Jump to content

Поуке сазнају: Синод Македонске цркве у расколу и архиепископ Стефан признали Бугарску Патријаршију за мајку цркву и затражили да их убудуће представља у православном свету

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 3 часа, Kifa рече

А и сам Патријарх Бугарски Г. Неофит рече за народ у Републици Македонији: "то су наша браћа и наш народ". Који наш народ? Бугарски ли? Ово је јавно и недосвисмислено бугарашење Македонаца. Или наш православни? Пуно двосмислености.

Уз сво дужно поштИвање, онога што си допринео теми, морам да ти кажем да си нешто, изгледа, преспавао..

Македонија никад није била оаза СрБства.. Никада. А понајмање је то ПОАрхиепископија. Нажалост, многима у Србији то није јасно. тачније, многима у СПЦркви то није јасно, или пак не желе да реално гледају на ствар.  Македонија никада није била некакво место..(територија) где су се Србима и Србији дивили до имбецилности. Није.. а Срби су некако схватали да је то управо тако. Да Македонија постоји, само да би се тамошњи народ просто дивио Београду..Тако их је ваљда учио (васпитавао) комуњаризам. У Македонији постоји Српски елемент, не спорим. Али је он незнатан..Чак и међу Србима који су се у Македонију доселили из Србије тј колонизовали је после Првог те Другог светског рата.

А сад кључне речи .. :) Бугарски елемент је био изразито јачи и бројнији. И међу Македонцима је живео и присније, и што је најбитније, потпуно природно. Осим што му је измењено име..па је просто био преименован у Македонски. Сви Македонски национални делатници пре Другог светског рата, су уједно и Бугарски национални делатници. Сви културни радници, писци, просветитељи, Светитељи..све је идентично. Устанци против Турака, Илинденски устанак..и све чега можете да се сетите а старије је од 1944. године. Побогу, па Македонац је убио Краља Александра Карађорђевића.. И тај догађај се дан, данас слави и опевава у Македониији, а убица сматра националним херојем. Исто као и у Бугарској. Највећи Бугарски национални јунаци из периода ослобађања од Турака су листом ''Македонци''. Али то јадним Србима, није ни из близа јасно, и они просто НЕ ВЕРУЈУ у то. Толико је комунизам био успешан у чиповању Србијанаца.
Сви Бугарски национални хероји тог времена се боре и гину за ослобођење македоније од Турака. Македнија је заправо нека врста ''Бугарског завета'' као Србима Косово. Само што су Бугари свој завет неговали и промовисали, а Срби на свој (Косовски) 50 година пљували, ниподаштавали , чак га се и стидели.
А ни данас није боље.

Неке лекције Срби просто нису учили, јер их нису ни интересовале.

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

• Одговори 292
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 20 часа, Orthophill рече

Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26)

§ 1. - Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. - пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ.

Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания,

Св. Синод единодушно РЕШИ:

При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка -Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

§ 2. – Във връзка с предходното решение,

Св. Синод РЕШИ:

Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Mi smo sasvim zadovoljeni! Jos u decembar patrijarh Neofit lobirace za nas u Moskvi. i to ce sad BPC raditi uvek u svim kontaktima sa drugim crkvama. Uskoro ocekujeme podrzku od rumunsku i albansku crkvu, a posle resenja spora sa imenom, ocekujemo priznanje i od grcke crkve i naravno carigradskog patrijarha.Nadamo se da ce SPC sad omeksati i shvatiti da je vrjeme sazrelo...

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Рилски рече

Уз сво дужно поштИвање, онога што си допринео теми, морам да ти кажем да си нешто, изгледа, преспавао..

Македонија никад није била оаза СрБства.. Никада. А понајмање је то ПОАрхиепископија. Нажалост, многима у Србији то није јасно. тачније, многима у СПЦркви то није јасно, или пак не желе да реално гледају на ствар.  Македонија никада није била некакво место..(територија) где су се Србима и Србији дивили до имбецилности. Није.. а Срби су некако схватали да је то управо тако. Да Македонија постоји, само да би се тамошњи народ просто дивио Београду..Тако их је ваљда учио (васпитавао) комуњаризам. У Македонији постоји Српски елемент, не спорим. Али је он незнатан..Чак и међу Србима који су се у Македонију доселили из Србије тј колонизовали је после Првог те Другог светског рата.

