Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Проблем је што ту нема говора о католичанству Цркве. Џаба она писанија Зизјуласа када све сада пада у воду. Царигград једноставно престаје да буде православна Црква, јер православље је чувар католичанства, а не филозофија за себе.

Као што је ван памети да се рикорасколници називају католицима, тако је ван памети и да се фанариоти називају православнима после овога дешавања.

Слажем се, једино што мне брине је то што се сви праве као да се ништа не дешава - мислим на Цркве (остале).

Овде је питање јасно: или прихваташ да имаш папу који има индулгенцију и који је све и всја, који може да смењује, поништава, враћа, а ако се не слажеш онда си отпадник или кажеш отворено да прекидаш односе са њима и не прихваташ да се налазиш у заједници док се ситуација не промени.

То је питање као има ли Бога, или нема, јесте жена трудна није трудна, нема неке средине и неутралности.Јесте или није.

На пример је се не слажем са неутралцима око тогда из неколико разлога, а најважнији је да људи у Цркви не треба да буду политичари, ваљда је хришћанска традиција мучеништво - страдати за правду - за праву ствар. Ако се искључиво гледа шта ће бити на овом свету, онда је слаба вера у онај други свет и вера није довољно јака. Значи ствар је по мени јасна, само једна страна је овде у праву, не могу бити обе. Желео бих да Црква има јасан став, па нека буде шта буде. Ако другачије буде било сматраћу да је Црква огрезла у политику.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Решење је да се сазове васељенски Сабор који ће одлучивати по питању аутокефалија. Тога се највише плаши Цариград јер су сви против плана да Цариград представља нови римоцентризам. Изгледа да ће морати бити васељенски Сабор без Цариграда. Управо због ове папоманије Цариград није сазивао васељенски Сабор вековима.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Украјинска православна црква Московске патријаршије је престала да постоји, рекао је представник Васељенске патријаршије при Светском савету цркава, архиепископ телмиски Јов (Геча).

'’Веома је важно то да је од 11. октобра одбачен акт из 1686. године. Са канонске тачке гледишта, то означава да у Украјини црква Московске патријаршије више не постоји'’, рекао је архиепископ Јов у интервјуу за Би-Би-Си Украјина.

'’Сви архијереји у Украјини су де факто према одлуци синода архијереји Васељенског престола, и сада треба да чекају директиву Васељенске патријаршије која се односи на даље функционисање и постојање у перспективи давања аутокефалности цркви у Украјини, рекао је он.                                https://www.ukrinform.net/rubric-society/2571865-constantinople-moscow-patriarchate-no-longer-exists-in-ukraine.html

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, невски рече

у принципу, како сматрају неки канонисти, нове аутокефалије и нови патријархати никада нису били потврђени Васељенским сабором зато што су направљени од Васељенског патријархата и у неком тренутку ако Васељенски патријарх сматра да је потребно, он може и да укине тај статус.

А шта сам вам рекао још на првих неколико страна ове теме? :))

Нисам пророк, за предвиђање овога није потребно бити пророк.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Решење је да се сазове васељенски Сабор који ће одлучивати по питању аутокефалија. Тога се највише плаши Цариград јер су сви против плана да Цариград представља нови римоцентризам. Изгледа да ће морати бити васељенски Сабор без Цариграда. Управо због ове папоманије Цариград није сазивао васељенски Сабор вековима.

Јасно је то, али коме ће тај Сабор одговарати ?

Васељенски сада има изнад себе господара (САД), који је господар великом делу православних држава и гарантује им да ВП неће ништа радити на штету њихових помесних Цркава, они немају неки интерес поприлично су безбедни. Ми нисмо из добро познатих разлога.

Уосталом ВП је позната по сергијанству, и то вековима. Исто раде што су радили са Пећком патријаршијом. Када су им позиције биле слабе повлачили су се, али када су осетили да могу укидали су. Није то први пут. Сада што је уместо султана, главни председник САД или да кажемо неко нижи по чину то не мења ствар све је то континуитет.

Мислим да се превише очекује од тог Сабора,а за исти нема услова. Из простог разлога што како год се спочитавао етнофилетизам, он постоји у свакој од помесних Цркава, па и у самој ВП, а то ће бити одлучујуће приликом одржавања Сабора.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, невски рече

То што се каже да ЦПЦ не може бити призната зато што је Мираш анатемисан, може да се окачи мачку о реп. Наћиће другог Мираша који није анатемисан, и проблем решен.

Као да анатема њима представља препреку? 

Једино се мало снебивају око Мираша јер је њега управо Барт анатемисао. 

Можда му сад Денисенко врати чин и пошаље своје егразхе у Црну Гору. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Milan Nikolic рече

Представник Цариграда је рекао да престаје да постоји назив УПЦ, него да ће звати Православна Црква у Украјини.

Најзад да добију по своме. :D

Хоће ли и митрополит да се зове митрополит "у Кијеву" или "кијевски"? :0205_whistling:

Ови сами има да разбуцају дело својих руку - поспеши их Боже!

