Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ako je smrt poslednji neprijiatelj zbog koje je i sam Bog potao čovek da bi nas od iste spasao kako onda da nas je Bog kroz smrt stvarao po TE?Onda smrt nije neprijatelj jer bez nje ni nas ne bi bilo.nikako da čujem neke evulo-teologe da objasne taj problem koji postoji između Boga koji nas spasava od smrti a bez nje ne bi ni mogao da nas stvori.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Na pitanje postojanja smrti pre coveka je vise puta dat odgovor. Postoje dve opcije: Prvo, Bog je tvorevinu stvorio smrtnom jer Bog stvara logicno. Sama rec besmrtno znaci da je to nesto prvo moralo da bude smrtno pa postalo besmrtno. Drugo, ona je stvorena smrtnom da bi kroz Adama bila prineta Bogu i postala besmrtna. Pad se sastoji u tome da je Adam rekao ne i tvorevina je nastavila da postoji u smrtnom obliku. Hriscanski Bog je sastradalan sa svojom tvorevinom tako da otpada argument patnje u zivom svetu.

Druga opcija da je svet postao smrtan usled Adamovog pada, ali posledice pada su prozele celu tvorevinu. Dakle kao sto se i Hristovo vaskrsenje desilo u jednom vremenskom trenutku ali je obuhvatilo celokupnu tvorevinu ne samo u sadasnjosti vec i u buducnosti i proslosti, tako je isto i sa Adamovim padom.

Подели на овим сајтовима

On 7/30/2017 at 11:48, Кратос рече
Ako je smrt poslednji neprijiatelj zbog koje je i sam Bog potao čovek da bi nas od iste spasao kako onda da nas je Bog kroz smrt stvarao po TE?Onda smrt nije neprijatelj jer bez nje ni nas ne bi bilo.nikako da čujem neke evulo-teologe da objasne taj problem koji postoji između Boga koji nas spasava od smrti a bez nje ne bi ni mogao da nas stvori.

Већ ти је одговорено, друга ствар је што због шаљивог тона не разазнајеш.
Смрт човека и смрт биљака/животиња немају исто значење.
Читај код о. Саве...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 11 часа, grigorije22 рече

Sama rec besmrtno znaci da je to nesto prvo moralo da bude smrtno

Sama reč besmrtno govori o tome da nešto ili neko ne može da umre a ne kakvo je bilo prethodno stanje.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јанко рече

Већ ти је одговорено, друга ствар је што због шаљиво тона не разазнајеш.
Читај код о. Саве...

Nije odgovoreno,ja govorim o tome da bez smrti nas Bog nije mogao da stvori ako ćeš da prihvatiš TE kao istinu stvaranja.Smrt nije neprijatelj nego razvojni faktor.I ajde kad već to pominješ gde prestaje životinja a gde počinje čovek pa da onda razlikujemo te dve smrti?

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јанко рече

Читај код о. Саве...

А неке животиње су умирале да би настао човек. 

Од када онда почиње ''људска'' смрт? 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Јанко рече

Читај код о. Саве...

Да ли можеш да поделиш овде тај текст?

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Кратос рече

Nije odgovoreno,ja govorim o tome da bez smrti nas Bog nije mogao da stvori ako ćeš da prihvatiš TE kao istinu stvaranja.

Кратосе, одавно покушавам да разумем шта заправо говориш када помињеш смрт у овом контексту. Наслућујем, али никад до краја ниси артикулисао како то по ТЕ Бог није могао да створи човека без смрти. Постављаш смрт као кључ, као неопходан услов. 

Да за тренутак оставимо богословље по страни и да посматрамо само ТЕ. ТЕ може да описује само оно што је макар делимично видљиво. Смрт и смртност је наша садашња стварност. То је оно што сведочимо. ТЕ као "научна" теорија не може да постави бесмртност као принцип, јер бесмртност је научном методологијом недостижна, немерљива, неприсутна, нигде око нас нема бесмртних људи, животиња, биљака. Дакле што се саме теорије тиче није неко велико чудо да се она бави, између осталог, смрћу, јер је то видљива стварност. 

Међутим, ако узмемо да мало апстрактније посматрамо теорију, онда постаје јасно да није толико смрт као смрт, нешто што је кључно у самој ТЕ него мутације, то јест рађање нових јединки са мутацијама итд. Сада тако апстрактно размишљајући могуће је замислити и ситуацију где се рађају нове јединке са све већим и већим мутацијама, а да смрт претходних није за то неопходан услов.

Дакле, твоја тврдња да Бог није могао да створи по принципима ТЕ, без смрти, није одржива. Бар у оном смислу у којем мислим да говориш о овој теми. 

Немој само да ме назовеш еволу-теолог, јер ја то уопште нисам. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Vedran рече

смрт као смрт, нешто што је кључно у самој ТЕ него мутације,

I prirodna selekcija čine mehanizam evolucije.Da bi mutanti postali dominantni unutar populacije potreban je selektivni pritisak i izumiranje onih manje prilagođenih kako kažu evoucionisti a to podrazumeva smrt.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Кратос рече

I prirodna selekcija čine mehanizam evolucije.Da bi mutanti postali dominantni unutar populacije potreban je selektivni pritisak i izumiranje onih manje prilagođenih kako kažu evoucionisti a to podrazumeva smrt.

Природна селекција је потребна ради веће диференцијације врста која наводно започиње мутацијама, али могуће је замислити и неки процес где се диференцијација у првој фази дешава искључиво мутацијом, а тек у некој каснијој фази кроз неко "одумирање" слабих "карика" настане јасна диференцијација након које више није могуће међусобно укрштање итд. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Nije odgovoreno,ja govorim o tome da bez smrti nas Bog nije mogao da stvori ako ćeš da prihvatiš TE kao istinu stvaranja.Smrt nije neprijatelj nego razvojni faktor.I ajde kad već to pominješ gde prestaje životinja a gde počinje čovek pa da onda razlikujemo te dve smrti?

Код удахнућа Духа животворног.
Побогу, у шта ви верујете?

Подели на овим сајтовима

П. С.
Имамо различите дефиниције смрти ја и ти.
Као што дан није значио 24 сата, тако је и смрт ("Ако окусиш умрећеш") имала значење промашаја циља (вечни живот).
Тога није било у Едему на истоку, пре преступа. Около? Ако читаш Писмо, то није разјашњено. Каснија тумачења су створила слику коју држиш у глави.
Понављам, то што ти помињеш смрт при стварању у првих шест дана (нпр крава почупа језиком траву из корена. Смрт?!?) је оно што Псалмопевац назива у јутарњем псалму "и тако обнавља лице земљи".
Јасније?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...