Jump to content

Због чега су Адам и Ева помислили да нису "као богови" (Пост 3:5)

Џуманџи

Препоручена порука

пре 56 минута, Џуманџи рече

Дакле, моје питање гласи: на основу чега су Адам и Ева закључили да нису као богови (а јесу то закључили чим им је понуда била примамљива)?

Очигледно је да су били ограничени заповешћу и да су постојале ствари којима нису имали приступа и остављале утисак ограничења њихових могућности. Такође мислим да су сусрету са Богом који је потпуно трансцендентан осећали своју ограниченост и слабост а насупрот томе његове божанске особине , и тиме у себи осећали жељу да достигну обожење што и јесте првобитна намена жељног дела наше душе да тежи сталном успињање ка Богу а који је павши у ропство страсти почео желети твар наместо творца и тако поробио наше биће, јер сатана узевши од те жеље надодао је на њу лаж и тако их увео у превару.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Лазар Нешић рече

Имаш на форуму једног Обија (који зна шта разговарају у слободне време Отац, Син и Дух) и Милана Николића (први човек који се спознао суштину Божију) и ти нас обичне људе питаш ово? Свашта.

:))12:smeha:12:smeha::)) Kralju  :))

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Џуманџи рече

Управо на то циљам - како су знали да нису "велики", на основу чега су стекли такав утисак. У томе је читава суштина мог питања.

Nisu morali da stiču nikakav utisak, naprosto njihov tvorac je bio sa njima što im jasno ukazuje "ko je ko" (sem ako nisu bili totalni debili).

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Матусал рече

1. Очигледно је да су били ограничени заповешћу

2. и да су постојале ствари којима нису имали приступа и остављале утисак ограничења њихових могућности.

1. Па и нису... "Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умријећеш." - ово није нека, да кажем, заповест, више звучи као објашњење, упозорење. Чак делује да је Бог немоћан - "окусиш ли, умрећеш", а.к.а. "не могу ти помоћи, десиће се то и то".

2. нпр.? 

пре 2 минута, VaSa110 рече

Nisu morali da stiču nikakav utisak, naprosto njihov tvorac je bio sa njima što im jasno ukazuje "ko je ko" (sem ako nisu bili totalni debili).

Ок, фина идеја, само још да нађемо утемељење у тексту за ово. :)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Ma gde polako izbacio ga ko kofer iz raja i bacio kletvu na njega i na ženu mu.....ako ćemo se strogo držati teksta...pita el si probo jesam žena mi dade,ženo što to učini zmija me prevari i onda kreće prokleta da si od zmije preko žene pa sve do Adama....nije reko oproštam im ne znaju šta čine,mali su nedorasli još,nezreli i sl....nego oštro i na prvu što je apsolutno u skladu sa Božijim karakterom ako čitamo isključivo SZ...NZ jer opet nešto drugo gde se na momente a naročito u knjizi Otkrivenja pojavljuje opet takav strog karakter....ili recimo kad Hristos isuši smokvu ne daješ ploda i aj ćao zdravo,osuši je....ili recimo u nekim parabolama Hristovim o zlom slugi gde ga na kraju iseca na pola za primer...ili kad Sveti Duh ubija Ananiju zbog laži o novcu...

U ovih par recenice se krije velika ikonomija i briga i promisao Boga o  Adamu i Evi :

7.    Тада им се отворише очи, и видеше да су голи; па сплетоше лишћа смоковог и начинише себи прегаче.

8.    И зачуше глас Господа Бога, који иђаше по врту кад захлади; и сакри се Адам и жена му испред Господа Бога               међу дрвета у врту.

9.    А Господ Бог викну Адама и рече му: Где си?

10.   А он рече: Чух глас Твој у врту, па се поплаших, јер сам го, те се сакрих.

11.  А Бог рече: Ко ти каза да си го? Да ниси јео с оног дрвета што сам ти забранио да не једеш с њега?

Odavno sam citao tumacenja od otaca, ali, sustina stvari jeste, da su oni, prvo sami od sebe videli da su goli ( i pokrili su se liscem ), znaci, desila i dogodila se neka drasticna promena u njihovim zivotima. Zacuse glas Boga u vrtu kada se zahladi. To je konstatovanje gubitka blagodati koju su imali Adam i Eva u raju, dakle, to je ta' drasticna promena u njihom zivljenju koju su primetili.

Zatim, Bog viknu. Bog je prakticno upozorio i pozvao ljude da se nekako trgnu i osveste i porazmisle o svom postupku. To je kao da im sasuo kofu hladne vode u lice. Ali, u isto  vreme i pita ga , recima, gde si ? Obraca mu se kao najrodjenijem prijatelju i bratu, kao da ga zove na prijateljski razgovor.

I, Adam sve to vidi i priznaje i ispoveda se Bogu. I, Bog, dalje u razgovoru,  polako i smireno ga pita, odakle znas, ko ti je rekao da si go ? Ja sam ti sve dao i sada mozes da vidis da sam bio dobar prema tebi. I, opet, mozes da vidis, da imas sansu, da , ako priznas svoju gresku, ...ponovo zadobijes ono sto si ranije izgubio.