А сад кључне речи .. :) Бугарски елемент је био изразито јачи и бројнији. И међу Македонцима је живео и присније, и што је најбитније, потпуно природно. Осим што му је измењено име..па је просто био преименован у Македонски. Сви Македонски национални делатници пре Другог светског рата, су уједно и Бугарски национални делатници. Сви културни радници, писци, просветитељи, Светитељи..све је идентично. Устанци против Турака, Илинденски устанак..и све чега можете да се сетите а старије је од 1944. године. Побогу, па Македонац је убио Краља Александра Карађорђевића.. И тај догађај се дан, данас слави и опевава у Македониији, а убица сматра националним херојем. Исто као и у Бугарској. Највећи Бугарски национални јунаци из периода ослобађања од Турака су листом ''Македонци''. Али то јадним Србима, није ни из близа јасно, и они просто НЕ ВЕРУЈУ у то. Толико је комунизам био успешан у чиповању Србијанаца.
Сви Бугарски национални хероји тог времена се боре и гину за ослобођење македоније од Турака. Македнија је заправо нека врста ''Бугарског завета'' као Србима Косово. Само што су Бугари свој завет неговали и промовисали, а Срби на свој (Косовски) 50 година пљували, ниподаштавали , чак га се и стидели.
А ни данас није боље.

Неке лекције Срби просто нису учили, јер их нису ни интересовале.

I ne samo to. U meni se ponekad pojavi zluradost zbog crnogorstva. Ja znam da su crnogorci srbi, al kad vi opet i opet podrzavate( naravno kad vam treba, inace smo izmishlena titova nacija) makedonizam, nezam kako vi ne vidite da vam se sve vraca?  

Na poslednjih lokalnih izbora u Makedoniji Grujevski je katastrofalno porazen. On u predizbornu kampanju na veliko je govorio da dobrosusedski dogovor sa bugarima je na shteti makedonskog identiteta.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Рилски рече

А сад кључне речи .. :) Бугарски елемент је био изразито јачи и бројнији. И међу Македонцима је живео и присније, и што је најбитније, потпуно природно. Осим што му је измењено име..па је просто био преименован у Македонски. Сви Македонски национални делатници пре Другог светског рата, су уједно и Бугарски национални делатници. Сви културни радници, писци, просветитељи, Светитељи..све је идентично. Устанци против Турака, Илинденски устанак..и све чега можете да се сетите а старије је од 1944. године.

Не знам много о овоме. Ал читао сам књигу Спиридона Гопчевића "Стара Србија и Македонија" из 19. века, где он тврди другачије. Да ли си упознат са овом делом, и које је твоје мишљење о њему?

Подели на овим сајтовима

https://dobrotoliubie.com/2017/11/28/трябва-така-да-помогнем-че-да-не-навре-2/

Дјадо Гаврил (и цел Синод на БПЦ-БП) не ја дава Охридската Архиепископија.

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

Нисам ја брате "Рилски" ништа преспавао, него ти лоше капираш неке ствари ... или што рече велики Србин Црногорац Његош ... племе моје сном мртвијем спава ... 

Врло добро знам о чему сам и зашто сам и шта писао, али и оно о чему ти пишеш. Чак и много више него што то можеш и замислити. Темом Македоније и Македонаца бавио сам се доста подробније него 99,9 посто Срба. Наравно, увек човек може да се научи много томе новог. 

Ипак, веома пословично претерујеш кад српство у Македонији стављаш у нешто што никада није било јако присутно.

Македонци су тек у последњих 170 година у неким сегментима више везани за Бугаре него за Србе, и све оно што си даље написао је добрим делом и тачно. У вези историје до 2017. си углавном у праву. Но, моје речи које си навео су имале сасвим други циљ, који ниси схватио. А нема потребе ни да ти их објашњавам.

Интересантно је ипак, са једне психоаналитичке стране, а и духовне, да су појединци на форуму час Бугари, час Македонци. Ја бих рекао, час су неискрено Македонцни, час искрено Бугари. Час нису измишљена Македонска нација, већ прави Македонци, час опет мењају плочу. Зависно од потребе. Немам проблем са тим да неко буде Бугарин у Републици Македонији, или да неко буде Македонац. Али та камелеонска неискреност, час бити неискрени Македонац, час искрени Бугарин, није у хришћанском духу. Но, може се разумети као део политичке стратегије Софије и уопште Бугара.

А и што се стања у ПОА тиче, много сам боље обавештен него што сам мислиш, али ја нисам национално оптерећен човек, и зато не правим драму ни око чега.

Ипак, не говориш право кад кажеш да ... "Македонија никад није била оаза СрБства" ... То су већ знаци незнања или национал-политичке обојености.

Слажем се са тобом да Македонци у последње време далеко више нагињу ка Бугарској и Бугарима. То је и сасвим природно. Бугарска је део ЕУ и поделила је око 100 000 ЕУ Бугарских пасоша. Ко се више око неког труди, више има и права очекивати да га неко воли. Ту Бугарима скидам капу.

