Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 минута, Trifke рече

Ima ga u  Mark 9:29 και ειπεν αυτοις τουτο το γενος εν ουδενι δυναται εξελθειν ει μη εν προσευχη και νηστεια

A za Mt 17,21 

• omit] א* B Θ 0281 33 579 788 892* 1604 2680 ℓ253 ite itff1 syrc syrs syrpal copsa copbo(pt) ethms geo1 geoA Eusebius WH
• τοῦτο δὲ τὸ γένος οὐκ ἐκπορεύεται εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ] (see Mark 9:29) (א2 οὐκ ἐκβάλλεται) C D E F G H K L O W X Y Δ Π Σ f1 f13 22 28 (118 205 209 1505 ℓ1074 ἐξέρχεται) 157 180 565 597 700 892c 1006 1009 1010 1071 1079 (1195 omit δὲ) 1216 1230 1241 1242 1243 1253 1292 1342 1344 1365 1424 1546 1646 2148 2174 Byz Lect (ℓ184) (ℓ514) ita itaur itb itc itd itf itff2 itg1 itl itn itq itr1 vg (syrp syrh) (copmae) copbo(pt) arm ethpp ethTH geoB slav Diatessaron Origen Asterius Hilary Basil Ambrose Chrysostom Jerome Augustine ς

Dakle vazi ti isto ko i za Marka. Stariji rukopisi govore u prilog postojanja. 

Овде рецимо немаш код Марка.

http://www.academic-bible.com/en/online-bibles/novum-testamentum-graece-na-28/read-the-bible-text/bibelstelle/mark 9%3A29/bibel/text/lesen/ch/1bd28c5180dc1455e29a2f912eda246e/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 2 минута, Жика рече

@Trifke

Исус на другим местима не помиње молитву и пост заједно. Он је постио 40 дана, а кад је истеривао демона није постио.

Ma nije to problem. Nije on postio ni kada je isterivao ovog demona kada je ovo kazao. To su sve dobri argumenti za teoloska objasnjavanja ali oni ne vaze za tekstualnu kritiku. 

Osim toga za Jevreje je post bio neazdvojivi deo molitve sto se lako moze videti iz rabinskih molitava a i u Didahe vidis da je ta praksa polako prelazila i u crkvu. Doduse ohristovljena ali prelazila. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Ne vidim sta je problem i ako jeste i ako nije rec post ukljucena u te stihove. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 2 часа, Isusovo magare рече

Što Biblija kaže o kršćanskom postu?

molitva

Odgovor: Sveto pismo kršćanima ne naređuje da poste. Ne radi se o nečemu što Bog traži ili zahtijeva od kršćana. U isto vrijeme, Biblija opisuje post kao nešto dobro, korisno i kao nešto što se očekuje. U Djelima apostolskim vidimo da su vjernici postili prije nego bi donijeli neku važnu odluku (Djela 13,4; 14,23). Post i molitva često se povezuju (Luka 2,37; 5,33). Previše često se prilikom posta usredotočava na izostanak hrane.

Međutim, svrha posta trebala bi biti u okretanju naših očiju od stvari ovoga svijeta i usmjeravanju na Boga. Post je jedan od načina na koji Bogu i nama samima možemo pokazati da nam je stalo do odnosa s njim. Post vam pomaže da dobijete novu perspektivu i obnovljeno pouzdanje u Boga.

Premda je post u Svetome pismu gotovo uvijek uzdržavanje od hrane, postoje i drugi načini posta. Sve čega se privremeno možete odreći kako biste se bolje usredotočili na Boga možete smatrati postom (1. Korinćanima 7,1-5). Post bi trebao biti vremenski ograničen, posebno kada se uzdržavate od hrane. Dulja vremenska razdoblja bez hrane naškodit će vašem tijelu. Post nije namijenjen kažnjavanju tijela, nego usredotočavanju na Boga. Isto tako, post ne biste smjeli smatrati „metodom mršavljenja“. Nemojte postiti kako biste smršavili, već kako biste imali dublje zajedništvo s Bogom. Da, svatko može postiti. Neki neće moći postiti uzdržavanjem od hrane (recimo, dijabetičari), ali svatko se može privremeno odreći nečega kako bi se usredotočio na Boga.

Odvraćanjem očiju od ovoga svijeta, možemo se bolje usredotočiti na Krista. Post nije način primoravanja Boga da ispuni naše želje. Post mijenja nas, a ne Boga. Post ne smije biti način na koji ćemo sebe prikazati duhovnijima od drugih. Postiti moramo ponizno i radosno. U Mateju 6,16-18 čitamo: „Kad postite, ne budite mrki poput licemjera, koji izobliče lice da ih zapaze ljudi kako poste. Zaista, kažem vam, već su primili svoju plaću. A ti kad postiš, namaži glavu i umij lice da te ne vide ljudi gdje postiš, nego Otac tvoj, koji je u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti.“   * Post je naređen u Starom Zavjetu i ima mnogo slučajeva opisanih u Bibliji gdje je Bog odgovorio na post.

