Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 31 минута, Лапис Лазули рече

To nije prigovor nego dopuna :)

nije Vasijan napisao prigovor nego je to citat iz knjige...:)

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Одговори 236
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 22 минута, JESSY рече

nije Vasijan napisao prigovor nego je to citat iz knjige...:)

Vidim sad navodnike. gledala sam preko telefona i u pokretu.

Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls.

Подели на овим сајтовима

Daj bre, o cemu pricas??? U svakakve ludosti mogu da ne posumnjam, ali ovo ne verujem.

Није код нас, колико се сећам. Чини ми се код Бугара било...
"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

da je svakom čoveku potrebna priprema malo i koncentracija kad ostane nasamo sa Bogom.

То "насамо са Богом", то је кључ за разумевање. Зашто изговарамо своје име, када зинемо пред Путиром, зар Бог не зна наше име? Тајна, један део ње ми се открио, тако верујем. Бог хоће да се сусретнемо и сјединимо са Њим потпуно сами, Он и ја. Ми најчешће са собом водимо невидљиво нам друштво, демоне, страсти, њих се ратосиљамо исповешћу, што свежијом и подробнијом то боље. Изговарамо име да би се сетили себе, и трудили да са собом водимо што мању дружину.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Vedran рече

Слично занимљиво објашњење дубине и ширине, али и приступачности Светог Писма од стране Св Григорија папе римског сам управо прекјуче поставио на блог. 

https://sozercanje.wordpress.com/2017/03/25/о-светом-писму-кратко-објашњење-св-г/ 

Pride sto "Lestvica" uopste nije monaska literatura, nego je namenjena svim hriscanima.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, Paradoksologija рече

Grešnost... Šta biva kad neko nije svestan grešnosti?

Gresnosti nije svestan samo onaj ko je sasvim duhovno/umno otupeo na greh. Takav, ako bez ispovesti i pokajanja pridje Svetinji, bez sumnje "sud sebi jede i pije".

Znate li da ima masa ljudi koji se pricescuju a koji ili ne znaju sta tacno uzimaju, ili s druge strane ne veruju u sveobuhvatnu isceliteljsku moc Svetinje? Koliko ih ima da se nikad nisu ispovedili, ili koji u crkvu i ne dolaze do mozda par puta godisnje, a opet pridju da se priceste? To je sve skupa velika zalost, i vrlo ozbiljan problem kojim se Crkva - gledano uopsteno - prilicno bledo i slabo bavi. Ne malo je popova koji prosto broje koliko im se ljudi pricestilo, bez da bar malo temeljitije provere u kakvom su stanju ti ljudi onda kad pristupaju pricescivanju.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 23 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече

Ja sam da se uvede praksa koja bi sveštenike obučavala ko je za ispovednika, odnosno ko je za duhovnika a ko nije.

Nisu svi vatrogasci ima neko je za policajca,neko za pekara,neko za rudara.... 

Dakle poslušnost duhovniku je naravno dobra stvar ali to mora da uključuje i poslušnost Crkvi, niko od ovih sveštenika koje si nabrojao ne sme da uslovljava pričešće sa pripremom tipa post ili šta mu već padne na pamet da razreže. Niko!

Dakle poslušan si svešteniku a neposlušan si Crkvi. To nije ni smirenje ni poslušnost.

Uh uh uh, kakvo izvrtanje naglavacke!

Sta, kao Bog ne zna kakvog je popa kome dodelio? Ne zna u kakvom smo mi svi pojedinacno stanju, nego mi da Ga naucimo? Jesi li ti brate ikad procitao neki Otacki spis o pravom poslusanju? Ovo sto si ovde kazao je u ravni artemita, samo si otisao u suprotnu krajnost.

Dakle, ljudi, poslusnost svesteniku u pogledju sluzbe i pricescivanja je obavezna. Pitajuci njega, pitate Duha Svetog za misljenje i savet, dok god je taj popa tu i veran je Crkvi. Niko, naravno, ne brani da covek ode i do nekog drugog mesta, i da se i tamo pricesti, ali da se uvodi hajducija i da se prosto iz svojeglave samoubedjenosti zaobilazi svoj hram je veliki greh.

Подели на овим сајтовима

пре 22 часа, JESSY рече

ceo zivot nam je priprema...stalno pokajanje...a ne samo u nekim vremenskim periodima...

Upravo tako, plus - jos narocito u vremena kad Crkva naznaci, tj. u vreme posta.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Grizzly Adams рече

Проблем је што код нас народ није живео (а и данас многи не живе) литургијски (значи да поштују пост, молитву, иду на литургију итд.) па су онда свештеници били принуђени да уводе "ванредне мере" да би некога "припремили" за причешће. Што је ваљда ОК за такве случајеве.

Проблем је само што се та пракса пренела и на активне вернике, па сад кад неко ко живи и испуњава све како је Црква прописала опет мора да пролази неке додатне "припреме". Што је парадоксално...

Odlicno receno. E sad, da bi se iz toga napredovalo dalje, potrebno je mnogo razgovora, smirenja i poslusanja, svih i u svemu. I sa nase strane, jasno.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, МилошБГ рече

По мени право мерило је оно што је Гризли изнео, дакле ко живи литургијски, дакле пости све постове, иде на литургије, редовно се исповеда, живи побожно, тај апсолутно сигуран сам и код најзагриженијих поборника не тако честог причешћивања, нема проблем да се причести кад жели.

Na zalost, nije bas uvek tako brate. Ima popova koji prosto sve ovo zanemare, i traze da se i mimo posta "posti 6 danas, iskonski, cisto" (preneo sam od reci do reci).

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, R2D2 рече

Сад, како треба да се припрема - имамо изворе у богослужбеним типицима, у молитвеницима... итд, итсл..

Jos samo ostaje da ih nateramo da zive pobozno! Oh, wait...

...

Zar nikom nije palo na um da ima masa popova koji nisu naucili da zive tako da se pricescuju svake nedelje i praznika? Sta cemo sa njima da radimo? Da ih ukiselimo? Nisu li i oni - pa kako god traljavo - Crkva? Mnogo je bolje da taj, koji ne zivi dolicno redovnom pricescivanju, pridje i nesto redje, nego da "sebi sud jede i pije".

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 6 минута, obi-wan рече

Zar nikom nije palo na um da ima masa popova koji nisu naucili da zive tako da se pricescuju svake nedelje i praznika? Sta cemo sa njima da radimo? Da ih ukiselimo? Nisu li i oni - pa kako god traljavo - Crkva? Mnogo je bolje da taj, koji ne zivi dolicno redovnom pricescivanju, pridje i nesto redje, nego da "sebi sud jede i pije".

Не знам шта бих рекао... позивам све да послушају предавае Владике Игнатија које сам поставио на некој од претходних страница.

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Јанко рече

Види се да ниси био на ПБФ-у.

Човек дипломирао па ти вели. Ваљда зна са киме/чиме се сретао..

Ima brate ovde ne mali broj ljudi koji misle da je na PBF kao u Diznilendu, sta drugo da ti reknem... :coolio:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, R2D2 рече

Не знам шта бих рекао... позивам све да послушају предавае Владике Игнатија које сам поставио на некој од претходних страница.

Ma ok je to, ali nemoguce da nikad nisi sreo sredovecnog ili starijeg protu, koji prosto tera kako je navikao. I taj je Crkva, niko od nas nema ni najmanje pravo da se prema njemu ponasa kao da nije. Taj, ako tako sam misli i oseca, bolje da pridje i malo redje, nego da se saplice o sopstvenu savest.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...