Но, чак и то је под одређеним знаком питања, нити је то вечна категорија, и нешто што је увек било тако. Па и данас, по неким анкетама, нпр. - антисрпске Ал Џазира Телевизије, - студенти Македонци у Скопљу далеко више симпатишу Србију него Бугарску. Однос је 60 према 9 процената.

Тако да су твоје речи и тачне и нетачне. И реалне и претеране. Што би рекао Његош ... грдна мјешавина ...

Али то што си одвалио да ... "Македонија никад није била оаза СрБства" обично говоре или људи који су не знају баш добро историју, или су великобугарски или македонски национал-фанатици. 

На пример Македонци са почетка 19. века и Македонци са краја 19. века су у највећој мери већ два другачија народа. Почетком 19. века они су били углавном српски оријентисани и настројени. Од половине 19 века, па све до данас, углавном Бугарски или Македонски.

Е сад ... Можемо дискутовати и о разним аспектима великобугарског терора над српским живљем од 1870 до 1912, као допринос теми, како су то Македонци од углавном Срба са почетка 19 века, постали углавном Бугари на крају 19 века. 

Било је ту пуно присилног бугарашења, било је и етничког чишћења и отворених злочина, било је укидања Српских Крсних Слава од 1870 до 1912. од стране Бугарске Егзархије и бугарских учитеља, бугарских комита ... као и покушаја брисања многих других српских трагова у Македонији ... језика српскога на пример. 

Могли би смо причати и причати ... И знам да велико Бугаре ова тема обично врло изиритира.   

Подели на овим сајтовима

@Kifa, и Самуиловиот војвода Ивец “бил“ Србин, па во 1018 година славел Српска крсна слава, 200 години пред свети Сава, во денешна југоисточна Албанија... Зошто мора да претерувате со славењето на т.н. српска слава? Тој облик на домашен празник е веројатно наследство уште од проповедта на свети Климент. Фанариотите, а не егзархистите пробале да го укинат, ама не успеале.

Подели на овим сајтовима

Брат Ортофил рече ... Фанариотите, а не егзархистите пробале да го укинат, ама не успеале ... 

Брате "Ортофил", то једноставно није тачно. Управо су бугарски свештеници Егзархисти, и бугарски учитељи по школама у Македонији, највише учили и саветовали македонску омладину да ... требају престати са Крсном Славом, јер је то пагански и нехришћански обичај ... и тако их удаљавали од српских обичаја. Фанариотски утицај по том питању је био занемарљиво мали.

Слично је било и по питању језика где су бугарски учитељи деценијама однарођивали српски живаљ од свог говора и учили бугарском, као правом језику који они требају да науче.

Све лепо и подробно о томе пише Спиридон Гопчевић. 

Подели на овим сајтовима

Егзархијата ги барала и ги наоѓала разликите меѓу македонската слава и српската. Има и посебен труд, кој ќе го најдам и ќе го објавам овде.
А дека Вие сте ги измешале фанариотите и егзархистите еве Ви и доказ:
http://borbazaveru.info/content/view/7939/52/

Подели на овим сајтовима

Рече "Ортофил: "Егзархијата ги барала и ги наоѓала разликите меѓу македонската слава и српската. Има и посебен труд, кој ќе го најдам и ќе го објавам овде.
А дека Вие сте ги измешале фанариотите и егзархистите еве Ви и доказ:
http://borbazaveru.info/content/view/7939/52/"

Брате Ортофиле, знамо ми обојица да су и фанариоти чиниле пуно лоших ствари. Али не можеш побећи од чињенице да су бугарски егзархијски свештеници, бугарски учитељи и бугарске комите, на све могуће начине, чак и присилно, пуни 40 година, систематски Македонце одбијали од сваког српског обичаја, сваке српске традиције и свега што их је могло поново вратити српској свести са почетка 19. века.

Плодови егзархијског рада најбоље о томе говоре. А плодови су били не само масовно расрбљавање и бугарашење Македонаца, већ и уливање у њих огромног антисрпског набоја. За ту мржњу према Србима свеже побугарашених Македонаца, највише су криви национал шовинизам бугарских свештеника и бугарских учитеља с краја 19 и почетка 20. века. Ми Срби имамо искуства са таквим појавама и приликом преласка Срба у Хрвате или у Муслимане ...

И веће су злочине према Србима чинили свеже похрваћени и помуслиманчени Срби, него прави и истински Хрвати или Турци.

Народ српски зато каже ... Потурица гори од Турчина ... 

