Jump to content

Свети архијерејски сабор 2017. радни део

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 24. 5. 2017. at 13:51, Zoran Đurović рече

Наравно. Као и са веселим Јеронимом. Жена ми данас рече кад јој казах да је изабран: Који Никодим? Онај нормалан? :)) 

Наиме, зна и за једног другог... равноземљаша... Одрекао бих се преко "Политике" патријарха да су тога изабрали! :D

Expand  

И ја сам некоме рекао, а тај неко имао слушалице у ушима па их брже боље у чуду ишчупа и у чуду разрогаченим очима пита  "Богосављевића?" :D

Прошле године док смо пили кафу ја сам онако "у себи" пророковао да ће га изабрати за владику. Сад ћу се погордити :))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 323
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 24. 5. 2017. at 13:31, Васијан рече

Још кад би Св. Сабор разрадио питање литургијског поретка, па донео одлуку везану за то. Да се једном стави тачка на тај спор. Да литургисање са "гласно" читаним молитвама не буде, у изговору неких, кршење "Саборске одлуке".

По узору на Јелинску Цркву: http://www.verujem.org/teologija/nacin_citanja_molitava.htm

Али, све ово је за нас, за сада, само пуста машта.

Expand  

Очигледно је да неким ловцима у мутном одговара таква ситуација. А све на штету јадног народа и цркве. Један крајње традиционалан владика, покојни Сава, писао сасвим лепо и истинито: http://zlatousti.org/clanakview/index?id=66

Верујем да ти је јасно да имају непобожни разлози иза овог одржавања хаотичне ситуације. 

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 13:56, Zoran Đurović рече

Очигледно је да неким ловцима у мутном одговара таква ситуација. А све на штету јадног народа и цркве. Један крајње традиционалан владика, покојни Сава, писао сасвим лепо и истинито: http://zlatousti.org/clanakview/index?id=66

Верујем да ти је јасно да имају непобожни разлози иза овог одржавања хаотичне ситуације. 

Expand  

Нажалост, али биће да је тако изгледа.

Сасвим сам се изненадио када сам прочитао да је покојни +Сава у ствари био за исправан литургијски поредак - гласно произношење молитава, иако је богослужио произносећи тихо, као и сви остали тога времена.

Такође и Вл. Николај, на кога се позивају неки, је једини оправдао на Црквеном Суду Архим. Петронија Трбојевића који је био жесток реформатор Литургије у време оно.

Подели на овим сајтовима

Један крајње традиционалан владика, покојни Сава, писао сасвим лепо и истинито: http://zlatousti.org/clanakview/index?id=66

Expand  

Имао сам срећу да учим литургију од Блаженопочившег владике Саве. Увијек је он имао тај црквено-историјски утемељен став о читању "тајних" молитви, али су му сметале тенденције да се наша карловачка појачка традиција, или свештеничка "униформа", одбаце као неправославне, односно мање-вриједне од грчких или руских.

Да, и ширио је Гогољев превод литургије, да би народ у оно доба колико-толико знао о чему се ради.

Подели на овим сајтовима

Expand  

Темељни принцип политике.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 13:31, Васијан рече

Још кад би Св. Сабор разрадио питање литургијског поретка, па донео одлуку везану за то. Да се једном стави тачка на тај спор. Да литургисање са "гласно" читаним молитвама не буде, у изговору неких, кршење "Саборске одлуке".

По узору на Јелинску Цркву: http://www.verujem.org/teologija/nacin_citanja_molitava.htm

Али, све ово је за нас, за сада, само пуста машта.

Expand  

То је, понављам ријеч коју не волим, још један системски проблем. Не постоји при Синоду или Сабору једно тјело за богослужбена питања. Руси су тако прије две године морали да сами направе и усвоје на свом Синоду Службу Светом Владиславу Српском (Немањићу), јер његово име па и култ распрострањен у Русији.

Ми немамо ни пуни црквени календар да се годшње штампа (знам има сад интернетских верзија) али да не мора човјек, бар свештеник, да прво ујутру иде на интернет.

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 13:55, Vedran рече

И ја сам некоме рекао, а тај неко имао слушалице у ушима па их брже боље у чуду ишчупа и у чуду разрогаченим очима пита  "Богосављевића?" :D

Прошле године док смо пили кафу ја сам онако "у себи" пророковао да ће га изабрати за владику. Сад ћу се погордити :))

Expand  

А неки имају написмено пророштва!:)) Немате појма колико ми је драго!

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 14:55, александар живаљев рече

То је, понављам ријеч коју не волим, још један системски проблем. Не постоји при Синоду или Сабору једно тјело за богослужбена питања. Руси су тако прије две године морали да сами направе и усвоје на свом Синоду Службу Светом Владиславу Српском (Немањићу), јер његово име па и култ распрострањен у Русији.

Ми немамо ни пуни црквени календар да се годшње штампа (знам има сад интернетских верзија) али да не мора човјек, бар свештеник, да прво ујутру иде на интернет.

Expand  

Управо тако. Мораће изгледа, а не мора, још воде да протече српским рекама, док се ови озбиљни проблеми реше. Да не помињемо и укључивање лаика и нижег клира у рад Сабора.

