Jump to content

Crkva protiv sveštenika koji podržava LGBT zajednicu

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 25 минута, Zayron рече

O tom imaš u svakoj detaljnijoj i opširnijoj Istoriji hrišćanstva. Ili po ovakvim člancima na internetu, svuda po nešto pa traži i čeprkaj. Ko nema dobre knjige u svojoj privatnoj biblioteci onda je otkazan na milost i nemilost interneta pa mora po njemu čeprkat ko kokoš na strnjištu zrno po zno. Ja sam te knjige imao i čitao i na kraju kad sam se selio većinu razdavao a svejedno su sve bile na češkom.

https://marinknezovic.info/2011/06/02/antiohijski-poucak/

Znam,  nesto o tim stvarima sam i citao.

( .evo, ovaj link gores koji si postavio, .. jednostavno resenje,....apostoli se skupili u Jerusalimu na tkz.Apostolskom  saboru i zajednicki ,....uz asistenciju  Duha svetoga , ( molimoli ),.... doneli odluke za celu crkvu , ...i, tako, dobijamo odredjeni kontekst za celu crkvu do kraja vremena i sveta..)

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Bokisd рече

Znam,  nesto o tom stvarima sam i citao.

( .evo, ovaj link gores koji si postavio, .. jednostavno resenje,....apostoli se skupili u Jerusalimu na tkz.Apostolskom  saboru i zajednicki ,....uz asistenciju  Duha svetoga , ( molimoli ),.... doneli odluke za celu crkvu , ...i, tako, dobijamo odredjeni kontekst za celu crkvu do kraja vremena i sveta..)

A taj odredjeni kontekst važi samo za ono vrijeme i onu hrišćansku zajednicu u kojoj je nastao a nije isti tada, u srednjem vijeku i danas. Rano hrišćanstvo je i glumce smatralo velikim grješnicima i izopštavalo ih ako su već bili hrišćani ili su im uslovljavali da se prestanu bavit glumom ako žele da se pokrste. Pozorište i gluma ili Hristos i Crkva, morali su si izabrati jedno, oboje zajedno nije išlo! To je bio kontekst prvih nekoliko vijekova hrišćanstva. A današnji je da nema veze ako su hrišćani po zanimnju glumci ali se još to sve može promjeniti. U slučaju kad bi se svi glumci u budućnosti počeli učlanjivati u nekakvu futurističku New Age, satanističku ili anticrkvenu sektu kao glumačko udruženje tamo negdje u 25. vijeku kad mi svi budemo već davno pod travom zelenom, kontekst tog 25. vijeka bude da iz te perspektive se na njih bude gledat opet kao na grješnike. Kontekst nije suština, podložan je promjenama i mjenja se! U hrišćanstvu treba razlikovati stvari suštinske, esencijalne, bitne i vječne od stvari efemernih, prolaznih, kontekstualnih, promjenama podložnih i zavisnih od vremena, prostora, stepena ljudskih znanja, nivoa naučnih i tehničkih dostignuća, morala, etike, svijesti, društva, društvene svijesti, prava, politike itd.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Lady Godiva рече

Не знам како си скапирао, ја рекох да је боље да се 1 промил људи који су стварно ђавоимани кљука лековима, него да се 99,9% људи са неким психичким проблемима не лечи.

То сам написала апропо твог "Тоније никакав домет цивилизације већ корак у мрак." Мрак је када ти вежу руке и ноге па те потопе у воду и гледају да ли ћеш да испливаш. Ако испливаш то значи да ти ђаво помаже, јер си његов слуга. Мени је ипак рађе да се лекари баве медицином, а ко је религиозан сам нека оде код свештеника, рабина или хоџе по молитву.

Наравно да није боље да и један ђавоимани човек буде ускраћне за молитву. 

То уопште не значи да људи са психичким проблемима требају да остану без лечења.

Наравно да је мрак негирање ђавоиманости. 

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Вилер Текс рече

Наравно да није боље да и један ђавоимани човек буде ускраћне за молитву. 

Онда не знам шта бих ти даље рекла. :skidamkapu:

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Lady Godiva рече

Онда не знам шта бих ти даље рекла. :skidamkapu:

А како би било да једно не искључује друго?

Некоме једно, некоме друго а некоме обоје...

