Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Vedran рече

Ево да мало рехабилитујемо м. Арсенија на 13ом мин. ипак каже да однос ипак није увек за рађање деце. 

da bas to mada kaze bilo bi bolje da apstiniraju

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 3 минута, Trifke рече

pogledao sam i minut pre i minut posle i nisam pronasao ono sto ti pises.

Онда не слушаш исто предавање.

• Волим 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Vedran рече

Може ли неко бити љубазан да ми објасни шта је монах Арсеније мислио на седмом минуту предавања са 12 стране? Вели да када је Бог створио духове да је тада настала вечност? Није лапсус јер из контекста је јасно да није лапсус. 

Управо сам стигла до 11. минута и нмг даље. :D 

"И као што је Творац у једном тренутку пре вечности одлучио да подели радост постојања са другим бићима, то су у почетку била нематеријална бића - духови, и тада је настала вечност. Иии, Бог је видео да је добро." :))

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Trifke рече

da bas to mada kaze bilo bi bolje da apstiniraju

Да. Међутим, ипак није рекао да је искључиво за рађање. 

• Волим 1

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Џуманџи рече

"И као што је Творац у једном тренутку пре вечности одлучио да подели радост постојања са другим бићима, то су у почетку била нематеријална бића - духови, и тада је настала вечност. Иии, Бог је видео да је добро." :))

Пре тога има и @Bokisd - ову фразу "јер је Бог то тако створио" :D

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Џуманџи рече

Smeješ se bez veze i večnost je stvorena,zato i ne razumeš šta čovek priča....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Iako se ova diskusija svela na muški,  bolje rečeno-na kafanski razgovor, dozvoliću sebi da kažem da mnogo svirate ( da ne napišem nešto mnogo ružnije, nema smisla)  Pažljivo sam odslušala predavanje o. Arsenija i ne nalazim da je išta pogrešno rekao. Koliko vidim ovde sve pastuvi nikom ponikoše :smeh1:  Sledeće će da bude takmičenje koliko puta na dan. Ne bi me začudilo. 

Izvinjavam se, kažem, ali preterali ste.

Gde su sad redari da brišu postove? 

• Зачуђен 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Zoran Đurović рече

Извлачи се кроз "генерално нам дато ради размножавања", а како је добродушан, вели да "нећемо сви ићи у пакао због тога"!:))12:smeha::))

@Ivan Marković Да ли знаш да ти је овога Артемијева колевка зањихала, а ти га прихваташ ду'овником? Замоначио се, како вели прост народ, у Црној Реци, а благослов за књигу му дао Арт. https://sr.wikipedia.org/wiki/Бог_и_рокенрол

Лохи му је дао књигу распусну, тако да ти је сада код Милутина и Никодема од Равне Земље!  

Па шта?Ти Јована Павла другог сматраш свецем. Чак ти ни Игњатије није био добар, но си запалио у  Цариградску да се оданде разбацујеш блатом по СПЦ.  При томе ми он није духовник само духовни узор. Смањи доживљај и гледај своја посла. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Кратос рече

Smeješ se bez veze i večnost je stvorena,zato i ne razumeš šta čovek priča....

Vecnost ako je stvorena nije vecnost jer vecnost podrazumeva nestvorenost. Izvini greska u koracima! ;)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ivan Marković рече

При томе ми он није духовник само духовни узор.

Знам шта си био рекао, зато ни нисам написао да ти је ду'овник. Не читаш пажљиво.

пре 3 минута, Ivan Marković рече

Чак ти ни Игњатије није био добар, но си запалио у  Цариградску да се оданде разбацујеш блатом по СПЦ.

Ова ти је идиотска. Овде сам дошао на магистарске и докторске а не што ми Иги није био добар. Није лепо да лупеташ глупости као овај твој узор. И ти си се продуховио и добио дар осуђивања.:))

А нисам знао да мислиш како су се размножавали људи у рају или да су старозаветници били бигамисти... Који сте ви мени краљеви...:)) 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Phoebe рече

Iako se ova diskusija svela na muški,  bolje rečeno-na kafanski razgovor, dozvoliću sebi da kažem da mnogo svirate ( da ne napišem nešto mnogo ružnije, nema smisla)  Pažljivo sam odslušala predavanje o. Arsenija i ne nalazim da je išta pogrešno rekao. Koliko vidim ovde sve pastuvi nikom ponikoše :smeh1:  Sledeće će da bude takmičenje koliko puta na dan. Ne bi me začudilo. 

Izvinjavam se, kažem, ali preterali ste.

Gde su sad redari da brišu postove? 

Gle cuda nevidjenog! Sa jednim delom tvog posta se slazem ali  ovo ne vidim da je ista pogresno rekao ne. :)

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Vedran рече

Може ли неко бити љубазан да ми објасни шта је монах Арсеније мислио на седмом минуту предавања са 12 стране? Вели да када је Бог створио духове да је тада настала вечност? Није лапсус јер из контекста је јасно да није лапсус. 

Lijep pozdrav svima..nisam bas u toku teme ali jedno pitanje..zasto ovi vaši svećenici nose tako dugacke brade???:0212_rolleyes:Jeli to nekakav oblik isposništva?!

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Trifke рече

Vecnost ako je stvorena nije vecnost jer vecnost podrazumeva nestvorenost. Izvini greska u koracima! ;)

Ne maj brader,večnost podrazumeva nemanje početka i kraja u vremenu a vreme je stvorena kategorija....nije džaba uvedena apofatika u bogoslovlje.:)

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Ne maj brader,večnost podrazumeva nemanje početka u vremenu a vreme je stvorena kategorija....nije džaba uvedena apofatika u bogoslovlje.:)

Mozemo ovako odavde do vecnosti. ;)  Necemo se sloziti. Pa lepo si rekao da vecnost podrazumeva nemanje pocetka u vremenu. Nema sa time nikakve veze apofatika. Sam pojam u svom sadrzaju podrazumeva vecnost i postoji da bi opisao ono sto se ne moze definisati.

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Trifke рече

Mozemo ovako odavde do vecnosti. ;)  Necemo se sloziti. Pa lepo si rekao da vecnost podrazumeva nemanje pocetka u vremenu. Nema sa time nikakve veze apofatika. Sam pojam u svom sadrzaju podrazumeva vecnost i postoji da bi opisao ono sto se ne moze definisati.

Večnost je ljudski pojam

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...