Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 минута, невски рече

То наравно и није тема овде.Тема је била изјава Митрополита Онуфрија који је рекао да су тај манастир градили Украјинци што напросто није тачно.Манастир су градили преци становништва и једне и друге и треће земље наследнице Руси

Nesto ranije smo raspravljali, pa je Zayron naveo da je manastir gradio knez Izjaslav koji je bio vernik Rimske crkve u to vreme. Kao da je nekako Kijevo Pecerska lavra bila pod uticajem rimske 'vere'. A, u isto vreme sv.Teodosije Kijevo Pecerski jedan od duhovnih osnivaca Lavre bio je verni sin Istocne crkve i 'vere'.

Sad, ne znam koja je prica oko toga da su Lavru gradili Ukrajinci, verovatno ( prica ) ide na slicnu vodenicu, da se sve crkvene stvari koje je u K.Mitropoliji i kasnije Ukrajinskoj autonomnoj crkvi izgradila RPC nekako minimalizuje, kao neka re - interpetacija istorije Ukrajine i Crkve u toj drzavi .

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Јако је важно ово што си навео. Расијанин и рускиј су две различите ствари. Руска федерација није национална држава него империја. Руски национализам, иако постоји, има утицаја у Русији таман колико и Српска радикалана странка у Србији данас. Заирон је овде негде рекао да ми Онуфрија држимо руским националистом. То је типична мителеуропска матрица размишљања. Ми смо овде хришћани и што се мене тиче Онуфрије може бити и марсовац по рођењу, хрватски националиста по опредељењу, док је он канонски владика, он је за мене владика. Тачка!

Баш компликована тема. На папиру то изгледа тако као што кажеш. 

Slayd4-1024x576.jpg

У Русији:

41% проавославних

13% атеиста

25% верује у неку врсту Бога

У Украјини је још мањи број верујућих.

Од тих верујућих 41% - већином су по опредељењу православни монархисти. Јесте да њих ниподаштавају, али у црквеним круговима су врло утицајни. Тешко да ће атеиста поготово данашњи ризиковати, али зато ће као и увек православни монархисти дати свој живот за веру. Црква мора да уважава њихов став, јер су им они верници и њихова паства.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, невски рече

Баш компликована тема. На папиру то изгледа тако као што кажеш. 

Slayd4-1024x576.jpg

У Русији:

41% проавославних

13% атеиста

25% верује у неку врсту Бога

У Украјини је још мањи број верујућих.

Од тих верујућих 41% - већином су по опредељењу православни монархисти. Јесте да њих ниподаштавају, али у црквеним круговима су врло утицајни. Тешко да ће атеиста поготово данашњи ризиковати, али зато ће као и увек православни монархисти дати свој живот за веру. Црква мора да уважава њихов став, јер су им они верници и њихова паства.

Разуме се. Ја то и не оспоравам. Али

пре 8 минута, Ivan Marković рече

Што се тиче политике Русије према Украјини, њу не може да диктира Црква,него држава,а држава зна да масвна руска интервенција у Украјини не би прошла лагано као она у Сирији. Украјинске оружане снаге располажу великим бројем (око 100) система С-300 (ПС-ПТ, ПМУ-1, можда и 2) и руска авијација би имала проблем да штити надирање механизованих колона. Друго, масовнија погибија руских војника би угрозила владу и поново довела на власт пету колону. На све то, добар део руске нафтногасне извозне мреже иде преко Украјине. И поврх свега, то би био рат у коме би ратовали Руси са Русима за рачун САД, ЕУ, Ватикана, Цариграда, Турске (дописати по жељи). Елем, бојим се да је УПЦ МП прешуштена сама себи (не рачунајући Крим и Донбас). Није да нема начина, али је масовна војна интервенција искључена.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Ivan Marković рече

Разуме се. Ја то и не оспоравам. Али

Јесте,али сада је на вратима 2019,а све је почело 2013. године на Аранђеловдан. Од тада се јесте украјинска армија консолидовала и представља значајну силу. 2014 је била разбијена, управо је на то упозоравно да се не сме то дозволити. Украјина под патронатом запада постоји са само једним циљем да као крпељ исцрпи Русију док не падне. Храниће је колико год буде потребно(таман колико да преживи) за тако нешто и ово црквено питање само продужена рука тог главног задатка. Сада ће цена само бити већа и за једне и за друге. Више ће људи погинути биће већа штета. Запад има неограничено топовско месо у виду Украјинаца, њих баш брига да ли ће их погинути 100 или 100 хиљада. Ја не видим ниједан начин да се ово лудило заустави. Покушано је све и толерисано је много тога од стране РФ, а народ страда на Донбасу свакодневно.

