Jump to content

Мартиновић: Човек није власник својих органа

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 16 минута, АлександраВ рече

А шта ако погрешно перципирамо да је нешто зло?

Zato postoji vecni jevandjelski etos, nasa zvezda vodilja, da ne zalutamo u jarugama ovog sveta.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 8 минута, Avocado рече

To pravo i dalje imaš, u istom obimu, uz drugačiju proceduru (što se tiče doniranja organa, ne znam otkud život sve vreme uleće u priču).

Tačnije, nemaš ga samo ti u odnosu na doniranje tvojih organa, jer ga ima i tvoja uža porodica.

Eto, bas da vidimo kako ce to vremenom da se odvija... da ne drvimo pricu dalje u prazno...

пре 7 минута, Avocado рече

da mi je neko rekao juče da Obi (ne onaj izmišljeni iz epskog serijala, nego živ čovek) veruje da postoje ljudi koji su postali nesposobni da učine bilo šta dobro ne bih mu verovao...

To je zato sto ti ipak nemas ni ovlas razumevanje hriscanskog etosa i iskustva, pa stoga nije ni najmanje cudno da to ne razumes.

пре 8 минута, Avocado рече

ti si taj kojem je obaveza da žvrljne nešto na papir bitnija stvar od potreba živih ljudi za organima bez kojih ne mogu da prežive

I da dodam - ovo je bas beskrajno bezocno i bezobrazno, a ne mislim da sam kao sagovornik tako nesto zasluzio. Ali nek` ide u rok sluzbe.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Avocado рече

ti si taj kojem je obaveza da žvrljne nešto na papir bitnija stvar od potreba živih ljudi za organima bez kojih ne mogu da prežive.

On "žvrljika" zato da se tvojoj djeci i unucima ili bilo kome u porodici ne bi desilo da mu sa slijepim crijevom usput pri operaciji ne uzmu bubreg, komad jetre, slezine i sl. Kao što se to već uveliko dešava u Kini, Africi, Aziji i raznim latinoameričkijm banana republikama.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zayron рече

On "žvrljika" zato da se tvojoj djeci i unucima ili bilo kome u porodici ne bi desilo da mu sa slijepim crijevom usput pri operaciji ne uzmu bubreg, komad jetre, slezine i sl. Kao što se to već uveliko dešava u Kini, Africi, Aziji i raznim latinoameričkijm banana republikama.

I u Rusiji čak! Još jedan takav "dobrovoljni darovatelj". On takodjer nije bio vlasnik svojih organa?

Ruski glumac se probudio sa strašnim bolovima medju nogama i ustanovio da su mu ukrali testise!

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/304842/herec-se-vzbudil-a-zjistil-ze-mu-ukradli-varlata.html

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zayron рече

Ruski glumac

http://www.novosti.rs/vesti/scena.147.html:535670-Prostitutka-kastrirala-ruskog-glumca

Тако се и развијају све ове теме, са непровереним вестима, пумпањем страхова, дизањем адреналина, забавом, и на крају урушавањем битних аспеката озбиљне теме.

Мислим да људи који чекају трансплантацију нису заслужили да се наши разговори око овог закона претворе у преношење оваквих прича које су обично смеће.

Подели на овим сајтовима

Иначе, ова прича са несрећним глумцем је из 2015. године, а прва трансплантација пениса и скротума је урађена почетком ове године, али не и тестиса из етичких разлога. Бар колико сам ја информисана.

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, obi-wan рече

I da dodam - ovo je bas beskrajno bezocno i bezobrazno, a ne mislim da sam kao sagovornik tako nesto zasluzio. Ali nek` ide u rok sluzbe.

Rekoh već - ne verujem da si takav čovek, ali se priča o ovoj temi u praksi svodi na to. Sa jedne strane je tvoja obaveza da nešto žvrljneš ako nećeš da budeš donor, sa druge strane je okolnost da će usled takvih procedura mnogo ljudi moći da dobiju organe.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, АлександраВ рече

http://www.novosti.rs/vesti/scena.147.html:535670-Prostitutka-kastrirala-ruskog-glumca

Тако се и развијају све ове теме, са непровереним вестима, пумпањем страхова, дизањем адреналина, забавом, и на крају урушавањем битних аспеката озбиљне теме.

Мислим да људи који чекају трансплантацију нису заслужили да се наши разговори око овог закона претворе у преношење оваквих прича које су обично смеће.

Ja nisam ovdje investigativni novinar ni medijski arbitar vjerodostojnosti ili član savjeta i etičkog nadzora nad medijima, kradje organa su danas postale svakodnevnicom čak i u Evropi. Ako ta vijest nije bila tačna i slučajno sam naišao baš na fake news nije problem naći stotine drugih koje tačne i provjerene jesu. Bitnije je ovo, šteta što je na češkom, za ovog autora je svako uzimanje organa bez saglasnosti kradja a u slučaju da država to radi i provodi to još i zakonom (kao što se pisalo o Kosovu i žutim kućama) onda je to državom organizovani kriminal a on lično kao libertarijan i antiteista ne želi da njegovo tijelo bude na takav način porcovano i skrnavljeno ko u mesnici. Htio si ozbiljnije pa sad to imaš! A taj autor se još označava antiteistom i libertarianom, šta tek reći onda za vjernike koji mu stoje dakle naprotiv, u opoziciji i uzimanje organa bez saglasnosti i pitanja i skrnavljenje posmrtnih ostataka smatraju dobrim, humanim i Bogu ugodnim djelom? Zaista su posljednja vremena!

