Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Што не пада римокатоличком владики Јерусалима? 

Зато што је јеретик и расколник.

Подели на овим сајтовима

Филиокве римојеретички је заправо осуђен на једном сабору, али Фанар не жели да ту одлуку потврди као одлуку васељенског сабора. И о томе лепо збори м.Амфилохије.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Августин рече

Не знам

Брате, ти знаш и да те поштујем и да те волим. Зато ти сада велим да мислим да ти перцепција није добра.

Папа се нашао у крајње незахвалној ситуацији јер не може да се сврста на једну страну, што би било партијашење. Ако се води дијалог, он је са целим православним блоком, не са једном страном. 

Око унијата, ту не мислим да су нека прављења на силу нових заједница, него захтеви са терена. Ја нпр. не обраћам католике на православље, али кад неко од њих хоће да пређе код нас, не могу да га спречим, већ га примим кроз исповедање или миропомазање уколико није био кризман. Око унијата је ван памети да би неко сада увозио неке грађане споља који би се насељавали где су православни и тако роварили. 

Атинагора је скинуо анатему једнако како ју је Кируларије бацио. То не значи да смо у ев општењу. Ни сада РПЦ не тврди како код Цг не постоји благодат, него уводи дисциплинске мере. Ерго, исту логику примени на нас и католике. Ја служим литургију и даље, као што сам је служио годинама, и не мислим да је благодат утекла од мене зато што су се главешине посвадиле. Такође, са мном нико из СПЦ није прекинуо еу општење. 

Зато мислим да је пренагљено да се извињаваш око Папе Франциска. Сачекај развој ситуације.  

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Milan Nikolic рече

Филиокве римојеретички је заправо осуђен на једном сабору, али Фанар не жели да ту одлуку потврди као одлуку васељенског сабора. И о томе лепо збори м.Амфилохије.

Исти тај сабор је свргао св. Игњатија, који је у нашем календару. Када би осудио филиокве као јерес, онда би изгубио из календара многе свеце. Августин, Амброзије, Кирило Александријски, Гр Ниски итд. Филиокве по себи нису јерес. Друго је канонски прекршај што су после убачене у Кредо. Али то није догматски проблем. 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, farisejski.bukvojed рече

Filioque je pod anatemama prvo-drugog Vaseljenskog sabora i anatemom iz prvog kanona sestog Vaseljenskog.

Ти причао или магарица прђела, исто је. 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Ivan Marković рече

Светац остаје светац макар био и међу јеретицима. 

Светац ужива међ католицима, што видимо из мироточења, осим ако хоћеш и њега да порекнеш.

Твоја је логика као и она артемитска, кад су претили пророштвом/сном (наравно измишљеним) како ће Џастин да побије екуменисте који му откопају мошти и преселе их у цркву. Они такође тврде да је Џастин никаки светац, јер је само 1 његов ученик опстао, а сви су га други напустили, тј. отпали. То је и твој резон, само га примени на мошти Николе. Ти си чудан случај талибана, да не капираш да си талибан. Молиш се са екуменистима, а онда си дајеш одушка кроз влажне снове...  

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Zoran Đurović рече

Алфејев боље од тебе зна шта РПЦ мисли.

Дај одлуку Сабора...као што су је лепо објавили када су изопштили Вартоломеја и сво његово свећенство.:ani_biggrin:

кад су се срели Кирил и Папа.

За мене је то био један потпуно безначајан догађај.Није било никаквих последица...и тога се данас више нико и не сећа.

Алфејев је сада био у Риму да учврсти руску позицију код "јеретика"

Помесној Цркви која покрива око десет милиона квадратних километара је баш потребно да учвршћује своје позиције код квазицрквене организације чија је држава прострта на пар стамбених блокова...

Ти немаш никакве везе са Великом Црквом

Свештенство мог парохијског храма мисли другачије...

Јер твој Патријарх пали свеће у Синагоги.

Упалио, једанпут. Људски је грешити. Дакле не "пали"...

Да ли ти је неко рекао да је анатема коју је на Рим бацио Кируларије повукао и анулирао Атинагора, а ти си и данас у еухаристијском опћењу са њиме?

Да ли ти је неко рекао да је Серафим, епископ Пиреја, поново бацио анатему на папу, а ти си и данас у еухаристијском опћењу са њиме...

Ти си се причешћивао у цркви која је скинула анатему са католика

Нетачно. Никад се нисам причестио ни у једној цркви која је нити бацила нити скинула анатему са нас-католика...

Ни на каквом свеопштем сабору ПЦ није осудила католике као јеретике

Није ни калвинисте, ни адвентисте...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Светац ужива међ католицима, што видимо из мироточења, осим ако хоћеш и њега да порекне

Зашто не би уживао...светац је свуда светац, уживао би он и да је у седишту Европске комисије...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ivan Marković рече

а ти си и данас у еухаристијском опћењу са њиме...

Што није стисао петљу да анатемише екуменизам? Него уредно општи са екуменистима. До јуче су се и артемити позивали на Пирејског, лепо сте друштво. 

Он не може да анатемише Папу. Проследи тај текст, али је то као кад Берестов анатемише Пт. Кирила. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Исти тај сабор је свргао св. Игњатија, који је у нашем календару. Када би осудио филиокве као јерес, онда би изгубио из календара многе свеце. Августин, Амброзије, Кирило Александријски, Гр Ниски итд. Филиокве по себи нису јерес. Друго је канонски прекршај што су после убачене у Кредо. Али то није догматски проблем. 

Говорим о Цариградском Фотијевом сабору (879-880). Наши епископи су тражили да нови сабор потврди тај Фотијев сабор као васељенски, али је Фанар тај предлог прећутао.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Говорим о Цариградском Фотијевом сабору (879-880). Наши епископи су тражили да нови сабор потврди тај Фотијев сабор као васељенски, али је Фанар тај предлог прећутао.

Znam o cemu si pricao, i dobro je da taj sabor nije proglasen vaseljenskim. 

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

Што није стисао петљу да анатемише екуменизам? Него уредно општи са екуменистима. До јуче су се и артемити позивали на Пирејског, лепо сте друштво. 

Он не може да анатемише Папу. Проследи тај текст, али је то као кад Берестов анатемише Пт. Кирила. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, farisejski.bukvojed рече

Nije neophodno da se potvrdi kao Vaseljenski kad je za nas pravoslavne u svemu Vaseljenski, izuzev u formalnom smislu.

Лупаш као по обичају.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...