Jump to content

Zivot na selu

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 8 часа, Paradoksologija рече

Nemam mnogo iskustva sa selima, jedino ovim iz kog je poreklom moj svekar. Izrazito loši uslovi vazda bili, gotovo niko sad nije ostao. 

Odatle su bežali i mladići i devojke, ali se devojkama unapred to u potpunosti prihvatalo jer su 'odive' (svekrova SESTRA se DEVEDESETIH odrekla svog dela nasledstva jer je žena, šta će njoj njen deo?), dok se sinovima, posebno najstarijim, zameralo. Ukratko, svi su otišli, svekar se i godinama posle smrti roditelja oseća krivim, a sestra mu se prosto udala u Kragujevac, niko joj nije zamerio.

Politika je bila da se cerka uda u gradu a sin ozeni na selu kako bi zadrzao prezime i radio na selu. Tako da su krivi dragi roditelji a ne devojke. Ja bas znam primer jednog coveka koni je "dobro" materijalno udao cerku u graduu, a sinu trazio da dovede zeni na selo i procao kako je njegov sin nesposoban da se ozeni. I sta da pricsmo vise kada roditelji upropastavaju decu.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, obi-wan рече

Neki nisu. Mnogi jesu. To je moje iskustvo.

Извини, али мислим да је ово тешка глупост. Не бих да ти стајем на муку ако имаш неких личних потешкоћа јер делујеш да си испуњен приличним незадовољством (надам се да је само тренутно и да ће што пре проћи), али покондирени људи пропадају. Не може неко да се покондири, па да се тек тако одсели у скупљу средину и у њој успева да заради више и обезбеди себи удобнији живот. Ако је за тако нешто способан, значи да има квалитета и способности за то.

Покондирени су људи који умисле да су више него што јесу, а не они који заиста имају способност или вољу за нешто више и боље од онога како тренутно живе. Није свако село исто, села по Војводини због добрих путева и саобраћаја подсећају на села по Европи где људи заиста остају да живе и где им локација на селу и доступност струје, водовода, интернета и ТВ сигнала не смета да се сматрају неповезаним са државним и светским токовима. Чешће је проблем недостатак посла и средстава за живот.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, CutieBub рече

Извини, али мислим да је ово тешка глупост. Не бих да ти стајем на муку ако имаш неких личних потешкоћа јер делујеш да си испуњен приличним незадовољством (надам се да је само тренутно и да ће што пре проћи), али покондирени људи пропадају. Не може неко да се покондири, па да се тек тако одсели у скупљу средину и у њој успева да заради више и обезбеди себи удобнији живот. Ако је за тако нешто способан, значи да има квалитета и способности за то.

Stvarno nemam pojma o cemu pricas. Ako moze malo jasnije, pa da mogu da te razumem, rado cu da ti odgovorim.

I ne, nemam nikakvih znacajnih licnih problema. Doduse, treba mi nesto para, pa ako se tu negde uklapas, javi mi se na PP.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Тачно пола досадашњег живота сам живела у селу, а пола, и сада тренутно, живим у граду.

Тврдим да је живот у граду неупоредиво бољи за младе људе, студенте и слично. Свако би требао да проведе макар неки период живота изложен свим предностима и недостацима градова. Нешто слично као у војсци. Мораш да знаш како то изгледа да би умео првенствено да цениш ону удобност топлог дома, тј. предности села, а са друге стране да ојачаш карактер изазовима и могућностима које ти пружа град...или се покондириш, нема треће ;)

АЛИ гледано из перспективе родитеља и како године одмичу, све више сам за село. Апсолутно данас све можеш имати на селу, од образовања до свега осталог. Плус су градови близу, ако баш нешто и не можеш да пронађеш, допутоваћеш чак и много брже него што неки свакодневно превале до посла, живећи у великом граду. Притом ћеш имати сву слободу и КОМФОР живота у кући, који људи одрасли у становима и не сањају нити могу да замисле. Да не причам о дворишту, живом контакту са природом и оном осећају да је небо тако близу, поготово увече. Нигде Бог, чини ми се, није ближи него тамо.

