Jump to content

Дејан Мачковић: ПРОБЛЕМ ПОСТА У САВРЕМЕНО ДОБА

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Гајић Мали offtopic...

Шта ће ти толико знакова узвика? Чему то? Знакови узвика значи да на некога вичеш, а почесто их користиш што верујем многе иритира... мене сигурно.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 185
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

Цитат

Смисао поста, као и свега у Цркви, јесте уподобљавање Христу. У том смислу пост јесте најбољи начин да постанемо слични Христу, како би нас препознао као своје.

Ово је суштина свега. Проблем је тај што се наша локална јерархија скоро уопште и не бави повереном јој паством, те збох тога и долази до извитопереног схватања поста,

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

mislim, da kao sto i u drugim stvarima vere postoje neki nivoi razumevanja stvari

Жељни смо поуке, поучи нас! :D

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Zoran Đurović рече

Окачићу вам Папу Франциска о посту кад га преведе моја жена...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zoran Đurović рече

Окачићу вам Папу Франциска о посту кад га преведе моја жена...

Će da nas upropaste lukavi latin.

‘Kršćani ne smiju biti naivni’, poručio je papa Franjo pa otkrio tri koraka kako razviti ‘kršćansko lukavstvo’

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Vasa L. рече

"УЗДРЖАВАЊА ОД ПОЛНИХ ОДНОСА

Овакав приступ можемо да применимо и на питање уздржавања од полних односа. Црква од давнина учи да брачни парови, током периода поста, треба да покушају да живе као браћа и сестре, што никако не значи да су полни односи у браку сами по себи грешни. Напротив, Велики канон Андрије Критског - у којем, више него игде у Триоду, налазимо указивања на смисао поста - без икакве двосмислености каже: „Брак је частан, а брачна постеља неоскрнављена, јер Христос и једно и друго благослови, телесно једући и у Кани на свадби воду у вино претворивши показа Своје прво чудо (27)."

Ovaj deo mi trenutno nije problem posto sam od skora udovac ali ne znam kako oni misle da mladi ljudi bracni parovi,

da leze zajedno u krevetu kao brat i setra ovih 50 dana, nije mi jasno?

... dok se crkvi (uglavnom sveštenicima) fućka za ovo pa se od seksa sa vernicima (ne bukvalnog) ne uzdržava nikad

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, Justin Waters рече

Danas su stvari potpuno drugačije. Premda siromaha ima i dalje, ne toliko koliko u drevno vrijeme, ali odricanje od hrane da bi se nekome pomoglo i nije nešto pretjerano velik čin za mnoge ljude. Mnogo ljudi zarađuje toliko da bi mogli komoto i da jedu bez pošćena i da i dalje pomažu siromašne. Prema tome zaista je u moderno doba potreban sveobuhvatan pristup postu i dejan ga je sasvim dobro ubo sa svojim tekstom. 

Управо зато и кажем, слажем се у потпуности. :) Јер кад се човек ухвати само и искључиво за храну онда и нема смисла (видели смо примере на претходним странама). Електрична енергија је такође "насушна" за живот у савременим земљама, а неки је још увек немају (а колико ћемо тек зависити од исте у будићности?). Зато велим - поистоветити се. Искључи ТВ кад га не гледаш, погаси светла у просторијама у којима не боравиш, угаси славину док четкаш зубе, не преноси нервозу на друге кад ти цркне батерија на телефону... Имамо много начина да постимо (под условом да заиста не игноришемо век и свет у коме живимо).

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Pokusavate li obesmisliti telesni post, mnogovekovni tipik: ulje, voda, ulje, voda, iz ulja u ribu, iz ribe u ulje? O. Zoran rece da bi trebalo postiti samo u petak, i to jednom u godini.

Nikakvu duhovnu renesansu ili obnovu ne pravite, kao sto je promasilo cilj i ono sa otvorenim i zatvorenim dverima, glasno, tiho...  Deliti besplatno Odgovaranja na Liturgiji i Evandljelje sa objasnjenjem, kad se dodje u dom paroha objasniti tok Liturgije,   ako se zeli neka obnova, i utvrdjivati u narodu veru da se Liturgija nakon - izidjite u miru (Bozjem), nastavi u domu, na ulici, u institucijama... A ne svadjati Narod oko formalnosti...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Благовесник рече

O. Zoran rece da bi trebalo postiti samo u petak, i to jednom u godini.

Где је то о. Зоран рекао?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Поуке.орг инфо рече

Znao sam da mi katolici pretjerujemo  jer postimo dva dana u godini , čistu srijedu i veliki petak. Zato ću se založiti da post smanje na pola i ostave samo veliki Petak .:))

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 3 часа, w.a.mozart рече

... dok se crkvi (uglavnom sveštenicima) fućka za ovo pa se od seksa sa vernicima (ne bukvalnog) ne uzdržava nikad

Немој тако :)) треба грех отплатити :aplauz:12:smeha: а уједно и чињење латинских обичаја пљувати :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Поуке.орг инфо рече

Наравно да нигде нисам рекао да се треба постити само Велики Петак. Али злонамерници не дремају. Тако ће се код артемита и у Рукумији као пламен раширити ова вест! Мада би било јаче да кажу како сам рекао да је једино исправан брак инцестуозни!:))12:smeha::))  

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Zoran Đurović рече

Наравно да нигде нисам рекао да се треба постити само Велики Петак. Али злонамерници не дремају. Тако ће се код артемита и у Рукумији као пламен раширити ова вест! Мада би било јаче да кажу како сам рекао да је једино исправан брак инцестуозни!:))12:smeha::))  

O Zorane ...evo nešto što bi vas moglo obradovati.

Александар Милојков: Личност и суштина у христологији Светог Августина

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, kopitar рече

O Zorane ...evo nešto što bi vas moglo obradovati.

Александар Милојков: Личност и суштина у христологији Светог Августина

Добар је Милојко, само му ментор није добар!:))

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...