Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Zoran Đurović рече

Па и Јн Златоусти смењивао друге епископе:ani_biggrin:...

Nije bez sabora

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 11 минута, ana čarnojević рече

Znaš šta...sve je to tako...21. vek

Ovo više nije tvoj kuća, to ćemo da srušimo da napravimo Beograd na vodi...ovo više nije tvoje Kosovo, tu ćemo da napravimo bazu, ovo više nije vaša Mitropolija, tu ćemo da napravimo autokefalnu crkvu. Ne postoji više nikakva pravda, dubina, visina, nikakvo pozivanje na dokumenta, pravo...samo banalna gola sila.

A to kome su dali to što nije njihovo, isceliteljima, sveštenicima gejevima i ostalim šarlatanima..., kao što su Kosovo dali dželatima i krvnicima da ga vode...a kome će? Da li bi iko pošten i normalan pristao da učestvuje u tome?

Ех Ана, све је то мени јасно, не мислим уопште да ћу ја сада било шта моћи ту да променим , посматрам ситуацију као мирјанин као процес. Једино што сам мислио да је Црква место где се тако нешто не дешава, где постоји саборност и колико год интереси земаља из којих долазе архијереји буду различити ипак се нађе неко решење без свађе преприке за разлику од мирског света. а сада се и ту све мења и ко зна где ће то одвести и које су последице. Од када знам за себе знам исто да се православље разликује од других тиме што нема повлашћених него су сви једнаки, нема непогрешивости и сличног, а изгледа по свему да се то мења. Пре ћу да се сматрам неверником, него што ћу признати "православног папу".

Подели на овим сајтовима

Управо сада, ana čarnojević рече

E pa to...znala sam i ja ranije da je tako (skoro) svuda. Ovo je sad novo iskustvo...tako može biti i u Crkvi. Maske su pale.

2dab3d4c874b6397c6508ad45820860d.jpg

Слушао сам њега који каже да су се у Цркви много опустили и да је време прогона идеално за сваког црквеног човека где ће моћи да искуша своју веру и да у тешким временима болесно тело отпада од Цркве,а здраво остаје. Да не затрпавам тему, али има неке логике. 

Подели на овим сајтовима

Najnovije: Makedonci popili korpu od Vas. Patrijarha. Trazeci priznanje pod imenom Ohridska Arhiepiskopija, Makedonci dobili NE od Carigrada.

``Ovo podrucje nije pod nasom nadleznoscu, vec pod nadleznoscu Peckog Patrijarha, tj Srpske Pravoslavne Crkve`` rekao je p. Vartolomej.

https://www.vimaorthodoxias.gr/oikoumeniko-patriarxeio/ochi-tou-oikoumenikou-patriarcheiou-sti-schismatiki-ekklisia-ton-skopion/

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, N.Petrovic рече

Najnovije: Makedonci popili korpu od Vas. Patrijarha. Trazeci priznanje pod imenom Ohridska Arhiepiskopija, Makedonci dobili NE od Carigrada.

``Ovo podrucje nije pod nasom nadleznoscu, vec pod nadleznoscu Peckog Patrijarha, tj Srpske Pravoslavne Crkve`` rekao je p. Vartolomej.

https://www.vimaorthodoxias.gr/oikoumeniko-patriarxeio/ochi-tou-oikoumenikou-patriarcheiou-sti-schismatiki-ekklisia-ton-skopion/

71fec41bf831689360d3d5e379825ce8.jpg

12020.jpg

01062009mazepa19558.jpg

Пошто пратим ситуацију везано за проблем Украјинскце цркве могу да кажем да је у периоду од 2004 године много пута Јушенко тадашњи председник Украјине покушавао исто и да је одговор увек био да је то канонска територија РПЦ. Тада је исто било актуално питање признавања УПЦ КП у суштини то питање траје дуго већ.

Међутим одједном се све изменило, што значи да је то тренутна позиција и да се она по потреби може променити, као што се мењала по овом питању.

Мислим да је то чисто тактика, да би се смирили архијереји у СПЦ,а да након што се све у Украјини легализује и наши "легну на руду" настави даље, дакле чисто тактички и дипломатски потез по систему: "обећајте им шта год,а вешаћемо, вешаћемо касније".

Суштински сада је главни задатак ВП, да је колико год могуће смири сваку опозицију, а касније да када дође на друге ред, да се ставе пред факт. Да се пред наше архијереје изађе са папиром да смо ми безбедни, а те несугласице нека решава РПЦ и ВП, па када се договоре,онда ће све бити одлично.

Можда грешим, али изгледа тако.

Подели на овим сајтовима

Уопште је небитно шта сада изјављује фанар по питању српске Цркве, то да ли је надлежан или није надлежан. Поента је да више никада не буде у могућности да се сети да је надлежан и да може нешто самостално чинити. Зато је неопходан васељенски Сабор да донесе одлуку по том питању, да нема више додељивања или одузимања аутокефалија без сагласности свих помесних Цркава.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, N.Petrovic рече

Informacija je zasad na nivo shpekulacije, objavio  je"slobodan pechat", kao iz poizdanih crkvenih izvora. Posto "slobodan pecat" je novina gde objavljuje tekstove David "stobijski" jasno je da su iformacije iz POA. Kolko su tacne...videcemo...

