Jump to content

Правилно место емоција у животу

Препоручена порука

пре 4 часа, Grizzly Adams рече

Ако су последица неког нерешеног конфликта онда да.

Али нису све емоције такве. Многе су случајне и пролазне.

Nisu sve emocije "konfliktne" ali nisu ni bez traga koliko god su "slucajne i prolazne", uglavnom su razlicitog intenziteta. Sve one nose neku informaciju koju nas mozak posle belezi i skladisti. 

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

• Одговори 295
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 1 минут, Таша рече

Nisu sve emocije "konfliktne" ali nisu ni bez traga koliko god su "slucajne i prolazne", uglavnom su razlicitog intenziteta. Sve one nose neku informaciju koju nas mozak posle belezi i skladisti. 

Па о томе се и ради. Данашња култура покушава да представи све емоције као "свете" без да прави икакву разлику. Као што сам рекао - тамо где имаш неки конфликт, то мораш да решиш. Некад имаш конфликт који не можеш да решиш, па мораш да живиш са њим и емоцијама које носи. А неке емоције су потпуне бесмислице. Мозак те "упозорава" не неке ствари које уопште нису битне, нити су "опасност", нити на њих треба губити време.

Знам да ви женске имате мало проблем са тим, али тако стоје ствари... ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Grizzly Adams рече

Па о томе се и ради. Данашња култура покушава да представи све емоције као "свете" без да прави икакву разлику. Као што сам рекао - тамо где имаш неки конфликт, то мораш да решиш. Некад имаш конфликт који не можеш да решиш, па мораш да живиш са њим и емоцијама које носи. А неке емоције су потпуне бесмислице. Мозак те "упозорава" не неке ствари које уопште нису битне, нити су "опасност", нити на њих треба губити време.

Знам да ви женске имате мало проблем са тим, али тако стоје ствари... ;)

Tvoj prvi post, kojim si otvorio temu,  a i kasnije pisanje su veoma neuskladjeni, kao da sazrevas "usput" a pri tom koriscenje uzrecice "to ti kazem" i "o tome se radi" mi govori da pisac bas nije siguran sta je hteo da kaze. No ...

Sto se tice "nas zenskih" uopstavanje i generalizacija ti je jako pogresan nacin da ispadnes "pametan u drustvu". Jer "zenske" od 25 ili 45 veoma drugacije razmisljaju. 

Sve sto dise neka hvali Gospoda !

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Grizzly Adams рече

Ето, одма се љутиш... :(

Grizli, jel ti neko hakovao profil?

Ovo kao da je tipicna srpska majka pisala, cist skolski primer emotivne manipulacije. Jaoj pa ti mene ne volis, eto sta god da kazem ti se naljutis :D

Lepo ti Tasa odgovori, kako ti rece argumentovano i racionalno a ti udri po manipulaciji. Ne, da se naljutila rekla bi ti to :)

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Јелена011 рече

Grizli, jel ti neko hakovao profil?

Ovo kao da je tipicna srpska majka pisala, cist skolski primer emotivne manipulacije. Jaoj pa ti mene ne volis, eto sta god da kazem ti se naljutis :D

Lepo ti Tasa odgovori, kako ti rece argumentovano i racionalno a ti udri po manipulaciji. Ne, da se naljutila rekla bi ti to :)

:smeh1:

Па нешто слично сам и хтео да кажем. ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Grizli je izgleda u nekoj zen fazi, umnog kontempliranja nad emocijama.:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

А мени се тема баш допала. Нисам успео да је изчитам целу али је јако питка и рационална. Некоме се свиђа  некоме не - све је ствар укуса. 

Свака час Гризли Адамсе - само настави даље са писањем.

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Кратос рече

Grizli je izgleda u nekoj zen fazi, umnog kontempliranja nad emocijama.:D

пре 10 минута, PredragVId рече

А мени се тема баш допала. Нисам успео да је изчитам целу али је јако питка и рационална. Некоме се свиђа  некоме не - све је ствар укуса. 

