Jump to content

Професор Здравко Пено: Против дарвинизма аргументима Светог Максима Исповедника (Апел на апел - наставак)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 минута, Кратос рече

Darvinizam je nespojiv sa hrišćanstvom pre svega zbog smrti kao posledici greha.Ako je darvinizam tačan ne postoji nikakav pad,nema nikakvog greha i smrti kao njegove posledice već je smrt stvorio Bog da bi kroz nju putem prirodne selekcije od bakterije  pa kroz milijarde ubistava uspeo nekako na jedvite jade da skrpi svoju ikonu.

Peđa Stojadinović logic.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Аурор рече

Peđa Stojadinović logic.

Objasni kako spajaš stvaranje čoveka kroz smrt i onda dolazak Boga u telu da nas od te iste smrti spasi iako mu je ona bila neophodna da nas stvori?I šta je uopše posledica pada ili je to mit i greh ustvari nema nkakav uticaj jer je smrt ovako i onako tu i to kao oruđe u rukama kreatora na krvavom putu od bakterije do čoveka?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Кратос рече

Objasni kako spajaš stvaraje čoveka kroz smrt i onda dolazak Boga u telu da nas od te iste smrti spasi iako mu je ona bila neophodna da nas stvori?I šta je uopše posledica pada ili je to mit i greh ustvari nema nkakav uticaj jer je smt ovako i onako odue i to kao oruđe u rukama kreatora na krvavom putu od bakterije do čoveka?

Životinje su umirale milionima i milijardama godina pre nego što se čovek pojavio, imaš sedimentne stene sa nataloženim organizmima stare stotinama miliona godina, možeš da ih vidiš i sam.

Nafta (fosilna goriva) takođe potiče od organizama koji su davno, davno, izumrli i taložili se i razlagali milijardama godina... Ako misliš da životinje nisu umirale i nestajale pre nego što se čovek pojavio, ja stvarno ne znam šta da ti kažem.

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Кратос рече

Darvinizam je nespojiv sa hrišćanstvom pre svega zbog smrti kao posledici greha.Ako je darvinizam tačan ne postoji nikakav pad,nema nikakvog greha i smrti kao njegove posledice već je smrt stvorio Bog da bi kroz nju putem prirodne selekcije od bakterije  pa kroz milijarde ubistava uspeo nekako na jedvite jade da skrpi svoju ikonu. A pošto nema greha i smrti kao posledice pada Hristov dolazak je onda totalno besmislen jer šta ima Bog da nas spasava od nečega bez čega ne bi ni mogao da nas stvori?

Naravno, prihvatanjem TE moramo prihvatiti i da je tvorevina oduvek bila u palom stanju. Zašto bi neko smatrao da su homoseksualni odnosi greh, kada je to najnormalniji "proizvod" evolucije. To se jasno vidi na temama o homoseksualnosti: uglavnom evolucionisti smatraju da je to sasvim ok, što je i potpuno razumljivo. Pokušao je Peno na to da ukaže u tekstu, ali, ne vredi, dirnuo je u Svetu Evolucionu Zamisao...

• Свиђа ми се 1

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, александар живаљев рече

Свети Максим, пак, каже да је о Богу, иако је уз­ви­ше­ни­ји од свих ство­ре­ња, мо­гу­ће го­во­ри­ти на осно­ву на­чи­на по­сто­ја­ња би­ћа:„Не­ће­мо ни­кад на­зва­ти му­дри­ма оне ко­ји ни­су мо­гли или ни­су хте­ли по­зна­ти Бо­га пре­ко Ње­го­вих ство­ре­ња“.[1]

Eto, i Maksim je bio  'teski' kreacionista......  :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Кратос рече

šta je uopše posledica pada

Gubljenje zajednice sa Bogom, tj. gubljenje blagodati, tj. smrt.

Životinje to nikad nisu ni imale, tako da samim tim ne mogu ni da izgube.

