Jump to content

Некада познате личности, сада монаси

Оцени ову тему

Препоручена порука

Прошлог лета, када сам посетила један од манастира Српске Свете горе (Овчарско-кабларска клисура), чијег имена се сада не сећам, пошто сам тада обишла све манастире, па су ми се помешали њихови називи, разговарала сам са игуманом. Између осталог, веома поучног, испричао је и нешто о себи.
Наиме, рекао је да је био веома успешан архитекта, да је путовао и живео свугде по свету, упознао и дружио се са неким светски познатим личностима (поменуо је Анђелину Џоли, Б. Пита, Џ. Клунија), био је веома имућан... Додао је и то да у том манастиру има њих четворица монаха који су факултетски образовани. Рекао је да нам то све прича из разлога што народ мисли како се за монаштво одлучују само јако сиромашни људи и/или они који немају никакву школу, нити другу перспективу у животу, па у монаштву виде сигуран кров над главом и хлеб у тањиру. Нагласио је да то, наравно, није истина.

Нека ова тема буде место на којем ћемо писати о монасима за које знамо да су пре ступања у монаштво били познате или на било који начин успешне личности.

П.С. Име поменутог манастира и игумана ћу додати накнадно када то сазнам, а сазнаћу, па нека овај мој увод буде први пример.

Солидарност ће спасити свет.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 39
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

НЕКАДА СУ БИЛИ ПОЗНАТЕ ЛИЧНОСТИ А ОНДА СУ СЕ ЗАМОНАШИЛИ: Бивша супруга Бориса Тадића је једна од њих, ево ко још…

Били су сасвим обични људи световног начина живота. Јавност их је упознала на основу њиховог талента, а онда су одлучили да се склоне с позорнице и посвете вери.

Растко Лупуловић

Глумац ког најбоље памтимо по улози Миланчета у серији “Отворена врата” и члан бенда “Канда, Коџа и Небојша”замонашио се 1996. године. Те исте године је добио и награду за глумачку бравуру “Зоран Радмиловић” на Стеријином позорју у Новом Саду

otac-ilarion.jpg Фото: Јутјуб

“Да, најбитнија ствар код мене је моје обраћење у хришћанство. Стицајем околности сам почео да одлазим у цркву. То ми је помогло да се спустим на земљу из неких мистификаторских облака. Уопште, хришћанин-православац је моје најближе одређење. Осећам се засићеним и замерним од рока и свега тога. Рок је негде у складу са општим начином живота, општом површношћу. Кад одем на Академију, изђускам се и вратим се кући празан и туп. На литургију одем са истим расположењем, са потребом да доживим катарзу, али кући дођем сређен и миран… у сусрету са вером и традицијом, долазиш до хармоничног разрешења својих немира, а у рок животу долази до прикривања тих немира или потпуног отупљивања свих емоција. Зато људи у року изгубе ту неку креативну црту, истроше се, истроше се, истроше се”, рекао је Растко Лупуловић у интервјуу који је дао 1996. године.

Био је глумац врсног талента, а позоришна публика и данас прича о неким његовим улогама. У позоришту се затекао сасвим случајно, када га је другарица одвукла у “Дадов”. Тада је имао дугу косу, кожну јакну и дувао је траву. Данас је отац Иларион, игуман манастира Драганац.

“Никада нисам зажалио или да сам се покајао што сам постао монах. Напротив често ми се догађа да Богу благодарим што ми је помогао да се определим за овај пут јер, наравно, све је засновано на човековој слободној одлуци. Без слободне одлуке свакога од нас нема ни праве праве слободе… Љубав и слобода је оно нешто за чим сам ја кренуо”, рекао је Лупуловић у емисији “Експлозив”.

Веселинка Заставни­ковић (Напомена: на издвојеној слици је игуманија Ирина
Манастир Грабовац због недостатка фотографије)

Монахиња Ирина је јавности најпознатија као бивша супруга некадашњег председника Србије Бориса Тадића. Рођена је у Осјеку, као ћерка официра ЈНА. Била је врло паметна и згодна. И страшна противница религије. Револуционарка… Радила је као новинарка, а потом и у Министарству вера. С Тадићем се разишла након 16 година брака. Са дужности шефа службе за односе са јавношћу 2002. године отишла је у манастир Пећку патријаршију. Након пет година такозваног искушења, средином октобра 2007, постала је монахиња с духовним именом Ирина.

Следећи је наш познати музичар и фронтмен рок групе Срђан Гиле Гојковић

srdjan-gojkovic-gile.jpg Фото: Јутјуб

Познати музичар и фронтмен “Електричног оргазма” Срђан Гиле Гојковић је прошле године најавио да ће се замонашити у једном од будистичких храмова у Мјанмару.

“Ја сам се увек питао које је објашњење ове егзистенције, шта се овде заправо дешава на практично – филозофском нивоу. И када сам прочитао прву књигу о будизму, то ми се учинило као први логичан одговор који разумем. Савршено разуман, без икаквог мистицизма, магичних сила, све си некако могао на основу свог живота и искуства да провериш лично. Тако је све кренуло. Будизам је психологија. Буда је човек чији би најближи опис био – доктор. Он је успео да спозна који је највећи проблем људске егзистенције, а то је та вечита незадовољеност и патња. Будизам ти даје дијагнозу, каже како је болест настала у уму и на крају даје пут како да се излечиш”, рекао је Гиле.

