Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 10/23/2017 at 21:49, Zoran Đurović рече

1) Да ли је васкрсао клинички мртвог човека? - Изгледа да није, јер је овај заударао... 
2) У том случају реанимација изгледа немогућа, јер су овоме иструлеле давно мождане ћелије. Испада да тако пресаздава из небића истог човека у смртном телу. Мени то делује бесмислено и ван памети. 
3) Једна линија из хр предања говори да је Лазар после отишао на Кипар и тамо био владика (Епифаније), и да је умро наново (Августин). Скоро Грци ипак нису дозволили испитивање пронађених моштију, него само ковчега. То је у складу са тезом о реанимацији.
4) Реанимацију је вршио и Илија, као и Јелисеј/Јелисије. Ис онда ништа више није урадио, јер је поновио чуда пророка.
5) Ис је васкрсао Лазара као што су се устали из Матеја они мртваци и показали у Светом Граду. Јер рече сестри Лазаровој: Ја сам Васкрсење. 
6) Тако теза о реанимацији постаје слаба, јер ако је овога васкрсао да би поново умро, ништа није урадуио. Само му је продужио живот. Ок., и то је нешто, али не оно у шта ми верујемо. 
7) Ако је теза о реанимацији погрешна, онда заиста имамо реалан доказ о васкрсењу из мртвих. И тада можемо рећи да се Лазар узео из нас после тог васкрсења у неко доба, као и Ис после свог васкрсења. 
8) По мојим промишљањима, нико није васкрсао пре Ис, иако су у историји била друга васкрсења, зато што је његово васкрсење атемпорално, тако да у себи обухвата сва васкрсења. 
9) Дакле, васкрсење Лазара је било ово есхатолошко или само реанимација?

Нека ми опрости авва Ђуровић на кратком одговору, који иде без улажења у детаље, али ја овако видим ову скупину питања:

Мислим да је прича о Лазару у Јеванђељу по Јовану неисторијска. Другим речима, то је прича, фабула, приповест. У животу нисам ништа прочитао од Р. Бултмана и другара, на овај закључак ме наводи само обично размишљање: Лазара нема код синоптика, нема ни у једном другом новозаветном спису, нема у првим списима хришћана (апостолски ученици, итд). Друго, прича је превише литерално укомпонована, типа: "Био једном један брат и две сестре и живели у кући на крају села. Кад једног дана" ... тако да звучи као одличан почетак неке бајке. Право је чудо да остали новозаветни писци не би ставили у своје списе тако велику ствар као устајање неког мртвака из распадања. Треће, Лазар је у целој овој причи споредан лик, то је ваљда свима јасно који читају. Овако бих ја решио читав низ ових питања о Лазару: ово је прича која треба да нам пружи веру пред неизвесношћу и пред умирањем. Није било никаквог Лазара, па ни проблема у вези са њим. Наше је да се надамо.

Ипак, АКО је тачна у историјском смислу, онда ја нисам прочитао дубље, снажније и генијалније решење од авве Зорана. Толико!

Подели на овим сајтовима

U knjizi Crkva i sekte imaš poseban odeljak koji govori o onima koji negiraju besmrtnost duše i duhovni svet.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Evo odlomak iz Jovana:

Еда ли си ти већи од оца нашега Авраама, који умрије? И пророци помријеше. Ко се ти сам правиш?

А Исус одговори: Ако ја прослављам самога себе, слава је моја ништа. Отац је мој онај који ме прославља, за кога ви говорите да је Бог ваш,

И не познајете га, а ја га знам. И ако речем да га не знам, бићу лажа као и ви. Него га знам, и ријеч његову држим.

Авраам, отац ваш, био је рад да види дан мој; и видје и обрадова се.

А Јудејци му рекоше: Још немаш ни педесет година, а Авраама си видио?

А Исус им рече: Заиста, заиста вам кажем: прије него Авраам настаде, Ја јесам.

Da izdvoijim ove citate, koje si koristio za svoju pricu oko te' neke atemporalnosti Hristovog vaskrsenja ( u kome svi ucestvuju ) i pre i posle Hrista. Kljuc za razumevanje ovih stihova jeste u ovim recima,....'Авраам, отац ваш, био је рад да види дан мој; и видје и обрадова се'...

U fusnoti ( na ovaj stih ) daju se stihovi koji su po smislu i sustini tumacenja, vrlo slicni ( datom citatu ). Pa, tako imamo ekvivalentan stih koji glasi :

"У вери помреше сви ови не примивши обећања, него га видевши издалека, и поклонивши му се, и признавши да су гости и дошљаци на земљи. " ( Jevr. 11, 13 ).

Znaci, pravednici SZ su Ga verom videli izdaleka i verom su se poklonili Njemu, ne primivsi ta' obecanja ( dana ) u svom zemnom zivotu. Ne primaju oni nista od tih obecanja, tj. od ispunjenja SZ u Hristu koje treba u nekom buducem vremenu da se dogodi.. Nego pomrli su u veri i radosti, jer su videli dan ( Hristov ) u buducnosti, kao sto se prica o Avramu.