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

У Варфоломея заявили, что не признавали Киевский патриархат и УАПЦ

Филарета и Макария вернули в лоно Вселенской Церкви, но не признали их как предстоятелей (руководителей) каких-либо церковных структур. Синод Константинопольской Церкви не признал Киевский патриархат и УАПЦ в качестве легитимных структур.

Об этом сообщил Представитель Константинопольского патриархата (Фанара) при Всемирном совете церквей, архиепископ Тельмисский Иов (Геча) в интервью ВВС. Также он сообщил, что канонической является Украинская Православная церковь Московского патриархата.

"Мы не признали Филарета и Макария как предстоятелей их Церквей, мы не сказали, что УПЦ КП или УАПЦ являются легитимными, потому что это было бы весьма нелогично: это означало бы, что мы признали две параллельные церковные структуры параллельно еще с третьей канонической структурой, которой был бы Московский Патриархат", – заявил иерарх Константинополя.

Архиепископ Иов также уточнил, что "эти епископы восстановлены как архиереи в лоне Вселенской Церкви". 

Согласно официальному коммюнике Фанара, иерархи Константинопольской Церкви постановили канонически восстановить Филарета Денисенко и Макария Малетича "до их иерархического или священнического звания". Главный редактор греческого сайта Orthodoxia.info Андреас Лударос заявил, что в тексте решения Фанара о снятии анафемы нет и намека на признание Киевского "патриархата".

https://strana.ua/news/169478-kievskij-patriarkhat-i-uapts-nikto-ne-priznaval-konstantinopol.html

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Брка Жарковачки рече

Цариград је мама.

И тата мата :tongue:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Главный редактор греческого сайта Orthodoxia.info Андреас Лударос заявил

Да ово је онај Лударос којег је интервјуисао Василије Кратки:))

пре 11 минута, Milan Nikolic рече

Также он сообщил, что канонической является Украинская Православная церковь Московского патриархата

Ово у његовој изјави нема. Тим пре што видесмо да је изјавио да су "укинули" Цркву у Украјини. 7896634

Ови су се распукли ко Арије. Већ смрди, али се још не види. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Ведран* рече

А шта сам вам рекао још на првих неколико страна ове теме? :))

Нисам пророк, за предвиђање овога није потребно бити пророк.

2.gif.66d9db8edf6849dc8770c8d34608a9bc.gif

:D

Подели на овим сајтовима

Из РПЦ одговорили на изјаву Константинопоља о „ликвидацији“ УПЦ

У Московској патријаршији изразли су забринутост за стање душевног и духовног здравља представника Константинопољске патријаршије Архиепископа телмиског Јова, који је изјавио да канонска Украјинска православна црква више не постоји.

„То је веома алармантна изјава Архиепископа Јова. Ако је потребно, ми смо спремни да помогнемо лијечењу сабрата или упућивању њега у неку од семинарија наше Цркве“, казао је РИА Новостима прес-секретар Патријарха московског и све Русије свештеник Александар Волков.

Архиепископ Јов је претходно у интервјуу украјинском бироу Би-Би-Сија изјавио да, по његовом мишљењу, након решења о отпочињањеу процеса додјеле аутокефалије неканонским црквеним структурама у Украјини, Украјинске православне цркве више нема. По његовим ријечима, сви архијереји на Украјини сада су, де факто, архијереји Константинопоља и дужни су да чекају његову директиву о даљим дејствима. Осим тога, архиепископ није искључио разматрање тренутног статуса Руске православне цркве „ако Васељенски патријархат сматра да је то неопходно“.

http://pravoslavie.ru/srpska/117008.htm

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nije džaba rečeno da je posle Adamovog,Judinog papin pad najveći....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Milan Nikolic рече

Из РПЦ одговорили на изјаву Константинопоља о „ликвидацији“ УПЦ

У Московској патријаршији изразли су забринутост за стање душевног и духовног здравља представника Константинопољске патријаршије Архиепископа телмиског Јова, који је изјавио да канонска Украјинска православна црква више не постоји.

„То је веома алармантна изјава Архиепископа Јова. Ако је потребно, ми смо спремни да помогнемо лијечењу сабрата или упућивању њега у неку од семинарија наше Цркве“, казао је РИА Новостима прес-секретар Патријарха московског и све Русије свештеник Александар Волков.

Архиепископ Јов је претходно у интервјуу украјинском бироу Би-Би-Сија изјавио да, по његовом мишљењу, након решења о отпочињањеу процеса додјеле аутокефалије неканонским црквеним структурама у Украјини, Украјинске православне цркве више нема. По његовим ријечима, сви архијереји на Украјини сада су, де факто, архијереји Константинопоља и дужни су да чекају његову директиву о даљим дејствима. Осим тога, архиепископ није искључио разматрање тренутног статуса Руске православне цркве „ако Васељенски патријархат сматра да је то неопходно“.

http://pravoslavie.ru/srpska/117008.htm

Прича се да ће он бити глава те нове Цркве. Он је Украјинац из Канаде,а тамо је баш велика дијспора из Украјине (наша је мала у поређењу са њиховом). Филарет не задовољава ни ВП, а ни Американце. Де факто све важније задатке везано за овај процес обавља Јов.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...