Komadanje leševa: kradja nije i nikad ne bude to isto što i dar

Kako sam to gore objasnio on svako uzimanje organa bez saglasnosti i pitanja smatra kradjom a kad država učestvuje u tom ili to organizuje takvim svojim zakonima (apriorna saglasnost umjesto apriorna nesaglasnost) onda se ustvari radi o organizovanom kriminalu pod patronatom i u organizaciji same države i sudstva! Isto to što on kao antiteista i libertarijan si i ja mislim kao teista i konzervativac!

https://zdenekkral.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=500769

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, Zayron рече

Ali to (kršenje zakona) nema ama baš nikakve veze sa izmenom zakona... ako će neko da ti ukrade organ, onda je potpuno nebitno šta u zakonu piše... šta više, kao što sam već X puta ponovio, ako ima dovoljno donora tada nema nikakve potrebe da se organi uzimaju od nekog protivzakonito...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

U pitanju je svesno saglasavanja sa ociglednim zlom. Da je o ovome pricala neka sasvim normalna ekipa, pa da je npr. sve to izbcila na nivo jedne ozbiljne javne rasprave, to bi svakako bio sasvim drugi teren.

Значи, ако сам те добро разумео, ти у принципу немаш ништа против оваквог закона него мислиш да екипа која је сада на власти може да га злоупотреби, и да је зато опасност да постоји овакав закон у оваквој држави?

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, GeniusAtWork рече

Значи, ако сам те добро разумео, ти у принципу немаш ништа против оваквог закона него мислиш да екипа која је сада на власти може да га злоупотреби, и да је зато опасност да постоји овакав закон у оваквој држави?

Nemam nista protiv zakona koji bi davao odresene ruke ljudima da uvek mogu da se prijave da budu donori.

Imam itekako sve protiv "zakona" koji me unapred cini donorom, iako me niko o tome nista nije pitao.

"Дакле, новим законом сваки мушкарац, жена или дете у Србији аутоматски постају извор органа за трансплантацију – ако неко то не жели, мораће да дâ изјаву у суду и, као такав, да буде регистрован у полицији. Репресивност овако замишљеног закона заиста је фасцинантна."

A narocito imam sve protiv kad o tome bilo sta trubi ova ekipa nistaka i olosa.

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Zayron рече

šta tek reći onda za vjernike koji mu stoje dakle naprotiv, u opoziciji i uzimanje organa bez saglasnosti i pitanja i skrnavljenje posmrtnih ostataka smatraju dobrim, humanim i Bogu ugodnim djelom? Zaista su posljednja vremena!

пре 3 часа, АлександраВ рече

Не браним ни закон, ни Вучића, ни крадуцкање. Да ми имамо развијену свест о томе шта је донација, све ово би било другачије. Овако, папзјанија, као и све остало у Србији.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Avocado рече

obaveza da nešto žvrljneš ako nećeš da budeš donor

...

"Дакле, новим законом сваки мушкарац, жена или дете у Србији аутоматски постају извор органа за трансплантацију – ако неко то не жели, мораће да дâ изјаву у суду и, као такав, да буде регистрован у полицији. Репресивност овако замишљеног закона заиста је фасцинантна."

...

A ovima cu da zvrljnem, jos kako cu da im zvrljnem...

Подели на овим сајтовима

ni ja nista nemam protiv takvog zakona samo imam protiv ekipe i sistema u kome se takav zakon donosi ,,,,jednostavno Srbija nije niti zrela niti spremna jos uvek za takav zakon a po sadasnjem naprednom propadanju tesko da cemo da budemo spremni i za 100 godina 

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Zayron рече

Ja nisam ovdje investigativni novinar ni medijski arbitar vjerodostojnosti, kradje organa su danas postale svakodnevnicom čak i u Evropi. Ako ta vijest nije bila tačna nije problem naći stitene drugih koje tačne i provjerene jesu. Bitnije je ovo, šteta što je na češkom, za ovog autora je svako uzimanje organa bez saglasnosti kradja a u slučaju da država to radi zakonom onda je to državom organizovani kriminal a on lično ne želi da njegovo tijelo bude na takav način porcovano i skrnavljeno. Htio si ozbiljnije pa sad to imaš! A taj autor se još ouznačava antiteistom, šta tek reći onda za vjernike koji mu stoje naprotiv i uzimanje organa bez saglasnosti i pitanja smatraju dobrim i Bogu ugodnim djelom?

https://zdenekkral.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=500769

Na stranu to da mi nije baš jasno zašto bi trebalo da bude mnogo bitan blog nekog češkog libertarijanca, ali eto i zanimljive informacije u blogu. Koliko mogu da vidim iz bloga u Češkoj ovaj sistem da si donor po defaultu postoji još od 2002. godine i identičan je ovom našem - ako nećeš da budeš donor prijaviš to u Národního registru osob nesouhlasících s posmrtným odběrem tkání a orgánů.

Samo ne znam koji Darth Vader je tamo doneo takav zakon...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...