Jump to content

Да ли у материји, не знам, да ли изван материје, не знам...

Vladan :::.

Препоручена порука

пре 3 часа, Trifke рече

Mozda je to u stvari nas problem sto nevidimo ono sto nas okruzuje. Zaista neznam. Ova mi je misao pala na pamet. 

Па то нас враћа на причу о 4. просторној димензији или евентуално на терен да су материјални и духовни свет заједно, паралелно, истовремено, и да ми то једноставно не видимо а повремено нам се и открије. Не знам како би се таква поставка даље теолошки распетљавала...

У сваком случају не добијамо одговор на питање: како се материјално тело створило у већ постојећој материји а да се не наруше закони природе тј. без последица по то тело и околну материју.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 148
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

@Vladan3 хвала на позиву за учешће у дискусији, али тренутно сам у таквој гужви да не могу да допринесем. Препоручујем @GeniusAtWork који је, рачунам, права особа за ове теме Надам се да ће ми се гужва око селидбе и промене посла окончати ускоро(управо је кренула) а онда ето мене опет

Подели на овим сајтовима

Ovaj tekst je karika koja nedostaje i još više potkrepljuje mišljenje o. Zorana da je javljanje Isusovo van temporalno sl. kao kod preobraženja. Sve drugo bi bilo narušavanje zakona fizike ili prihvaćanje teorije poluduhovno ili polumaterijalng tijela , miješanja dimenzija i ostalih gluposti.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Vladan3 рече

Мислим да сам показао да се то са нашим телом не може десити а да се не суспендују закони природе.

Јер, било да је реч о стварању које би било пролазак кроз материју било да је реч о тренутном појављивању поред материје, закони морају да се укину да би се то остварило без последица по околну материју и само тело.

Ja odmah rekoh da vam je lakše i jednostavnije samo da kažete da je to neobjašnjivo čudo... mada podržavam ovo tvoje razmatranje...

Цитат

Дакле, ако све ово стоји, и за пролазак кроз ваздух и за инфлацију поред ваздуха потребно је да се суспендују закони хемије и физике, да би то прошло без последица, тј. да се материје не би мешале или да не дође до експлозије или да се тело не уништи или да не одемо у СФ домен.

Uz dovoljno super-moći i/ili naprednu tehnologiju, može da prvo da teleportuje vazduh na čije mesto treba da dođe na neko drugo mesto i da se u sledećem trenutku teleportuje tu. To rešava pomenute probleme bez suspenzije prirodnih zakona.

• Волим 1

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Ja odmah rekoh da vam je lakše i jednostavnije samo da kažete da je to neobjašnjivo čudo... mada podržavam ovo tvoje razmatranje...

Pa, i ja to navodim sve vreme, :dedica:....eno, kako kaze Avgustin....

Znaci, Avocado, ...sad, podrzavas i moju ekipu... :))

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Bokisd рече

Pa, i ja to navodim sve vreme, :dedica:....eno, kako kaze Avgustin....

Znaci, Avocado, ...sad, podrzavas i moju ekipu... :))

"Ne svedoči lažno na ateistu forumskog da te podržao u teološkoj raspravi jer on u Gospoda ne veruje!"

- Apostol Nićifor, Poslanica Njujorčanima 12:4

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Vladan3 рече

Па то нас враћа на причу о 4. просторној димензији или евентуално на терен да су материјални и духовни свет заједно, паралелно, истовремено, и да ми то једноставно не видимо а повремено нам се и открије. Не знам како би се таква поставка даље теолошки распетљавала...

У сваком случају не добијамо одговор на питање: како се материјално тело створило у већ постојећој материји а да се не наруше закони природе тј. без последица по то тело и околну материју.

Cinjenica jeste da kod mnogih otaca i u mnogim zitijma nalazimo opise paralelnog sveta. U najmanju ruku imas opis onoga kako se recimo djavoli i andjeli bore za duse ljudi, kako nas iskusavaju i sl. Cinjenica je da se sa nekom vrstom paralelne realnosti susrecemo. Kako je objasniti? Neznam. Mozda uopste ne mozemo. Cinjenica je da postoji. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Mislio sam povodom ove teme, ne uopste.

