Jump to content

Текст "Петиције за ревизију изучавања теорије еволуције" и одговор на њега

Guest

Препоручена порука

Управо сада, Аурор рече

Jel ima čovek pravo da mu niko ne određuje i da npr. uči dete da je Zemlja stara 6000 godina, da je ravna ploča, stacionarna i da je centar univerzuma?

Има.

Ал нема права да га затвори у кавез, јер ће иначе да оде на интернет и за петнаес минута види да то није тачно. Мислим, сви ти наводни "огромни проблеми" су фантастичне приче... У данашњем свету потпуно нереални. Ко ће бре то да учи децу? И како ће да их спречи да дођу до информација које доказују супротно?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Grizzly Adams рече

Само што овде главни проблем није "ко је у праву". Проблем је што рече Авокадо - сви оће да одређују мојој деци шта и како да уче.

Извинте, ако смем да кажем - то су моја деца.

Ne znam da li si propustio ali ja sam naglasio "ne školuju"... meni je to glavni problem u ovoj tvojoj koncepciji... naime, skroz mi je ok i privatno školstvo i "škola kod kuće" kad ne bi bilo kretena koji će to iskoristiti da svoju decu zapravo i suštinski ne obrazuju... dakle, u delu "kako da uče" se 100% slažem sa tobom... ali se bojim da bi potpuna sloboda u "šta moraju da nauče" dovela do veoma loših posledica...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Grizzly Adams рече

Ко ће бре то да учи децу? И како ће да их спречи да дођу до информација које доказују супротно?

To će učiti onaj ko misli da je tu branik njegove ideologije/modela realnosti, isto kao što mnogi tako evoluciju gledaju...

A da ih ima - sigurno da ih ima. :)

FB_IMG_1494373161335.thumb.jpg.8bcd11295c0c64d3b7307569531b00a2.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

ali se bojim da bi potpuna sloboda u "šta moraju da nauče" dovela do jako loših posledica...

Па слажемо се ту. Ако неко не научи децу да пишу, читају, основну математику, елементарне ствари о свету и друштву - то је онда по мени немар и требало би да буде кажњиво законом. Јер човек има обавезу да својој деци пружи те ствари самим тим што их је направио/родио.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Аурор рече

To će učiti onaj ko misli da je tu branik njegove ideologije/modela realnosti, isto kao što mnogi tako evoluciju gledaju...

Са обе стране браника. А решење је да их све заједно спречимо да намећу другима своје идеологије.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Са обе стране браника. А решење је да их све заједно спречимо да намећу другима своје идеологије.

Dokins ne nameće ideologiju kada priča o nauci, nego kada se odatle prebacuje na metafiziku, religiju, filosofiju itd.

Nećemo sprečiti nametanje tako što im uskratimo učenje oko evolucije.

Čak može da ima i kontra-efekat kad se tako postavi...

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito рече

за поплаву креациониста и осталих луђака

Sad sam sebi izreci opomenu :), ima kreacionista na forumu a ne bih rekao da su ludjaci...

Nego da te pitam, kako vi koji podrzavate TE gledate na:

Postanak 2,22 Gospod Bog načini ženu od rebra, što ga je bio uzeo čovjeku, i dovede je k čovjeku.

Mogu i ostali odgovoriti...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Avocado рече

ali se bojim da bi potpuna sloboda u "šta moraju da nauče" dovela do jako loših posledica...

Тешко да би било горе него што је данас када влада свеопште незнање на свим нивоима. Људи не понесу ни проценат знања из школе, буквално се за неке ствари једва сећају да су споменуте. Нешто је дебело труло у причи...

Људи на прву лопту помисле да би потпуна слобода била још гора јер и оно мало њих који данас нешто науче у том случају не би ништа. Поприлично сам сигуран да је то неоправдани страх јер је већина данас образованих људи оно што зна научила поприлично самостално, а не захваљујући систему. Под ”самостално” не подразумевам без ичије помоћи, него слободно, креативно, по жељи, по сопственим интересовањима и могућностима, а не по програму. Уместо наставника, људима требају инспиративни водичи. И данас су најбољи наставници водичи. 

Ако је нечији аргумент да држава треба да обезбеди ресурсе (укључујући и људске) за оне који хоће да уче, а не могу сами да пришуште, онда о томе можемо да причамо. Једини начин да људи нешто науче је да сами дођу по то знање. Све друго је једна велика илузија. На пример, могла би да постоји нека институција створена од стране универзитета где људи (и деца и одрасли) могу да дођу и пронађу одговоре о правој науци ако их то интересује, раде експерименте, учествују у истраживачким пројектима итд. Наравно, та институција може у да буде врло активна у нуђењу информација преко интернета и других медија, али је контрапродуктивно да има право да законски одреди шта неко мора да зна. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Аурор рече

Nećemo sprečiti nametanje tako što im uskratimo učenje oko evolucije.

Па ја нисам тео никоме ништа да ускратим. Напротив - да дам људима слободу да уче шта желе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Па слажемо се ту. Ако неко не научи децу да пишу, читају, основну математику, елементарне ствари о свету и друштву - то је онда по мени немар и требало би да буде кажњиво законом. Јер човек има обавезу да својој деци пружи те ствари самим тим што их је направио/родио.

Ko odlučuje šta su elementarne stvari o svetu idruštvu ( a koje bi deca morala da nauče, inače roditelja zakonski kažnjavamo ) ?

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 4 минута, Sasa Vojvoda рече

Sad sam sebi izreci opomenu :), ima kreacionista na forumu a ne bih rekao da su ludjaci...

Nego da te pitam, kako vi koji podrzavate TE gledate na:

Postanak 2,22 Gospod Bog načini ženu od rebra, što ga je bio uzeo čovjeku, i dovede je k čovjeku.

Mogu i ostali odgovoriti...

Овде се говори о равноправности мушкарца и жене, имаш то у тумачењима светих отаца.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Branka62 рече

Ko odlučuje šta su elementarne stvari o svetu idruštvu ( a koje bi deca morala da nauče, inače roditelja zakonski kažnjavamo ) ?

Па елементарне ствари су оне које су везане за свакодневни живот и могућност да се у њему нормално функционише.

Теорија о томе како су настале кокошке пре десет милиона година свакако не спада у ту категорију...

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...