Jump to content

Зоран Ђуровић: Лазарево васкрсење

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 минута, Milan Nikolic рече

Više je u pravu istok, ali neće razumeti potpuno dok se ne usaglasi sa zapadom. Zapad nije slučajno podstakao tu dilemu, sve je to promisao Božiji.

Od jednog stručnjaka očekivao sam puno više.

Подели на овим сајтовима

пре 42 минута, Bokisd рече

Pa, kazemo, ucestvuje Ipostas Logosa u stvaranju, kroz svoje bozanske energije. Ili, Ipostas Isusa Hrista Boga, koji stvara kroz svoje bozanske energije.

:pop:

:babuska:

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

Ja sam , na tragu onog od Palame ( kroz energije ). 

Зар Палама, по Вигдовитој Зорки, не каже да је кроз суштину?12:smeha: 

Подели на овим сајтовима

Не знам шта је ВСБ рекао. Али ти са овим ниси ни на каквом трагу осим на трагу да се придружиш Николићу. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vedran рече

Не знам шта је ВСБ рекао. Али ти са овим ниси ни на каквом трагу осим на трагу да се придружиш Николићу. 

Okey, onda ukazi na taj trag.

I, moram da se nasalim, ( nema druge ), ako sam ja na tragu, ..onda je i VSB debelo vec na tom tragu, to je logican sled stvari....

Inace, mislim da i VSB i ja , nismo na tom tragu, jer, sustina nase diskusije kroz razne postove na celoj ovoj temi, jeste, ....u toj prici oko eshatoloskih tela i oko toga se vodi cela prica. Oko stvaranja kroz energije imamo isti stav. itd.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Зар Палама, по Вигдовитој Зорки, не каже да је кроз суштину?12:smeha: 

Onaj vaš tekst o PI je gubljenje vremena. Bolje da istražujete π konstantu. :)

Zato, iskrenom verom sagledajmo Božansku prirodu i istinski pojam te Božanske i transcendentne prirode. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Okey, onda ukazi na taj trag.

Па послао сам ти попа све са кадионицом и ону побожну сестру да ти помогну. 

пре 4 минута, Bokisd рече

jer, sustina nase diskusije kroz razne postove na celoj ovoj temi, jeste, ....u toj prici oko eshatoloskih tela i oko toga se vodi cela prica.

Добро си ми то рекао јер ја ич не разумем око чега полемишете. А сад кад бих знао о есхатолошким телима онда би ми сигурно све било јасно. :)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Стефан је због одважног исповедања Еванђеља каменован до смрти. Читамо да он, непосредно пре смрти, пун Духа Светога погледа на небо и виде славу Божију и Исуса где стоји с десне стране Богу. И рече: ево видим небеса отворена и Сина Човечијега где стоји с десне стране Богу. А они повикавши иза гласа затиснуше уши своје, и навалише једнодушно на њега, па избацивши га изван града стадоше гa каменовати (Дела ап. 7; 55 – 58).
Стефан је тада завапио Господу: Господе Исусе, прими дух мој! Онда клече на колена и повика иза гласа: Господе, не урачунај им грех овај! И ово рекавши усну (Дела aп. 7; 59 – 60).
Управо наведене речи св. Стефана показују да је он непосредно пред смрт имао апокалиптичко искуство, у коме му се открило духовно небо, са Исусом који је тамо присутан, и да је осетио да ће његова душа након разлучења са телом сигурно отићи тамо.

Цитираћу два кратка одломка која уче о Вескрсењу мртвих, по један из сваког Завета. Из Старог завета, цитираћу стихове пророка Исаије: Оживеће мртви твоји и моје ће мртво тело устати; пробудите се и певајте који станујете у праху; јер је твоја роса, роса на трави, и земља ће изметнути мртваце (Ис. 26;19). Из Новог завета, цитираћу Христове речи: Долази час у који ће ceu који су у гробовима чути глас Сина Божијега и изићи ће они који су чинили добро у васкрсење живота, а они који су чинили зло у васкрсење суда (Јн. 5; 28 – 29).
Други одломак нам говори да ће се Васкрсење десити приликом Другог доласка Христовог и да ће бити праћено Свеопштим судом.
У „Тачном излагању православне вере“ св. Јована Дамаскина налази се овај изванредан одломак који ће помоћи да се на одговарајући начин схвати природа васкрсења:
„Ми верујемо у васкрсење мртвих. Оно ће се уистину догодити, десиће се васкрсење мртвих. Када кажемо „васкрсење“, ми мислимо на васкрсење тела, јер је васкрсење друго усправљање онога што је пало. Душе су бесмртне и како онда оне могу поново устати? Смрт се дефинише као разлучење душе од тела, док је васкрсење сигурно поновно сједињење душе и тела и поновно усправљање разложеног и палог створења. Само тело је, према томе, пропадљиво и разложено, и оно ће устати као неуништиво“.

• Свиђа ми се 1

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Bokisd рече

Ali, vidi, VSB, je rekao, da samo Ipostas ucestvuje u stvaranju. :)))

On, ispade gori. Mozes i njega da lajkujes. :ani_biggrin:

Ja sam , na tragu onog od Palame ( kroz energije ). :coolio:

Verovatno previd tako da bolje pogledaj šta sam rekao ovo nisma sigurno.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Vedrane, da idemo dalje, ..pusti... 

Па не држим те ја. Само рекох што мислим, јер како каже наш брат Иван, ово читају неупућени :D

А у ствари пре реаговах због тебе, да размислиш, ако хоћеш. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Vedran рече

Па не држим те ја. Само рекох што мислим, јер како каже наш брат Иван, ово читају неупућени :D

А у ствари пре реаговах због тебе, да размислиш, ако хоћеш. 

I, posle kazes sto se ljutim na tebe ? :blush:

Opet si, iz cista mira, ( napao na moju licnost ), bez ikakvih argumenata. 

Kako hoces.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

Verovatno previd tako da bolje pogledaj šta sam rekao ovo nisma sigurno.

Imas moj post ( pre sat vremena ).

I, zbog toga te' pitam, ...kakva sad Ipostas ?

Ali, msilim da je nebitno, mi mozemo da nastavimo nasu pricu. Vedran je sve zamutio.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...