Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, Кратос рече

Fosilni zapis može da svedoči i posledicu pada i da su ti organizm nakon sunovrata čoveka postali smrtni.

Ono ne može da se nataloži i razgradi za par desetina hiljada godina, koliko je čovek otprilike tu...

пре 2 минута, Кратос рече

Onda nema pada i gubitka zajednice,smrt je oduvek tu a hrišćanstvo veruje u mit.

Pa ne sledi ovo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

Ono ne može da se nataloži i razgradi za par desetina hiljada godina, koliko je čovek otprilike tu...

Pa ne sledi ovo.

Kako ne sledi kad je smrt oduvek tu i Bogu je neophodna da bi evolucijom stvarao bića?

Ne može ako si uniformista i sadašnje stope raspada primenjuješ retroaktivno,kao da su one fiksne oduvek i zanavek.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 37 минута, Аурор рече

Životinje su umirale milionima i milijardama godina pre nego što se čovek pojavio, imaš sedimentne stene sa nataloženim organizmima stare stotinama miliona godina, možeš da ih vidiš i sam.

Nafta (fosilna goriva) takođe potiče od organizama koji su davno, davno, izumrli i taložili se i razlagali milijardama godina... Ako misliš da životinje nisu umirale i nestajale pre nego što se čovek pojavio, ja stvarno ne znam šta da ti kažem.

Ipak, je ovo sto govoris, vise rasprava TE vs kreacionizam i ID.   :svadja:

Tema je teoloski evolucionizam , kako da gledamo iz bogoslovske perspektive na ovo pitanje. Profesor Peno o tome pise, uzimajuci od sv. Maksima razne citate.

Подели на овим сајтовима

Kako ne sledi kad je smrt oduvek tu i Bogu je neophodna da bi evolucijom stvarao bića?

Životinje nisu izgubile blagodat, nisu je ni imale.

пре 4 минута, Кратос рече

Ne može ako si uniformista i sadašnje stope raspada primenjuješ retroaktivno,kao da su one fiksne oduvek i zanavek.

Eh, sad... :)

Nema razloga da zakoni prirode budu sad ovakvi, a nekad onakvi, to je "podešeno" pri stvaranju sveta.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Bokisd рече

Ipak, je ovo sto govoris, vise rasprava TE vs kreacionizam i ID.   :svadja:

Pa nije ono nikakva rasprava, nego osnovne činjenice iz prirode i društva za četvrti razred osnovne.

Vi teolozi gubite iz vida te sitne stvari :)

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Аурор рече

Životinje nisu izgubile blagodat, nisu je ni imale.

Jesu,izgubile su kada je čovek,kao prvosveštenik svojevoljno pao u greh,tada je smrt prožela čitavu tvorevinu.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Аурор рече

Pa nije ono nikakva rasprava, nego osnovne činjenice iz prirode i društva za četvrti razred osnovne.

Vi teolozi gubite iz vida te sitne stvari :)

Daleko sam ja od teologa, ( :ani_biggrin: ),  prosto citam o tim stvarima. :citac:

Ali, Auror, govorimo o prirodi argumenata. Ovo je , koliko vidim, unutarnji medju hriscanski dijalog, sa teoloskom argumentacijom. Nisu u pitanju argumenti iz prirode i nauke. Sa tim argumentima se koriste TE i kreacionizam u svojim raspravama.

To je sustina moje primedbe.

Подели на овим сајтовима

Jesu,izgubile su kada je čovek,kao prvosveštenik svojevoljno pao u greh,tada je smrt prožela čitavu tvorevinu.

Kad se nešto u stvarnosti ne uklapa u ono što misliš, promeni ono što misliš da bi se uklopilo u stvarnost, a ne stvarnost da bi se uklopila u ono što misliš.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Аурор рече

Kad se nešto u stvarnosti ne uklapa u ono što misliš, promeni ono što misliš da bi se uklopilo u stvarnost, a ne stvarnost da bi se uklopila u ono što misliš.

