Jump to content

Свети архијерејски сабор 2017. радни део

Оцени ову тему

Препоручена порука

Чини ми се да нешто треба рећи и о темама које нијесу поменуте у Саопштењу, а које су по неким извјештајима биле предмет разматрања Сабора (Македонија, комисија о Степинцу, статус умировљених владика за који се у овој теми интересовао @МилошБГ...)

Најприје о Македонији. "Православни публициста Владимир Димитријевић" чије везе са дијелом епископата не треба потцјењивати, рекао је прије два дана за Спутњик:

Најважнија порука Сабора била би, према његовим речима, одлука врха СПЦ да настави преговоре са непризнатом Македонском православном црквом.

„Надам се да ће уз посредовање Руске православне цркве тај процес бити успешно завршен, јер су на Балкану веома потребне свеправославна солидарност и стабилност. Ако бисмо дошли до трајног црквеног мира између СПЦ и православног народа у Македонији, мислим да би то јако допринело и стабилизацији политичке ситуације“, објашњава Димитријевић.

У теми

@Жељко и ја имали смо мали дијалог о томе. Осим можда главних подстрекача нико не зна шта политичка турбулентна динамика у Македонији, може да донесе. Ако се не промјене границе, сада се чини извјесним да ће се промјенити име, грб и остали симболи државе (монаси Бигорског манастира већ су изнјели предлог да то буде лав као на старим хералдичким знацима:http://religija.mk/za-drzavniot-grb-i-zname/)

Македонски предсједник г. Иванов је само у једном дану (на Кирила и Методија) срео руског патријарха (уручена му је награда за јединство православних народа и том приликом му је патријарх Кирил рекао да је валамски игуман Методије (Петровски), познат по томе што је цјеливао Путина у руку "амбасадор" Македоније у Русији) и римског папу Франциска.

Ове године изостала је посјета бугарских архијереја МПЦ, али опет Бигорски манастир поздравља "Бугарску егзархију" из 1870, као остварење жеље македонског народа:

http://religija.mk/sozdavanjeto-na-avtokefalnata-mpc-oa-videno-niz-prizmata-na-cia/

Ипак се, по интересе православних Македонаца чини најкориснијим дијалог са Пећком патријаршијом уз посредовање Москве. Но, то морају они сами историјски одговорно да одлуче.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 317
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 7 минута, александар живаљев рече

Ове године изостала је посјета бугарских архијереја МПЦ, али опет Бигорски манастир поздравља "Бугарску егзархију" из 1870, као остварење жеље македонског народа:

О овоме би и код нас морала да се поведе веома озбиљна расправа јер је очигледно да до тога никада није дошло.

Разлог је веома једноставан. Православна Црква у Србији, оног времена, била је можда и највећа логистичка па и финансијска потпора Бугарској егзархији. Сроски Митрополити су  отворено лобирали у име исте, а многи Егзарси бугарски били су наши ученици ..

Што пре то расветлимо..биће боље свима..

الحرية أو الموت

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Рилски рече

Што пре то расветлимо..биће боље свима..

Потпуно се слажем. Тешка прошлост, неизвјесна будућност... Само је чињеница да Македонци признати постоје само на територији коју је ослободила, или како неки кажу "окупирала" српска војска. 2013. сам мало дуже боравио у Бугарској. Они и сада Егзархију сматрају већим национални успјехом, него добијање ослобођење од Турака 1878. А именица Македонац потпуно је забрањена у бугарским медијима.

У Македонији (Охриду) боравим много чешће. Македонски медији углавном игноришу сва збивања у Бугарској. Ако су у нечему уједињени, Срби и Македонци, онда је то умишљај интелигенције да се налази на Пикадилију:)

Подели на овим сајтовима

On ‎25‎-‎05‎-‎2017 at 13:54, Zoran Đurović рече

Ја сам рођен у малој и нејуначкој Црној Гори, а тамо је гордост врлина, а не мана. Супротно причају само нечесои калуђери...:))

Ja sam onda nesoj (-: gordost im je uobrazenost i bolest, takvima "daleko lepa kuca" - na Vukajlija znacenje da se gone u tri lepe. :))

:)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

JER U BOŽANSTVO SE NE DIRA! Vladika Grigorije KRITIKOVAO VUČIĆA pa OSTAO BEZ EPARHIJE

maj 28, 2017 - 1:29 - Redakcija Opozicionar ©

JER U BOŽANSTVO SE NE DIRA! Vladika Grigorije KRITIKOVAO VUČIĆA pa OSTAO BEZ EPARHIJE

Vladika zahimsko-hercegovački Grigorija koji je do sada bio i administrator eparhije Dabrobosanske, ostao je bez nje i na njeno čelo kao mitropolit postavljen je zvorničko-tuzlanski episkop Hrizostom, a episkop Fotije će iz Dalmatinske episkopije preći u Tuzlansku. Ovo je samo jedna od odluka koja je donešena juče poslednjeg dana zasedanja Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U novi Sinod – “crkvenu vladu”, izabrane su vladike Milutin iz Valjeva, Justin Žički, Fotije i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

eb1f99a0-642c-4e31-87d3-d3dc8c7dcc99?acc
Na Saboru je doneta i odluka da će vladika Atanasije Raketa preći iz Bihaćko-petrovačke i preuzeti Mileševsku eparhiju koja je bila upražnjena, kao i Niška eparhija posle izbora patrijarha, koju će sada preuzeti vikarni episkop Arsenije. “Alo” još pre početka zasedanja pisao da bi vladika Grigorije ponovo mogao biti “zvezda” Sabora, odnosno neko o kome će se raspravljati i ko će trpeti sankcije zbog javnih političkih istupanja.