I,  onda su i docekali i propoved Hristovu u duhovnim tamnicama ( starog sveta ) i docekace, slicno kao i mi hriscani , .....svi cemo verom docekati konacno vaskrsenje tela i buduce carstvo.

To je ta' vera, ista i kod ljudi SZ i kod nas hriscana NZ,...vera koja vodi ka' jednom Hristu.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Zoran Đurović рече

Илија је дошао, ако верујеш Христу. Ако верујеш тумачима, онда је то друго. А ја верујем Ис: И ако хоћете вјеровати, он је (Јован Крститељ) Илија што ће доћи (Мт. 11, 14).

Ali, kako cemo da tumacimo ove stihove, ako ne verujemo tim nekim tumacima koji ( tumace ) Hristove reci na odgovarajuci nacin.

http://bible.optina.ru/new:mf:11:14

Jovan koji dolazi duhu i sili Ilijinoj. Ili, kako se kaze danas,.... braca po mentalnom sklopu. :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Рапсоди рече

Признајем...није тема за моју логику јер размишљам срцем .... 

Шта могу мали дечији секутићи, противу страшних лављих  чељусти... :mahmah: 

Ma, dobra je tvoja logika, srce ti je na mestu,...... :945729:

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Bokisd рече

Takodje se ovaj poslednji dan tumaci kao opste vaskrsenje, koje ocekuje i pravedne i nepravedne.

Tako da, u sustini sve nas ocekuje vaskrsenje tela kada se navrsi kraj vremena. Ne vidim, kakve veze ima Lazar sa nasim vaskrsenjem. Verovatno je i on umro prirodnom smrcu, kao i sto su umrli i oni drugi koje je Hrist takodje vasksao ( sina od udovice i kcerke staresine ). I, sve njih ocekuje ono konacno i opste vaskrsenje tela, kada ce dobiti netrulezna i duhovna tela.

Tако је, пророк Данило говори о васкрсењу из праха. Тј. оваплоћењу душа умрлих у нова тела која ће настати из праха и бит ће бесмртна ако сам ја добро схватио. Иначе неби чекали поновни Христов долазак.

пре 10 часа, Zoran Đurović рече

Кад већ не успех да вас покатоличим, дај да вас протестанизујем!:)) Који си ти мени краљ... 

Неупитно је предање СПЦ о тим темама, јер се Реч Духа Светога наставила са Апостола и самог Лазара на Свештенике и Патријархе који су потврдили да је умро.

Мени више ту Лазарево васкрсење говори о Божијој присутности која стално чини чуда до стварања новог света. Као потврда маловерности човечијој да то није обмана и да на Духа Светога не може да делује сила овога света чак ни ако је усмртила човека, јер га Дух Свети може вратити у живот. Христос је са силом Духа Светога вратио Лазара доказујући тај незаобилазни део Н.З.

Пророк Данило за разлику од Јована има запечаћено пророчанство. То пророчанство је оставило предање које је директно Бог оставио Данилу, о моменталном васкрсењу јевреја које ће се збити кад дође Месија. Притом Данило је ту говорио искључиво о јеврејима који су страдали у Вавилонској окупацији и уништењу Израела. Једина Европска веза са Вавилоном је преко С.З. и Н.З., иначе никад неби ЕУ скупштина имала главну зграду која је изграђена по узору на јеврејско предање Вавилонске куле, што је заправо понижавање европске културе и архитектуреconfused1

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Гајић рече

Како ја видим, више ће се данашњих секташа спасити, но љутих "православаца и латина"...

Неће ваљда Православци као и ортодоксни С.З. јевреји да заврше на крају. Пакао и шкргут зуба, то би био парадокс0703_read

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Da izdvoijim ove citate, koje si koristio za svoju pricu oko te' neke atemporalnosti Hristovog vaskrsenja ( u kome svi ucestvuju ) i pre i posle Hrista. Kljuc za razumevanje ovih stihova jeste u ovim recima,....'Авраам, отац ваш, био је рад да види дан мој; и видје и обрадова се'...

U fusnoti ( na ovaj stih ) daju se stihovi koji su po smislu i sustini tumacenja, vrlo slicni ( datom citatu ). Pa, tako imamo ekvivalentan stih koji glasi :

"У вери помреше сви ови не примивши обећања, него га видевши издалека, и поклонивши му се, и признавши да су гости и дошљаци на земљи. " ( Jevr. 11, 13 ).

Znaci, pravednici SZ su Ga verom videli izdaleka i verom su se poklonili Njemu, ne primivsi ta' obecanja ( dana ) u svom zemnom zivotu. Ne primaju oni nista od tih obecanja, tj. od ispunjenja SZ u Hristu koje treba u nekom buducem vremenu da se dogodi.. Nego pomrli su u veri i radosti, jer su videli dan ( Hristov ) u buducnosti, kao sto se prica o Avramu.

