Jump to content

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на теми обавезно прочитати први пост)

RYLAH

Препоручена порука

Sto mene preskoci? :-(

Послао сам ти пвт, али ниси видео.

Нисам скорије радио ауторско, а преко викенда сам доста заузет, па ако ово може да сачека до понедељка да погледам прописе, одговорићу ти тада.

Јел то није касно?

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

RYLAH svaka čast brate!

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Rilane svaka cast, pratim budnim okom, skupljam sta mogu da naucim, ionako mi nedostaje prakse.. samo teorije citam !

Dobijas od mene amin za svaki savet! :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Evo ja da postavim jedno pitanje... nije da bas ne mogu da nadjem odgovor zato nemoj da se zuris sa odgovorom.. ali cisto onako da cujem tvoje misljenje.

Radi msa drugarom webdizajn "frilanserski" napravili smo sajt preko kog nudimo usluge. Ustvari on je dizajner ja sam vise segrt. Uglavnom radimo sa strancima-amerikancima.

Koje su nam zakonske obaveze, da li je potrebno da registrujemo firmu, uplacujemo neki porez ili nesto slicno? Sta bi nam ti savetovao, da li da se drzimo strogo zakona ili da krivinarimo kao i mnogi drugi?

Подели на овим сајтовима

Извини Млађо - не верујем да ће те било који правник који држи до неког права саветовати да кршиш прописе. Или питај правника или питај Рилета :)

п.с. Извињавам се за офф, ал' тема је одлична :good2:

Пошто је изговорите, реч вама влада. Док је неизговорена, ви владате њоме.

Арапска пословица

Подели на овим сајтовима

Извини Млађо - не верујем да ће те било који правник који држи до неког права саветовати да кршиш прописе. Или питај правника или питај Рилета :)

Али може да почне одговор са "Не могу да вам саветујем да кршите прописе..." ;)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

п.с. Извињавам се за офф, ал' тема је одлична :good2:

Ja bih. :D 

cekamo rileta.... :D 

Подели на овим сајтовима

Evo ja da postavim jedno pitanje... nije da bas ne mogu da nadjem odgovor zato nemoj da se zuris sa odgovorom.. ali cisto onako da cujem tvoje misljenje.

Radi msa drugarom webdizajn "frilanserski" napravili smo sajt preko kog nudimo usluge. Ustvari on je dizajner ja sam vise segrt. Uglavnom radimo sa strancima-amerikancima.

Koje su nam zakonske obaveze, da li je potrebno da registrujemo firmu, uplacujemo neki porez ili nesto slicno? Sta bi nam ti savetovao, da li da se drzimo strogo zakona ili da krivinarimo kao i mnogi drugi?

Законске обавезе би биле да региструјете предузеће, а уколико примате уплате из иностранства, то мора бити преко посебног рачуна, уз поштовање девизних прописа који важе за пословање са иностранством.

Као и горе, не могу да саветујем било коме да крши прописе. Зарад неког твог мира, до сада стварно нисам чуо да су икада и икога ко је радио тако на ситно цимали. Ако да Бог па се развијете и кренете мало више да зарађујете, немојте да пропустите да ипак оснујете предузеће, посебно зато што се очекује лабављење тих прописа од октобра због Пеј пела, па би требало и за све остале да буде лакше, а могућности за пословање и правна заштита ће бити много веће.

Практичан савет - фирму основати, макар за пословање у земљи за почетак, уколико постоји шанса да радите са неким овде. Друг је пре једно годину дана покренуо нешто слично, и готово да више нема фирме која би пристала да "кривинари", и ради ствари без уговора и рачуна, јер су прописи и контроле много пооштрени, и ником се не пуца пола милиона или да им затворе фирму на седам дана због двеста евра муљања.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Aj ako uspes da odgovris  i meni.

Imam neke svoje literarne radove koje bih objavio na internetu s namerom da ih prodajem. Dela su moja, ja sam ih pisao a naplata bi najverovatnije isla preko nekog  od ebanking servisa (banke koje nisu u nasoj zemlji).

moja pitanja su sledeca:

1. Na koji nacin ja to mogu da uradim a da budem siguran da je  u skladu sa zakonom. Konkretnije, kakve poreze treba da platim i na koji nacin da to kao fizicko lice uradim.

2. Mislio sam da svakom autorskom delu treba da se zastiti autorsko pravo, ali sam skoro na netu procitao da nasa zemlja priznaje autorsko pravo bez ikakve registracije vec samim tom sto ste delo napisali priznaje vam se to pravo. To mi je bilo malo zbunjujuce pa sam hteo neko pojasnjenje.

Hvala najlepse unapred.

1. Порез који треба да платиш јесте порез на приходе од ауторских права. Стопа пореза јесте 20%, и плаћаш га као порез на доходак грађана. Ако немаш некога ко би те упутио у пореску администрацију, у локалној пореској управи можеш добити објашњење (то везе са правом нема, ту треба неко по знаје порески поступак, који је врло специфичан, и углавном имају поступак за све што може да ти падне на памет).

2. Заштита се остварује аутоматски, у тренутку стварања ауторског дела. Заштита за неке друге ствари, попут патента и сличних ствари, се остварује тек по регистрацији у Заводу за патенте. Значи, није потребно да било где "региструјеш" своје дело, довољно ће бити да имаш неки начин да докажеш да си ти творац тог ауторског дела, односно да си први творац тог ауторског дела. Што се тиче литерарних ауторских дела, мислим да би довољан доказ могао да буде датум првог публиковања, односно постављања на Интернет, и обезбеђивање доказа о томе.

Подели на овим сајтовима

Уколико у уговору о раду ништа не пише, рок према Закону о раду је најмање 15 дана, али свакако не може бити прописан дужи рок од 30 дана, колико износи законски рок.

Hvala na brzom odgovoru. Još jedno pitanje, koje pravne posledice mogu da snosim ako dam otkaz i prestanem da dolazim na posao, tj ne ispoštujem otkazni rok? Vrlo je teško iskalkulisati traženje novog posla ukoliko ste zaposleni  :.mislise.  

Čisto da znam kakve su mi opcije, hvala puno  :)

Подели на овим сајтовима

Hvala na brzom odgovoru. Još jedno pitanje, koje pravne posledice mogu da snosim ako dam otkaz i prestanem da dolazim na posao, tj ne ispoštujem otkazni rok? Vrlo je teško iskalkulisati traženje novog posla ukoliko ste zaposleni  :.mislise.  

Čisto da znam kakve su mi opcije, hvala puno  :)

Нема законских последица које су прописане. Последице могу бити, у случају постојања уговора о раду, накнада уговорене суме у случају превремног отказа, или, уколико тако нешто није предвиђено уговором о раду, накнада штете за коју послодавац докаже да ју је претрпео због таквог отказа.

Подели на овим сајтовима

Законске обавезе би биле да региструјете предузеће, а уколико примате уплате из иностранства, то мора бити преко посебног рачуна, уз поштовање девизних прописа који важе за пословање са иностранством.

Имам регистровању "радњу" и плаћам порез паушално. Имам и девизни рачун. Да ли је у том случају ОК примити новац од стране фирме на тај девизни рачун, све док се не прекорачи максимални промет до ког се дозвољава паушално опорезивање?

Подели на овим сајтовима

Да ли код судије за прекршаје (непрописно паркирање) оптужено лице има право на заштиту личних података?

Хвала и свака част на вољи да помогнеш, жив био!

Не ваља свашта к срцу примати.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...