Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Имао сам срећу да у старту налетим на генијалног проту који је знао знање... :)

me too, thanks God...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 236
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 часа, МилошБГ рече

Е знаш шта мене интересује... ево нпр данас славимо св.Јована Лествичника и масу пута сам чуо да његово најпознатије дело Лествица, јесте упутство за монахе и да мирјани то не треба нити да се труде нити да примењују, јер је погрешно. Да ме неко погрешно не протумачи слажем се са тим.

Онда опет са времена на време чујем други аргумент као нпр овај твој свети старац Јосиф Исихаста је са својом братијом и ученицима увео то и то (дакле опет упутство за монахе и сабраћу), е сад то је доказ са друге стране да ми треба да то прихватимо иако смо мирјани.

Некако чини ми се да селективно узимамо оно што нам више прија и више

Ја се не слажем са тим да тзв монашка литература није примењива на лаике. Наравно, наш проблем је то што смо буквалисти, и без расуђивања приступамо овоме што читамо, а онда завршавамо у разним прелестима.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Жика рече

а) Сваки човек, било светитељ, било грешник, моли се према својој мери и према својој мери осећа благодат. Свето Писмо је океан и када га неко чита, према својој мери га осећа.

Слично занимљиво објашњење дубине и ширине, али и приступачности Светог Писма од стране Св Григорија папе римског сам управо прекјуче поставио на блог. 

https://sozercanje.wordpress.com/2017/03/25/о-светом-писму-кратко-објашњење-св-г/ 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

Има једно предивно упутство код Серафима Саровског, када, откривши да је циљ хришћанског живота задобити благодат Духа Светог, препоручује да свако испитује себе и иде ка ономе што му доноси више користи. У мом случају је то послушање.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, JESSY рече

Питање:

Владико, објасни ми како је Владика наш, Христос Спаситељ, дозволио Јуди издајнику да се причести на Тајној вечери…При тумачењу (Јевађеља по) Матеју свети Јован Златоусти говори: „Недостојноме треба забранити (Причест) за страшном и тајанственом трпезом“. И свети Павле говори да такав подлеже осуди. Међутим, то никоме ко у себи види сагрешења не би дозволило да се било када усуди да приступи часној и страшној Тајни и да се причести животом у њој сакривеним. (У самој ствари), како треба приступати? Јер, као грешан, ја се веома смућујем због тога.

Занимљиво. Поводом овог одговора, такође имам коментар од прошле године. 

https://sozercanje.wordpress.com/2016/03/26/како-се-удостојавамо-причешћа/ 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Лапис Лазули рече

A danas bas u propovedi na Liturgiji otac pominjao sv.Mariju Egipcanku, koja se 40 godina podvizavala i samo jednom Pricestila :) Primeri su zaista sarenoliki i svaciji put razlicit :) 

Ево примера буквализма и нерасуђивања. Када пример "one of a kind" светитељке узмемо као образац за "ретко причешћивање". :((

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, ines рече

...jedna moja kolegica izbegava često pričešćivanje jer veli jača su onda iskušenja

мени изгледа као да је њој веће искушење то што је она ова искушења узрочно-последично повезала са причешћем и као закључак извела то да се ређе треба причешћивати. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vedran рече

мени изгледа као да је њој веће искушење то што је она ова искушења узрочно-последично повезала са причешћем и као закључак извела то да се ређе треба причешћивати. 

ne znam... iskušenja su nam neizbežna pa lakše je kroz njih proći sa Gospodom nego bez Njega ja to tako gledam i verujem u to

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, JESSY рече

...да би вештаствено тело преживело, једемо најмање два , три пута дневно, а несрећној души дајемо да једе њену ту њену животворну храну само три пута или чак једанпут годишње...

(из душекорисне књиге о непрестаном причешћивању)

Moja trenutna parohija i parohijski sveštenici kod kojih se ispovedam, hvala Bogu, svi zagovaraju pričešće na svakoj liturgiji.

A moja lična motivacija da ih poslušam jeste to što sam loša, slaba i grešna. Bez pričešća tako lako i tako brzo padam u razne besmisle i očaje, tama me okruži sa svih strana. Jedino što imam je prilaženje uz ljubav i svest o nedostojnosti. Ako sud sebi jedem i pijem, neka budem sažežena, ali drugačije više ne mogu.

(Grešnost... Šta biva kad neko nije svestan grešnosti? Ako mu je možda greh što osuđuje onoga što se stalno pričešćuje i ne smatra tu osudu za greh? Da li zbilja sud sebi jede i pije svaki put kada se pričesti pre no što je osvestio i ispovedio svaki greh koji ima? Mislim da ovo zasigurno može da stoji samo za one koji svesno greše nanoseći drugima bol; oni drugi koji pristupaju padajući i dižući se i trudeći se neka se plaše, ali mogu to da iskoriste da sa strahom Božijim pristupe)

Govorim samo u svoje ime i ne volim kad se drugi osuđuju za bilo koju učestalost pričešćivanja.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 44 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam da se uvede praksa koja bi sveštenike obučavala ko je za ispovednika, odnosno ko je za duhovnika a ko nije.

Nisu svi vatrogasci ima neko je za policajca,neko za pekara,neko za rudara.... 

Dakle poslušnost duhovniku je naravno dobra stvar ali to mora da uključuje i poslušnost Crkvi, niko od ovih sveštenika koje si nabrojao ne sme da uslovljava pričešće sa pripremom tipa post ili šta mu već padne na pamet da razreže. Niko!

Dakle poslušan si svešteniku a neposlušan si Crkvi. To nije ni smirenje ni poslušnost.

Тешко питање. У глобалу мислим да би сви свештеници морали да буду колико толико спремни да буду духовници. Мени је грчка пракса где се свештеницима даје посебан благослов за слушање исповести некако чудна, јер или јесу свештеници или нису. То теоретски, али практично, на жалост, ствари су такве да за неке није заиста то да буду духовници. Идеално би било када они који не могу то да раде и све остало што приличи свештенику, не би ни бивали рукополагани, али то неће да се деси. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Vedran рече

Znam mnoge koji su upali u tu zamku, uključujući sebe dok sam slušala duhovnika koji je dopuštao pričešće eventualno jednom mesečno, ako se poklopi sa ispovešću i ako nemam ciklus. Konačno dođe taj dugo očekivani dan i naravno se svašta uroti da spreči pričešće. Sitna svađa sa roditeljima pred odlazak na liturgiju, strah od ciklusa koji samo što nije na koju se misao sve vreme koncentriše, gomila gluposti... 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Grizzly Adams рече

Имао сам срећу да у старту налетим на генијалног проту који је знао знање... :)

Знам ли тога проту? ;)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam da se uvede praksa koja bi sveštenike obučavala ko je za ispovednika, odnosno ko je za duhovnika a ko nije.

Nisu svi vatrogasci ima neko je za policajca,neko za pekara,neko za rudara.... 

Dakle poslušnost duhovniku je naravno dobra stvar ali to mora da uključuje i poslušnost Crkvi, niko od ovih sveštenika koje si nabrojao ne sme da uslovljava pričešće sa pripremom tipa post ili šta mu već padne na pamet da razreže. Niko!

Dakle poslušan si svešteniku a neposlušan si Crkvi. To nije ni smirenje ni poslušnost.

Пази ја не знам одакле теби или вама тај став да свако ко не заговара често причешћивање није за духовника и да послушност таквом си непослушан цркви. Пошто баш јуче видех беседу патријарха Иринеја где између осталог и говори да је за причест потребна припрема.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...