Lev 23: 27-29 “Povrh toga, deseti dan toga Neka vam to bude prigoda za sveti zbor: postite i prinesite u čast Jahvi paljenu žrtvu. Toga dana nemojte raditi nikakva posla. To je, naime, Dan pomirenja, kada će se za vas obaviti obred pomirenja pred Jahvom, Bogom vašim. Jest, tko god ne bude postio toga dana, neka se odstrani iz svoga naroda sedmoga mjeseca pada Dan pomirenja…”   

Pz 9: 18-19 “Onda se ničice bacih pred Jahvu. Četrdeset dana i četrdeset noći – kao i prije – niti sam jeo kruha niti pio vode zbog svih grijeha koje ste počinili radeći zlo u očima Jahve i srdeći ga. Jer se bojah srdžbe i gnjeva kojim je Jahve usplamtio na vas da vas zatre. Ali me i tada Jahve usliša.”

2 Sam. 12:16 “David se molitvom obrati Bogu za dijete: postio je, vraćao se kući i ležao preko noći na goloj zemlji, pokriven vrećom.”

Ps. 69: 11 “Dušu sam postom mučio, okrenulo mi se u ruglo.

Neh 1: 4 “Kad sam čuo te vijesti, sjedoh i zaplakah. Tugovao sam više dana, postio i molio se pred Bogom nebeskim.”

Dan. 9: 3 “Ja obratih svoje lice prema Gospodinu Bogu nastojeći moliti se i zaklinjati u postu, kostrijeti i pepelu.”

Joel 1: 14-15 “Naredite sveti post, proglasite zbor svečani; starješine saberite sve stanovnike zemlje u kuću Jahve Boga svojega. Zavapite Jahvi: Jao dana! Jer Jahvin je dan blizu i dolazi ko pohara Svevišnjeg.”

*  Isus je postio i naučavao učenike kako da poste

Mt. 4: 2 “Postio je četrdeset dana i četrdeset noći i, na kraju, ogladnje.”

Mt. 6: 16-18 “Kad postite, ne budite mrki poput licemjera, koji izobliče lica da ih zapaze ljudi kako poste. Zaista, kažem vam, već su primili svoju plaću. A ti kad postiš, namaži glavu i umij lice da te ne vide ljudi gdje postiš, nego Otac tvoj, koji je u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti.”

Mk. 2: 18-22 “Ivanovi su učenici i farizeji postili. Netko dođe i rekne Isusu: Zašto učenici Ivanovi i učenici farizeja poste, a tvoji ne poste? Isus im odgovori: Mogu li svatovi postiti dok je s njima zaručnik? Dok imaju sa sobom zaručnika, ne mogu postiti. Ali doći će vrijeme kad će im ugrabiti zaručnika. Tada će oni, u taj dan, postiti

Где ја написах да у  књигама СЗ и НЗ не пише реч: "пост"? 

То што неки живе у СЗ је мука велика. 

Ракох за посланицу Коринћанима и немо' се дереш confused1:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Гајић рече

Где ја написах да у  књигама СЗ и НЗ не пише реч: "пост"? 

То што неки живе у СЗ је мука велика. 

Ракох за посланицу Коринћанима и немо' се дереш confused1:ani_biggrin:

Ja htjela kopirati samo ovaj zadnji Mk,18-22 to mi bilo zanimljivo a mob.sve kopirao..sorry..

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Гајић рече

e5167770b39143810d176fddc0ed1cc1.jpg

Šta vam je danas,prvo VSB sad me ovaj svetac sa ružama obasiplje..jel to post ili što li je ne znam..ali mislim da je najpametnije da se ja udaljim do Uskrsa!!:))

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Vladan3 koji si ti lik čoveče..

Pa tebe iznervira i kad tražim oproštaj od nekog i kad uvek priznam svoje greške.

A to za učitelja mani me čoveče, tu laž si dodao samo da nahraniš svoj apetit.

Mene trpe ovde zato što uvek priznam grešku, pa ćeš se sa tim morati i ti pomiriti.

Znam da si se jako uzrujao zbog toga što nekog kažnjavam čokoladom.

Na previše si tema brate, to zna da umara pogotovo kad imaš potrebu da na svim temama znaš sve.

Ali ti ovog puta to nije olakšavajuća okolnost niti si zabrinut za boksida, niti si stvarno mislio da ću ninu da povredim iz sve snage.

Neka te brate savesti svojoj, moja je mirna.

Хвала, и ти си лик човече :) 

Не, нисам се изнервирао него зачудио.

Ниси ли Нинану учио ономе у чему ни сам ниси био утврђен?

ОК ако тако мислиш или си спровео неку анкету, твоја ствар. Ја видим да сви ми овде трпимо једни друге колико можемо.

Узрујао? Мислиш од зависти што мажеш нос неком другом а не мени, или као чревоугодник што пропада чоколада или еротски од мазања чоколадом? У ствари, да се више не бламирам са својим страстима, кажи ми зашто сам се узрујао ти то боље знаш, не бих да говорим о нечему о чему не знам ништа.

Да тако је био сам баш на доста тема током прошле недеље али углавном из зезања а не утрипованог свезнања. Него подели молим те самном ту методологију којом си ти утврдио број тема који је за мене превише.