Подели на овим сајтовима

Darling Darvin se nije pačao u teologiju jer o tome sabdžektu je malo šta imao da kaže (ako išta), ali je boga pomenuo na kraju Postanka vrsta ljubeznosti radi (kasnije se pokajao zbog toga jer je uvideo svu besmislenost svoga postupka, ali teolozi mu od tog vremena ne daju mira i zato je on jedan od retkih koji se najviše "prevrće u grobu", ni kriv ni dužan). Nikad, ali nikad, teolozi, bilo koji, nisu imali, nemaju, niti će imati bilo kakve argumente s kojima bi eventualno mogli da "pobiju" TE. Teolozi su pogrešno obavešteni da je njihov posao, imeđu ostalog, i  "raskrinkavanje" TE. Nije. Tu nikakvi "argumenti" Sv. Maksima po Diviziji ne pomažu.

Da to ukapiraju teolozi će moći verovatno na Sv. Nikad. Ejmen!

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, александар живаљев рече

Др Здравко Пено, редовни професор на Богословском факултету "Свети Василије Острошки" Универзитета у Источном Сарајеву, управо је објавио (http://www.geopolitika.rs/index.php/sr/stav/930-2017-07-27-06-38-00)

Gospodine Peno meni je jasan sv.Maksim Ispovednik ali mi nisu jasni vaši argumenti protiv teorije evolucije.

Svako svoje nebo ima g.Peno i čudi me da vi to ne vidite, takođe me čudi da ne vidite Maksima Ispovednika koji govori da Bog od večnosti promišlja a svakom svom stvorenju i svakome po promisli svojoj daje vreme koje to stvorenje i ostvaruje.

Čudi me da ste vi u dva vremena sada u vremenu stvorenja koji je udaljen od Boga i večnosti i istovremeno u vremenu stvorenja koji jeste u Bogu i večnosti.

Stvorenje koje je dobilo slobodu od samoga Boga da objašnjava svoje vreme vi biste želeli da ukinete.

Ukidanje takvog vremena g.Peno se nalazi unutar vas, vi ne morate biti pričesnici takvog vremena vi sto na to potpuno u slobodi i u večnosti vremena koju vam Gospod namerava da posveti ali to Gospod neće učiniti g.Peno ako vi ukidate prava stvorenju koje nije u Bogu da izrazi svoj pogled na vreme koje mu je Bog darovao.

U slučaju dobronamernog razumevanja pozdravljam vas u Hristu Isusu.

Marko Mikić

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Desiderius Erasmus рече

kada ceo tekst lepo objašnjava

Podjes od pretpostavke da ja to "lepo objasnjeno" uopste ne vidim, i onda mi konkretno ukazes na neko mesto, i kazes: "ovo mesto govori o tom-i-tom, vazno je zbog toga-i-toga, ukazuje na nemogucnost toga-i-toga, i ono je argument za to-i-to". Tako otprilike treba da izgleda kvalitetan razgovor.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Аурор рече

Pismo se ne čita kao naučni opis ili udžbenik.

A kako ti čitaš ovo: "A svim zverima zemaljskim i svim pticama nebeskim i svemu što se miče na zemlji i u čemu ima duša živa, dao sam svu travu da jedu. I bi tako."?

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Аурор рече

Životinje su umirale milionima i milijardama godina pre nego što se čovek pojavio, imaš sedimentne stene sa nataloženim organizmima stare stotinama miliona godina, možeš da ih vidiš i sam.

Nafta (fosilna goriva) takođe potiče od organizama koji su davno, davno, izumrli i taložili se i razlagali milijardama godina... Ako misliš da životinje nisu umirale i nestajale pre nego što se čovek pojavio, ja stvarno ne znam šta da ti kažem.

Onda nema pada i gubitka zajednice,smrt je oduvek tu a hrišćanstvo veruje u mit.

Fosilni zapis može da svedoči i posledicu pada i da su ti organizmi nakon sunovrata čoveka postali smrtni.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, obi-wan рече

Podjes od pretpostavke da ja to "lepo objasnjeno" uopste ne vidim, i onda mi konkretno ukazes na neko mesto, i kazes: "ovo mesto govori o tom-i-tom, vazno je zbog toga-i-toga, ukazuje na nemogucnost toga-i-toga, i ono je argument za to-i-to". Tako otprilike treba da izgleda kvalitetan razgovor.

Ne, kvalitetan razgovor se najbolje započinje sa 'jes ti leba ti uopšte pročitao članak, meni se čini da nisi ni počeo'...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...