Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, todor рече

Малога Принца. =)

Тек сада. :blush:

Ево управо напушта планету онога уображенка.  

U jednom od najtežih razdoblja u svom životu, tvorac kultne knjige “Mali princ” Antoan de Sent Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry) napisao je ovu molitvu za koju malo ljudi zna.

Podsetiće nas šta je u životu važno i dodirnuće naše umove i duše

“Bože, ne molim se za čuda i vizije, samo tražim snagu za svoje dane. Nauči me umetnosti sitnih koraka.

Učini me pametnim i snalažljivim, tako da mogu da dođem do važnih otkrića i iskustava u raznolikim danima.

Pomozi mi da koristim svoje vreme bolje. Pokaži mi kako da prosuđujem da li je nešto važno ili ne.

Molim se za moć discipline i umerenosti, ne samo da bih išao kroz svoj život, već da bih živeo razumno i da bih mogao da posmatram neočekivana zadovoljstva i dostignuća.

Čuvaj me od naivnog verovanja da sve u životu mora da ide glatko. Daj mi trezveno priznanje da su nam teškoće, neuspesi i promašaji dati od života samog da bi nas učinio zrelim i odraslim ljudima.

Pošalji mi pravu osobu u pravo vreme, koja će imati dovoljno hrabrosti i ljubavi da upotpuni istinu!

Znam da se mnogi problemi rešavaju sami od sebe, pa te molim da me naučiš strpljenju.

Znaš koliko su nam potrebna prijateljstva. Učini me vrednim tih najlepših, najtežih, najrizičnijih i najlomljivijih darova života.

Daj mi dovoljno mašte da bih mogao da je delim sa nekim, na pravom mestu, u pravo vreme, rečima ili tišinom.

Poštedi me straha od onog što (mi) nedostaje u životu.

Nemoj mi dati stvari koje želim, već stvari koje su mi potrebne.

Nauči me umetnosti sitnih koraka!”

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

sama

Na ovoj planeti smo samo iz jednog razloga: da naučimo da volimo.

Obuze me strašna, jeziva panika, koja ide do dubine kostiju, da sve ovo zajedno nema nikakvog smisla i da ga ja neću nikada otkriti. Da ću ceo život provesti pogrešno… 

Uzbudljiva ispovest Isidore Bjelice o delu njenog života o kojem dosad niko nije znao ništa. Ovaj autobiografski roman istovremeno je i filozofska pripovest o traganju za ljubavlju i smislom. 

Junakinja romana Sama luta po svetu, odlazi u Meksiko u potrazi za ključem razumevanja našega bića i smisla, ne znajući da se odgovor zapravo nalazi u njenom srcu... I kada se mnogo godina kasnije suoči sa krajnjim beznađem, kada pomisli da su je svi napustili i da je ostala sama, shvatiće da put do srca voljenog vodi kroz sopstveno srce.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Pesme daleke Zemlje...

songs-of-distant-earth-626x1024.jpg

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 8/7/2017 at 16:04, Снежана рече

Сродна слика

Ne znam jesi li pročitala ovu knjigu ili čitaš dve (ili tri mož`biti) uporedo, ali ovoj prethodi Tukididov "Peloponeski rat" i Ksenofont se samo nadovezuje tamo gde je čiča Tukidža stao sa svojim pisanijima jer se upokojio. Tukidid je suvoparan i pomalo dosadan, zato oprez sa njim. To nije literatura za plažu. 

Ako hoćeš da čitaš, pod uslovom da voliš antičke pisce i antičku istoriju, pre svega helensku, preporučio bih ti kratku knjigu, takođe Ksenofontovu, "Anabaza" joj je naslov (dvesta šezdeset i kusur stranica), u kojoj on (Ksenofont) opisuje pohod 10.000 grčkih najamnika pod persijskim kraljem Kirom Mlađim. Jednim delom on je i vođa te ekspedicije. Meni je ta knjiga bila zaista interesantna i mnogo življa od Helenske istorije. Kao da sam i sam učestvovao u tom maršu pod komandom druga Ksenofonta :ani_biggrin:

(Ali, ako ti je sve ovo što sam reko poznato, oprosti, ili pak nemoj, nego zatefteri to pod moje "greške":)))

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Iulianus рече

Ne znam jesi li pročitala ovu knjigu ili čitaš dve (ili tri mož`biti) uporedo, ali ovoj prethodi Tukididov "Peloponeski rat" i Ksenofont se samo nadovezuje tamo gde je čiča Tukidža stao sa svojim pisanijima jer se upokojio. Tukidid je suvoparan i pomalo dosadan, zato oprez sa njim. To nije literatura za plažu. 

Ako hoćeš da čitaš, pod uslovom da voliš antičke pisce i antičku istoriju, pre svega helensku, preporučio bih ti kratku knjigu, takođe Ksenofontovu, "Anabaza" joj je naslov (dvesta šezdeset i kusur stranica), u kojoj on (Ksenofont) opisuje pohod 10.000 grčkih najamnika pod persijskim kraljem Kirom Mlađim. Jednim delom on je i vođa te ekspedicije. Meni je ta knjiga bila zaista interesantna i mnogo življa od Helenske istorije. Kao da sam i sam učestvovao u tom maršu pod komandom druga Ksenofonta :ani_biggrin:

(Ali, ako ti je sve ovo što sam reko poznato, oprosti, ili pak nemoj, nego zatefteri to pod moje "greške":)))

то сам ја брисала прашину са књига, па онда да прочитам оно што ми је промакло, волим историјске књиге, не за плажу, пошто имам памћење к`о колибри за називе, године онда ми ваља да  записујем :D...Да често читам упоредо две књиге, друга служи као одмор од прве .

Чула сам (или прочитала) ко ће га више знати да је "Анабаза", а и иначе да је Ксенофонт, своје књиге писао више књижевно него пуко чињенично, зато сам и узела да читам.

Нећу затефтерити ово под твоје "грешке", осим ако ти сам не сматраш да је грешка :)

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Националну географију Србије.:)

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Ја тренутно читам "Књига о Дражи" . 

``А ти Србијо, куда си пошла за Европом? Ти никад ниси ишла њеним путем и никад за њом. Ти си имала своју мисао, своју веру, свога Господа и свој пут. Назад на своје, ако хоћеш да се спасеш и преживиш. Са туђе бљувотине врати се своме Христу и он ће те осветлити и спасити"

Свети Николај Српски

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...