Највећи проблем са селом јесте управо слаба освешћеност о томе, тј. велико зазирање које доводи до тога да стварно све већи број девојака бира град по сваку цену. Испада просто срамота остати у селу, да си ти мање вредна или паметна од неке друге. Такође изгледа и као јако велики ризик пошто сваке године чујеш да је све мање деце уписано у први разред, па још оно кад видиш на вестима пустоши од села, језа да те прође, ако си само мало плашљив, угасио си. Ја сам лично прошла кроз све то. Онима који остану, јако је тешко наћи сродну душу и они због усамљености тешко опстају и уместо да уживају, они и сами лагано постају незадовољни, губе самопоуздање и све остало што иде уз то, па им је још теже. 

Много бих волела да се нађе начин да се мотивишу људи да се врате са студија. Само што то не може пак само од себе. Даће Бог, дочекаћемо то да видимо и ми, некако. 

А аграрна политика је код нас таква да ниједна мера која је донета у последњих деценију и по није имала кад да заживи и оживи село, него је са новом влашћу долазила и нова политика, Боже сачувај да се подржи нешто што нисмо ми донели и сл.фазон, без обзира на последице. Или се мењала напрасно из незнаних разлога...

И не могу да схватим да неко не признаје или познаје разлику између усева купљених у маркету и оних који су произведени у оквиру нормалног домаћинства, осим ако једино није имао прилику да проба. То ми све дође као ово глобално темељно обезвређивање села а нећу улазити у разлоге - зашто?

Подели на овим сајтовима

пре 14 часа, CutieBub рече

Знаш како кажу за паре, паре нису проблем, пара нема. :)

To ti je sestro sala. Na ovom forumu ti je skoro sve - sa izuzetkom bas krajnje ozbiljnih tema - posoljeno salom. Da se ne ubudja. :mahmah:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@Milica Bajic Много леп и искрен текст. :) На сву срећу, захваљујући интернету и комуникацијама, бар налажење "сродне душе" не делује више као толико немогућа мисија.

Подели на овим сајтовима

On 23.8.2018. at 19:04, CutieBub рече

@Milica Bajic Много леп и искрен текст. :) На сву срећу, захваљујући интернету и комуникацијама, бар налажење "сродне душе" не делује више као толико немогућа мисија.

Preko interneta i jeste nemoguca misija. Mnogi odustaju od komunikacije internetom jer nailaze na razlicite ljude. Ja znam par njih koji su odustali. Najbolja je komunikacija uzivo, ljudi su se ogradili od uzivo komunikacije, i vise su u tom virtuelnom svetu, jer je lakse komunicirati preko zice i sa imaginarnom osobom nego sesti oci u oci i pricati sa njom. Naravno imam izuzetaka ali su retki. Tako da nisam ljubitelj internet upoznavanja.  A najmanje neko sa sela moze da upozna nekog preko neta i da se tako ozeni. Tako da ne treba osudjivati ljude sa sela ako se odluce da uzmu albanke. Ja ih ne osudjuje.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Narodee..ja ceznem o tome da zivim na selu i da nadjem takvu zenu. Medjutim dosao sam do zakljucka da mnoga sela nemaju Crkve i da narod sa sela zbog toga oskudeva u Jevandjelskim vrlinama..ali opet selo sa Crkvom u poredjenju za grad je temelj ljdske civilizacije. Svi znate razliku pretpostavljam piletine sa sela i piletine sa farme pilica..zvaka i melem.
Tamo videh komentar ko bi se ugledao jos na pretke..Vekovima vecina nasih Svetitelja ako ne i svi su bili seoska deca, nisu stedeli svoje zivote za Carstvo Nebesko i Otadzbinu za tudje kao i za svoje dete..aa danas danas pregovaraju sa nasim dzelatima Kosova, danas idu u Vojsku ne zbog patriotizma i ljubavi nego zbog love i zato sto su mislili da nece nista da se radi. Zapadnjacki duh..koji nas uci da covek ima 98% genetske slicnosti sa simpanzom..koji nas uci da u svetu vlada duh alfa muzijaka koji prvi jedu pa onda daju deci i ostalima..duh samoljublja i slastoljublja..
U selu mir i cist vazduh..domaci proizvodi..sa znojem steceni. A danas u gradu primaju baloslovne plate kriju se po kancelarijama da ne bi radili.
Prorocanstva nasih Svetitelja i brojnih drugih jasno govore o tome.
Ona govore o trecem i poslednjem svetskom ratu nuklearnom. Ona govore da posle tog rata nece biti godinama hrane i pijace vode u svetu i da ce se spasavati u principu samo oni koji budu ziveli na selima. Tada nece prezivljavati oni koji imaju zalihe hrane njih ce pomahnitali anarhisti od muke i bede juriti da ubiju i otmu im. Tada ce prezivljavati oni koji svakog trenutka u prirodi znaju da nadju nesto za hranu koji mogu da izdrze zivot u oskudici i odricanju..
E braco i sestre..gde ce prvo da lete granate i atomke ako ne na gradove.
To je ziva istina..
Od sela ka gradu..zavisnost od sveta, nemastina vere.
Svet kao parazit tezi ka tome da te ucini zavisnim od sistema koji te eksploatise bas zbog toga sto je parazit. Nesposoban i alav i lazno dominantan. A trebalo bi da covek sam stekne i da deli sa drugima...itd.

