Jump to content

Сексуални односи по Календарчету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 11 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Карали га, научили нас свети оци, можеш се њима жалити.

пре 12 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Не забрањујте се једно другоме, сем по договору привремено, да би се предали посту и молитви, па опет да се састанете, да вас сатана не искушава вашим неуздржањем.

Ово болдовано је касније додато, тог дела у оригиналу нема.

Сад ти не гине чоколадни нос.

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

@ninaana izvini onda, moja greška ali sam siguran da je negde u nekom delu dodato nešto, eto izgleda da ovog puta nisam bio u pravu.

Видиш брате ВСБ шта се дешава када хоћеш да караш људе по форуму а немаш дебела леђа у смирењу и знању?

Што се тиче расправе са @Bokisd у којој сте га карали, парадоксално је што се ја у принципу слажем са вама и мислим да Боки није најбоље изразио оно што мисли. Али. У вашим порукама се осећа неки притисак и пресија док се у његовим то не осећа. То је много важно. Под неким си притиском да докажеш и исфорсираш своје ставове (као једине исправне) и тај притисак преносиш на друге. Али и када си 100% у праву ретко ко ће то на тај начин да прихвати.

Баш тај притисак је узрок и ове двоструке грешке са цитатом из 1Кор. 7,5 док си дискутовао са @Ninanaом. Ти су у ствари био у праву, део о посту у неким издањима постоји а у некима га нема, и вероватно је додат. Али након @Trifkeтове интервенције ти си се предомислио и извинио а био си у праву.

Та жеља да се свој став истера као једино исправан, а без утврђености у смирењу и знању, те доводи у овакве ситуације да караш и учиш некога а сам се ниси покарао и научио.

Ти ћеш вероватно да се нарогушиш на ово што сам ти написао али се надам да ћеш видети да нема ни трунке негативне намере. И уместо да мени одговориш, који се као што видиш слажем на рационалном плану са тобом, размисли да се извиниш Бокију и Нинани не за оно шта си им рекао него за став са којим си рекао.

Од тог нашег става у већој мери зависи да ли ће неко прихватити (нашу) истину а у много мањој мери зависи од тога колико смо убедљиви.

Иначе, мислим да је и за 1Кор. 7,5 и за Мар. 9,29 тумачење у крајњој линији једнако и са деловима о посту и без њих.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.4k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Da ali postavlja se pitanje da li Pavle podrazumeva post pred Liturgiju.

Ja bi rekao, da je tako a i da nije tako, Pavle bi onda mogao da se pozove samo na posne dane tog vremena a čuli smo da je maksimum bilo od 1 do 6 dana u godini.

Inače Pavle tu podrazumeva i to, da ako te napadne neko zlo, moraćeš više da se moliš a nekome bi sex u tom slučaju mogao biti kamen spoticaj.

Pogledaj i reference koje ti se daju u tom odlomku Pavla.

Pa ja sam i rekao da je odlicno protumacio osim ovog dela gde kaze da je rec post kasnije dodata. :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Жичанин рече

Како су то убрзано радили? Толико година од првог њиховог превода(издања) до седмог исправљеног издања? 

То је негде око 25 година рада.

Ima tu problema o kojima je bolje da se ne prica. ;) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, ninaana рече

Ok, eto kažeš da se deo o postu ipak nalazi u većini starih rukopisa. :) Videla sam sad da i na ovom sajtu u delu "Sveto Pismo" takođe stoji prevod Sinoda, Daničića... sa postom. Ima prevoda i bez posta. Dakle, nije pogrešno usvojiti prevod koji imamo svuda po SPC.

U pravu si samo je problem kada se namece tekstu ono sto nema. Ovo tumacenje od fsa je odlicno. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Жичанин рече

Што? 'Ел нека теорија завере у питању? :D

Ma nije zavera nego bi ispalo rekla kazala bez moguceg dokazivanja. Uglavnom ima svega i svacega. Na kraju se to sve svelo na jednog coveka i onda mozes misliti. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

@Vladan3 koji si ti lik čoveče..

Pa tebe iznervira i kad tražim oproštaj od nekog i kad uvek priznam svoje greške.

A to za učitelja mani me čoveče, tu laž si dodao samo da nahraniš svoj apetit.

Mene trpe ovde zato što uvek priznam grešku, pa ćeš se sa tim morati i ti pomiriti.

Znam da si se jako uzrujao zbog toga što nekog kažnjavam čokoladom.

Na previše si tema brate, to zna da umara pogotovo kad imaš potrebu da na svim temama znaš sve.

Ali ti ovog puta to nije olakšavajuća okolnost niti si zabrinut za boksida, niti si stvarno mislio da ću ninu da povredim iz sve snage.

