Jump to content

Уморни од православља?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 14 минута, Драгана Милошевић рече

Е, Лазаре, да дам и ја свој допринос _

Уморила сам се због рутине, тачније улењила. Ове жеге и повреда су много допринеле да не идем редовно на Литургије, нити да постим.Ваљда су и ово глупи изговори с моје стране. Разочарана сам понашањем појединаца , па онда дође на снагу чувена крилатица попови-лопови.

Чудна ствар је што се и у овом "периоду" молим колико могу.  Или  да истрчим на акатист св. Нектарију на +40. То је била вратоломија али и радост, осећај смирења. Не могу без Таје, мада ми преиспитивање својих понора не иде баш од руке и глатко...

Можда неком ово изгледа хаотично, али је тако како је.

Vidis jednu stvar ovde... ja licno smatram da covek ponekad treba i da ne ode u hram na neko bogosluzenje, cak i na Liturgiju. Da se okane jurnjave da bi npr. stig`o na vreme, da zaboravi na kasnjenja, rasporede i kalendare, bukvalno da STANE na kratko, da moze da pogleda oko sebe.

A onda, kad ostane malo sam sa sobom, da zaviri u svoj um i da vidi ko sve i sta sve tamo obitava bez prava i placene kirije.

Takvi momenti prosto pruzaju mogucnost da stanemo pred svojim ogromnim JA, i da mu kazemo - "e jesi bre olos i folirant!"

Veruj mi, ovo je lekovito kao Odmenjska kad imas pesak.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 443
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 14 минута, Лазар Нешић рече

Све време нагињем да то кажем као једно решење ове теме: одмор од православља треба увек проналазити у Богу.

И у свету (коме често и неправедно одричемо Бога). Но, Дух дише где хоће and there is nothing we can do about it. ;)

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Па утема човека с времена на време рецимо, једно молитвено правило. Ваљда нормална појава. Треба бити досетљив па променити. :D

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Лазар Нешић рече

E, да! Али, пази шта сам ја тачно рекао: евхаристија, теологија, манастир (онако како су их они примили од других) ... наравно да се уморе од себе самих, између осталог; мислим да се нико не може уморити од Бога. Све време нагињем да то кажем као једно решење ове теме: одмор од православља треба увек проналазити у Богу.

Сад ако ме питаш: па може ли се то одвајати? Мислим да може и да често мора. Православље се често код свих нас претвара у једну пуку обичајност.

E ovde je ključ

Ljudi sami ne ispune svoj život, neće Bog umesto tebe da vežba i pravi tvoje planove

Nego je malo života u punom smislu te reči, zato se pitam koje želje imamo? IMa li nekih ciljeva, projekata, da li neko piše knjigu, gradi kuću, završava doktorske iz omiljenog predmeta, ide na karate ili uči free klajbming u ovim ili onim godinama

Ljudi imaju malo interesovanja i težnji, a to nije odvojivo od Boga, od Života koji nam je On dao.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, obi-wan рече

Pa sto ne kazes odma`... :smeh1: ...salim se, naravno, uglavnom mi je jasno sta ciljas, tu smo se - koliko vidim - manje ili vise svi slozili.

Miracolo!

Obi e Lazzaro sono andati a birra!!!

:))

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Сад ми реците, који ме ветар јуче носио да запуцам до храма св Саве и после сиђем пешака на станицу са мајком? Говорим о Београду.Никад не бих рекла да ја то могу оваква каква сам.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, obi-wan рече

Vidis jednu stvar ovde... ja licno smatram da covek ponekad treba i da ne ode u hram na neko bogosluzenje, cak i na Liturgiju. Da se okane jurnjave da bi npr. stig`o na vreme, da zaboravi na kasnjenja, rasporede i kalendare, bukvalno da STANE na kratko, da moze da pogleda oko sebe.

A onda, kad ostane malo sam sa sobom, da zaviri u svoj um i da vidi ko sve i sta sve tamo obitava bez prava i placene kirije.

Takvi momenti prosto pruzaju mogucnost da stanemo pred svojim ogromnim JA, i da mu kazemo - "e jesi bre olos i folirant!"

Veruj mi, ovo je lekovito kao Odmenjska kad imas pesak.

Brate men se čini da ti kao da malo odvajaš sopsveno JA od pravoslavnog sostvenog Ja. I kad taj nepravoslavni pobedi ti to ne shvataš kao umor od pravoslavlja.