Ал да не дуљимо даље, ја се појасних три пута.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Zayron рече

A taj odredjeni kontekst važi samo za ono vrijeme i onu hrišćansku zajednicu u kojoj je nastao a nije isti tada, u srednjem vijeku i danas. Rano hrišćanstvo je i glumce smatralo velikim grješnicima i izopštavalo ih ako su već bili hrišćani ili su im uslovljavali da se prestanu bavit glumom ako žele da se pokrste. Pozorište i gluma ili Hristos i Crkva, morali su si izabrati jedno, oboje zajedno nije išlo! To je bio kontekst prvih nekoliko vijekova hrišćanstva. A današnji je da nema veze ako su hrišćani po zanimnju glumci ali se još to sve može promjeniti. U slučaju kad bi se svi glumci u budućnosti počeli učlanjivati u nekakvu futurističku New Age, satanističku ili anticrkvenu sektu kao glumačko udruženje tamo negdje u 25. vijeku kad mi svi budemo već davno pod travom zelenom, kontekst tog 25. vijeka bude da iz te perspektive se na njih bude gledat opet kao na grješnike. Kontekst nije suština, podložan je promjenama i mjenja se! U hrišćanstvu treba razlikovati stvari suštinske, esencijalne, bitne i vječne od stvari efemernih, prolaznih, kontekstualnih, promjenama podložnih i zavisnih od vremena, prostora, stepena ljudskih znanja, nivoa naučnih i tehničkih dostignuća, morala, etike, svijesti, društva, društvene svijesti, prava, politike itd.

Onda, mozemo i ovako postaviti stvari.

Postoje razni stepeni 'konteksta', ...prolazni i neprolazni, vremenski i vanvremenski.

Mi, ovde , na temi, pricamo o vanvremenskim i neprolaznim kontekstima ( koji su definisani na odredjeni nacin u SZ i NZ ).

Sad, opet, ( da se ne vracamo ), svako vreme nosi odredjenu primenu i realizaciju tih,....vecnih konteksta,....

( inace, nije gluma bila zabranjivana hriscanima, samo zbog toga sto su glumci ismevali hriscane i veru u svojim predstavama,....i, druge neprilicnosti u predstavama nisu ekvivaletne hriscanskoj veri ...)

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Bokisd рече

Onda, mozemo i ovako postaviti stvari.

Postoje razni stepeni 'konteksta', ...prolazni i neprolazni, vremenski i vanvremenski.

Mi, ovde , na temi, pricamo o vanvremenskim i neprolaznim kontekstima ( koji su definisani na odredjeni nacin u SZ i NZ ).

Sad, opet, ( da se ne vracamo ), svako vreme nosi odredjenu primenu i realizaciju tih,....vecnih konteksta,....

( inace, nije gluma bila zabranjivana hriscanima, samo zbog toga sto su glumci ismevali hriscane i veru u svojim predstavama,....i, druge neprilicnosti u predstavama nisu ekvivaletne hriscanskoj veri ...)

Mi, ovdje na temi pričamo o vanvremenskim i neprolaznim principima hrišćanstva  od kojih su najvažnija ova dva: 

1. Starozavjetni:

deset-boc5bejih-zapovijedi-3.jpg&key=c92

2. Novozavjetni:

1. Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, svim umom svojim i svom dušom svojom! 
2. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!

C2mK_S7XgAEQ2Bt.jpg

A svako vrijeme stvara kontekst u kojem te principe hrišćanstva živimo, interpretujemo i ostvarujemo, realizujemo.  

Подели на овим сајтовима

И гејеви су наши ближњи. Ако их је Господ призвао Себи и они имају потребу да се моле , зашто би ми требали да их одбацимо? Можда ћее се неко вратити са странпутице.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Драгана Милошевић рече

И гејеви су наши ближњи. Ако их је Господ призвао Себи и они имају потребу да се моле , зашто би ми требали да их одбацимо? Можда ћее се неко вратити са странпутице.

