Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

И једна, и друга страна цитирају оце које сматрају ауторитетима. И ништа не постижу тиме, јер ни ауторитети нису сложни по том питању. 

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 236
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 17 минута, Лидија Миленковић рече

И једна, и друга страна цитирају оце које сматрају ауторитетима. И ништа не постижу тиме, јер ни ауторитети нису сложни по том питању. 

Naravno da su slozni. Prosto, i oni sami odrazavaju istinu covecije prirode - licnost je tajna, nema kalupa. Zato i pristupanje ovom i svakom drugom vaznom problemu mora da uzme u obzir i ovu cinjenicu. Svi ti autoriteti prosto osvetljavaju po jedan deo pitanja, prilaze mu sa razlicitih strana, tek kad se sabere sve to zajedno dobija se celina.

Zlatoust to lepo kaze, kad su ga pitali da li cesto ili redje - "ni cesto, ni redje, nego po savesti".

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, obi-wan рече

Naravno da su slozni.

А, зашто, онда, скоро да анатемишу једни друге ? Шта више, једни за друге говоре да им нема спасења. ( говорим о нашим оцима, монасима, монахињама, које сам лично слушала ). 

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

A danas bas u propovedi na Liturgiji otac pominjao sv.Mariju Egipcanku, koja se 40 godina podvizavala i samo jednom Pricestila :) Primeri su zaista sarenoliki i svaciji put razlicit :) 

Palo mi na pamet kao razmisljanje...

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Лапис Лазули рече

sv.Mariju Egipcanku, koja se 40 godina podvizavala i samo jednom Pricestila

а зашто..? зато што у пустињи није било цркава...како би и могла...то је нешто сасвим друго...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, JESSY рече

а зашто..? зато што у пустињи није било цркава...како би и могла...то је нешто сасвим друго...

Da to i kazem, svakome prema njemu prema okolnostima(mada kako je Bog poslao starca Zosimu da je pricesti tada ,mogao je i ranije i vise puta , ali  nije, Bog zna zasto), eto ona je bas ekstreman(tako reci) primer svetitelja kad znamo da su se drugi bas cesto Pricescivali :) Nisam to navela kao podrsku ne Pricescivanju, cisto kao razmisljanje...cudni su putevi Gospodnji. A kako meni lepo otac rece na ispovesti danas "Treba sud ostaviti Bogu" :) 

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Лапис Лазули рече

Nisam to navela kao podrsku ne Pricescivanju, 

више сам то навела као одговор на причу твог свештеника... 

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Лидија Миленковић рече

Можда је правилније рећи немају универзални рецепт, већ сваки наступа по свом поимању и искуству. Ништа чудно, колебање створења у судару са Творцем, неизрецива тајна, а ми би рецепт.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, елТорнеро рече

а ми би рецепт.

Аха. :stadaradim::blush:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Лидија Миленковић рече

А, зашто, онда, скоро да анатемишу једни друге ? Шта више, једни за друге говоре да им нема спасења. ( говорим о нашим оцима, монасима, монахињама, које сам лично слушала ). 

Nisam tako nesto nigde cuo skorije. U svakom slucaju, takva iskljucivost je potpuno neosnovana.

"Model" pricescivanja u Crkvi obuhvata sve od Marije Egipcanke (3 puta u zivotu) i slicnih primera, pa sve do Jovana Kronstatskog (svaki dan, bez izuzetka).

Uocite: u oba ova granicna primera imamo ljude koji pristupaju Tajni shodno svojoj savesti, a ne po nekom brojcanom receptu. Tu je kljuc uvek i za svakog.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Лидија Миленковић рече

Аха. :stadaradim::blush:

Добивши рецепт, као Адам и Ева, убрзо би га одбацили. Не дајући га  Бог нас милује, разуми и радуј се, још само три недеље па...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, елТорнеро рече

Добивши рецепт, као Адам и Ева, убрзо би га одбацили. Не дајући га  Бог нас милује, разуми и радуј се, још само три недеље па...

Дуго сам била разапета између послушности духовном оцу и пароху (обојица застпају став о ретком причешћу коме претходи шест дана поста на води ) и својој жељи да се причешћујем на свакој Литургији. Определила сам се за послушност, и уздам се у Божју милост, ако грешим. 

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Лидија Миленковић рече

Дуго сам била разапета између послушности духовном оцу и пароху (обојица застпају став о ретком причешћу коме претходи шест дана поста на води ) и својој жељи да се причешћујем на свакој Литургији. Определила сам се за послушност, и уздам се у Божју милост, ако грешим. 

Послушне милује Бог, у послушању су смирење и љубав. И растерећење, бре.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Лидија Миленковић рече

Определила сам се за послушност

а јадна душа пати за својом духовном храном...:(

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...