Mi smo sa komplet Ja na Putu sa Hristom, niko ne kaže da te Bog umara a ti čini mi se hoćeš da razgraničiš to u svakom svom postu.

Međutim nije samo tu problem, problem nastupa i kad ti svet postavlja prepreke da tvoje pravoslavno ja živi nesmetano sa Hristom. Ti podrazmevaš samo da si umoran od greha i to sostvenog kao da zaboravljaš da si umoran i od grehova koje čine tebi drugi na tvom pravoslavnom putu. Zato Hristos pere noge učenicima jer su i oni ispovređivani samo zato što su pravoslavni i svet ih omzeše. Umorni smo razumeš? Nismo umorni samo kad mi zbog sopstvenog JA udaljavamo sebe od Hrista, nego smo umorni što smo samo zato što se pravoslavnima zovemo povređivani od drugih. Dakle pravoslavlje umara dvojako i sopstvenom slabošću i težinom Puta na koji smo krenuli.

Hristos tek kasnije obećava Carstvo i zaista nam pere noge jer smo umorni na Putu pravoslavlja. A da su umorniji oni koji nisu opšte pravoslavni o tome ne treba opšte ni govoriti na ovoj temi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Драгана Милошевић рече

Сад ми реците, који ме ветар јуче носио да запуцам до храма св Саве и после сиђем пешака на станицу са мајком? Говорим о Београду.Никад не бих рекла да ја то могу оваква каква сам.

Ja da sam te video ja bi te sigurno i zagrio i izljubio, možda je taj vetar, to mnogi osećaju prema tebi sestro mila.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja da sam te video ja bi te sigurno i zagrio i izljubio, možda je taj vetar, to mnogi osećaju prema tebi sestro mila.

Ћути, мајка се поштено уморила, кроз шалу говори да ће ме појест.

Она пита па где је храм? А ја вичем видим га. Од клиничког колико има? Две улице, чини ми се.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Драгана Милошевић рече

Ћути, мајка се поштено уморила, кроз шалу говори да ће ме појест.

Она пита па где је храм? А ја вичем видим га. Од клиничког колико има? Две улице, чини ми се.

Srce moje večno, volim te sestro moja.

• Радостан 1

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Bokisd рече

automatika ( :ani_biggrin: ) i navika ce odraditi posao. Kao kad treniras neki sport. Nemas volje i zelje za taj dan, ali, jednostavno, rutina odradi stvar.

Брате, није ли тужно да се однос са Живим Богом сведе на навику и рутину? 

Подели на овим сајтовима

пре 25 минута, Lady Godiva рече

пре 4 часа, Bokisd рече

automatika ( :ani_biggrin: ) i navika ce odraditi posao. Kao kad treniras neki sport. Nemas volje i zelje za taj dan, ali, jednostavno, rutina odradi stvar.

Ne boj se malo stado!!! Pa sta ako I za trenutak (makar bio I duze od trenutka) osecas naviku I rutinu u odnosu sa Ocem !? Sve je to zivi zivot, sto bi rekao vl.Atanasije! Ne zaboravite da se Carstvo Nebesko osvaja silom I borbom! E pa tako kada smo upali u rutinu, sigurno ce doci I onaj bolji trenutak da se izvadimo, Bozijom miloscu na cistinu tj. na cas iznenadjenja blagodatnog poleta! Strpljen - spasen kaze narodna, take it easy... ;-)

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Lady Godiva рече

Mislio sam, na one koji ne mogu da se predaju sa vecom usrdnoscu prema crkvi i Bogu. Pa, je bolje imati neku rutinu i steci naviku, lakse je opstati, duhovno i u svakom drugom smislu.

Sad sam se setio. Ima ono u Lestvici, kod sv. Jovana, gde svetac kaze ( parafraza ),....ima nekih, koji polako krecu i trce  ka Bogu, pa, se vremenom zagreju zglobovi i ono, kasnije , mogu da trce brze i od onih , koji od pocetka, brzo i jako trce ( ka Bogu ), pa, se nesto malo u medjuvremenu umore i malaksaju.

To je bila neka moja poenta.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Volim_Sina_Bozjeg рече

Brate men se čini da ti kao da malo odvajaš sopsveno JA od pravoslavnog sostvenog Ja.

The trick is - ne postoji "pravoslavno sopstveno JA".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...