Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 2 weeks later...

Dragan Kljakić - Oni su branili Beograd

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

Владика Григорије - Преко прага

• Свиђа ми се 1

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

Харпер Ли - Иди постави стражара

O knjizi

Novo monumentalno delo autorke romana Ubiti pticu rugalicu ovenčanog Pulicerovom nagradom

Svaki čovek je ostrvo, Džin Luiz, a stražar svakog čoveka je njegova savest.

Mejkom u Alabami. Džin Luiz Finč vraća se iz Njujorka kući kod svog ostarelog oca Atikusa. U vreme političkih previranja koja prate priznavanje građanskih prava crncima i preoblikovanje starog Juga, Džin Luizin povratak kući dobija gorkosladak ukus dok otkriva uznemirujuće istine o svojoj porodici, gradiću, ljudima koji su joj najdraži u životu. Uspomene iz detinjstva naviru, a sve njene vrednosti i shvatanja dovedeni su pod sumnju. Izvodeći ponovo na pozornicu nezaboravne likove iz romana Ubiti pticu rugalicu, ovo delo savršeno hvata psihu jedne mlade žene i sveta usred bolnog, mada neophodnog izranjanja iz iluzija o prošlosti, putovanja na kome čoveku vodič može da bude jedino vlastita savest.

Napisan sredinom prethodnog veka, roman Idi postavi stražara donosi čitaocu potpunije i bogatije shvatanje dela Harper Li. Pred nama je nezaboravna priča satkana s mnogo mudrosti, čovečnosti, strasti, humora i preciznosti postignute bez imalo napora – umetničko delo koje ostavlja duboki trag dočaravajući jedno proteklo doba i istovremeno nam saopštavajući mnogo toga o našem sopstvenom vremenu. Idi postavi stražara ne samo što potvrđuje neprolaznu izuzetnost prethodnog romana nego je i njegov suštinski važan pratilac koji dodaje dubinu, kontekst i novo značenje jednom klasičnom delu američke književnosti.

„Ovaj roman ima poseban značaj jer nam ne prikazuje lik Atikusa kao heroja i gotovo nadljudskog bića već ga predstavlja kao čoveka od krvi i mesa, punog nedostataka i moralnih mana, dajući nam tako uvid u našu, sopstvenu složenu i kontradiktornu prirodu.“ Washington Post
idi_postavi_strazara-harper_li_s.jpg

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, todor рече

Малога Принца. =)

Тек сада. :blush:

Ево управо напушта планету онога уображенка.  

U jednom od najtežih razdoblja u svom životu, tvorac kultne knjige “Mali princ” Antoan de Sent Egziperi (Antoine de Saint-Exupéry) napisao je ovu molitvu za koju malo ljudi zna.

Podsetiće nas šta je u životu važno i dodirnuće naše umove i duše

“Bože, ne molim se za čuda i vizije, samo tražim snagu za svoje dane. Nauči me umetnosti sitnih koraka.

Učini me pametnim i snalažljivim, tako da mogu da dođem do važnih otkrića i iskustava u raznolikim danima.

Pomozi mi da koristim svoje vreme bolje. Pokaži mi kako da prosuđujem da li je nešto važno ili ne.

Molim se za moć discipline i umerenosti, ne samo da bih išao kroz svoj život, već da bih živeo razumno i da bih mogao da posmatram neočekivana zadovoljstva i dostignuća.

Čuvaj me od naivnog verovanja da sve u životu mora da ide glatko. Daj mi trezveno priznanje da su nam teškoće, neuspesi i promašaji dati od života samog da bi nas učinio zrelim i odraslim ljudima.

Pošalji mi pravu osobu u pravo vreme, koja će imati dovoljno hrabrosti i ljubavi da upotpuni istinu!

Znam da se mnogi problemi rešavaju sami od sebe, pa te molim da me naučiš strpljenju.

Znaš koliko su nam potrebna prijateljstva. Učini me vrednim tih najlepših, najtežih, najrizičnijih i najlomljivijih darova života.

Daj mi dovoljno mašte da bih mogao da je delim sa nekim, na pravom mestu, u pravo vreme, rečima ili tišinom.

Poštedi me straha od onog što (mi) nedostaje u životu.

Nemoj mi dati stvari koje želim, već stvari koje su mi potrebne.

Nauči me umetnosti sitnih koraka!”

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

sama

Na ovoj planeti smo samo iz jednog razloga: da naučimo da volimo.

Obuze me strašna, jeziva panika, koja ide do dubine kostiju, da sve ovo zajedno nema nikakvog smisla i da ga ja neću nikada otkriti. Da ću ceo život provesti pogrešno… 

Uzbudljiva ispovest Isidore Bjelice o delu njenog života o kojem dosad niko nije znao ništa. Ovaj autobiografski roman istovremeno je i filozofska pripovest o traganju za ljubavlju i smislom. 

Junakinja romana Sama luta po svetu, odlazi u Meksiko u potrazi za ključem razumevanja našega bića i smisla, ne znajući da se odgovor zapravo nalazi u njenom srcu... I kada se mnogo godina kasnije suoči sa krajnjim beznađem, kada pomisli da su je svi napustili i da je ostala sama, shvatiće da put do srca voljenog vodi kroz sopstveno srce.

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Креирај ново...