Jump to content

Шта је то депресија?

JESSY

Препоручена порука

• Одговори 749
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 22. 1. 2018. at 20:47, Џуманџи рече

Категорички искази типа "Our research reveals the unexpected: Depression is not an emotional disorder at all!" и "Every bad feeling yoy have is the result of your distorted negative thinking" се не тумаче, колико ја знам. И ако грешим, овде се нема шта тумачити. 

Ово није аргумент јер се не слажем са постулатима

Expand  

Реченица јесте несрећно склопљена.

Изостављаш зашто се не слажеш? Пусти то категоричка је једна реченица у књизи од 700+ или колико већ страна, нити та реченица сумира све што КБТ има да понуди.

пре 45 минута, Џуманџи рече

Статистике показују и да пласибо делује. Но киддинг. 

Expand  

И небо је плаво, а трава зелена, и? Не делују на исти начин, КБТ те учи да оспораваш токсичан однос према самој себи. Депресиван човек треба да оспорава мисли као што су: ,,Ја сам безвредан". Не треба да оспорава да се осећа безвредно, јер то јесте објективна реалност, тај осећај и тежина, али мисао није објективна реалност. Ако исправи мисао, сигурно ће бити боље.

пре 45 минута, Џуманџи рече

Да ли је могуће да не правиш разлику између најнормалнијег тренутног пада расположења или узмемирености због неког догађаја и различитих поремећаја и болести (где се КБТ и примењује)? :(

Expand  

Генерализујеш, наравно да правим разлику, покушао сам да ти илуструјем како мисли утичу на осећања. На крају и не знам више шта оспораваш, потребно је да будеш конкретнија.

---

КБТ итекако има шта да понуди, и жао ми је да неко одустане од тога да проба да примени, јер му може помоћи. Можда не у потпуности, можда у потпуности, али очишћење од токсичних мисли може само да помогне. 

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2018. at 19:03, Ana B. рече

najvise od nedostatka ljubavi...

Expand  

а да није од погрешног схатања љубави па као последица закључак да нема љубави ?

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2018. at 18:05, Иван ♪♫ рече

ne kapiram sta je hteo da kaze... previse je moralisticki i autoritativno nastrojen, ne svidja mi se to

Expand  

а да није Духом Светим настројен(ко што бива у проповедима)?....не открива Бог свима нама исто да би могли да схватимо да је углавном све последица греха ....

осим тога ту је и лепо светоотачко искуство која нам је дато а са којим је о Рафаило прилично упознат и које  приљежно преноси....

а ко ће да затисне уши и да затвори очи на откривења и из тог проистекла самооткривења,може....сви примамо по својим моћима тј немоћима..

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

On 21. 1. 2018. at 21:19, Џуманџи рече

Констатација да мисли претходе емоцији/ма је такође подупрета - ничим.

Expand  

у ком смислу би се оспорило то?и психологија и светоотачка литература је обрадила феомен како би рекли убачених или наметнутих мисли помисли и реакција проистеклих од њих

Подели на овим сајтовима

On 23. 1. 2018. at 19:52, Bokisha рече

а да није Духом Светим настројен(ко што бива у проповедима)?....не открива Бог свима нама исто да би могли да схватимо да је углавном све последица греха ....

осим тога ту је и лепо светоотачко искуство која нам је дато а са којим је о Рафаило прилично упознат и које  приљежно преноси....

а ко ће да затисне уши и да затвори очи на откривења и из тог проистекла самооткривења,може....сви примамо по својим моћима тј немоћима..

Expand  

Taj lik mi je prosto odbojan takvim nadobudnim nastupom, vise mi izgleda kao da se sepuri i uziva da slusa sebe, sa svoje ,,visine", i vise prica o mracnim stvarima, nego o Hristu.

Подели на овим сајтовима

On 23. 1. 2018. at 20:01, Bokisha рече

у ком смислу би се оспорило то?и психологија и светоотачка литература је обрадила феомен како би рекли убачених или наметнутих мисли помисли и реакција проистеклих од њих

Expand  

St. Tadej kaže: kakve su ti misli, takav ti je život.

st. Jefrem Filotejski: ,,Dete moje, svako ko je verovao lošim pomislima bio je oštećen. Ma šta loše ti padalo na pamet, ne veruj, to je laž i obmana. Ništa ne veruj! Tako je bilo i samnom, moj starac (sv. Josif Isihasta) mi je govorio da takve misli prezirem. Poverovao sam mu i odmah to počeo da pirmenjujem. Tako sam se lečio."