6_main.jpg

Црква Доњецк.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zayron рече

Samim tim si je on zadjelao takvu povijest izdajnika, a te njegove akcije koje je linkovao Nevski da i ne spominjem. Zašto se praviš nebistar i nepametan kad to nisi?

Када ћеш престати да сикћеш отров, клевећеш и измишљаш?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Ne verujem da su pravoslavni Rusi pretežno monarhisti, još možda i ultra-konzervativni :ladan:

Naš patrijarh Irinej je isto monarhista, to ali ne menja da su 75 % Srba protiv monarhije, dok Srbiju čine 84 % pravoslavni Hrišćani, 5 % ateista, 11 % pripadnici drugih denominacija i religija. Ubrojimo čisto hipotetički sve ne-Pravoslavne, njih 16 %, u one koji su protiv monarhije, još uvek bi 59 % Srba pravoslavne vere bili protiv monarhije. Ali generalno smemo da kažemo da su dve trećine pravoslavnih Srba protiv monarhije iako je srpski patrijarh za monarhiju. Znači, samo što pojedini znameniti Svetosavci zagovaraju monarhiju nije indikator da smo svi mi Svetosavci za monarhiju. I mogu da zamislim da je slično stanje i u Rusiji.

Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!

Подели на овим сајтовима

Када сам већ заподенуо тему, само да документујем. Ово је та црква из Доњецког насеља Октјабрски. Да би сте разумели зашто су верујући тамо незадовољни том политиком благосиљања људи који ово раде.

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ведран* рече

Када ћеш престати да сикћеш отров, клевећеш и измишљаш?

да ангажујемо Ђуровића егзорцизам неки да изврши? :smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Снежана рече

да ангажујемо Ђуровића егзорцизам неки да изврши? :smeh1:

Питај га, ако се усуди. 

Овај је некад био нормалан. Имао своје неке чудне форумске навике, али сви смо различити. 

Међутим, од када су ове теме на дневном реду, он је просто ван себе. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Питај га, ако се усуди. 

:smeh1:

пре 1 минут, Ведран* рече

Међутим, од када су ове теме на дневном реду, он је просто ван себе. 

а можда је само добро плаћен!?! :)))

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Ivan Marković рече

мени је понекад криво што му се наша сабраћа понекад обраћају са ниподаштавањем с обзиром на његове године. 

Пошто сматраш да му се обраћам са ниподаштавањем и криво ти је због његових година, желим да те обавестим да ја не знам колико година он има да би му се због година обраћао са поштовањем. Човек наступа анонимно. 

Како читам онако судим. Не знам за било чију озбиљност, године, образовање, стручну спрему, статус клирика, имовинско стање, нити било коју ставку из пописа. Оно што не каже то не знам. А оно што напише то читам. 

И ако оно што прочитам сматрам за блејање и тако га назовем, то не значи да је он овца.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Пошто сматраш да му се обраћам са ниподаштавањем и криво ти је због његових година, желим да те обавестим да ја не знам колико година он има да би му се због година обраћао са поштовањем. Човек наступа анонимно. 

Како читам онако судим. Не знам за било чију озбиљност, године, образовање, стручну спрему, имовинско стање, нити било коју ставку из пописа. Оно што не каже то не знам. А оно што напише то читам. 

И ако оно што прочитам сматрам за блејање и тако га назовем, то не значи да је он овца.

А извини. Пошто си дуго на форуму,  мислио сам да знаш да Стјепан свима може да нам биде татко, а некима и деда:ani_biggrin:Верујем да би можда мало користио софистицираније изразе да си то знао. Свакако, потпуно разумем твој гнев и ка сам ти рекао да сам бесан. Заиронови ставови гледе ове ситуацике су неприхвазљиви и бизарни Али је он ипак старији човек па да мало умеримо терминологију. Ето само то. Може му се место блејања рећи да мрачи, да је злирад, злонамеран итд

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...