Нисам забринут ни за @Bokisd ни за @Ninana јер су се одлично поставили.

Ја и нисам имао никакву примедбу на твоју савест нити уопште сумњам да имаш најбоље намере. Али то не значи да мислим да је начин на који остварујеш своје добре намере баш најбољи. Зато ти и отворено и добронамерно преносим предлог да ублажиш наступ да би људи били отворенији за оно што пишеш.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Trifke рече

Osim toga za Jevreje je post bio neazdvojivi deo molitve sto se lako moze videti iz rabinskih molitava a i u Didahe vidis da je ta praksa polako prelazila i u crkvu. Doduse ohristovljena ali prelazila. 

пре 4 часа, Trifke рече

Ne vidim sta je problem i ako jeste i ako nije rec post ukljucena u te stihove. 

:dobro:

пре 5 часа, Vladan3 рече

Иначе, мислим да је и за 1Кор. 7,5 и за Мар. 9,29 тумачење у крајњој линији једнако и са деловима о посту и без њих.

Делови о посту, ако се не гледају само као дијета, могу да се прихвате као (додатно) тумачење или објашњење које ће молитве бити прихваћене: оне које прати пост (од себичности) = милост према ближњима.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vladan3 рече

:dobro:

Делови о посту, ако се не гледају само као дијета, могу да се прихвате као (додатно) тумачење или објашњење које ће молитве бити прихваћене: оне које прати пост (од себичности) = милост према ближњима.

Kljucne recenice o postu su iz Is 58 i Mt6 kada se to jednom razume sve ostalo nije problem. Zapazi kako su u 6 toj glavi mateja povezani mo,itva post i milostinja gde im je i dana karakteristika tajnovitosti. Onaj tekst oca Zorana odlicno objasnjava pitanje sexa i posta i uopste nije zavistan od toga da li ce tu stajati loitva i post ili ne. To je moje vidjenje stvari. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Onaj tekst oca Zorana odlicno objasnjava pitanje sexa i posta

Да, јер чим се помене пост асоцијација је да се само нешто избаци, а то значи нешто страсно или прљаво и ту су одмах први на листи секс и храна. Остале страсти и милосрђе скоро и не улазе у "једначину" :) 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жичанин рече

Све у свему бољег превода НЗ од Синодовог превода на српски језик нема :coolio:

Нисам детаљно проучавао и поредио наше преводе али у сваком случају какав год да је синодски превод ми га овде чинимо још бољим :) 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Жичанин рече

Све у свему бољег превода НЗ од Синодовог превода на српски језик нема :coolio:

Ima dr Carnic,  dr Bakotic, dr Stefanovic pa i Vuk. Svaki od njih je dobar za po nesto i los za ponesto. Nema savrsenih prevoda. 

Problem prevoda je sto mozes prevesti ili doslovno pa da se tesko moze razumeti znacenje ili objasnjavanjem pa da se izgubi na preciznosti. Zato je dobro sa vremena na verme pono pokretati prevodjenje . 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 51 минута, Vladan3 рече

Нисам забринут ни за @Bokisd ни за @Ninana јер су се одлично поставили.

Evo dajem ti poslednju šansu da citiraš gde sam osuo paljbu na Ninu, pa je ona imala šansu da se odlično postavi?

Ниси ли Нинану учио ономе у чему ни сам ниси био утврђен?

A ko je po ovom pitanju opšte utvrđen, kad postoji Pismo gde se ne spominje post I postoji isto to Pismo gde se spominje post?

Ja I Nina samo sasvim normalno razgovarali a moje izvinjenje njoj nije zbog toga što sam bio kreten prema njoj, nego zbog toga da stvarno u Pismu postoji deo za koji sam ja mislio, da ga nema ili da je naknadno dodat.

Pošto smo Nina I ja razgovarali civilizovano, tvoj upad nije samo smešan,nego projavljuje klasični nedostatak elementarne kulture, jer iako je nisam ičim uvredio, ti si se javio kako ću sada da izbljuvam vatru na nju.

Posle mog izvinjenja Nini I priznanja da ima I starijih Pisma koji spominju post, ja sam se uljudno  izvinio njoj zbog mog propusta a ne zbog mog ponašanja.

Ја и нисам имао никакву примедбу на твоју савест

Naravno da jesi imao primedbu na moju savest, jer si tražio od mene da se izvinim Nini za sve teške reči kooje sam joj uputio po tebi, u mojoj I njenoj debati.

Dakle ajde mi jednom već genije citiraj moj odgovor Nini a da je bio uvredljiv I imao karakter da je ponizim.

I nina I ja smo bili u pravu, postoji Pismo koje navodi post a postoji I to isto Pismo gde se ne navodi post.

Evo I tebi se izvinjavam unapred jer ćeš sigurno sada u mom odgovoru naći nešto što je imalo za karakter poniziti vladana.

Budi čovek I nadji mi post gde bi ja trebalo da tražim oproštaj od nje radi mog neprimerenog ponašanja prema njoj.

Ako ga ne nadješ Ili se praviš da nisi video šta tražim da citiraš, nisi nikakav čovek po mom subjektivnom shvatanju.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...