Oci takođe kažu da je svaka misao koja remeti unutrašnji mir od pakla i treba je odbaciti.

Подели на овим сајтовима

On 23. 1. 2018. at 20:31, Иван ♪♫ рече

Taj lik mi je prosto odbojan takvim nadobudnim nastupom, vise mi izgleda kao da se sepuri i uziva da slusa sebe, sa svoje ,,visine", i vise prica o mracnim stvarima, nego o Hristu.

Expand  

лични доживљај брале...пробај да упоредиш  његове проповеди и предавања,мислим да ћеш се уверити  колка је разлика...а утисци оних који су га директно упознали и бивали са њим су итекако позитивни...па и фасцинантна разлика у комуникацији од громовника у проповеди до ведрог и тихог љубави пуног оца.

а сад што не чешка уши и не испуњава ,,музичке  жеље``па и твоје жеље у својој мисији то је ствар за дужу и другу дискусију.....срео сам многе који не воле да се суоче са тврдим стварима,а искрен да будем мене и те како жацне (Богу хвала)  што чујем од њега а препознам код себе

Подели на овим сајтовима

On 24. 1. 2018. at 0:06, Ana B. рече

Moze biti i roditeljska ljubav, neuzvracena ljubav...

Expand  

разумем, тешко је то, али да ли не мислиш да је у двадесетим, тридесетим, време да опростимо својим  родитељима, да схватимо да они нису савршени да често ненамерно направе зло из незнања љубави, при том не причам о кардиналном злу, злостављању или занемаривању деце.

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

On 24. 1. 2018. at 0:24, Снежана рече

разумем, тешко је то, али да ли не мислиш да је у двадесетим, тридесетим, време да опростимо својим  родитељима, да схватимо да они нису савршени да често ненамерно направе зло из незнања љубави, при том не причам о кардиналном злу, злостављању или занемаривању деце.

Expand  

mislila sam ako ti rano umre roditelj na primer ili ova deca u hraniteljstvu sto su kod mene o njima bolje da ne pricam, mada na njih sam najvise i mislila kad im je lepse da ih podizu u hraniteljstvu nego njihovi roditelji

Подели на овим сајтовима

On 24. 1. 2018. at 0:24, Снежана рече

Expand  

a da nisi ti pozurila da sudis nesto? To je ljudima uza specijalnost

Подели на овим сајтовима

On 22. 1. 2018. at 21:54, Иван ♪♫ рече

Реченица јесте несрећно склопљена.

Expand  

Реченице. И у питању су тезе. Основне претпоставке.

Пусти то категоричка је једна реченица у књизи од 700+ или колико већ страна,

Expand  

Постоји ли књига која не разрађује тезе, него се састоји искључиво од категоричких исказа? :unbelieveble: 

Изостављаш зашто се не слажеш?

Expand  

Јер постоји мноштво хипотеза које се баве тиме како емоције настају, а немамо ни једну, ни јединствену теорију ума. + Лагање о "истраживању које показује да депресија није емоционални поремећај", као и о тези да је "свака лоша емоција коју имамо резултат дисторзивног негативног мишљења" (проверила сам референце опет). 

КБТ те учи да оспораваш токсичан однос према самој себи.

Expand  

Немам ја проблем са већином техника КБТ-е (већина је одлична, мада је за то довољна и логика).

Ако исправи мисао, сигурно ће бити боље.

Expand  

А дивног ли чуда, баш многе "неисправљене мисли" Достојевског који је имао проблем са коцкањем и боловао од схизофреније (КБТ се примењује у оба ова случаја!) читају и читаће милиони. I wonder how come... :) 

покушао сам да ти илуструјем како мисли утичу на осећања

Expand  

Као што сам већ рекла - нико то не оспорава. 

потребно је да будеш конкретнија.

Expand  

Или да ти пажљивије читаш.

у ком смислу би се оспорило то

Expand  

Нема "смисла у ком  би се оспорило то", или је тачно или није. 

и психологија и светоотачка литература је обрадила феомен како би рекли убачених или наметнутих мисли помисли и реакција проистеклих од њих

Expand  

Прво и прво, не знам шта значи "мисли помисли", као ни реакције проистекле из уметнутих/наметнутих. И, шта кажу психолози? А Оци?

Пустимо њих, можемо одмах да закључимо да је Христово емотивно стање типа "жалосна је душа моја до смрти" узроковано мислима "јаох, готов сам", "нема наде да ће Ме Отац васкрснути" :))) Да не разрађујемо тек феномен који помиње Лука у 22:44.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...