Jump to content

Raskol se zahuktava

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, Ведран* рече

У већини се слажем с тобом, осим у делу у коме говориш о томе како Руси желе да буду део руске Цркве. 

Превише политички то посматраш, односно превише са националне стране и из угла нације и тренутног сукоба.

Православни човек жели да биде део Православне Цркве. Ту дистинкција, руска, украјинска, не значи ништа. Тим пре што у погледу, праксе, типика, обичаја, језика (црквенословенски) не постоји никаква разлика била она УПЦ МП или РПЦ. Па ни по таквим спољашњим стварима човек се не осећа ван свога. 

Управо ту причу да руси буду у  руској Цркви, гура Денисенко. Зато што на тај начин кроз опресију, екстремисти желе да их потпуно униште. Глумили би да не нападају Цркву. Нападали би Русе. А сви који би ишли у ту Цркву били би "Руси". Читав Денисенков пројект "независне Цркве у независној држави" закачен је на идеју да постојање нације нужно изискује и аутокефалну Цркву. Небројено пута је сам он то изјавио.

Не иде то тако. Црква се не руководи дневнополитичким стварима. Нити је нужно у служби нације. Јер нација није принцип који је изнад Цркве. 

Зато сам овде на форуму,да разменимо мишљења,не инсистирам на својој непогрешивости.:naklon:

Данас сам прочитао да лжепатријарх Филарет каже да језик службе у цркви мора да буде украјински,ниједан други.

Узгред,интересује ме једна ствар можда је ван теме,али да питам.Ја као православни верник када одем на територију друге помесне цркве,на пример у Русију,да ли је тада мој патријарх и даље Иринеј или је Кирил,под претпоставком да се настањујем на дуже време?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 11.6k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Ведран* рече

Управо ту причу да Руси буду у  руској Цркви, гура Денисенко. Зато што на тај начин, кроз опресију, екстремисти желе да их потпуно униште. Глумили би да не нападају Цркву. Нападали би Русе. А сви који би ишли у ту Цркву били би "Руси". Читав Денисенков пројект "независне Цркве у независној држави" закачен је на идеју да постојање нације нужно изискује и аутокефалну Цркву. Небројено пута је сам он то изјавио.

Амин.

Украјинци који су УПЦ МП, црквени људи, не праве никакав проблем. Људи живе свој живот и не траже никакве аутокефалије. 

Прича о аутокефалији се склоп Денисенкових комплекса и прелести са Порошенковим комплексима. И нашли се лош и гори и онај Макарије и сад се играју цркве и нације. А нација већ постоји и Црква већ постоји.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, невски рече

Ја као православни верник када одем на територију друге помесне цркве,на пример у Русију,да ли је тада мој патријарх и даље Иринеј или је Кирил,под претпоставком да се настањујем на дуже време?

Кирил. Али то је мање важно. И Иринеј је твој по другом основу. Просто надлежни архијереј ти је онај који је владика у месту где живиш што би значило неки руски владика. Осим ако се настаниш близу подворја СПЦ у Москви па ти наш Антоније буде епископ. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

Амин.

Украјинци који су УПЦ МП, црквени људи, не праве никакав проблем. Људи живе свој живот и не траже никакве аутокефалије. 

Прича о аутокефалији се склоп Денисенкових комплекса и прелести са Порошенковим комплексима. И нашли се лош и гори и онај Макарије и сад се играју цркве и нације. А нација већ постоји и Црква већ постоји.

Лжепатријарх Филарет је бивши сарадник КГБ.

Црква постоји,али нација нажалост не,да је то стара нација проблема не би било.Око тога се води рат,нажалост.Концепт украјинске нације је замишљен тако да буде антирусија(кроз историју).Да се та нација формира као белоруска која себе сматра делом руског бића са неким својим особеностима проблема не би било,живе у слози и саборности.

Овде Црква трпи уз народ највеће ударе.

Разумем ја позицију Митрополита Онуфрија.