Свака час Гризли Адамсе - само настави даље са писањем.

Хвала брадерс, то није нека теорија него нешто што практикујем већ годинама. Само ме нека друга тема инспирисала да напишем.

Човек ништа не може да уради ако нема контролу над својим емоцијама. Ако емоције управљају његовим поступцима онда уопште није свесно биће, није разумно биће. Јасно да мора да их имаш и слушаш, не потискујеш, али ум мора да буде "изнад". Ум мора да буде господар.

То захтева рад. Дословно да одвојиш време и посветиш томе као сваком другом послу. Ми нисмо навикли на то па нам делује чудно. Али пробај - одвој сваки вече неко време, бар 10 минута, да размислиш о претходном дану, шта ти се дешавало, како си реаговао, са чим си задовољан, са чим ниси, шта те радује, нервира, љути итд. Отвори се читав један нови свет.

Е сад, има људи који "воле емоције" и такав поступак сматрају за "агресију" према својој "личности". Јер "личност" поистовећују са "емоцијама". То је у ствари незрелост.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Grizzly Adams рече

Хвала брадерс, то није нека теорија него нешто што практикујем већ годинама. Само ме нека друга тема инспирисала да напишем.

Човек ништа не може да уради ако нема контролу над својим емоцијама. Ако емоције управљају његовим поступцима онда уопште није свесно биће, није разумно биће. Јасно да мора да их имаш и слушаш, не потискујеш, али ум мора да буде "изнад". Ум мора да буде господар.

То захтева рад. Дословно да одвојиш време и посветиш томе као сваком другом послу. Ми нисмо навикли на то па нам делује чудно. Али пробај - одвој сваки вече неко време, бар 10 минута, да размислиш о претходном дану, шта ти се дешавало, како си реаговао, са чим си задовољан, са чим ниси, шта те радује, нервира, љути итд. Отвори се читав један нови свет.

Е сад, има људи који "воле емоције" и такав поступак сматрају за "агресију" према својој "личности". Јер "личност" поистовећују са "емоцијама". То је у ствари незрелост.

Pa ovo je prosto svest o emocijama i neretko deo normalnih molitava pred spavanje.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Paradoksologija рече

Pa ovo je prosto svest o emocijama i neretko deo normalnih molitava pred spavanje.

Па да. Што рече свети Макарије - "или видевши туђу лепоту бих њоме рањен у срцу"... :) 

Мада је св. Јефрем Сирин духовни неурохирург што се тога тиче.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Како рационално причати о емоцијама а не испасти тотални емотивни инвалид?!? :D

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Снежана рече

Како рационално причати о емоцијама а не испасти тотални емотивни инвалид?!? :D

Мислим да тај став долази од неке врсте "стида" кад су емоције у питању, слично као што се стидимо да будемо голи у друштву. Нисам се сетио бољи пример... :)

Не треба се стидети, свако има емоције и то свакакве. Треба их признати, прихватити и онда посматрати мало "са стране". "Одвојити" ум од емотивног дела личности, па онда умом "гледаш" овог другог шта ради и зашто ради.

Напомена - у том стању тешко можеш да будеш стално, осим ако ниси посветио живот томе као монаси итд. Али је корисно одвојити мало времена сваки дан, ако је могуће, за то неко стање самосвесне "пажње".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Grizzly Adams рече

Јер "личност" поистовећују са "емоцијама"

Pa kažu u pravoslavlju da je ličnost ona koja voli i koja je voljena,relaciona kategorija,traži odnos sa drugim a koji će drugi biti ako ne ljubavni i sad se postavlja pitanje kako se to voli bez emocija?

Pravoslavlje ne ističe um kao gospodara nego srce kao centar bića i našeg ja tj ličnosti.Opet srce je emotivni centar ne racionalni.

Vrhunac razuma je utilitaraizam,vrhunac srca je neobjašnjiva ljubav.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...