Послато са SM-G361F користећи Pouke.org мобилну апликацију

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ja se ozbiljno razmisljam u zadnjih god. dana da prodam stan u Bg (38kv vredi oko 40k evra optrilike) i da pobegnem negde na selo u pravcu Zlatibora, Povlena, Debelog brda, Mokre gore, Bajine Baste i sl. 
Muka mi od ovog zivota u Bg. Kontam da mi treba jedino dobar adsl da mogu da imam stabilan net da bi mogao da zaradim neki dinar. A moji roditelji su npr. od tog istog sela pobegli u grad. Jedino sto me brine je sto nema ljudi. Nemam hrabrosti da se odlucim na takav potez ali razmisljam o tome cesto.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, mali perica рече

Ja se ozbiljno razmisljam u zadnjih god. dana da prodam stan u Bg (38kv vredi oko 40k evra optrilike) i da pobegnem negde na selo u pravcu Zlatibora, Povlena, Debelog brda, Mokre gore, Bajine Baste i sl. 
Muka mi od ovog zivota u Bg. Kontam da mi treba jedino dobar adsl da mogu da imam stabilan net da bi mogao da zaradim neki dinar. A moji roditelji su npr. od tog istog sela pobegli u grad. Jedino sto me brine je sto nema ljudi. Nemam hrabrosti da se odlucim na takav potez ali razmisljam o tome cesto.

Dodji kod nas u Sumadiju, mesta ima dosta, cene su vrlo niske, lako bi se uklopio oko svega. A priroda je veoma lepa i pitoma. :)

Подели на овим сајтовима

@mali perica 

I dobro nam dosao na forum... :)

Подели на овим сајтовима

Neboj se brate..samo budi blizu Crkve neke gde se sluzi Sluzba to je najvaznije. I trazi blagoslov od roditelja i svestenika i ne boj se. Al ako ti roditelji ne daju razumi budi uz njih posle mozes kud hoces.

Подели на овим сајтовима

Dodji kod nas u Sumadiju, mesta ima dosta, cene su vrlo niske, lako bi se uklopio oko svega. A priroda je veoma lepa i pitoma. [emoji4]
Odakle si ti brate Obii....ja sam iz Valjeva.

Подели на овим сајтовима

Srpsko selo je malo nezgodan tip za zivot, obično je raštrkanog tipa jer se tako formiralo od davnina u vrijeme osmanskog perioda da bi ljudi bili sigurniji od turaka. Kao takav teško je bilo izgraditi odgovarajuću infrastrukturu koja bi omogućila lakši život. Za razliku od srpskih zapadoevropska sela su zbijenog tipa jer su se razvijala u drugčijim isorijskim i političkim okolnostima nedaleko od većih gradova, i uz dobru ekonomiju bilo ih je lako opskrbiti odgovarajućom infrastrukturom. Ja nekako smatram da taj srpski tip sela zaista treba izumre, i da se onda iz napučenih gradova polako počne formirati talas ljudi koji će se udaljiti ne previše daleko, ali dovoljno da se živi podalje od gradske vrele sa osjećajem da imaš mir i prirodu oko sebe, ali opet i osjećaj da si blizu grada kada ti se prohtje malo u štenju ili neku kupovinu ili provod. 

Imaju i gradovi i gradski život svoju dušu ako je taj grad odgovarajući sa odgovarajućim ljudima i stilom života. U takvom gradu je najbolje živjeti negdje u prigradskom dijelu gdje imaš osjećaj bliskosti sa prirodom, a opet blizu si samog grada. 

• Волим 1

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...