Jump to content

I posle Sirije - Venecuela!

Оцени ову тему

obi-wan

Препоручена порука

Пре сат времена, RYLAH рече

различите стопе пореза

пре 40 минута, RYLAH рече

против било каквог неједнаког третмана

Пази, слажем се у принципу, ал оно што се овде тврди је да су једнаге стопе пореза једнак третман, а то није нимало очигледно јер се игнорише милион других ствари. На пример, није исто онај ко ради сваки дан од 9 до 17 и после тога може да иде кући да ужива с породицом и да га боли уво за све и власник који мора да мисли како ће да исплати плате сваком раднику на време сваког месеца и милијарду других ствари. Овом првом је загарантована плата по сату, овај други такву гаранцију нема и мора много више свог живота да жртвује. Слично је и са разним другим занимањима где нема радног времена, од којих је програмирање једно од њих. Кад после пет непроспаваних ноћи коначно пронађем јебени баг и зарадим хиљаде долара, последње што желим је да слушам хистеричне лудаче како ми говоре како је то неправеднои да сад велики део тих пара треба да ”вратим друштву”. Не, стопа пореза не значи једнак третман. Једнак третман је заправо јако тешко остварити у пракси, ал не значи да морам беспоговорно да прихватим да је очигледно неправедан систем као праведан.

Подели на овим сајтовима

Уосталом, баш Србија има јако ”неправедан” систем - паушално опорезивање за одређене делатности, укључујући програмере, адвокате, фризере... Док се радницима узима око 60% од бруто плате. Наравно, уместо да радницима смање те потпуно бизарне намете, они сад покушавају да униште ове прве.

Подели на овим сајтовима

Не постоји ”једнак третман” јер има милион ствари у којима се свако од нас разликује од другога.

Имаш, на пример, два човека који зарађују исто. Од њих један има одплаћену кућу и има уштеђевину од пар стотина хиљада, други живи као подстанар и има пар хиљада на рачуну. Обојица плаћају исти порез, рецимо 20%.

Треба једном заувек одбацити ту идеју да се преко пореза спроводи некаква ”правда” (...). Порез је нужно зло да се финансира држава и ништа више. Нема ту никакве ”правде”.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Grizzly Adams рече

Не постоји ”једнак третман” јер има милион ствари у којима се свако од нас разликује од другога.

Имаш, на пример, два човека који зарађују исто. Од њих један има одплаћену кућу и има уштеђевину од пар стотина хиљада, други живи као подстанар и има пар хиљада на рачуну. Обојица плаћају исти порез, рецимо 20%.

Треба једном заувек одбацити ту идеју да се преко пореза спроводи некаква ”правда” (...). Порез је нужно зло да се финансира држава и ништа више. Нема ту никакве ”правде”.

Поред тога, адвокати и књиховође знају врло добро како платити што је могуће мање пореза, те то ти чине и за паре саветују другима како да то учине. Ко нема пара за доброг адвоката и(или) књиговођу је такође у неједнакој ситуацији са оним ко има. А то је због тога што ти треба докторат да би у већини земаља платио порез (или дбоио назад вишак који ти држава узме).

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Juanito рече

Уосталом, баш Србија има јако ”неправедан” систем - паушално опорезивање за одређене делатности, укључујући програмере, адвокате, фризере... Док се радницима узима око 60% од бруто плате. Наравно, уместо да радницима смање те потпуно бизарне намете, они сад покушавају да униште ове прве.

Vecina Srba uopste nema svest niti da placaju 63% niti da su to njihove pare. Ali zato svi mrze privatnike jer ne prijavljuju radnike na punu platu vec ih isplacuju u kesu a prijavljuju na minimalac. Moraju se razumeti i nauciti te stvari. U suprotnom ce nas politicari uvek manipulisati najstrasnije pa cemo na izborima slobodno podrzavati opcije koje su u stvari gore za nas (narod).

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, florenntina рече

Vecina Srba uopste nema svest niti da placaju 63% niti da su to njihove pare.

То ”плаћа фирма” шта те брига... :))

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

На пример, није исто онај ко ради сваки дан од 9 до 17 и после тога може да иде кући да ужива с породицом и да га боли уво за све и власник који мора да мисли како ће да исплати плате сваком раднику на време сваког месеца и милијарду других ствари.

пре 6 минута, Juanito рече

Слично је и са разним другим занимањима где нема радног времена, од којих је програмирање једно од њих. Кад после пет непроспаваних ноћи коначно пронађем јебени баг и зарадим хиљаде долара, последње што желим је да слушам хистеричне лудаче како ми говоре како је то неправеднои да сад велики део тих пара треба да ”вратим друштву”.

