Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 20 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Немам ни ја ништа против договора али очигледно су паметњаковићи из синода који су одобрили превод, сањали да је боље ово њихово него оргинално издање и тачан превод.

Можда немају поверење у нас, па су преправили Свету Књигу а своје неповерење поставили као обавезу укључивши додавши и пост.

Добро кад смо одрадили Писмо, сад нам још само преостаје да нађему у Предању то исто а да се то предање не наслања на овакав превод Писма.

Нисам још чуо речи Предања који веле да се супружници удаљују један од другог у време поста и због поста.

Koji je tačan prevod i originalno izdanje Novog Zaveta, može li link, ili ako ga imaš i odatle čitaš, slikaj taj deo pa okači, kad imaš vremena? :)

Ni apostol Pavle ne kaže da je zapovest već mišljenje, a mi njegovo mišljenje cenimo iz poznatih razloga.

• Волим 1

"Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Не забрањујте се једно другоме, сем по договору привремено, да би се предали посту и молитви, па опет да се састанете, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем.

Ово болдовано је касније додато, тог дела у оригиналу нема.

Сад ти не гине чоколадни нос.

nije dodato ima ga u originalu

evo ti tekstualne varijante na ovaj tekst:

• μήτι] WH
• μή τι] Byz ς

• ἂν] Byz ς [WH]
• omit] p46 B itr

• σχολάσητε] WH
• σχολάζητε] Byz ς

• τῇ προσευχῇ] p11vid p46 א* A B C D F G P Ψ 6 33 81 104 181 263 424c 459 629 630 1175 1739 1877 1881 1912 1962 2200 2464 ℓ596 itar itb itd itdem ite itf itg ito itr itt itx itz vg copsa copbo copfay arm eth geo1 Clement Tertullian Methodius Origengr Origenlat(5/6) Cyprian Dionysius Ambrosiaster Ambrose Didymus Timothy-Alexandria Epiphanius Pelagius Jerome Augustine Euthalius WH
• τῇ νηστείᾳ καὶ τῇ προσευχῇ] (see Mark 9:29) א2 K L 0150 88 256 326 365 424* 436 614 1241 1319 1573 1852 1984 1985 2127 2492 2495 Byz Lect syrp syrh goth (geo2) slav (Origenlat(1/6)) Ephraem Chrysostom Theodoret ς
• τῇ προσευχῇ καὶ νηστείᾳ] (see Mark 9:29) 330 451 John-Damascus

• ἦτε] א A B C D F G 33 88 181 255 263 467 618 1838 1912 1944 2127 itg itr eth WH
• συνέρχησθε] p46 K L P Byz vg syrp syrh goth arm ς

• ὑμῶν] Byz ς [WH]
• omit] B

• Свиђа ми се 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, ninaana рече

Da, mislila sam na boldovano. 

Moj Novi Zavet je odobren od Sinoda pa verujem. Ne znam koji je original. I nemam ništa protiv da se bracnici uzdrzavaju po dogovoru, neće umreti za toliko. :)))

Sinodski prevod je ovoga puta bio u pravu. Sinodski prevod ima ponekada grubih gresaka jer su neke stvari radili malo na brzinu ali ovde su dobro preveli. 

• Свиђа ми се 1

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, ninaana рече

Koji je tačan prevod i originalno izdanje Novog Zaveta, može li link, ili ako ga imaš i odatle čitaš, slikaj taj deo pa okači, kad imaš vremena? :)

Ni apostol Pavle ne kaže da je zapovest već mišljenje, a mi njegovo mišljenje cenimo iz poznatih razloga.

Mozes da ga cenis a mozes i da ne. Ovaj deo odgovara tvojim shvatanjima ali npr ovaj deo tesko: 

1Cor 7:36 Misli li tko da je  nepriličan prema svojoj djevici kad je preživotan i s njome mora  biti, neka čini što je nakanio, ne griješi: neka se uzmu.
1Cor 7:37 Tko  je pak nepokolebljivo stalan u srcu te nema potrebe, a u vlasti  mu je volja pa to odluči u svom srcu - čuvati svoju djevicu -  dobro čini.
1Cor 7:38 Tako, tko se oženi svojom djevicom, dobro čini, a tko se ne oženi, bolje čini.
1Cor 7:39 Žena je vezana dokle živi  muž njezin. Umre li muž, slobodna je: neka se uda za koga hoće, samo u Gospodinu.

1Cor 7:20 Svatko neka ostane u onom zvanju u koje je pozvan.
1Cor 7:21 Jesi  li pozvan kao rob? Ne brini! Nego, ako i možeš postati slobodan, radije se okoristi.
1Cor 7:22 Jer tko je u Gospodinu pozvan kao rob, slobodnjak je  Gospodnji. Tako i tko je pozvan kao slobodnjak, rob je Kristov.
1Cor 7:23 Otkupninom ste kupljeni: ne budite robovi ljudima.
1Cor 7:24 Svatko  u čemu je pozvan, braćo, u tome neka i ostane pred Bogom.
1Cor 7:25 O djevicama nemam zapovijedi, nego dajem savjet kao čovjek  po milosrđu Gospodnjem vrijedan povjerenja.