Onda, povuci i podrsku Vladanovom razmatranju ,..... :stadaradim:

Vladan se ovde više bavio fizikom, nego teološkim pitanjima... i podržao sam to što je na jedan prilično zanimljiv i sveobuhvatan način uzeo da razmatra ova pitanja... a ne neke njegove (teološke) zaključke...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Avocado рече

Vladan se ovde više bavio fizikom, nego teološkim pitanjima... i podržao sam to što je na jedan prilično zanimljiv i sveobuhvatan način uzeo da razmatra ova pitanja... a ne neke njegove (teološke) zaključke...

Jasno.

Ali, sta znaci,  kada Vladan kaze, ...'zakoni prirode moraju da se ukinu'...znaci, tu ulazimo u domen cuda. Nemamo razumska objasnjenja. Isto pricamo i Vladan i ja.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Vladan3 рече
пре 8 часа, Ведран* рече

Ако говоримо о првом, да ли може или не. Ја мислим да може.

Али ако може да прође кроз ваздух онда није као наше тело које то не може.

Не. Ја увек полазим од Писма а не од физике. Ако ми физика каже онда није наше тело а Писмо јесте тело онда јесте тело. Имамо Апостолско сведочанство које је непосредније од физичких закона. По Писму знамо да је тело. Дакле није питање да ли је тело или не, знамо да има месо и кости. То нам је полазиште. Онда имамо питање како то може. Како иде кроз ваздух итд. И ја у то не улазим дубоко, јер не знам. Оно што сам желео да истакнем када кажем да Он то може је опет по Писму, јер Он може све што хоће. И опет без анализе како. Мени је неприхватљиво да на основу закона природе и важеће физике кажемо да то "не може". Јер све може чак и ако важећа физика каже да не може. А сасвим је друго питање, како си и сам приметио на другом месту, да ли Он те законе природе "мења" или не. Или још прецизније, шта значи то "мењање", да ли је то само наша перспектива, као што је некад чудно било што пада киша са неба, тако су нама сад чудне неке ствари које можда неће бити чудне у будућности. Дакле да ли је мењање закона заиста мењање или опет наше затворене очи па и очи телесног ума због тога што не знамо све у природи и све "законе" природе.

Ја и даље нисам сигуран да разумем твоју главну тезу у овоме тексту. Да ли је то био покушај да расветлиш мало различите могућности и немогућности везане за физичку појаву тела из перспективе важеће физике?

У томе смислу је мени ово што Генијалац наводи занимљиво.

пре 5 часа, GeniusAtWork рече

Вероватноћа да одрасли човек од 100 килограма прође кроз зид је негде око 10-39%.

Шта ово у ствари значи? Да управо и у оквиру физичких закона (макар теоретски јер немамо емпиријски доказ) постоји могућност да се овакво чудо деси. Да ли је Творац уградио у природу да ова могућност и друге могућности постоје иако су једва мерљиве или немерљиво мале? А то што је мала за Њега је не чини немогућом. У томе смислу се испуњава и закон природе (не крши се закон) и дешава се нешто нвићено и нечувено.

Ја немам одговоре на та питања. Али физика и када би имала чвршће доказе не би могла да ми ствар расветли до краја. Дакле у сржи је опет Писмо и вера. 

У сваком случају, занимљиво. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Trifke рече

Cinjenica je da se sa nekom vrstom paralelne realnosti susrecemo. Kako je objasniti? Neznam. Mozda uopste ne mozemo. Cinjenica je da postoji. 

Апсолутно. Много пута и на много начина потврђено искуством Цркве. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Апсолутно. Много пута и на много начина потврђено искуством Цркве. 

Sada mi padose na pamet demonom obuzeti ljudi i iz Biblije i iz otaca. U jednoj osobi susrecemo legion demona. Tu nikakva fizika ne pomaze niti se to moze objasniti. Slabo poznajem prirodne nauke ali sam cuo da navodno neka grana fizike govori o toj mogucnosti. 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Па имамо анђеле који жезлом лупају по стенама и отварају изворе воде. Како бестелесни ангел то чини? Итд. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Vladan3 рече

Evo jos jedne zanimljivosti u vezi ovoga sto pricas. Ja ne poznajem mnogo fizikku ali koliko znam nemoguce je da na istom prostoru postoje dva tela. Setimo se opsednutih iz Gadare. U njima je bio citav Legion demona. Jesu li to promenjeni zakoni fizike ili ne ja neznam jer ne poznajem fiziku ali ja verujem da je zaista u tim ljudima bio legion demona. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...