Види, ни код мене нема радног времена. Ем што нема радног времена, ем што бијем врло често неке камионџијске километраже, одлазе живци кад гледам свакакве глупости којима обилују наш правни систем, и поготово наша администрација... Да не помињем несигурност коју све то носи. Док неко други одрађује свој посао, некад и без укључивања било каквих вијуга, некад и много лоше, без било каквих стресова, и на крају буде плаћен за то. За то ми нико није крив, сам сам бирао, јер имам много више могућности за зараду од тог што чека да му неко други плати.

Ал и поред свега тога, тешко да неки физикалац треба да плаћа мање пореза од мене.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

То ”плаћа фирма” шта те брига... :))

Pa jeste. Da napravis istrazivanje, garantujem ti da bi tesko nasao nekoga zaposlenog u Srbiji ko zna kolika mu je bruto plata. 

Подели на овим сајтовима

пре 56 минута, RYLAH рече

Ал и поред свега тога, тешко да неки физикалац треба да плаћа мање пореза од мене.

Не ради се о мање пореза у смислу укуупне суме новца, него доводим у питање проценат као меру ”праведности” пореза. Ево један пример, не знам како сликовитије да искажем.

Скоро је основана Ламдбда школа.

LAMBDASCHOOL.COM

Lambda School is your gateway to a new tech career in just 9 months. Take live, online classes and get 1:1 help whenever you need it. And the best part? You won't pay a cent until you land a high-paying job.

Ова школа је једно од могућих слободнотржишних решења проблема високих школарина. Наиме, студенти не плаћају ништа унапред, већ потписују уговор по коме су обавезни да плаћају школи 17% прихода 24 месеца од тренутка кад нађу посао и ако зараде најмање 4166$ месечно. Е сад долази оно кључно за нашу причу. Могло би се помислити да ће фантистични инжењер, који нађе посао за 20 000 месечно, платити лудачку суму. Али не, постоји горња граница. Нико не плаћа више од укупно 30 000 долара школи. Ако платиш 30 000 за 6 месеци, ако је то 17% од твоје плате, ту је крај приче. Што је и логично јер школа има своју цену. Исто тако и јавне ствари које сви користимо имају цену. То не кошта бесконачно. Зна се колко су путеви, колко су школе, колко је војска... Зашто би држава узимала од богатих више него што јој треба, само зато што они зарађују више? Не брате, него треба дефинисати максималну висину пореза коју особа треба да плати, а све то на основу буџетског плана. То је боље него да држава акумулира вишкове које онда троши на ратове и слична зла. Ма колико покушавао, не могу да схватим логику да милионер мора да 20% од тог милиона. То је много, много пара. Јеидно оправдање за тако нешто може бити комунистичко, да је неправедно да богати имају.

Подели на овим сајтовима

Pa to je sustina. Porezi sluze da se plate odredjene javne usluge a ne da se izvrsi “pravedna” preraspodela para jer, kao sto je neko vec pisao ovde, realno ne moze biti izvrsena posto se situacija razlikuje od pojedinca do pojedinca.

I kada ljudi to nauce, bice super jer niko nece posle moci da dobije njihove glasove na izborima na osnovu tih manipulativnih prica.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, florenntina рече

Ma mogu doci i Kinezi, Rusi ili Severnokoreanci. Ko god dodje, uzece sta moze. Sa Amerima ce jos i najbolje proci jer njih zanima samo lova, ovi ostali bi jos ostali da ih “prevaspitaju”.

Mozda je to tako u nekom paralelnom svemiru, ali u ovom svetu `de ja zivim nije ni blizu toga.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, obi-wan рече

Mozda je to tako u nekom paralelnom svemiru, ali u ovom svetu `de ja zivim nije ni blizu toga.

Pa ok, ali mozes li reci nesto vise o tom tvom univerzumu? Ako ga razumem i nadjem logicnijim od ovog mog stava, nema razloga da ne promenim misljenje.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, florenntina рече

Pa ok, ali mozes li reci nesto vise o tom tvom univerzumu? Ako ga razumem i nadjem logicnijim od ovog mog stava, nema razloga da ne promenim misljenje.

Vidi, necu da ti diram tvoju "svetu kravu", prosto nemam volje da cukeram kilometarske tekstove nekom ko uredno zmuri na stvarnost. Ako ti "pomoc" `Murice Libiji, Ukrajini, Siriji, Iraku, nama... nije dovoljno ocigledna da vidis ko sta tu radi, onda prosto nema razloga da se trosi vreme na takvu pricu.

• Свиђа ми се 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...