеладске Цркве указује на то да су представници ове Цркве, као и цео православни свет, свесни све сложености овог питања, које је, између осталог, везано и за то што поглавар нове структуре није канонски архијерејски рукоположен. Треба обратити пажњу на то да у званичном саопштењу Епифаније није назван митрополитом, док се Вартоломеј и Кирил називају патријарсима. Притом навођење пуног назива новоформиране црквене структуре у тексту одлуке Синода не представља признање „ПЦУ“ као структуре, већ је у њему само преведен садржај улазних писама, која су стигла на адресу Светог синода Јеладске Православне Цркве.“

Подели на овим сајтовима

Сад ће тек почети притисци и закулисне радње...

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ведран* рече

Сад ће тек почети притисци и закулисне радње...

то ће да га кошта... може се десити да потроши све бомбоне што је добио од порошенка...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...