Подели на овим сајтовима

Слушао сам то од м.Амфилохија, зато можда звучим конкретно.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, невски рече

71fec41bf831689360d3d5e379825ce8.jpg

12020.jpg

01062009mazepa19558.jpg

Пошто пратим ситуацију везано за проблем Украјинскце цркве могу да кажем да је у периоду од 2004 године много пута Јушенко тадашњи председник Украјине покушавао исто и да је одговор увек био да је то канонска територија РПЦ. Тада је исто било актуално питање признавања УПЦ КП у суштини то питање траје дуго већ.

Међутим одједном се све изменило, што значи да је то тренутна позиција и да се она по потреби може променити, као што се мењала по овом питању.

Мислим да је то чисто тактика, да би се смирили архијереји у СПЦ,а да након што се све у Украјини легализује и наши "легну на руду" настави даље, дакле чисто тактички и дипломатски потез по систему: "обећајте им шта год,а вешаћемо, вешаћемо касније".

Суштински сада је главни задатак ВП, да је колико год могуће смири сваку опозицију, а касније да када дође на друге ред, да се ставе пред факт. Да се пред наше архијереје изађе са папиром да смо ми безбедни, а те несугласице нека решава РПЦ и ВП, па када се договоре,онда ће све бити одлично.

Можда грешим, али изгледа тако.

Zaleteli se Makedonci. Zna se postupak priznavanja... prvo ulazak u NATO, pa posle...

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Trifke рече

Sada se setih da je Moskvu kritikovao kako se patrijarh ponasa kao Papa jer sam smenjuje episkope, zato sto civili borave u sinodu i td. Secam se kako im je i pokazivao na primeria kako imaju pretenzije III Rima. Carigradu je zamerao ponasanje koje je u korenima imalo ovo sto se sada dogadja. 

Ја гледао како п. Кирил пре пар месеци у посети некој од епархија на беседи у храму укорава епископа. Иако је био веома благ и бирао речи мени се то није допало упрво зато што он може братски да га саветује а не да га укорава и то јавно. Он је њему брат, а не отац. 

Има мноштво сличних ствари.

Или овај случај када је Вартоломеј тражио од Кирила да казни Илариона сад, пре месец, у Истанбулу. То показује његов однос ка архијерејима као према подчињеним поданицима. 

Нагомлало се тога много. Сабор стватно треба мало да поткреше крила свим предстојатељима. А и у односу архијереја према свештенству има доста црквених патологија. Делимично је ту разлог и васпитања и генерација и др. Али није добро када је архијереј свештеницима као некакав редар у казнно-поправнм дому. 

Камо Среће када би се Сабор темом позабавио свеобухватно. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ако ћемо сада остати неутрални, онда боље и не заслужујемо него да нам Фанар кроји судбину. Можда је и боље да нам, како неко рече, одузму аутокефалност, кад нам је ионако само узрок проблема. :0212_rolleyes:

Поставили би нам неког пројелинског архиепископа (рецимо Иринеја бачког), а верујем да би Фанар и лако издејствовао обавезну веронауку у српским и црногорском школама.

Подели на овим сајтовима

Како схватам, СПЦ жели да подари аутокефалију МПЦ, под условом да до тога дође кроз саборну одлуку свих помесних Цркава. Међутим, Фанар никада није допустио да тај предлог изађе пред свеправославни Сабор, а сада је доказано да је то због тога што Фанар жели задржати праксу самосталног додељивања и одузимања аутокефалија, као што је нашој Цркви више пута давао и одузимао аутокефалију, као што у новије време прете Цркви чешких и словачких земаља да ће им одузети аутокефалију ако не пристану на неке уцене.

Фанар спречава да свеправославни Сабор одлучи прогласити неке претходне Саборе васељенским где се утврдило објашњење о римском Филиоквеу као јереси, и где се утврдило учење (исихаста) о немогућности поистовећења или прављења одређених аналогија између унутрашњег Бића Божијег и историјског постојања. То је фанару сметња јер жели да унесе учење о аналогији примата од Свете Тројице на црквени поредак. Једном речју, Црква је заглибила услед фанариотског фанатичког манипулисања зарад уских интереса.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Milan Nikolic рече

Зато је неопходан васељенски Сабор да донесе одлуку по том питању, да нема више додељивања или одузимања аутокефалија без сагласности свих помесних Цркава.

Ово је сулуд предлог, јер тада се ништа не би решило јер би сви били уцењени. Дакле, аутокефалија да се добија од Мајке као и досада. Нема шта да се измишља. 

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, невски рече

Филм "Марс напада": Долазимо у миру! Ми смо вам пријатељи. Не бежите.   

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zoran Đurović рече

Ово је сулуд предлог, јер тада се ништа не би решило јер би сви били уцењени. Дакле, аутокефалија да се добија од Мајке као и досада. Нема шта да се измишља. 

Мајка Црква треба да предложи аутокефалију и да је подари коме жели заједно са свим помесним Црквама, да одлука буде заједничка. То је важно зато што и одузимање аутокефалије мора бити предлог Мајке Цркве или можда неке друге помесне Цркве, али одлука такође мора бити заједничка, свих помесних Цркава. Ако се неко тога плаши, онда нека размисли да ли је припадник уопште Цркве каква јесте.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...