Jump to content

I posle Sirije - Venecuela!

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

пре 12 минута, RYLAH рече

Јесу рачунали болесно, ал не баш да су плате рачунали као приход. Али се сматрало да само радна снага може да ти донесе вишак вредности. У смислу да се вишак вредности ствара једино људским радом, тј. да су људи ти који надограђују средства за производњу и обртна средства. Типа средства за производњу и обртна средства су фиксни трошкови, и онда одакле се јавља онај вишак вредности? Па ето, само остаје људска радна снага. Зато се толико и инсистирало на појму "експлоатације" и "расподеле", јер је у таквој поставци света било незамисливо и потпуно неправедно да имаш хиљаду њих који стварају вишак вредности а једног или пар њих који купе сву корист од тога.

Зато и данас смањење маргиналних профитних стопа гледају као знак декаденције и скоре пропасти капитализма, јер дебили нису у стању да укапирају да количина произведене и пласиране робе надомешћује профит по јединици, а да конкуренција снижава и профитне стопе, али те тера да будеш ефикаснији. Кад им покажеш да се апсолутни износ профита заправо повећава, само пређу преко тога, јер нису способни да га процесуирају.

Кад сам једној професорки својевремено приговарао колко је то ненормално, да сад има целих производних постројења која одрађују све, заједно са паковањем, и да ту радне снаге и нема, сем можда једног који притисне дугме, добио сам одговор: "Јесте, али тај што притисне дугме заправо прави тај вишак вредности!".

Исправни мозгови.

Generacije i generacije su kod nas obrazovane na toj literaturi. Zato i ne cudi sto je ljudima tesko da razumeju i prihvate koliko su ta nasa preduzeca u sustini bila neprofitabilna. Oni se secaju da su svi imali posao, dobijali kojesta preko sindikata, poklona za 8. Mart, paketica za Novu Godinu... I danas se o slobodnom trzistu, bar dok sam bila na faxu, prica najcesce u negativnom konteksru tj. o njegovoj nesavrsenosti a prednosti se gotovi i ne pominju. 

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, RYLAH рече

"Јесте, али тај што притисне дугме заправо прави тај вишак вредности!"

(kratak razgovor kod mene u komsiluku)

zena: "`Si vid`o kako mu je (tom nekom) preCednik sinoc REK`O!..."
ja: "Ali taj mu je postavio par vrlo ozbiljnih pitanja, na koja ovaj uopste nije odgovorio."
zena: ...
zena: "Al` mu je REK`O!!!"

:smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Јесу рачунали болесно, ал не баш да су плате рачунали као приход. Али се сматрало да само радна снага може да ти донесе вишак вредности. У смислу да се вишак вредности ствара једино људским радом, тј. да су људи ти који надограђују средства за производњу и обртна средства. Типа средства за производњу и обртна средства су фиксни трошкови, и онда одакле се јавља онај вишак вредности? Па ето, само остаје људска радна снага. Зато се толико и инсистирало на појму "експлоатације" и "расподеле", јер је у таквој поставци света било незамисливо и потпуно неправедно да имаш хиљаду њих који стварају вишак вредности а једног или пар њих који купе сву корист од тога.

Зато и данас смањење маргиналних профитних стопа гледају као знак декаденције и скоре пропасти капитализма, јер дебили нису у стању да укапирају да количина произведене и пласиране робе надомешћује профит по јединици, а да конкуренција снижава и профитне стопе, али те тера да будеш ефикаснији. Кад им покажеш да се апсолутни износ профита заправо повећава, само пређу преко тога, јер нису способни да га процесуирају.

Кад сам једној професорки својевремено приговарао колко је то ненормално, да сад има целих производних постројења која одрађују све, заједно са паковањем, и да ту радне снаге и нема, сем можда једног који притисне дугме, добио сам одговор: "Јесте, али тај што притисне дугме заправо прави тај вишак вредности!".

Исправни мозгови.