I,  onda su i docekali i propoved Hristovu u duhovnim tamnicama ( starog sveta ) i docekace, slicno kao i mi hriscani , .....svi cemo verom docekati konacno vaskrsenje tela i buduce carstvo.

To je ta' vera, ista i kod ljudi SZ i kod nas hriscana NZ,...vera koja vodi ka' jednom Hristu.

Samo sto je hristos jeo kod  avrama.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Bokisd рече

Ali, kako cemo da tumacimo ove stihove, ako ne verujemo tim nekim tumacima koji ( tumace ) Hristove reci na odgovarajuci nacin.

http://bible.optina.ru/new:mf:11:14

Jovan koji dolazi duhu i sili Ilijinoj. Ili, kako se kaze danas,.... braca po mentalnom sklopu. :stadaradim:

Tebi su psihijatri iskrivili veru.

Подели на овим сајтовима

Šta je Hristos rekao sestrama Lazarevim koje su verovale u vaskrsenje na kraju vremena kao boksid? Ustavari rekao je sestrama: Ja sam Vaskrsenje i Život. To je onaj isti Sin Čovečji koji se uspe na nebo a da je pre toga sa tog neba sišao. Ovde se ne koristi Sin Božji, nego Sin Čovečji. Dakle Hristovo Vaskrsenje je atemporalno kroz sve vekove prolazi jer je van vremena. Da je Sin Čovečji vaskrsao i uspeo se na nebo te prvi put seo sa desne strane Oca, onda bismo mogli govoriti kako je Vaskrsenje Njegovo prvenac u vremenu i prostoru te tek posle vremena i prostora dobija dimenziju večnosti, međutim svo Pismo govori o Sinu Čovečjem kao eshatološkom Prvencu atemporalno Vaskrslom koji jedino na takav način može podići svu Crkvu sa sobom svo Telo od početka do kraja i jedino tako može svojim Telom i Krvlju vaskrsnuti Carstvo koje je bilo grehovima našim mrtvo. Zlatousti govori da budući mrtvi mi doživljavamo veliku milost vaskrsnućem a ovde misli na vaskrsnuće svih nas u Jednome Hristu Isusu. Tako je Hristos i pre i na Krstu i posle Krsta bio i ostao taj koji jeste Vaskrsenje i Život a ne neko ko će morati čekati istorijski momenat jer onda Vaskrsenje i Život ne bi bio On nego bi mu morao biti darovan.

Подели на овим сајтовима

To kako tumačite je sve naopako. Da mi zbog toga što je Hristos rekao ,,ja sam vaskrsenje", pre nego što je postradao i vaskrsao, poverujemo da je Hristos već vaskrsao i da se buduće Carstvo već ostvarilo, rezultat je nepažnje.

U trijadologiji možemo naći rešenje ovakvih problema, samo treba imati volje. Oslanjati se na stihove i citate iz Predanja, a van konteksta i bez trijadološke osnove radi pravilnog tumačenja, jeste pogrešan put.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

To kako tumačite je sve naopako. Da mi zbog toga što je Hristos rekao ,,ja sam vaskrsenje", pre nego što je postradao i vaskrsao, poverujemo da je Hristos već vaskrsao i da se buduće Carstvo već ostvarilo, rezultat je nepažnje.

U trijadologiji možemo naći rešenje ovakvih problema, samo treba imati volje. Oslanjati se na stihove i citate iz Predanja, a van konteksta i bez trijadološke osnove radi pravilnog tumačenja, jeste pogrešan put.

Kakva gordost ili neskriveno nepoznavanje onoga što misliš da govoriš.

Evo ukratko bi mogao da nas navedeš na put kako to Sin Čovečji beše na nebu i pre nego što bi vaznet na to nebo u trijadološkom smislu.

Ovako rečeno je kao neka profesorska lekcija koju si podelio svojim učenicima ranije a učenici nisu bili pažljivi. A u stvari ni jednu reč nisi rekao niti si nas uputio na oce koji su o tome poveli računa.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Samo sto je hristos jeo kod  avrama.

Pa, nije samo on jeo i pio. Sva tri gosta su bili za stolom. Trojica je jela. Da li to znaci, da su i Otac i Duh bili telesni ?

Naravno da nisu. Pricali smo vec o tome ( na drugoj temi ). Sve je to kao u ikoni i kao u prototipu onog sto tek treba da se dogodi. Lepo pise,....nisu pravednici SZ u svom zivotu primili obecanja ( koja treba da se ispune buducim dolaskom Hrista ), nego su umrli u jakoj i dubokoj veri da ce doci taj dan kada ce i oni ( zajedno sa nama hriscanima ) videti i primiti sva ta' razna obecanja.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...