Zamisli da si robkinja u ono doba i da te podsetim sta je znacilo biti rob ii ovaj deo gde govori o tome da tvoj otac ima pravo da te uda ili ne uda. Da li bi ti se ovo svidelo?

Postoji tekst koji objasnjava zasto on preporucuje ljudima da se ne zene:

1Cor 7:26 Smatram dakle:  dobro je to zbog sadašnje nevolje, dobro je čovjeku tako biti.

imalo bi se jos mnogo toga reci o ovom tekstu. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Zayron рече

Ko im je kriv, trebali su svi odmah ravno u manastir a ne gubit dragocjeno vrijeme Božije u nekakvim brakovima i sumnjivim bračnim vezama. :) 

Вала, Зајо, убо си у центар. :))

• Хахаха 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

@Trifke 

Jel' to znači da treba selektivno uzimati ono što nam je po volji i to slediti? 

Uostalom, sve je na dobrovoljnoj bazi, ne znam što se diže tolika uzbuna kad lepo piše po dogovoru. 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, ninaana рече

@Trifke 

Jel' to znači da treba selektivno uzimati ono što nam je po volji i to slediti? 

Uostalom, sve je na dobrovoljnoj bazi, ne znam što se diže tolika uzbuna kad lepo piše po dogovoru. 

Nisi me razumela. U prvu si da je sve na dobrovoljnoj bazi.

Ono sto Pavle "preporucuje" moze da se uzima selektivno kao i ono sto je vazilo za ono vreme i onu kulturu (marame npr) Onda on to i naglasi. Koliko sam ja razumeo problem je sto ima preko 200 dana posta sada i ako bi se toga drzali bio bi haos u brakovima ali to nije ni toliko bitno kao sto je problem nametnutosti shvatanja da svi ti postovi zahtevaju apstinenciju. Konkretno problem je potpuno promasene crkvene prakse iu danasnje vreme. Neznam da li sam uspeo da ti objasnim? Pitaj me molim te ako sam nejasan. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жичанин рече

Синодски превод је превод оригиналних изворника.

Мислим да је синодски превод(седмо завршно преправљено издање) најбољи од свих других превода на наш језик.

И не верујем да има грешака.

Itekako ima. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Жичанин рече

Што нема везе са четрдесетницом тј. са дужином садашњих постова.

Ma to ja i pokusavam da joj objasnim, samo mi slabo ide. ;) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Жичанин рече

Ти си члан синодске комисије?

Наведи да видимо....

Molio bih te bez provokacija sa ovim clan sinodske komisije jer onda necemo ragovarati. 

Evo ti jednog primera:

I Kor 6,9 Или не знате да неправедници неће наслиједити Царства Божијега? Не варајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни рукоблудници, ни мужеложници,

1Cor 6:9 Ἢ οὐκ οἴδατε ὅτι ἄδικοι θεοῦ βασιλείαν οὐ κληρονομήσουσιν; μὴ πλανᾶσθε· οὔτε πόρνοι οὔτε εἰδωλολάτραι οὔτε μοιχοὶ οὔτε μαλακοὶ οὔτε ἀρσενοκοῖται.

μαλακοὶ ne moze nikako znaciti rukobludnici vec ili homice sa ulogom zene ili ljude slabog karktera.

Ovo je jedna a ima i drugih. 

Mozemo da nastavimo da pricamo ali kada to budes radio civilizovano bez emocija.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Жичанин рече

А ваљало би да цивилизовано отвориш нову тему, рецимо "Грешке у преводу комисије СПЦ" или сл. 

ve c postoji video sam je negde a i ti si pokrenuo stvar ;) 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

@ninaana izvini onda, moja greška ali sam siguran da je negde u nekom delu dodato nešto, eto izgleda da ovog puta nisam bio u pravu.

:aplauz::skidamkapu:

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Гости

Сматрам да ниже нведено никако не треба користити као изговор, напротив! Свак' је од нас свестан себе и своје очигледности, али себе толико потчинимо лажи и неискрени смо! Коме ли се правдамо? Шта? Бог је толико сакривен :))) Ко ли се у Едену скрива од Кога? Нисам једном опаднут да би се потиснула очигледност и тачност, јер људски безобразлук и дволичност немају меру:

Архимандрит Емилијан, манастир Симонопетра 

"Дакле, мерило нашег усмерења јесте радост, која одређује где се налазим и мир, који одређује куда идем. Ако немам мира, то значи да сам кренуо погрешним путем. Усудићемо се да кажемо да ако свој мир налазимо у греху, онда је боље да одемо у грех. Грех је тада за мене драгоценији од свих Арханђела заједно. Наравно, у том случају ће други степеник бити то да од греха стигнем до Раја, пошто уствари није могуће да грех донесе мир. Грех је највећа увреда за Бога и за човека. И поред тога, ако се мени чини да свој мир налазим у греху, нека одем у грех. Битан је мир. Само мир може да ми подари неки зрачак светлости, који ће ми у наставку открити Бога."

Подели на овим сајтовима

пре 32 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

@ninaana izvini onda, moja greška ali sam siguran da je negde u nekom delu dodato nešto, eto izgleda da ovog puta nisam bio u pravu.

Ne treba meni da se izvinjavaš. Ali svakako možeš da mi pošalješ doživotne zalihe čokolade. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...