Jump to content

Због чега су Адам и Ева помислили да нису "као богови" (Пост 3:5)

Џуманџи

Препоручена порука

пре 2 минута, Кратос рече

zašto bi Eva otišla prvo do drveta znanja a ne do drveta života ako je znala koje je to drvo i šta ono daje?

Па пише да је било примамљиво за гледање и добро за знање...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Матусал рече

Па пише да је било примамљиво за гледање и добро за знање...

Sve je bilo primamljivo i dobro za gledanje...i svi plodovi dobri jer sve beše dobro veoma valjda.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, VaSa110 рече

Ako su bili srećni i zadovoljni nikakav uticaj sa strane to ne bi promenio. Glatko bi ga odbili. Deca se itekako osećaju inferniorna. (što je i prirodno).

Pa drugačije te miluje roditeljska reč a drugačije te miluje reč nekoga ko ti baš i nije roditelj.

Pa sad i da je inferiornost prirodna, opet je tu reč o tome, da roditelj gleda na dete i vaspitava ga tako kako bi se dete što manje osećalo inferiornim a neko sa strane nema baš taj osećaj, zato postoji i uticaj sa strane u porodičnim odnosima ili ne postoji?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

zato postoji i uticaj sa strane u porodičnim odnosima ili ne postoji?

Pa kao što rekoh postoji. Što su odnosi u porodici poremećeniji taj uticaj je jači. Drugo ima raznih roditelja. dešava se da uticaj sa strane bude daleko povoljniji za detetov razvoj nego uticaj neodgovornih roditelja.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Кратос, само са једног дрвета им је било забрањено да једу. 

Према тумачењу, они су јели и са дрвета живота, као и са сваког другог дрвета, пре изгнања из Раја и били су бесмртни. Али, после пада Господ им је ускратио ту могућност да не би такви, грешни и непокајани какви су постали, живели вечно. Тиме је уведена смрт у створену твар.   

Ne može jer kaže:

I reče Gospod Bog: Eto, čovek posta kao jedan od nas znajući šta je dobro šta li zlo; ali sada da ne pruži ruku svoju i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do veka živi

Nisu ga okusili.....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Justin Waters рече

Da to je jedno vrlo nezgodno pitanje jer šta će kušač pored duhovno neiskusnih ljudi...da li me razumješ na šta ciljam? Recimo možemo da anticipiramo kako je Bog upozorio na drvo dobra i znanja, a nije ništa rekao u vezi kušača, što znači isšada da Adam i Eva nisu imali nikakvog znanja s kim se mogu suočiti. 

Da, nekako imam ideju sta potenciras.

Recimo, upravo mi se javilo pitanje, da nije kusac postavio onakvo lukavo ( sofisticirano ) pitanje, da li bi Adam i Eva pogresili i uzbrali plod od znanja dobra i zla ?

Ne bih voleo sam da nesto filosofiram, nisam uopste procitao nesto od otaca na tu' temu ( verovatno postoji ). Po nekoj intuiciji, sta znam, imam razloga i za i protiv, ...i, da bi pogresili i da ne bi pogresili.

Zbog toga je ovo pitanje, zbog cega postoji djavlo i kako je doslo do situacije da ih kusa, mozda i kljucno.

Opet, je to, licno mislim, povezano sa ciljem i svrhom stvaranja coveka i svih ostalih duhovnih bica. Ukratko, koliko razumem, svrha Bozijeg   stvaranja jeste, da sva Njegova stvorenja ucestvuju u njegovim blazenstvima i zajednici sa samim ( Bogom ),.... svako stvorenje na neki svoj odredjen nacin. Tako i covek i andjelske duhovne sile, sluze i slave Boga, razumskom i slovesnom sluzbom. 

Ali, s obzirom da su stvoreni kao  slobodno licnosti i umovi, oni, su mogli i imali su samovlastnost u svojim odlukama i delovanjima. Neka odlika umstvenog delovanja jeste i preuznosenje i gordost, koja je i svrgnula djavla na zemlju. Dalje se desava njegova maksimalna duhovna degradacija i postaje ljubomoram velikom mrznjom prema samom  Bogu i njegovom stvorenju, coveku. To je i razlog sto , sad, prilazi coveku i zeli da ga pokrene na greh i pad i mrznju, da postane bogoprotivnik , kao sto je on. ( koliko sam citao, to su neki glavni razlozi sa kusanje coveka ).

I, sad, djavlo, koji je po prirodi vrlo mudar i lukav i prosvecen na lose i zlo, kako da kazem, smislja i konstruise jedan sofisticiran plan kojim zeli da prevari Adama i Evu ( zapazi, da ne napada direktno Adama, nego preko Eve, to je jedan deo tog taktickog plana ).

Mislim, da je Bog kroz zapovest, prvim ljudima, nagovestio i ukazao i na delovanje djavola ( koliko se secam, po tumacenju otaca, drvo od znanja dobra i zla, u sebi sadrzi i deo ukazivanja na postojanje tog zla, kao delovanje djavla ), Imao je , kao dojavu o postojanju i delovanju nekih drugih koji mogu da cine zlo. Jos je i dao i mnoge druge plodove u Raju, koja su imala odredjene duhovne vidike, koje mogu da upute na delovanje protiv prvih ljudi.

Kada se sve sabere i oduzme, nekako mi deluje, da je glavna fora u slobodi koju covek poseduje. Nekako je zloupotrebljena ta' sloboda od strane coveka i djavla. Sad, postavlja se , novo pitanje ( :eit3du: ), zbog cega smo stvoreni slobodni. 