@Avocado

Е управо ова комунистичка заблуда не само да није цркла, него је све јача и јача на западу. Рецимо, предсенички кандидат демократа, Елизабет Ворен, своју идеју о додатном порезу за богате заснива управо на томе. И док је опасност од повампирених нациста прилично очигледна, већина људи изгледа не може да види како ова перверзија може да их одведе директно у пропаст, у екстремном случају гладовање ко у Венецуели. Јер, за разлику од нацизма, западњаци никад нису видели и осетили комунизам на својој кожи. А кад им покажеш на комунистичке земље које су пропале, вичу како је то због империјализма САД, а не због комунизма. Све у свему, зачин Ц.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, florenntina рече

Dobro. I sta ti mislis sada iskreno vezano za Venecuelu? Evo Juan je objasnio a i moje iskustvo sa ljudima iz Venecuele je identicno... Koje bi po tebi bilo eticko resenje za siruaciju dole? Da svet dopusti da umru od gladi ili da se umesaju i sklone ludaka sa vlasti?

To je, kao i svuda, slojevito i zapetljano pitanje. Ne moze da se da jedan kratak odgovor, i sve da bude sredjeno.

I ja nisam uopste pismen da se bavim takvim pitanjima, za to su potrebni timovi pismenih ljudi, da sednu i daju jedno sveobuhvatno resenje.

E sad, ako bismo ukratko nesto mogli da srocimo ove nase teme radi, ja bi im - kao prvo - preporucio da obavezno izbegnu greske i trivijalnosti koje smo mi napravili posle rusenja Milosevica. Obzirom da u korenu situacija kod njih neodoljivo podseca na onu kod nas od pre 20-tak godina, rek`o bi im da se u prvom koraku postaraju da temeljno razmontiraju sistem koji ih je i doveo dokle ih je doveo, da se ne bi - kao kod nas - na dronjcima prethodnih pojavili novi politicki krpelji, premazani novim bojama, koji ce kao sluge "spasilaca" jos vise da upropaste i zemlju i narod. Mi smo tako dosli u rang obicne radnicke kolonije, koja "ima da jede" (i to ne svi, naravno), ali nema skoro nista drugo (uredjen sistem, zasticeno dostojanstvo radnika, itd, itd. - za ovo pogledaj temu u "Zoni").

Onda npr. ako je vec potrebno da im neko pomaze sa strane, da se obavezno pobrinu da osim `Murice sebi obezbede jos jednog velikog igraca, koji ce ovima prvima da bude protivteza (prvo mi na pamet pada Kina). To "sedenje na dve politicke stolice" kod manjih mozda moze da obezbedi izvesnu "ravnotezu snaga", tako da niko od dosljaka ne moze trajno da ih ugrozi i pokrade im sve sto stigne.

Naravno, sve skupa ovakvim (treznim) pokusajima i stavovima izvesno bi dosli u situaciju da im `Murica na silu uvede "demokratiju", ali to je danas mnogo manje izgledno, jer su se odnosi snaga u svetu temeljno promenili, i takvu promenu bi svako ko misli glavom trebao obavezno da iskoristi.

Sve u svemu - trla baba lan, to je ova nasa prica, ali eto, rekosmo poneku jotu u pokusaju da to bude zdravo i razborito.

Inace, najveci problem uvek su ljudi iz samog naroda spremni na sve da bi postigli neku licnu korist. Takav je bio i ovaj pajac sto su vec pokusali da ga dovedu umesto sadasnjeg "vodje", ali je toliko bio politicki anemican i neubedljiv da mu je prvi pokusaj nepovratno propao.

...

I last, but not least - da je sto se `Murice tice cist interes u pitanju (nafta i jos ko zna sta) videces i na samoj ovoj temi (listaj unazad), jer su "osloboditelji" u nastojanju da sruse ovog sad pribegavali najogavnijim nacinima, izmedju ostalog sabotiranju elektro-mreze, sto je npr. trenutno dovelo u opasnost bolnice sa mnogo zivota, narocito novorodjenih beba.