No, to je to pravo pitanje ko je sve tamo na toj stranputici, oni sami ili još neko s njima? 7896634

https://youtu.be/KlqVHudGJao

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Bokisd рече

Da, ali, ima i ono,....postuj oca i majku ( i, oni su bliznji, najblizi ),....sad, mozda mozemo i preimenovati,u,.....postuj roditelja 1 i roditelja 2,....da malo osavremenimo pismo , ....( :stadaradim: )

A iz poštovanja prema oci i majci imali bi takvi pojedinci, sexualno dezorijentisani mladenci i djevojke uraditi šta? Dokle bi ti recimo lično išao ili bio voljan daleko otići u tom poštovanju prema svojem ocu i majci? Kad bi se oni počeli mješati u to s kim ćeš živjeti i oženiti se a s kim ne i pokušavali ti isplanirati taj tvoj bračni i sexualni život? I to kao hetero momak, podrazumijeva se. Dakle sve drugo je problem osim tvoje na sreću ispravne sexualne orijentacije, oni hoće da se oženiš ne s tom kojom ti želiš već s nekom drugom! A odreknut će te se ako ih ne poslušaš? Ispisati iz testamenta, ništa ti neće ostaviti, nikakvo nasljedstvo. I neće te htjeti više vidjeti u životu?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zayron рече

A iz poštovanja prema oci i majci imali bi takvi pojedinci, sexualno dezorijentisani mladenci i djevojke uraditi šta?

Dokle bi ti recimo lično išao ili bio voljan daleko otići u tom poštovanju prema svojem ocu i majci?

Kad bi se oni počeli mješati u to s kim ćeš živjeti i oženiti (udati) se i isplanirali ti tvoj bračni život. 

Pa, mislim, ( moje misljenje je )...... da, kao oni koji su nam dali zivot ( uz Boziji blagoslov ), kao oni koji se staraju o nama i upucuju nas u zivot,  svakako, ....svako, treba da ima postovanje i ljubav i paznju prema ocu i majci.

Naravno, u nekim stvarima, ( trebalo bi ) ,ako roditelji cine neka nepravedna dela, trebamo vise paziti na to,... da treba i Boga postovati i voleti ( verovatno , zbog toga je i  prva zapovest, voleti Boga, i onda, mozemo i da se trudimo , da iz bogoljublja , imamo i bratoljublje i ljubav prema roditeljima )...

Ima ovde , od sv. Nikolaja Velimirovic  :

http://www.crkvaub.rs/crkva/novosti/item/3893-postuj-oca-svoga-i-mater-svoju-da-ti-dobro-bude-i-da-dugo-pozivis-na-zemlji-peta-bozija-zapovest

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Pa, mislim, ( moje misljenje je )...... da, kao oni koji su nam dali zivot ( uz Boziji blagoslov ), kao oni koji se staraju o nama i upucuju nas u zivot,  svakako, ....svako, treba da ima postovanje i ljubav i paznju prema ocu i majci.

Naravno, u nekim stvarima, ( trebalo bi ) ,ako roditelji cine neka nepravedna dela, trebamo vise paziti na to,... da treba i Boga postovati i voleti ( verovatno , zbog toga je i  prva zapovest, voleti Boga, i onda, mozemo i da se trudimo , da iz bogoljublja , imamo i bratoljublje i ljubav prema roditeljima )...

Ima ovde , od sv. Nikolaja Velimirovic  :

http://www.crkvaub.rs/crkva/novosti/item/3893-postuj-oca-svoga-i-mater-svoju-da-ti-dobro-bude-i-da-dugo-pozivis-na-zemlji-peta-bozija-zapovest

A iz bogoljublja i ljubavi i poštovanja prema roditeljima ti bi prekinuo vezu s osobom koju si inače htio oženiti i oženio tu drugu "bolju curu" koju žele oni da se oženiš njom jer je to bolje za sve i za tebe i za njih i za Boga?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

A iz Bogoljublja i ljubavi i poštovanja prema roditeljima ti bi prekinuo vezu s osobom koju si inače htio oženiti i oženio tu drugu "bolju curu" koju žele oni da se oženiš njom jer je to bolje za sve i za tebe i za njih i za Boga?

( nisam o tome pricao )

Ali, danas su malo drugaciji odnosi nego ranije. I, roditelji treba  da postuje sinove i kceri ( ima tamo, i, ono, da otac ne treba zalostiti sina ).

U svakom slucaju, .....kada dodje vreme,....Зато ће оставити човек оца свог и матер своју, и прилепиће се к жени својој, и биће двоје једно тело.... ( tada, je jaca privezanost izmedju supruznika, ali, naravno, ostaje postovanje prema roditeljima )....

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...