Са једне стране мора да води рачуна о Цркви,саборности,са друге стране мора да води рачуна  и о држави која има неку сасвим другу политику,а то је политика конфронтације.Ако направи корак на страну државе,онда ће доћи у сукоб са верницима,ако са друге стране буде превише слушао требовања верника,која су супротна од требовања те државе(води се грађански рат) онда ће опет да буде неугодно,у свакој ситуацији ће бити тешко.У сукобима световних сила Црква увек страда.Нека је Бог у помоћи свима.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Кирил. Али то је мање важно. И Иринеј је твој по другом основу. Просто надлежни архијереј ти је онај који је владика у месту где живиш што би значило неки руски владика. Осим ако се настаниш близу подворја СПЦ у Москви па ти наш Антоније буде епископ. 

Хвала,најлепше,увек сам се то питао:DОво није тема за таква питања,тако да нећу више да разводњавам дискусију.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, невски рече

Прави Руси

5594302.png

То је све само не тачно.Прва престиница Руси је била Ладога.Центар зачетка Руси је део око дашањег Пскова,Великог Новгорода одакле са Руси спуштају ка југу долином Дњепра и заједно са Варјазима запоседају Кијев и уништавају Хазарију.

Кијевска Рус никада није постојала под тим именом,него само као ознака.Као што означавамо Византију,а не говоримо Ромејско царство.

1375072.jpg

Узгред,већи део те Кијевске Руси је био већиним делом на простору данање Русије,скоро до Балтика ,а најмањим делом данашње Украјине.

Чак и да се позовемо на неку фикцију Кијевске Руси,она никада није обухватала територију побережја Црног мора.

Што се тиче Митрополита Онуфрија он јесте украјински умерени националиста,али није ни изблиза такав украјински екстремиста.Као Кримско-симферопољски епископ Лазар,и доњецки Иларион.

Биће јако занимљива судбина Кримско-симферопољске епархије која се налази у РФ и за сада је нису измештали из УПЦ МП прикључили РПЦ.

Pogledaj, tvoja argumentacija je toliko tačna kao ta da na primjer slovenački preci imaju isto pravo na stare srpske manastire, da ih ubrajaju u svoje istorijsko nasljedje jer su i oni takodjer južni Sloveni isto kao i Srbi. :D 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zayron рече

Pogledaj, tvoja argumentacija je toliko tačna kao ta da na primjer slovenački preci imaju isto pravo na stare srpske manastire, da ih ubrajaju u svoje istorijski nasljedje jer su i oni takodjer južni Sloveni isto kao i Srbi. :D 

У реду,ако ћемо том логиком,како су те светиње могли да граде Украјинци,када нису постојали као нација под тим именом када су ти објекти изграђени?

Први пут термин Украјинац и то не у смислу нације се спомиње 1596. године.Кијевско-Печерска Лавра је основана 1051.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, ana čarnojević рече
Oprostite, necu vise da spamujem temu. Samo jos ovo. 

по чему је ово спам? ne_shvata

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, невски рече

Први пут термин Украјинац и то не у смислу нације се спомиње 1596. године.Кијевско-Печерска Лавра је основана 1051.

Не знам да ли си испратио тему од почетка, али по Зајроновим сновиђењима је малтене папа римски основао Кјево-печерску лавру. 

:))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

On 11.10.2018. at 21:57, Ведран* рече

На Фанару као да су потпуно изгубили компас и савест, али и свест.

Па шта те то чуди. Та булумента прави циркус у Цркви већ близу сто година. Време је да иду.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ведран* рече

Не знам да ли си испратио тему од почетка, али по Зајроновим сновиђењима је малтене папа римски основао Кјево-печерску лавру. 

:))

Пратио сам,колико сам схватио он је римо-католик.Они вероватно доживљавају екстазу од тога што православци имају проблеме,али мораћу да га разочарам,није први пут да је смута на Руси било је то много пута у историји и увек колико год било тешко,Бог је увек после тих искушења учинио Русь снажнијом и моћнијом.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, невски рече

сам,колико сам схватио он је римо-католик

Зајрон јесте римокатолик, али римокатолици нису Зајрон.

:)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Ivan Marković рече

Па шта те то чуди. Та булумента прави циркус у Цркви већ близу сто година. Време је да иду.

Исукао си, дакле, мач. :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...