Jump to content

Шта је то депресија?

JESSY

Препоручена порука

• Одговори 749
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Пре сат времена, Violetta Valery рече

Hristos je sišao u ovaj svet da bi svojim stradanjem osveštao našu smrtnu prirodu i dao nam večni život.

Nama je rekao da smo so svetu i da tako treba da živimo.

Šta bi to trebalo da znači, da bi osveštao našu smrtnu prirodu?

On je došao na svet da nas nauči kako da živimo i ako ga poslušamo dobićemo večan život i nasledićemo carstvo Božije. 

Ako smo osveštani osveštani smo njegovom rečju ako je tvorimo. I krvlju ako imamo ljubav jedni prema drugima. 

Dakle, ako se tvori ono šta je On govotio onda takav čovek biva osveštan, sama vera bez dela je ništa. 

Подели на овим сајтовима

Znači da je Bog na sebe uzeo smrtnu prirodu čoveka, postradao, vaskrsao i pobedio smrt i time smrtnu prirodu učinio besmrtnom.

Imaš li neke praktične primere izlaska iz ovog sveta, kad već monasima zameraš da ni oni to ne mogu? Jesi li ti izašao iz sveta?

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Violetta Valery рече

Znači da je Bog na sebe uzeo smrtnu prirodu čoveka, postradao, vaskrsao i pobedio smrt i time smrtnu prirodu učinio besmrtnom.

Jeste je učinio besmrtnom ali samo za one koji ga slede, koji tvore ono šta je on govorio i na taj način su poslušni Ocu. Jer Adam i Eva su neposlušnošću pali a mi se poslušnošću spasavamo.

Цитат

Imaš li neke praktične primere izlaska iz ovog sveta, kad već monasima zameraš da ni oni to ne mogu? Jesi li ti izašao iz sveta?

Izlazak iz sveta se ogleda u prestanku vrednovanja vrednosti koje svet vrednuje a vrednovati, milost, ljubav, zahvalnost Bogu, Hrabrost...

Odreći se svega svojega; tako ja imam kuću ženu decu ali ništa nije moje već mi je sve Bog dao. Jer drugačiji je odnos čoveka koji ima svoje od odnosa čoveka koji je dobio dar od Boga. Svet slavi slave, klanja se ljudima kao idolima, Novak, Ceca Nikola Kojo, Tesla, Vasilije Veliki, EGW, Vučić. 

Svetski ljudi uživaju u telesnim zadovoljstvima; kockarnice, prejedanje, piće droga, skupa kola, telefoni, vile bazeni...

Duhovni čovek uživa u duhovnim zadovoljstvima, Božanska otkrovenja, milost, Ljubav prema bližnjima, zahvalnost Bogu, praštanje, 

Svetski čovek kada da milostinju trubi o tome da svi znaju a duhovni krije da samo Bog zna.

Eto vidiš ne mora čovek da ode u manastir da bi izašao iz sveta, već da vrednuje vrednosti koje i Bog vrednuje.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Sun14861 рече

Srbi su depresivni, neki ljudi koji slave Boga su depresivni, pričešćuju se opet depresivni ...

Drveće i trava će posahnuti jer nema radosti između sinova ljudskih. Tako nekako piše u jednoj od proročkih knjiga. Cela priroda pati jer smo se odmetnuli od Boga i ne služimo mu radošću.

Gorimo u ognju svojih loših osećanja i to se odražava i na ovu sušu koja nas je snašla.

Kao oganj livčev koji čisti zlato i srebro, tako su naša paklena osećanja u kojima će izgoreti svi koji ne služe Bogu i ne raduju se životu, Stras je izbio na vodeće mesto kao uzrok svih bolesti; a šta je stres? Gnev, Bes, ljutnja, jad, nezadovoljstvo brige, depresija, nedostatak smisla.

Paklena vatrica naših osećanja je stres kojim će Bog očistiti Zemlju.

Ubrzo će se pokazati ko je zlato a ko slama u zidu Božijeg grada

Подели на овим сајтовима

Nisam kompetentan da dajem savete na temu depresivnosti.
Nit sam edukovan za to, niti je depresivnost ikada bila moja boljka
(ili nekoga iz moje familije).

Što se tiče radosti, tu malo bolje stojim. ;)

Ako ja donesem odluku da budem radostan, i potražim koji su sve
realni razlozi za tu "pojavu", biću radostan. I jesam, Bogu hvala!

Jedna prijateljica reče: "Tomo, ti zaboravljaš da sam ja žensko,
i da uvek mogu naći razlog da budem nadrndana!" ;)

A ja pomislih, ovo važi i za muškarce isto koliko i za žene.