Neka te brate savesti svojoj, moja je mirna.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, fsa рече

Nije moje tumačenje, već o. Zorana.

Postujem!  :ok: Onda cu morati Zokiju da objasnim da i ovde i u Marku postoji rec post. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Postujem!  :ok: Onda cu morati Zokiju da objasnim da i ovde i u Marku postoji rec post. 

Dao je Gajić link sa pouka, uđi tamo pa mu daj odgovor. Ispratićemo svi koji nas ovo zanima.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Dao je Gajić link sa pouka, uđi tamo pa mu daj odgovor. Ispratićemo svi koji nas ovo zanima.

Тражио сам да обришу, пошто смо fsa и ја у исто време налепили овде линк ка Аввиној теми.

Код Хрвата нигде нема речи: "пост" у посланици Коринћанима, а имају тачније преводе од нас.

Неки у наведеном виде изговор за анархију, а неки видећи себе какви јесу на ову тему скачу, уместо да се смире пред Богом и истински покају!

Покривало морала је смртоносна радња, но њима то не смета confused1

Подели на овим сајтовима

U bibleworks 9 stoji ovo objašnjenje:

5 tc Most later witnesses (‌א‎‏‎2 Ûsy) add "fasting and" (τῇ νηστείᾳ καί, te nesteia kai) before "prayer." But such an addition is motivated by ascetic concerns; further, its lack in î11vid,46 ‌א‎‏‎* A B C D F G P Ψ 33 1739 1881 2464 al latt co argues decisively against its authenticity.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Жика рече

Нема га у Ватиканском и Синајском рукопису. Говорим о Мт 17, 21.

Ima ga u  Mark 9:29 και ειπεν αυτοις τουτο το γενος εν ουδενι δυναται εξελθειν ει μη εν προσευχη και νηστεια

A za Mt 17,21 

• omit] א* B Θ 0281 33 579 788 892* 1604 2680 ℓ253 ite itff1 syrc syrs syrpal copsa copbo(pt) ethms geo1 geoA Eusebius WH
• τοῦτο δὲ τὸ γένος οὐκ ἐκπορεύεται εἰ μὴ ἐν προσευχῇ καὶ νηστείᾳ] (see Mark 9:29) (א2 οὐκ ἐκβάλλεται) C D E F G H K L O W X Y Δ Π Σ f1 f13 22 28 (118 205 209 1505 ℓ1074 ἐξέρχεται) 157 180 565 597 700 892c 1006 1009 1010 1071 1079 (1195 omit δὲ) 1216 1230 1241 1242 1243 1253 1292 1342 1344 1365 1424 1546 1646 2148 2174 Byz Lect (ℓ184) (ℓ514) ita itaur itb itc itd itf itff2 itg1 itl itn itq itr1 vg (syrp syrh) (copmae) copbo(pt) arm ethpp ethTH geoB slav Diatessaron Origen Asterius Hilary Basil Ambrose Chrysostom Jerome Augustine ς

Dakle vazi ti isto ko i za Marka. Stariji rukopisi govore u prilog postojanja. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa onaj sarkazam je bio sjajan i duhovit, dostojan kraljice a ne magareta.

Hteo sam na taj način da ti kažem koliko mi se dopalo ono što si napisala.

Umem ja tako ali mi po pravilu traže razjašnjenje :)))

Ma znam ja šta si htio reći..nego nekako mi to pomalo smeta..lakše mi je bit magare..staniiiiiiinemoj to više..

Zamisli da ja tebi kažem da si Isusov kralj..

Ha??:)))

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Гајић рече

Тражио сам да обришу, пошто смо fsa и ја у исто време налепили овде линк ка Аввиној теми.

Код Хрвата нигде нема речи: "пост" у посланици Коринћанима, а имају тачније преводе од нас.

Неки у наведеном виде изговор за анархију, а неки видећи себе какви јесу на ову тему скачу, уместо да се смире пред Богом и истински покају!

Покривало морала је смртоносна радња, но њима то не смета confused1

Što Biblija kaže o kršćanskom postu?

molitva

Odgovor: Sveto pismo kršćanima ne naređuje da poste. Ne radi se o nečemu što Bog traži ili zahtijeva od kršćana. U isto vrijeme, Biblija opisuje post kao nešto dobro, korisno i kao nešto što se očekuje. U Djelima apostolskim vidimo da su vjernici postili prije nego bi donijeli neku važnu odluku (Djela 13,4; 14,23). Post i molitva često se povezuju (Luka 2,37; 5,33). Previše često se prilikom posta usredotočava na izostanak hrane.