Itd.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Џуманџи рече

:dobro: Управо на то циљам - како су знали да нису "велики", на основу чега су стекли такав утисак. У томе је читава суштина мог питања. :) 

Pa, sa neposrednim odnosom sa Bogom su znali da nisu veliki ali im to nije smetalo nisu osetili nikakvu inferiornost ali u kontaktu eve sa kušačem, eva je stekla sasvim drugu predstavu o Bogu kao Ocu kako nam se i otkriva. Kad dete gleda svoje roditelje i sluša ih on se ne oseća inferiorno u odnosu na roditelja ali kad mu neko sa strane došapne dete dolazi do iskušenja i pokušava da bude "velik".

Ali opet sva ta kazna i peripetija.... Šta se to probudilo u njima ne znam ali koliko vidim, samo je uticaj sa strane bio presudan, pre toga se adam i eva nisu osećali mali, bili su sasvim srećni slušajući samo Roditeljsku reč.

Eto ja sam uspeo da stignem do prvog momenta "uticaj sa strane" u odnosu roditelja i deteta.

• Свиђа ми се 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Ок, фина идеја, само још да нађемо утемељење у тексту за ово.

Pa cela ta priča o njima i vrtu je to. U vrtu si koji ti je Bog stvorio, napravio tebe...... Ako poseduješ inteligenciju valjda je više nego očigledno da nisi ravan takvom biću.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

1. Па и нису... "Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умријећеш." - ово није нека, да кажем, заповест, више звучи као објашњење, упозорење. Чак делује да је Бог немоћан - "окусиш ли, умрећеш", а.к.а. "не могу ти помоћи, десиће се то и то".

2. нпр.?

Па зашто је Бог немоћан, он му даје избор тј. слободу воље да изабере живот или смрт, Адам није самовластан да себи даје живот него зависи од Бога. Бог нема нужно потребу за човеком уколико овај то не жели, Бог може да постоји без човека не губећи ништа од своје пуноће.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Šta se to probudilo u njima ne znam ali koliko vidim, samo je uticaj sa strane bio presudan, pre toga se adam i eva nisu osećali mali, bili su sasvim srećni slušajući samo Roditeljsku reč.

Ako su bili srećni i zadovoljni nikakav uticaj sa strane to ne bi promenio. Glatko bi ga odbili. Deca se itekako osećaju inferniorna. (što je i prirodno).

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Ponavljam pitanje,ako su Adam i Eva znali koje je drvo većnog života i koje drvo poznanja dobra i zla zašto nisu pohitali ka drvetu života,ukusili i doveka živeli?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, VaSa110 рече

Pa cela ta priča o njima i vrtu je to. U vrtu si koji ti je Bog stvorio, napravio tebe...... Ako poseduješ inteligenciju valjda je više nego očigledno da nisi ravan takvom biću.

Добро, фино, али ако је Едем рај имали су апсолутно све, зар не, тако да није било потребе да се упоређују са било којим другим бићем, нити видимо из текста да су имали неке Год ваннабе претензије док се није појавила змија, тек тада им се упалила лампица. Зашто?

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Кратос рече

Ponavljam pitanje,ako su Adam i Eva znali koje je drvo većnog života i koje drvo poznanja dobra i zla zašto nisu pohitali ka drvetu života,ukusili i doveka živeli?

Proizvod sa greškom. Došlo je do "pada", pa veliki prasak, pa evo mi koji o tome pričamo.....

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

Добро, фино, али ако је Едем рај имали су апсолутно све, зар не, тако да није било потребе да се упоређују са било којим другим бићем, нити видимо из текста да су имали неке Год ваннабе претензије док се није појавила змија, тек тада им се упалила лампица. Зашто?

Pogledaj moj odgovor Kratosu.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

На овој икони је сликовито приказано колико смо ми духовне бебе у односу на онај духовни небески свет. Највећа рођена између жена часнија од највиших анђелских чинова херувима и серафима по упокојењу своме као беба у пеленама душом својом обитава у наручју свога Сина Богочовека Исуса Христа као што је он некада као дете био у њеном наручју.

maxresdefault.jpg

Подели на овим сајтовима

Ključan je problem tu što su Adam i Eva zaista postali bogovi po znanju što i sam Bog potvrđuje....eto posta čovek kao jedan od nas...razlikujući dobro od zla i sad paradoksalno ta božanska osbina postaje prepreka za pristup drugom drvetu..drvetu Života....i ja i dalje tvrdim da oni a pre svega Adam nije imao pojma šta kuša,jer nije ni poznavao drvo poznanja a ni drvo Života...a Bog je rekao kušaj sa svakog osim sa ovog....zašto bi Eva otišla prvo do drveta znanja a ne do drveta života ako je znala koje je to drvo i šta ono daje?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...