To što ti vidiš u stvarnosti nikako ne potvrđuje darvinizam.Niko nikada nije video bilo kakvo evoluiranje iz jedne vrste u drugu tako da onda primeni to što meni preporučuješ.Fosili nisu nikakav dokaz da se bilo kakva evolucija desila već da su neke vrste umrle.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, александар живаљев рече

То значи да свака врста има постојаност у Божијој вољи, тј. логосу бића који јој претходи.

У библијској перикопи о стварању се јасно каже да је човек створен од праха земаљског

0703_read

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Кратос рече

To što ti vidiš u stvarnosti nikako ne potvrđuje darvinizam.Niko nikada nije video bilo kakvo evoluiranje iz jedne vrste u drugu tako da onda primeni to što meni preporučuješ.Fosili nisu nikakav dokaz da se bilo kakva evolucija desila već da su neke vrste umrle.

:)))

Screenshot_2017-07-27-16-09-43-1.png

Подели на овим сајтовима

Ako kao veoma napredu teoriju (ili "teoriju") o postanku vrsta prihvatite prvu, drugu, pa i treću glavu Knjige postanka, koja je svojevremeno bila sam vr` domišljatosti i "nauke" (-otaca - kao što su Jevreji govorili), nećete pogrešiti. Jer nasuprot njoj stoje, onda kada su i te glave/knjige nastajale, zaista prave bajke, kao što su Pelaški mit o postanju sveta, Olimpijski mit o stvaranju sveta ili pak neki od Homersko-orfičkih mitova (samo neke "evropske" da spomenem). Te prve dve (tri) glave Biblije zaista su za svoje vreme bile veoma napredne. 

(Ali takav način razmišljanja je za hrišćanske teologe potpuna nepoznanica. Zato teologija i sliči fliperu /pinball/. Poeni se osvaju jedino u striktno omeđenom prostoru koji je pun teških zapreka (dogmi). Metalne loptice su teolozi koji jurišaju na te prepreke osvajajući poene bivajući veoma zadovoljni što ne mogu nikako da ispadnu u "spoljni svet" /niti ih taj svet interesuje/. Jedino mogu da se povrate na startnu poziciju. I, Jovo nanovo)

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Iulianus рече

Ako kao veoma napredu teoriju (ili "teoriju") o postanku vrsta prihvatite prvu, drugu, pa i treću glavu Knjige postanka, koja je svojevremeno bila sam vr` domišljatosti i "nauke" (-otaca - kao što su Jevreji govorili), nećete pogrešiti. Jer nasuprot njoj stoje, onda kada su i te glave/knjige nastajale, zaista prave bajke, kao što su Pelaški mit o postanju sveta, Olimpijski mit o stvaranju sveta ili pak neki od Homersko-orfičkih mitova (samo neke "evropske" da spomenem). Te prve dve (tri) glave Biblije zaista su za svoje vreme bile veoma napredne. 

(Ali takav način razmišljanja je za hrišćanske teologe potpuna nepoznanica. Zato teologija i sliči fliperu /pinball/. Poeni se osvaju jedino u striktno omeđenom prostoru koji je pun teških zapreka (dogmi). Metalne loptice su teolozi koji jurišaju na te prepreke osvajajući poene bivajući veoma zadovoljni što ne mogu nikako da ispadnu u "spoljni svet" /niti ih taj svet interesuje/. Jedino mogu mogu da se povrate na starnu poziciju. I, Jovo nanovo)

Nije to bas tako, kako zamisljas. ;)

Te prve knjige postanja su date svise, u duhovnom videnju od pravednika Mojsija i te knjige imaju svoju duboku poruku za coveka i svet.

Pa, onda i te same dogme izviru iz te knjige, koja je dosla svise. Kako onda da menjamo nesto u tome ? Moraju da se postuju neke stvari koje imaju svoje uporiste u nekim stvarima, ....koje su vecne, svete , univerzalne itd.

Takava su pravila flipera...ne_shvata

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Desiderius Erasmus рече

A kako ti čitaš ovo: "A svim zverima zemaljskim i svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čemu ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako."?

http://www.smithsonianmag.com/smart-news/mosquitoes-kill-more-humans-human-murderers-do-180951272/

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...