Jump to content

Зоран Ђуровић: Нека нота на наше свеце, Јустина и Николаја, а поводом англиканаца

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 минута, ГрешниСлуга рече

То су момци са сајта ,,Борба за веру,, а они нису артемити колико ја знам...

Могуће је да су они само пренели њихово писаније, јер мислим (нисам сигуран и немам чврстих доказа) да сам то чудо од текста видео и на новинару де и на оној артемитској страници на Фејсу. Питање је ко је написао тај текст. Но ако су Борбаши, и ја мислим да они нису артемити и у том случају се извињавам. 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 756
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 15 минута, Trifke рече

Ma hoce covek da mu dam video gde je O. Arsenije govorio o tome da je sek samo za prokreaciju i kako kada ljudi ne zele vise dece treba da se uzdrzavaju od seksa i slicne gluposti, koje on inace propoveda!

Ах то. Да, сви треба да слушају монахе када говоре о сексу. :smeh1: Они се у то разумеју. :))

Драг ми је отац Арсеније, али то нисам чуо.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Ivan Marković рече

Поп и ја смо такви.

Ош да кажеш да сте исти ти и поп. :navijanje:

12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Vedran рече

Ах то. Да, сви треба да слушају монахе када говоре о сексу. :smeh1: Они се у то разумеју. :))

Драг ми је отац Арсеније, али то нисам чуо.

Ma pre nekoliko meseci sam dobio video gde negde na polovini predavanja covek govori o tome. Cuo sam da je od Mitropolita dobio epitimiju da ne sme da propoveda ali nije kao 100%.  A sto se tice toga da li se on razume u seks, slusaj , pre nego je dosao u manastir svasta je radio, ako je verovati njegovoj knjizi! :)

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ivan Marković рече

Иначе, артемити су га жестоко напали у тексту "Бивши хипик мења типик" 

А има ли ко кога нису напали? :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Не улазећи у ово око причешћивања, јер је и мени све то крајње неубедљиво, те тезе да је он био овакав па постао онакав у смислу искључивости мени такође не пију воду. Да, сигурно је дошло до неке промене, сви се мењамо у животу, некад на боље, некад на горе. Једини који се не мењају су они који све већ знају, а таквима ни Бог не може помоћи и изменити их (преобразити), све док се не испразне мало сами од себе да би направили места за Бога.  

Али да је дошло до неког оштрог закрета код Св Владике, у смислу одрицања од претходног, за то бисмо имали некакав траг. Уосталом, он је био човек који је много писао. Рекао би реч-две и о томе. Он је просто био човек велике ширине, а не једносмеран и ускоуман, како би неки да га представе. Али појединим групама (попут артемијеваца) је то несхватљиво јер су сами уски, скучени, свезнајући и искључиви.

Њихова духовна математика је другачија. Њима 2+0 није два, него увек и само нула. Јер не могу разумети да нула може да стоји поред двојке, а да је не прогута. За њих нула све побеђује. 

Наравно. Нисам ни ја мислио у смислу искључивости, него полагане еволуције. Николај 1914 и 1944 су у некој мери различити. Свакако као последица извесне еволуције и никако на црнобели манихејски начин. Тако да се слажем с тобом. Чак и те његове разлике могу да буду последица огромне свестраности овог нашег свеца, а због наших грешних умова да нам и изгледају као оштре, што заправо нису. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

Ош да кажеш да сте исти ти и поп. :navijanje:

12:smeha:

Јес, када тражимо цитате и доказе. И у још понечем. Али се и досза разликујемо

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Trifke рече

A sto se tice toga da li se on razume u seks, slusaj , pre nego je dosao u manastir svasta je radio, ako je verovati njegovoj knjizi! :)

Добро, знам то. Знам да ј његов случај мало специфичан. Слушао сам га једном приликом у мањој групи где је веома отворено причао о сличним стварима. Али без обзира, мени је просто неприлично да монах који је то оставио иза себе прича те ствари у смислу саветовања. Наравно сви знамо понешто о свему, без обзира на тему, али не можемо баш саветовати и давати инструкције "како треба" о свему.

А чини ми се да монаху (или просто самцу) није баш ни корисно да о томе много размишља. Без да судим, јер ваљда има људи који то могу? Не знам.  

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, ГрешниСлуга рече

То су момци са сајта ,,Борба за веру,, а они нису артемити колико ја знам...

Момци ил ђедови? :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Ivan Marković рече

Наравно. Нисам ни ја мислио у смислу искључивости, него полагане еволуције. Николај 1914 и 1944 су у некој мери различити. Свакако као последица извесне еволуције и никако на црнобели манихејски начин

Мораш само да пазиш на изражавање. Ако те сад прочитају црно-бели манихејци једино што ће из овога схватити јесте да си еволуциониста. 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ГрешниСлуга рече

По текстовима бих рекао да су момци. :D  

Видиш то. Перцепција је чудо. Што се мене тиче ако само по текстовима судим, чини ми се да су гринтави ђедови у пеМзији. :))

Едит: А можда су и бабе? 12:smeha:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Vedran рече

Добро, знам то. Знам да ј његов случај мало специфичан. Слушао сам га једном приликом у мањој групи где је веома отворено причао о сличним стварима. Али без обзира, мени је просто неприлично да монах који је то оставио иза себе прича те ствари у смислу саветовања. Наравно сви знамо понешто о свему, без обзира на тему, али не можемо баш саветовати и давати инструкције "како треба" о свему.

А чини ми се да монаху (или просто самцу) није баш ни корисно да о томе много размишља. Без да судим, јер ваљда има људи који то могу? Не знам.  

Apsolutno se slazem sa tobom.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...