Александар Саша Кнежевић

otac-romilo.jpg Фото: Јутјуб

Александар Саша Кнежевић је са Војславом Туфегџићем аутор књиге “Видимо се у читуљи”, а по њој су направили и сценарио за истоимени филм.

Кнежевић је био новинар “Политике”, онда је тиховао у Студеници, и замонашио се на Хиландару. Као монах Ромило Кнежевић, шест година је спремао докторат у Лондону, на Универзитету у Оксфорду. У емисији “Агапе”, Александра Гајшека, причао је о свом необичном животном путу.

Последњи монах већини нас је врло добро познат…

Арсеније Јовановић

monah-arsenije.jpg Фото: Јутјуб

Монах Арсеније Јовановић из мана­стира Острога пре него што се замонашио био је веома активан на музичкој сцени такозваног Новог таласа. Свирао је са члановима ЕКВ, а о свом искуству 2006. је објавио књигу “Бог и рокенрол”. Најбољи друг из детињства му је био сликар Душан Герзић Гера.

Извор: http://www.srbijajavlja.rs/2017/02/некада-су-били-познате-личности-а-онда/

Подели на овим сајтовима

@ines, и мене је тај исти чланак навео да отворим овакву тему. :)

Подели на овим сајтовима

Da, ali ovi novinski clanci ne daju ni pravu sliku.. no dobro, od koga je, dobro je... 

Pada mi na pamet NIkolaj Misogejski, koji je briljantnu karijeru u NASA zamijenio pustinjom i Isusovom molitvom... Pa Antonije Blum... Luka Krimski... Nas otac Isaija, doktor fizike... mnogi ljekari i dr. strucnjaci... i tako... Hristos osvaja srca i umnozava darove. 

Подели на овим сајтовима

Читам коментаре са линка које је поставила Инес...интересује људе има ли иједног политичара у историји човеченства да се одлучио на овај корак.... ?

Значи,  има докрора, уметника инжињера...итд, итд....само политичара нема...joooj

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

On 24. 4. 2017. at 16:43, Рапсоди рече

Читам коментаре са линка које је поставила Инес...интересује људе има ли иједног политичара у историји човеченства да се одлучио на овај корак.... ?

Значи,  има докрора, уметника инжињера...итд, итд....само политичара нема...joooj

Expand  

Politicari, u ovom modernom smislu i konotaciji, prije bi vukli na suprotno od elite...

ali vjerujem da je bio u srednjem vijeku i pokoji filozof koji se bavio i politikom.. i politika je nekad bila sluzba... zatim diplomate... sveti Sava.. najplemeniitiji 'politicar', tj. sluga naroda. pa njegov otac. mislim da je kralj politicar :D

Подели на овим сајтовима

Их бре .....Гиле у будисте.... 7896634 какав ли је то генетски поремећај да их вуче у будизам?

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

On 24. 4. 2017. at 17:29, Bokisha рече

Их бре .....Гиле у будисте.... 7896634 какав ли је то генетски поремећај да их вуче у будизам?

Expand  

Što misliš da je genetski poremećaj,jednostavno čovek se pronašao u budističkoj filozofiji?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 25. 4. 2017. at 6:48, Кратос рече
Što misliš da je genetski poremećaj,jednostavno čovek se pronašao u budističkoj filozofiji?

Mala šala za poremećaj. Možemo mi da se pronađemo kojekude al dal nam je na korist?

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Спознај своју грешност у гордости и нетрпељивости, и смири се под јаку руку Божију, не кривећи никога осим себе. Тада ћеш видети помоћ Божију: како те Бог умирује и код оних који ти се супротстављају ствара наклонст срца према теби.Треба се прво очистити, а онда чистити,себе умудрити,а онда умудривати,постати светлост,а потом просветљивати,приближити себе Богу,па приводити,осветити, а онда освећивати.

Подели на овим сајтовима

On 25. 4. 2017. at 7:02, Bokisha рече

Mala šala za poremećaj. Možemo mi da se pronađemo kojekude al dal nam je na korist?

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Expand  

Ako on u budizmu nalazi svoj mir valjda mu je na korist,on to najbolje zna.Ne verujem da bi se odlučio za tako nešto da u tome nije prepoznao nešto što mu je blisko i što mu je očigedno potrebno barem po ovom kratkom opisu koji je dao.Il da ga proglasimo za demonizovanog ko Đokovića?:))

• Волим 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 24. 4. 2017. at 16:43, Рапсоди рече

Expand  

Немањићи.

А прича постоји и за Александра Првог да заправо није млад умро, већ се повукао у пустињу и тамо доживео дубоку старост (онај што је победио Наполеона).

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

On 25. 4. 2017. at 6:48, Кратос рече

Expand  

Tje se vrati kad ogladni :))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 25. 4. 2017. at 7:26, RYLAH рече

Немањићи.

А прича постоји и за Александра Првог да заправо није млад умро, већ се повукао у пустињу и тамо доживео дубоку старост (онај што је победио Наполеона).

Expand  

Nisam znao bi mogao nešto više da iskopaš?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...