To je ono nesto, sto sam procitao i kao nesto svario. ( kroz glavudju :ani_biggrin: ).

Подели на овим сајтовима

Управо сада, VaSa110 рече

Pa kao što rekoh postoji. Što su odnosi u porodici poremećeniji taj uticaj je jači. Drugo ima raznih roditelja. dešava se da uticaj sa strane bude daleko povoljniji za detetov razvoj nego uticaj neodgovornih roditelja.

Dobro ja ne pretendujem na sveznanje.

Prvi uticaj koji se desio sa strane a u odnosu na Oca kao Boga i dece kao što su to bili Adam i Eva, jeste po rajskoj priči bio pokretač.

Sad da li je pre toga bio poremećen odnos između roditelja i deteta ne znam niti znam da je roditelj bio neodgovoran.

Pre bilo kakvog mešanja u odnosu roditelj-dete ili dete-roditelj, nije bilo naznaka o nekim problematičnim dešavanjima, niti naznake o nekoj inferiornosti koja bi davala naznake ka nekim tragičnim dešavanjima.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Svetlana Pecin-Saraguda рече

?

Окуси не значи први пут окуси. 

Posledicekušanja su večni život koje oni defakto nisu imali i Bog im uskraćuje pristup tom,kušanju ploda da ne bi zadobili posledice tog kušanja,život večni.

Znači da nikada taj plod nisu ni kušali...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pre bilo kakvog mešanja u odnosu roditelj-dete ili dete-roditelj, nije bilo naznaka o nekim problematičnim dešavanjima, niti naznake o nekoj inferiornosti koja bi davala naznake ka nekim tragičnim dešavanjima.

Ako misliš na Adama i Evu, kao što rekoh Kratosu takvi su napravljeni i to imali u sebi, a manifestacija toga se pokazala kada je ona "zmija" okrenula prekidač. Da to nisu imali u sebi nikakav nagovor sa strane ne bi upalio.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, VaSa110 рече

Ako misliš na Adama i Evu, kao što rekoh Kratosu takvi su napravljeni i to imali u sebi, a manifestacija toga se pokazala kada je ona "zmija" okrenula prekidač. Da to nisu imali u sebi nikakav nagovor sa strane ne bi upalio.

Onda se postavlja pitanje zašto je Bog stvorio zmiju i pustio je u Edenski vrt blagostanja?Naravučenije treći u braku je višak i kvari sve....:))

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Onda se postavlja pitanje zašto je Bog stvorio zmiju i pustio je u Edenski vrt blagostanja?

Pojma nemam. Možda možemo da podvedemo pod "Božji plan".

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Кратос рече

Posledicekušanja su večni život koje oni defakto nisu imali i Bog im uskraćuje pristup tom,kušanju ploda da ne bi zadobili posledice tog kušanja,život večni.

Znači da nikada taj plod nisu ni kušali...

Зависи на шта се ослањаш при тумачењу. Писмо каже да сваког дрвета једи осим са дрвета познања добра и зла......Опет ако су већ јели са дрвета живота били би вечни или рецимо условно вечни уколико не окусе од забрањеног дрвета па постану смртни. Али уколико као смртни могу постати вечни као зли тим бре би то могли и пре кушања. Причу треба разумети симболички, не може се сврстати све у логичко објашњење. Засигурно су били причасници живота кроз благодат од кога су падом отпали. Казна коју Бог налаже на Адама и уклања га од дрвета живота је чин милосрђа Божијег како би му омогућио поновно враћање у живот.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Кратос рече

I drvo dobra i zla je bilo dobro za jelo onda po ovom stihu.:D...ali ajde da uzmemo sad da je tako,da su oni znali koje drvo života a koje drvo poznanja dobra i zla i jasna raznaznavali njihove plodove zašto nisu okusili onda prvo drvo života i postali besmrtni?Ja pre mislim da oni nisu znali to jest razlikovali i da tek zmija pokazuje Evi,tj ona preko nje spoznaje to drvo....tek tada vidi plodove....

Da, i jeste drvo od znanja dobra i zla dobro za jelo, ali, samo u odredjeno vreme.0405_feel

Ovde se prvo pismo bavi opisom raja i sta sve postoji u njemu,( kao neki uvod u pricu ), a,  kasnije se daju detaljnije 'specifikacije ' ( :)) ) svakog drveta posebno. 

Pa, nisu okusili, jer, imali su upozorenje da nije vreme da se okusi sa tog drveta.

Ovo sa Evom mi se cini , kao da si dobro zapazio. ( zbog toga je i djavlo prvo napao Evu,.... lukavko pokvareni... 7896634 ). Jer, koliko se secam, oci kazu, da je Bog prvom coveku Adamu dao zapovest direktno, dok je Eva za zapovest saznala od svog coveka ( :ani_biggrin: ).

Tako nekako ide prica. Just_Cuz_19

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Разлика између "великих" и деце је управо знање. Деца знају врло добро да одрасли имају нешто што она немају, одрасли знају ствари, одрасли су паметнији од њих, жеља за "бити једном одрастао" постоји код деце. 

Tacno, sto nas vraca na pitanje zasto su shvatili da su drugaciji tek kada se pojavilo iskusenje? Pre toga su sasvim opusteno komunicirali sa Bogom, u tekstu nema naznaka za bilo sta navedeno ovde. Kao sto sam vec napisala Vasi u prethodnom post-u.

пре 46 минута, VaSa110 рече

Pogledaj moj odgovor Kratosu.

Ma, kad pisem ne obracam se iskljucivo tebi, kontam da svi citaju, pa mozda se neko seti nekog znacajnog detalja. :)

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...