Takva beskrupuloznost svojstvena je samo pravim i najhladnokrvnijim zlikovcima, zato je vrlo izvesno da ako im Ameri dodju "u pomoc" ne samo da nece da sacuvaju svoje resurse i slobodu da sami odlucuju o svojim zivotima, nego najverovatnije nece ni samu ovu pocetnu glad da prebrode, jer "spasioce" to prosto ne zanima; taj narod u Venecueli im je krajnje nevazan, bas kao i obican narod u Siriji, Iraku, Ukrajini i gde sve vec jos. To su, na veliku zalost, vec vise puta pokazali otvoreno i bez ikakvog prikrivanja.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Juanito рече

Рецимо, предсенички кандидат демократа, Елизабет Ворен, своју идеју о додатном порезу за богате заснива управо на томе.

Јел би мого ово да ми мало појасниш? Колико сам ја укапирао, они се буне јер екстремно богати плаћају екстремно мало пореза, и хтели би да се пореска стопа уједначи на релативном нивоу. Њихова прича је да како дође нека републиканска администрација крати порезе за најбогатије, док свима осталима порези остају исти. Чак је и један од оних најбогатијих, дал је Безос беше био ил Илон Маск, рекао да је срамота колико мало пореза плаћа у односу на то колико зарађује кад види како порезе плаћају они који имају далеко мање од њега.

Знам да има и идиотлука попут прогресивне стопе опорезивања и сличних ствари, али ме интересује ово горе, ако нешто око тога знаш. Јер колико сам ја пратио, највећа је повика на то.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Јел би мого ово да ми мало појасниш? Колико сам ја укапирао, они се буне јер екстремно богати плаћају екстремно мало пореза, и хтели би да се пореска стопа уједначи на релативном нивоу. Њихова прича је да како дође нека републиканска администрација крати порезе за најбогатије, док свима осталима порези остају исти. Чак је и један од оних најбогатијих, дал је Безос беше био ил Илон Маск, рекао да је срамота колико мало пореза плаћа у односу на то колико зарађује кад види како порезе плаћају они који имају далеко мање од њега.

Знам да има и идиотлука попут прогресивне стопе опорезивања и сличних ствари, али ме интересује ово горе, ако нешто око тога знаш. Јер колико сам ја пратио, највећа је повика на то.

Главна идеологија у позадини свих тих позивања да се оглобе богати је да је неправедно ако неко има више, те да део тога треба да се врати радницима заслужним за вишак вредности који одлази махом богатима. Да ствар буде бизарнија, најгласнији букачи су они који се баве “студијама рода” и сличним небулозама, не раде апсолутно ништа продуктивно, и онда се чуде зашто немају паре, те хоће да их отму пд богатих јер их као заслужују. Та идеје је независна од тога колико богати плаћају пореза јер первезни умови веују да је правда ако и само ако су сви једнаки. 

О конкретним пореским решењима можемо да разговарамо, што се мене тиче, тек кад прихватимо да порез служи искључиво за финансирање јавних ствари. Такође можемо да разговарамо и о томе које ствари треба финансирати народним парама. Ал све док је идеја да порез служи да се исправљају нечије первезне идеје о “неправди”,  то је много опасна ствар, много опаснија од можда мање пореске стопе за ногате него пто би требало. 

Иначе, око смањења пореза за богате, не раде такве ствари само републиканци. На пример, држава Холандија има смешно мали корпоративни порез, а изразито високе индивидуалне порезе, који се свакако највише ломе на леђима средње класе. Зашто политичари то раде, боље ти знаш. Једно објашњење је да их за то пидмићују богати.

Подели на овим сајтовима

Поред тога, где пише да је иста пореска стопа за богатије праведна?

Узмимо феминисткињу која предаје на неком универзитету како је патријархат крив за све и како су све разлике између мушкараца и жена културолошке и прима 2000 долара месечно за то. Узмимо онда неког ко ради продуктиван посао, где често нема радног времена, мораш да радиш и ноћима да би завршио неки пројекат на време, и нек такав зарађује 10 000 долара. Ако је пореска стопа 20%, феминисткиња плаћа 400$ пореза, а продуктивно члан друшта чак 2000 иако ради и жртвује се много више од феминисткиње. Мени то није праведно, него ке злочин и пљачка. 

Подели на овим сајтовима

Ја се залажем за гендерно сензитивне пореске стопе.