– Mnoge vladike su uverene da njegovi politički angažmani naraušavaju ugled Crkvi. Smeta im i odnos koji Grigorije neguje sa Ambasadom SAD u Sarajevu, zbog čega ga svi smatraju američkim čovekom. Pojedine vladike zaziru od njegovih ambicija, ali i političkih veza- pričali su naši izvori. Upravo je možda iz ovih razloga on ostao bez eparhije Dabrobosanske.

Međutim, pre samo mesec dana, Vladika Grigorije rekao je da sa Vučićem i Nikolićem nikada nije bio na istoj strani. Ocenio je da je premijer Srbije preterao s pojavljivanjem u medijima, i dodao da je opasan političar. Kaže da smo od političara napravili polubožanstva, a proteste u Srbiji – apsolutno podržava.

Vladiku često karakterišu kao nekoga ko kritikuje nastupe i izjave Aleksandra Vučića. Vladika je za N1 govorio o tome. Kazao je da je protiv toga što Vučić ima dosta nametljivosti u svom nastupu, što je mnogo na televiziji, što suviše priča i dodaje da je vrlo sposoban da sve pokrije.

„Nisam ni ja nesposoban definitivno, ali… Imam utisak da je preterao. Imam utisak da misli da su mu mediji pridali previše značaja. Važno je imati medije i pokrivati medije, ali se to vrati kao bumerang. Mislim da je preterao u pokrivanju medija. Vučić i ja nikad nismo bili na istoj strani. Od 1992. do danas. Ja kad sam bio za Evropu i demokratiju, on nije bio. Ja sam uvek bio protiv Miloševića, nikad nisam bio za njega. Nisam ja naivan, on je ozbiljan, sposoban i opasan političar, sve prati i sve vidi. On zna da ja nisam za njega, baš me briga što zna. Ima jedan detalj u kojem vidim našu različitost koja je bolna, po mene bolna“, kazao je.

Podsetio je na svoj govor iz daleke 1991. godine u Glini na komemoraciji stradalima.

„Ja sam negde 1991. godine govorio u Glini na komemoraciji za stradale kao student. Održao sam vatren govor šta će uslediti u Hrvatskoj ako se ljudi ne promene i ne pokaju. Razlika između mene i njega je što ja posmatram makar 5, 6 godina unapred i predviđam na osnovu toga šta stvarno može da im se dogodi. Koliko on misli da je važno da bude na čelu Srbije pet godina, onda mora gledati barem 15 godina unapred“, dodao je.

Osvrnuo se i na prozivke koje su stizale od aktuelnog predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, i rekao da su razgovarali.

„Nisam odgovarao na prozivke Nikolića, ja sam otišao kod njega i rekao: Evo nazvao sam vas pogrdnim imenima, vi ste bili drski prema meni i tu smo popili po rakiju, pričali i razgovarali. Slučajno me dovezao prijatelj koji ima dobra kola, a to su slikali i pričali da su moja kola. Sve su to ljudi. Sve su to smrtni ljudi i toliko su zbunjeni kao što sam i ja bio. Ja da se ne držim Boga i ne bojim Boga, bio bih gori od njih. Želim da kažem ljudima: Protestujte i ne bojite se ljudi, boj’te se Boga. Najgore je ako ljudi ćute i trpe, to će eksplodirati u jednom trenutku“, dodaje.

http://opozicionar.com/2017/05/28/jer-u-bozanstvo-se-ne-dira-vladika-grigorije-kritikovao-vucica-pa-ostao-bez-eparhije/

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nakon što je u kolovozu prošle godine u Šibenskoj biskupiji nakon biskupa Ante Ivasa, poznatog po radikalnim političkim stavovima, na tu funkciju došao pomirljiviji biskup Tomislav Rogić, i u Eparhiji dalmatinskoj sada je imenovan moderan vjerski vođa, što je sasvim sigurno dobro za ovaj kraj.[

Шта значи то"модеран верски вођа? :)

То му дође нешто као Владика Григорије?

Срећна сам што Вл.Фотије прелази у потпуно уређену епархију која само чека доброг пастира.Живео нам Владико много година!

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

пре 47 минута, Тања1 рече

Ja sam onda nesoj (-: gordost im je uobrazenost i bolest, takvima "daleko lepa kuca" - na Vukajlija znacenje da se gone u tri lepe. :))

:)

12:smeha:

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Макрина рече

Шта значи то"модеран верски вођа? :)

То му дође нешто као Владика Григорије?