Verujem (ne znam zašto) da jedan od atributa deteta na koji treba da se
ugledaju oni koji imaju poverenje u Gospodnje reči "Budite kao deca",
jeste da se oduševljavaju. Deca se oduševljavaju i "glupostima", i sitnicama,
i nečemu čemu su se već radovala, i ... nema kraja tome! 

Setih se patrijarha Pavla, blažene uspomene, kada je pominjao 
"golicanje ušiju" (ono, iz Jevandjelja) i kako se počeo slatko smejati!
On, koji je tu rečenicu čuo ~10.000 puta i ponovio je drugima ~10.000 puta
se iskreno i "slatko" nasmeja, kao da je čuje prvi put.
Kao da je dete!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Toma рече

Što se tiče radosti, tu malo bolje stojim. ;)

Ako ja donesem odluku da budem radostan, i potražim koji su sve
realni razlozi za tu "pojavu", biću radostan. I jesam, Bogu hvala!

Jedna prijateljica reče: "Tomo, ti zaboravljaš da sam ja žensko,
i da uvek mogu naći razlog da budem nadrndana!" ;)

A ja pomislih, ovo važi i za muškarce isto koliko i za žene.

Verujem (ne znam zašto) da jedan od atributa deteta na koji treba da se
ugledaju oni koji imaju poverenje u Gospodnje reči "Budite kao deca",
jeste da se oduševljavaju. Deca se oduševljavaju i "glupostima", i sitnicama,
i nečemu čemu su se već radovala, i ... nema kraja tome! 

Setih se patrijarha Pavla, blažene uspomene, kada je pominjao 
"golicanje ušiju" (ono, iz Jevandjelja) i kako se počeo slatko smejati!
On, koji je tu rečenicu čuo ~10.000 puta i ponovio je drugima ~10.000 puta
se iskreno i "slatko" nasmeja, kao da je čuje prvi put.
Kao da je dete!

Kad je u pitanju životna radost brige su njen ponajveći neprijatelj, a deca žive beybrižan život, zato je detinjstvo toliko lepo. Umetnost je prepustiti se životu i imati poverenja da je Bog naš život tako uredio da on buide nešto najbolje za nas, tda se bezbrižnost usečjava u nas i život postaje izvor životne radosti u kojoj je zdtsvlje i dug život.

Kad se oprpsti onda prestaje loš sud i ponovo se useljava radost u naš život, Kada smo milostivi tu je radost milosti, kada smo zahvalni tu je radost zahvalnosti. Kad ljubimo i neprijatelje tu je radost ljubavi, Kada blagosiljamo tu je radost blagosiljanja, radost je blagodat Božija i ako je u nečijem životu nema to je zato što je nemoralom otpao od izvora radosti.

I još neke radostiČ radost druženja, radost kada se nešto zajednički radi , neki zajednički cilj, projekat, Radost i oduševljenje koje donosi smisao kada Bog nauči šoveka da osmišljava svoj život. 

Ovo su sve duhovna zadovoljstva i ne koštaju mnogo nekad je dovoljno samo posvetiti pažnju nekome i već se dobije životna radost. 

A telesni ljudi kupuju radost, skup mobilni telefon, skupa kola, droga, alkohol, serije, filmovi, sport, muzika, jahte, kuće,nakit. Puno je novca potrebno da se kupi radost od sotone. A kad se pokvare kola, a ostane kredit onda dođe ljutnja, bes, jad, mržnja, to su druga strana sotonske medalje koja je u euforičnim osećanjima. 

Подели на овим сајтовима

Depresija je znak da sa nečijim načinom mišljenja nešto nije u redu, I kad čovek poveruje da  nešto nije u redu sa njegovim mislima te da je to izvor depresije, onda on počne u molitvama Bogu da pita; Bože šta nije u redu sa mojim načinom mišljenja? Kako da promenim svoje misli? Bože pomozi mi!

Počne da osluškuje hoće li mu Bog odgovoriti, a Bog zna da odgovori na mnoge načine, kroz neki tekst, pesmu, priču, video, događaj... I čovek prepozna da mu se Bog obratio i da ga upućuje kojim pravcem da ide. I tako čovek Božijom rukom vođen na kraju isceli svoj život i život mu počne da se preliva radošću. Verom bude spasen

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Toma рече

Ako nisi bolovao od depresije ti ne umeš ni da prepoznaš kad je neko drugi depresivan. Ali depresija je veliki blagoslov onome ko verom bude isceljen od nje, tada čovek posle može da je prepozna kod drugih, da da savet koji može pomoći drugima da iscele svoj život.

Подели на овим сајтовима

Ako se ne lijeci moze preci vremenom u ozbiljnije stanje anksioznosti i cijepanja licnosti. Najvaznije je razumjevanje porodice da je u pitanju bolest koju treba shvatiti ozbiljno kao bilo koju fizicku tegobu.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...