Jump to content

Жељко Ињац: Ставом Цркве о Косову и Метохији нису задовољни ни власт ни странци!

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 15 минута, Ведран* рече

Уопште се не слажем. Чак и да је овде реч о ставу државе, а не Цркве, оваква образложења су суицид за сопствену позицију. Зато што се она не дају само народу, и да ту остају, него се чују и од стране противника на домаћој (ту подразумевам и КиМ) и међународној сцени и тиме им се даје већи маневарски простор.

То се просто не ради, нарочито не док још трају преговори. 

Али не видим шта ту има ново, све су то идеје и размишљања које су одавно присутна, а своде се на то да ли можемо да живимо пристојно у случају да нам запад окрене леђа, у економском смислу (барем још више него што је тренутно стање)...

Ако не постоје никакве анализе (које не морају да буду наравно у форми детаљних степ-планова), значи да ће о целој ствари одлучити врло узак круг људи, првенствено политичара. Не знам како би народ, пошто ће све вероватно завршити са неким алиби референдуом, могао да формира одлуку ако појма нема шта су вероватне последице неке од одлука, а шта су само страшила која политичари смишљају за домаћу употребу.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Ведран* рече

Стратегија српске војске у ратовима никада у историји није била протеривање, убијање и расељавање народа. Па то сигурно не би била ни у случају неке евентуалне интервенције на КиМ. 

Већина тих Албанаца на КиМ су наш народ, нормални људи, као и ми, који само желе да живе у миру у номалној држави. Ни једна нормална држава у свету не убија и не протерује свој народ. А Србија, без обзира на све проблеме, јесте држава која не протерује и не убија ни друге, а камоли своје људе. 

И ја мислим да је већина Албанаца (па ваљда и већина сваког народа на свету) нормалан народ, који жели мир и уређеност. Али не видим да ће икад поново они пожелети да живе у Србији пре него у својој држави, једино можда ако би Косово постало као нека Сомалија а Србија се развила до нивоа Аустрије, по уређености. Млађи људи доле више не знају ни српски, немају Србе у свом окружењу, све време их уче да су своју "слободу" крваво платили, да је циљ уједињење са Албанијом итсл. Тешко је поверовати да ће они икад пожелети одустану милом од фактичке власти коју имају на терену и да се врате под окриље Србије. У најбољем случају можемо се надати некој федерацији или нечему сличном, под условом да дође до неког фантастичног културног приближавања...

У таквим околностима, не видим шта би циљ неке евентуалне наше интервенције могао да буде сем заштита Срба тамо где их има и манастира... Што ефективно опет значи поделу, у најбољем случају.

Заиста је тешка ситуација. Ниједна држава не може да се у миру одрекне дела своје територије и грађана који на њој живе, али са друге стране питање је шта и колико треба да жртвује да би осала верна том принципу, иако су шансе да поврати ту територију занемарљиве. Плашим се ко ће одлучивати у наше име и у име наших потомака о свему овоме... 

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Срђан Шијакињић рече

Косово постало као нека Сомалија а Србија се развила до нивоа Аустрије

Албанци се такође исељавају са Косова. Ко год може бежи. Нису ни они блесави да мисле да могу да живе од махања заставом.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Албанци се такође исељавају са Косова. Ко год може бежи. Нису ни они блесави да мисле да могу да живе од махања заставом.

Наравно, али опет не видим да ће у догледној будућности они већински пожелети да се одрекну те дивље независности коју имају и да живе у Србији... Дотад нико од њих неће знати српски вероватно, између осталог...

Једино ако се не деси неки коперникански обрт, па Срби и Албанци из Албаније направе неку историјску сарадњу и унију, која ће укључити и Косово... То ће се можда и десити, историја је непредвидљива, али не видим ни то као опцију у догледној будућности... 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Ведран* рече

Да  ли неко зна зашто скоро нико из нашег државног врха више не спомиње резолуцију 1244 Уједињених нација? 

Бизарно је заиста да наш председник на састанку са Путином прича о Бриселском споразуму, док је Путин тај који помиње и инсистира на резолуцији УН-а.

Zato sto je na snazi Briselski sporazum.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Srbin1389 рече

Zato sto je na snazi Briselski sporazum.

Ово је нелогичан одговор на моје питање.

Као када бих ја питао зашто Мики воли црвену боју, а ти одговорио са: "зато што је небо плаво". 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Možda zvuči smešno,al najbitnije je da je Bog zadovoljan,da je stav Crkve Božiji stav....Vučić,Tadić,Koštunica i ostala balavurdija su tu efemerne pojave...

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Srbin1389 рече

Jeste, ali su neke bitne odredbe iz rezlucije 1244 van snage zbog Briselskog sporazuma.

Kao na primer ona koja se odnosi na vracanje 1000 srpskih vojnika i policajaca. 

Извини да ли ти мислиш да је због Брислеског споразума резолуција 1244 неважећа?

Не разумем шта си хтео да кажеш овим.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Вилер Текс рече

Извини да ли ти мислиш да је због Брислеског споразума резолуција 1244 неважећа?

Не разумем шта си хтео да кажеш овим.

Ne u celosti, u onim delovima u kojima se ne slaze sa BS.

Jer imaju istu pravnu snagu

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Srbin1389 рече

Ne u celosti, u onim delovima u kojima se ne slaze sa BS.

Jer imaju istu pravnu snagu

Па не може Бриселски споразум да буде изнад резолуције Уједињених Нација. 

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Ведран* рече

Стратегија српске војске у ратовима никада у историји није била протеривање, убијање и расељавање народа. Па то сигурно не би била ни у случају неке евентуалне интервенције на КиМ. 

Већина тих Албанаца на КиМ су наш народ, нормални људи, као и ми, који само желе да живе у миру у номалној држави. Ни једна нормална држава у свету не убија и не протерује свој народ. А Србија, без обзира на све проблеме, јесте држава која не протерује и не убија ни друге, а камоли своје људе. 

Зашто би онда српска војска интервенисала?

Албанци не желе да живе у Србији. У праву си да српска војска није окупациона, ал ако би интервенисала на КиМ (противно вољи већинског становништва), она би била окупациона војска. Српска војска би могла једино да интервенише против НАТО-а, и да онда каже становништву које живи на КиМ, изаберите где желите да живите, и како желите да живите. Што је апсурд.

Они који позивају на војну интервенцију против воље већинског становништва, управо имају на уму да та војна сила треба да промени структуру становништва на КиМ. Или да подели КиМ, да припоји територије (које су све мање) са већинским српским становништвом Србији, што није решење.

Подели на овим сајтовима

@Ђорђе Р  Држава Србија има право да интервенише ако се крше закони. Ово што се дешава на Косову и Метохији је кршење свих могућих закона тако да нема ту ко шта да се буни и пита. Може да се буни, али није у праву.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...