Подели на овим сајтовима

На територијата на денешна Македонија, до почетокот на Првата Светска Војна имало 2 христијански милети (народи) претставувани од: 
1) Патријаршијата
2) Егзархијата
Патријаршијата никогаш не ги оставила епархиите во Македонија, уште повеќе откако се оформила егзархијата почнале да поставуваат митрополити Срби (Скопска и Дебарско-велешка епархија). Така да прикаските дека егзархистите насилно вршеле побугарчување на српскиот народ за време на Отоманското Царство, да им ги кажувате на Вашите деца и внуци.
Македонците од двете зла го избирале многу помалото односно егзархијата. Имало незадоволни и од егзархијата тие го барале во Унијата, ама за среќа ништо не добиле.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Kifa рече

Нисам ја брате "Рилски" ништа преспавао, него ти лоше капираш неке ствари ... или што рече велики Србин Црногорац Његош ... племе моје сном мртвијем спава ... 

Врло добро знам о чему сам и зашто сам и шта писао, али и оно о чему ти пишеш. Чак и много више него што то можеш и замислити. Темом Македоније и Македонаца бавио сам се доста подробније него 99,9 посто Срба. Наравно, увек човек може да се научи много томе новог. 

Ипак, веома пословично претерујеш кад српство у Македонији стављаш у нешто што никада није било јако присутно.

Македонци су тек у последњих 170 година у неким сегментима више везани за Бугаре него за Србе, и све оно што си даље написао је добрим делом и тачно. У вези историје до 2017. си углавном у праву. Но, моје речи које си навео су имале сасвим други циљ, који ниси схватио. А нема потребе ни да ти их објашњавам.

Интересантно је ипак, са једне психоаналитичке стране, а и духовне, да су појединци на форуму час Бугари, час Македонци. Ја бих рекао, час су неискрено Македонцни, час искрено Бугари. Час нису измишљена Македонска нација, већ прави Македонци, час опет мењају плочу. Зависно од потребе. Немам проблем са тим да неко буде Бугарин у Републици Македонији, или да неко буде Македонац. Али та камелеонска неискреност, час бити неискрени Македонац, час искрени Бугарин, није у хришћанском духу. Но, може се разумети као део политичке стратегије Софије и уопште Бугара.

А и што се стања у ПОА тиче, много сам боље обавештен него што сам мислиш, али ја нисам национално оптерећен човек, и зато не правим драму ни око чега.

Ипак, не говориш право кад кажеш да ... "Македонија никад није била оаза СрБства" ... То су већ знаци незнања или национал-политичке обојености.

Слажем се са тобом да Македонци у последње време далеко више нагињу ка Бугарској и Бугарима. То је и сасвим природно. Бугарска је део ЕУ и поделила је око 100 000 ЕУ Бугарских пасоша. Ко се више око неког труди, више има и права очекивати да га неко воли. Ту Бугарима скидам капу.

Но, чак и то је под одређеним знаком питања, нити је то вечна категорија, и нешто што је увек било тако. Па и данас, по неким анкетама, нпр. - антисрпске Ал Џазира Телевизије, - студенти Македонци у Скопљу далеко више симпатишу Србију него Бугарску. Однос је 60 према 9 процената.

Тако да су твоје речи и тачне и нетачне. И реалне и претеране. Што би рекао Његош ... грдна мјешавина ...

Али то што си одвалио да ... "Македонија никад није била оаза СрБства" обично говоре или људи који су не знају баш добро историју, или су великобугарски или македонски национал-фанатици. 

На пример Македонци са почетка 19. века и Македонци са краја 19. века су у највећој мери већ два другачија народа. Почетком 19. века они су били углавном српски оријентисани и настројени. Од половине 19 века, па све до данас, углавном Бугарски или Македонски.

Е сад ... Можемо дискутовати и о разним аспектима великобугарског терора над српским живљем од 1870 до 1912, као допринос теми, како су то Македонци од углавном Срба са почетка 19 века, постали углавном Бугари на крају 19 века. 

Било је ту пуно присилног бугарашења, било је и етничког чишћења и отворених злочина, било је укидања Српских Крсних Слава од 1870 до 1912. од стране Бугарске Егзархије и бугарских учитеља, бугарских комита ... као и покушаја брисања многих других српских трагова у Македонији ... језика српскога на пример. 

Могли би смо причати и причати ... И знам да велико Бугаре ова тема обично врло изиритира.   

Слабо познајем овде фокусирани део историје али ме је заинтригирало па чисто да питам јер из Вашег текста не разумем: када је Македонија била оаза српства?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, MKD13 рече

Ok. sve u redu. 

Samo sve ovo gorenavedeno ima veze sa tim shto SPC nece da da autokefalnost MPC ili ne? Da budemo iskreni do kraja...

Буди искрен до краја, теби и не треба јединство Цркве. Шта ће ти? 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Перезвон рече

Буди искрен до краја, теби и не треба јединство Цркве. Шта ће ти? 

Zasto tako mislis? Ja to i samo tvrdim da vi necete jedinstva, da hocete vec sutra mogli bi zajedno da se pomolimo Bogu. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...