Срећна сам што Вл.Фотије прелази у потпуно уређену епархију која само чека доброг пастира.Живео нам Владико много година!

Добра Ти је ова:). Враћамо се на питање @МилошБГ : хоће ли владика Фотије успјети да сузбије Качавендин утицај на терену? Увјерен сам да хоће. Вјероватно ће почети од стабилизације прилика у манастирима до успостављања здравог односа са парохијским свештенством. Оно је у Далмацији, истина било мало у односу на ЗТ епархију (преко 200 свештеника), али је функционисало као мало братство. Искусне владике знају да успјех епархијског и појединачног парохијског рада почива на њиховом благослову, а не на некој сталној "контроли".

Једна истинита анегдота која иде у прилог мом увјерењу: Владици Фотију сестрице све шију и штрикају, али једанпут се задеси у Бгд без џемпера. Модерне вјерске вође, које примјети сестра Макарина, да се "позабаве" владиком, одведу га на "најјевтиније мјесто за куповину џемпера" у Бгд у Хјуго Бос у Чика-Љубиној улици. Када је видио колике су тамо цјене, владика Фотије, иако у принципу смирен, умало не изудара сабраћу:)

Подели на овим сајтовима

Остаје нам питање да ли се Сабор бавио радом Мјешовите комисије о Степинцу. Претпостављам да јесте, али да у Саопштењу то није поменуто због договора о "некоментарисању" док та комисија не заврши рад.

Има, међутим, једно питање које ми се намеће: нијесмо ли ми постали сувише "таоци Степнца" (Хрватске бискупске конференције) у односима са Ватиканом. Да не говоримо о приближавању Руске цркве и Ватикана које симболизује долазак моштију Светог Николаја у Москву и Санкт-Петроград, и конкретну интервенцију папе код украјинских власти против доношења закона уперених на несметано дјеловање канонске Православне цркве; задржимо се на примјеру Бугарске цркве која не учествује у богословском дијалогу са католицима, али је од Ватикана добила цркву за своју парохију у Риму (након пријема папе Јована Павла Другог код Блаженопочившег патријарха Максима, који није дозволио "екуменско богослужење" у Катедрали Александра Невског и позвао папу да се врати вјери првих Седам васељенских сабора) или Грузијске цркве, чији су патријарх и Синод веома резервисани према екуменизму, позвали су чак православне Грузијце да не присуствују папиној миси у Тбилисију, али су свечано дочекали папу Франциска у свом историјском сједишту.

Односи са Ватиканом су вишеструко испреплетени, да би били у сјенци искључиво српско-хрватских односа, особито ако су хрватски прелати "референти" у Ватикану за "српске послове". У том смислу СПЦ мора да проналази нове, више и свестраније канале комуникације са Ватиканом.

Подели на овим сајтовима

Што се стања у епархији Захумско-Херцеговачкој тиче искрен да будем чисто сумњам да ће успети било који владика да сузбије утицај еп. Василија док год је он у самој епархији или пак док он сам не препусти и не повинује се новом епископу. Моје мишљење...надам се да грешим.

Што се Степинца тиче, ја не знам што је наша црква узела толики простор у вези са том причом.

1. Каква црква такви и светитељи

2. У случају да Степинац буде проглашен светим, а по свој прилици ће се то десити, испашће да наша црква која је учествовала у свим тим силним комисијама није успела да докаже и покаже оно што је већ опште познато и испашће да су безвезе троловали против Степинца. Но ајд'

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Питањем Степинца би требало да се позабаве и сами Руси, ма колико то звучало идеалистички. А не да тргују осталим помесним црквама како им и световна власт ради. Проглашавање Степинца свецем је, пре свега, питање Хрватског национализма. Верујем да Фрањи и РКЦ то уопште не одговара, али ми је такође рекао газда, који је у тесним пријатељским везама са једним од некадашњих словеначих надбискупа, да Хрвати имају веома јак лоби у самој РКЦ и да су им стратешки битни, па им морају ићи уз длаку. А рекао бих да је то питање које Руси могу да угасе у тренутку, ако то нађу за сходно.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, александар живаљев рече

да се "позабаве" владиком

Да ли су се позабавили на овај начин због забаве или због навике? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, МилошБГ рече

Што се стања у епархији Захумско-Херцеговачкој тиче искрен да будем чисто сумњам да ће успети било који владика да сузбије утицај еп. Василија

У зворничко-тузланској? ;)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Рано устадох па не знам шта пишем. А док сам писао читах нешто везано за ту епархију, па ми остао у глави стари хистори, те га нисам апдејтовао :)

Да Зворничко-Тузланска

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, МилошБГ рече

Рано устадох па не знам шта пишем. А док сам писао читах нешто везано за ту епархију, па ми остао у глави стари хистори, те га нисам апдејтовао :)

Мораш рестартовати. Није довољно што си био у "sleep mode" :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...