Беле привилеговане мушкарце опрезовати са минимум 80%. А ако су још и на позицији моћи, 99%!

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

I last, but not least - da je sto se `Murice tice cist interes u pitanju (nafta i jos ko zna sta) videces i na samoj ovoj temi (listaj unazad), jer su "osloboditelji" u nastojanju da sruse ovog sad pribegavali najogavnijim nacinima, izmedju ostalog sabotiranju elektro-mreze, sto je npr. trenutno dovelo u opasnost bolnice sa mnogo zivota, narocito novorodjenih beba.

Takva beskrupuloznost svojstvena je samo pravim i najhladnokrvnijim zlikovcima, zato je vrlo izvesno da ako im Ameri dodju "u pomoc" ne samo da nece da sacuvaju svoje resurse i slobodu da sami odlucuju o svojim zivotima, nego najverovatnije nece ni samu ovu pocetnu glad da prebrode, jer "spasioce" to prosto ne zanima; taj narod u Venecueli im je krajnje nevazan, bas kao i obican narod u Siriji, Iraku, Ukrajini i gde sve vec jos. To su, na veliku zalost, vec vise puta pokazali otvoreno i bez ikakvog prikrivanja.

Ово ти је засновано само на предрасуди, а не на чињеницама.

Америка толико пара троши на помоћ тим народима да су сами Амери почели да се буне:

The U.S. has now appropriated $117.2 billion on reconstruction efforts in Afghanistan since the war began in 2002. That's more than the $103 billion in inflation-adjusted dollars that the U.S. collectively distributed to 16 nations in Western Europe to rebuild after World War II, Sopko's office said.

"We have spent more money on this than we did to the entire Marshall Plan to rebuild Europe. This is a large expenditure of U.S. life and blood in Afghanistan, so we’ve got to learn lessons,” he said.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Juanito рече

Једно објашњење је да их за то пидмићују богати

Vuk Vukovic je nedavno odradio doktorsku disertaciju na tu temu na Oxfordu, vezano za socijalne mreze i odnos ne tih 1%, nego 0.1% i politicara na vlasti. Dosao je do istog zakljucka. Takodje posto se pominje, porez na tih bogatih 1%, Kanada je uvela prije par godina taj porez i na kraju godine su prikupili manje novca nego prethodno, jer bogati uvijek nalaze u rupe u zakonima koje ima omoguce da izbjegnu takav namet.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, obi-wan рече

taj narod u Venecueli im je krajnje nevazan, bas kao i obican narod u Siriji, Iraku, Ukrajini i gde sve vec jos.

Да су им били битни Шиптари на Косову и Метохији не би им тамношњу земљу затровали са осиромашеним уранијумом и тако то.

Подели на овим сајтовима

@Grizzly Adams 

Neko napise negde koliko se navodno para daje nekom, i tebi je to cinjenica?
I to od strane istih medija koji posvednevno fabrikuju lazi**?

`Ajde brate, nemoj da me sekiras ka` te molim.

To je isto kao kad bi trabunjanje ovdasnjih politickih olupina smatrao za cinjenice, e taman tako. :smeh1:

...

** (vidi ovde na temi kako "NY Times" razoblicava /da, da, ima i toga!/ bas takve)

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Плаво Небо рече

Да су им били битни Шиптари на Косову и Метохији не би им тамношњу земљу затровали са осиромашеним уранијумом и тако то.

Dali bi im stvarno nesto sredstava da poboljsaju njihov zivot. A ovako, upravo Albanci sa KiM masovno kidaju odozdo glavom bez obzira.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

@Grizzly Adams 

Neko napise negde koliko se navodno para daje nekom, i tebio je to cinjenica?
Od strane istih medija koji posvednevno fabrikuju lazi (vidi ovde na temi kako NY Times razoblicava bas takve)?

`Ajde brate, nemoj da me sekiras ka` te molim.

To je isto kao kad bi trabunjanje ovdasnjih politickih olupina smatrao za cinjenice, e taman tako. :smeh1:

Свашта. То су чињенице које могу да се провере, јавни трошкови.

• Радостан 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...