То за Св. Владислава и Русе је срамота.

Иначе, велики је помак што сада, Богу хвала, имамо званични Богослужбени Типик. И то заиста добар. Многаја љета професору који га је сачинио.

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 15:15, Васијан рече

Иначе, велики је помак што сада, Богу хвала, имамо званични Богослужбени Типик. И то заиста добар. Многаја љета професору који га је сачинио.

Expand  

Ко га је сочинио? Нисам у току...

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 15:18, Zoran Đurović рече

Ко га је сочинио? Нисам у току...

Expand  

TIM_6585-600x600.jpg

Проф. Ненад Милошевић

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 15:21, Zoran Đurović рече

Фалим те Боже! Свака част Немију!

Expand  

Већ две, три године уназад постоји, ако се не варам.

Подели на овим сајтовима

Сабор поставља нове владике

Р. Др. - В. М. | 24. мај 2017. 17:03 | Коментара: 0

Највише тело СПЦ у финишу овогодишњег заседања проширује круг епископа. Највеће шансе за високи чин има Тихон, игуман манастира Студеница

Заседање Сабора СПЦ / Фото Ђакон Драган С. Танасијевић

Заседање Сабора СПЦ / Фото Ђакон Драган С. Танасијевић

СВЕТИ архијерејски сабор у финишу овогодишњег заседања изабраће најмање једног новог епископа Српске цркве - сазнају "Новости". Највише шансе за владичански чин има игуман манастира Студеница архимандрит Тихон, који већ дуго важи за најозбиљнијег кандидата за епископа.

Према сазнањима "Новости", кадровско јачање епископата СПЦ наопходно је због будуће попуне упражњених катедри у епархијама. У кругу будућих владика многи виде и архимандрите Јустина Стојановића из Темишвара, Стефана Сарића из манастира Рајиновац, као и професора Карловачке богословије јеромонаха Клеопу и Методија са Цетиња.

Заседање "црквене скупштине", како објашњавају извори "Новости", протекло је у знаку лоших вести о здравственом стању владика осјечкопољског и барањског Лукијана, као и западноевропског Луке.

- Њихова болест и потреба за млађим снагама један је од разлога проширења круга владика. На крају Сабора очекује се и попуна Митрополије дабробосанске са седиштем у Сарајеву, док ће нишка и милешевска епархија највероватније остати у непромењеном статусу. То значи да ће и убудуће бити под управом администратора, владика Теодосија и Јоаникија - каже саговорник "Новости" близак врху СПЦ.

Према информацијама из Патријаршије, отпала је могућност да владика новограчаничко-средњозападноамерички Лонгин буде премештен на трон у Сарајеву. Као најозбиљнији кандидати за ово место на Сабору су помињани владике Максим, Фотије, Хризостом, као и Григорије.

Сабор је досад разматрао и примедбе на рад појединих владика, али није донео одлуку о смени или премештају. Самовољни епсикопи, међутим, стављени су под појачани надзор Светог синода.

Подели на овим сајтовима

ALO! SAZNAJE Srbi dobijaju novog sveca!

Autor: J. Đ. | 24.05.2017. 16:54

Sabor SPC doneo je danas odluku da učitelj Vuka Karadžića bude proglašen za sveca.

Sabor SPCSabor SPC, Foto: SPC

Arhimandrit Stefan Jadranin, učitelj Vuka Karadžića biće proglešen za sveca. Tako je odlučeno danas tokom Sabora SPC. Predlog da Vukov učitelj bude proglašen za sveca, dala je još početkom godine eparhija šabačka.

Kako je tad rekao vladika šabački Lavrentije ova inicijativa je pokrenuta u godini obeležavanja jubileja – 700 godina Manastira Tronoša kod Loznice.

- Arhimandrit Stefan bio je prvi učitelj Vuka Stefanovića Karadžića, veliki rodoljub i slobodar, izuzetan duhovnik i intelektualac, ali i čovek koji je postradao boreći se za svoj rod. Njega su otrovali Turci kada je otišao da ih zamoli za uslugu kako bi pomogao narodu kome je pretila glad. Mada je znao šta ga čeka, nije želeo da sedi skršteni ruku i brigu o svom narodu platio je najvećom mogućom cenom – svojim životom - rekao je tad vladika Lavrentije.

Podsetimo, Sabor Srpske pravoslavne crkve danas je završio zasedanje izborom novog Sinoda imenovanjem vladika na upražnjena eparhijska mesta

Подели на овим сајтовима

On 24. 5. 2017. at 15:27, александар живаљев рече

На крају Сабора очекује се и попуна Митрополије дабробосанске са седиштем у Сарајеву, док ће нишка и милешевска епархија највероватније остати у непромењеном статусу. То значи да ће и убудуће бити под управом администратора, владика Теодосија и Јоаникија - каже саговорник "Новости" близак врху СПЦ.

Expand  

Овај Раде Драговић из Новости први јутрос објавио да је +Хризостом изабран за митрополита дабробосанског, а + Фотије за ЗТ.

Да није Качавенда у међувремну дјеловао?:mazenje:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...