Međutim, svrha posta trebala bi biti u okretanju naših očiju od stvari ovoga svijeta i usmjeravanju na Boga. Post je jedan od načina na koji Bogu i nama samima možemo pokazati da nam je stalo do odnosa s njim. Post vam pomaže da dobijete novu perspektivu i obnovljeno pouzdanje u Boga.

Premda je post u Svetome pismu gotovo uvijek uzdržavanje od hrane, postoje i drugi načini posta. Sve čega se privremeno možete odreći kako biste se bolje usredotočili na Boga možete smatrati postom (1. Korinćanima 7,1-5). Post bi trebao biti vremenski ograničen, posebno kada se uzdržavate od hrane. Dulja vremenska razdoblja bez hrane naškodit će vašem tijelu. Post nije namijenjen kažnjavanju tijela, nego usredotočavanju na Boga. Isto tako, post ne biste smjeli smatrati „metodom mršavljenja“. Nemojte postiti kako biste smršavili, već kako biste imali dublje zajedništvo s Bogom. Da, svatko može postiti. Neki neće moći postiti uzdržavanjem od hrane (recimo, dijabetičari), ali svatko se može privremeno odreći nečega kako bi se usredotočio na Boga.

Odvraćanjem očiju od ovoga svijeta, možemo se bolje usredotočiti na Krista. Post nije način primoravanja Boga da ispuni naše želje. Post mijenja nas, a ne Boga. Post ne smije biti način na koji ćemo sebe prikazati duhovnijima od drugih. Postiti moramo ponizno i radosno. U Mateju 6,16-18 čitamo: „Kad postite, ne budite mrki poput licemjera, koji izobliče lice da ih zapaze ljudi kako poste. Zaista, kažem vam, već su primili svoju plaću. A ti kad postiš, namaži glavu i umij lice da te ne vide ljudi gdje postiš, nego Otac tvoj, koji je u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti.“   * Post je naređen u Starom Zavjetu i ima mnogo slučajeva opisanih u Bibliji gdje je Bog odgovorio na post.

Lev 23: 27-29 “Povrh toga, deseti dan toga Neka vam to bude prigoda za sveti zbor: postite i prinesite u čast Jahvi paljenu žrtvu. Toga dana nemojte raditi nikakva posla. To je, naime, Dan pomirenja, kada će se za vas obaviti obred pomirenja pred Jahvom, Bogom vašim. Jest, tko god ne bude postio toga dana, neka se odstrani iz svoga naroda sedmoga mjeseca pada Dan pomirenja…”   

Pz 9: 18-19 “Onda se ničice bacih pred Jahvu. Četrdeset dana i četrdeset noći – kao i prije – niti sam jeo kruha niti pio vode zbog svih grijeha koje ste počinili radeći zlo u očima Jahve i srdeći ga. Jer se bojah srdžbe i gnjeva kojim je Jahve usplamtio na vas da vas zatre. Ali me i tada Jahve usliša.”

2 Sam. 12:16 “David se molitvom obrati Bogu za dijete: postio je, vraćao se kući i ležao preko noći na goloj zemlji, pokriven vrećom.”

Ps. 69: 11 “Dušu sam postom mučio, okrenulo mi se u ruglo.

Neh 1: 4 “Kad sam čuo te vijesti, sjedoh i zaplakah. Tugovao sam više dana, postio i molio se pred Bogom nebeskim.”

Dan. 9: 3 “Ja obratih svoje lice prema Gospodinu Bogu nastojeći moliti se i zaklinjati u postu, kostrijeti i pepelu.”

Joel 1: 14-15 “Naredite sveti post, proglasite zbor svečani; starješine saberite sve stanovnike zemlje u kuću Jahve Boga svojega. Zavapite Jahvi: Jao dana! Jer Jahvin je dan blizu i dolazi ko pohara Svevišnjeg.”

*  Isus je postio i naučavao učenike kako da poste

Mt. 4: 2 “Postio je četrdeset dana i četrdeset noći i, na kraju, ogladnje.”

Mt. 6: 16-18 “Kad postite, ne budite mrki poput licemjera, koji izobliče lica da ih zapaze ljudi kako poste. Zaista, kažem vam, već su primili svoju plaću. A ti kad postiš, namaži glavu i umij lice da te ne vide ljudi gdje postiš, nego Otac tvoj, koji je u tajnosti. I Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti.”

Mk. 2: 18-22 “Ivanovi su učenici i farizeji postili. Netko dođe i rekne Isusu: Zašto učenici Ivanovi i učenici farizeja poste, a tvoji ne poste? Isus im odgovori: Mogu li svatovi postiti dok je s njima zaručnik? Dok imaju sa sobom zaručnika, ne mogu postiti. Ali doći će vrijeme kad će im ugrabiti zaručnika. Tada će oni, u taj dan, postiti

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...