Jump to content

Да ли хришћани славе рођендан?

Оцени ову тему

JESSY

Препоручена порука

Ja nisam nikad nesto posebno volela slavljenje rodjendana, cak ni kao dete. Retko sam ga i slavila. Tek kad sam odrasla, pocela sam da ga slavim, tako sto mi je dolazilo drustvo, ali nisam pravila zurke. Poslednjih godina mi dolaze samo kumovi i komsinica, ali i to bih volela da prestanem.

Inace procitala sam da je starac Pajsije rekao kad su ga pitali(nadam se da sam dobro upamtila) da li da neko slavi rodjendan ili dan kad se krstio, da ne treba da slavi ni jedan od ta dva dana, vec da slavi svetitelja po kom je dobio ime. Meni je imendan Ivanjdan, kao i mom tati i bas ga volimo. :sunce:

Подели на овим сајтовима

• Одговори 41
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

1 hour ago, Војвода7 рече

Да ли је тачно да први хришћани нису славили рођендане?

Колико знам нису, због паганског порекла слављења дана рођења.

Тек касније, христијанизовани пагани настављају по старом обичају.

Подели на овим сајтовима

Не знам колико сам у праву али овако мислим на ту тему.

Све се на овом свету може оплеменити Христом, па и рођендан. Може се човек и тог дана посебно помолити Богу и захвалити му за то што постоји. Ако је могуће отићи на Литургију и са припремом, по благослову који има од парохијског свештеника/духовника се причестити. Ето на тај начин да уведе и тај дан у свој орхистовљен живот. Може и направити неки ручак или неко дружење, а ако је хришћанин он/она зна да ништа у његовом животу не треба бити паганско па ни прослава. Дакле хришћани смо сваког дана па и кад је рођендан, и знамо како се хришћани понашају.

Лично одавно не правим никакву посебну фрку око рођендана у смислу прославе, капирам да многи људи то раде исто, али не из верских разлога већ зато што се то прерасте у једном тренутку.

Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Nektarija* рече

Ja nisam nikad nesto posebno volela slavljenje rodjendana, cak ni kao dete. Retko sam ga i slavila. Tek kad sam odrasla, pocela sam da ga slavim, tako sto mi je dolazilo drustvo, ali nisam pravila zurke. Poslednjih godina mi dolaze samo kumovi i komsinica, ali i to bih volela da prestanem.

Inace procitala sam da je starac Pajsije rekao kad su ga pitali(nadam se da sam dobro upamtila) da li da neko slavi rodjendan ili dan kad se krstio, da ne treba da slavi ni jedan od ta dva dana, vec da slavi svetitelja po kom je dobio ime. Meni je imendan Ivanjdan, kao i mom tati i bas ga volimo. :sunce:

То у Грчкој... али на пример Дејан, Милосав, Стојан... како они да славе дан по светитељу?

У сваком случају, онда се не треба радовати ни дану кад се дете родило, јер и то је рођендан...

Ваљда да тугујемо и да плачемо тог дана...

Наравно да се све може у Христу осмислити, па и рођендан. Није то никакав проблем, али свакако не би се требало препуштати баханалијама и пировањима.

Подели на овим сајтовима

Не волим рођендане, нити разумем ту појаву да славим дан посвећен себи, али испоштујем због других људи. Пракса је у последње време да децу крсте на први рођендан и тиме потпуно засене важност и смисао свете тајне са рођенданом.

Подели на овим сајтовима

Нашој дечици скромно обележимо,великима пожелимо срећан рођендан и неки поклон а најмлађој приредимо неки лепу дечију радост :)

Ипак,највише волим имендане.

Немојте децу лишавати те радости,лако ће они кад одрасту,одлучити се и бити умерени у свему ако их будемо тако васпитавали.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

????

Neki bi da budu veci katolici od pape ili stroziji pravoslavci od monaha,  jer, kako je  Crkva protiv torzestvene proslave rodjendana a patrijarsi i episkopi i pre i danas (i na Istoku i na Zapadu) slave svoje rodjendane i idu kod drugih (a uz to su i monasi, a ne svetovnjaci kao vi)?

http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora/story/1518/vesti/2531274/-patrijarh-u-petodnevnoj-poseti-ruskoj-pravoslavnoj-crkvi.html

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Престала сам да славим рођендан, иначе волим кад ми неко честита и сети ме се тај дан. Детету славим рођендан у кругу пријатеља, пошто породица ми је далеко, скромно, а и тај дан је Свети Илија. :sunce:

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Благовесник рече

patrijarsi i episkopi i pre i danas (i na Istoku i na Zapadu) slave svoje rodjendane

tako je...čitamo često, episkop taj i taj proslavio rodjendan...a nakon liturgije pevamo na mnogaja ljeta....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, PredragVId рече

Данас у породици славимо 3 рођендана.

Нек је сретње.  На многаја и благаја лета. 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...