Jump to content

Да ли се свештеници причешћују на свакој литургији?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сада, obi-wan рече

Ispovest nije uslov za pricescivanje. Ne znam uopste odakle vam ta ideja..

O svasta, ljudi moji vise! Pokajanje NIJE nikakva odvojena tajna ili sta vec, nego citav jedan nacin zivota. Ne moze covek da zivi sizofreno, pa u hramu da je hriscanin, a kad izadje napolje onda nije, ili je samo do pola. Pokajanje nije prosto zal za jednim grehom, nego metanoja = preumljenje. Potrazite malo tu rec, nije tesko da se nadje.

Opet, mislim da se slažemo.

Možda nekima, uključujući mene, nije bio sasvim jasan citat tvog parohijskog sveštenika.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Одговори 236
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 7 минута, Paradoksologija рече

Opet, mislim da se slažemo.

Možda nekima, uključujući mene, nije bio sasvim jasan citat tvog parohijskog sveštenika.

... da dodam, nekima od nas je verovatno u nekom trenutku od nekog sveštenika bilo naloženo da se ni slučajno ne pričestimo ako se nismo prethodno ispovedili, pa je nekad to bilo i 'na bdeniju prethodne večeri', pa čak i 'na bdeniju prethodne večeri i posle ništa ne pojesti i ako ti slučajno do jutra nešto loše padne na um, gotovo, ništa od pričešća'. Možda zato lako pogrešno razumemo ovakve inače normalne natuknice, sa kojima bismo se inače morali na prvu loptu složiti (bolje se nemoj pričešćivati ako nemaš pokajanja). 

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Ma kakvu uglovi more, jedan hriscanin ne sme da ne zna sta je zaista pokajanje. Ovo sto ste napisali malo unazad je ostatak onog cuvenog "rata" zilota i liberala vere, besmisleno i nicim osnovano teranje u krajnosti, i nista drugo. Ma`nite se vise toga. Kako se pocne neka prica o pricescivanju, svi odma` krenu da vade "zastavice" i da navijaju.

Dakle, pokajanje nije prosto tuga, nije prosto zalost, nije pijetizam bilo koje vrste, nego krstovaskrsno, umilnoradosno koracanje napred u punotu Zivota.

A u takvom koracanju nemoguce je da covek ne dodje do poznanja svoje gresnosti, a samim tim i do svega onog na sta ga to poznanje nagoni, ukljucujuci u to i ispovest. Ispovest NIJE puko nabrajanje grehova ili spiskova grehova, nego zivo stajanje pred Bogom i izlivanje svoje duse bez ustezanja. Ispovest moze da se pocne postepenim pobrojavanjem onog sto je covek pogresio, ali na tome ne moze da ostane.

Uh... samo jos da krenem da lupam cipelom po tastaturi, ko nekad Hruscov o govornicu... :laugh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, verum est in beer рече

Али не и за причешће, а о томе је било речи, тј ти си тако рекао.

Molim? Jesi stvarno procitao sta sam napisao ili me malo handris, sto bi rekao Milance?

A sta je molim te pricescivanje ako ne sjedinjavanje sa Bogom koje je u stvari Carstvo Bozije?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, verum est in beer рече

Па ти си то рекао, одатле је и настало све ово.

Alo bre, nisam to rekao, procitaj lepo covece sa pise. Nigde ne stoji da to uslovljava uvek kad neko pridje, nego da ocekuje bar minimalan zivot u kome ponekad ima i ispovesti. Ne mogu da verujem da ovo objasnjavam.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, verum est in beer рече

Па ти си то рекао, одатле је и настало све ово.

Da, citat je bio lakonski i mogao se pročitati na više načina, pa je to svako učinio kroz svoju prizmu i svoje iskustvo.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Paradoksologija рече

Da, citat je bio lakonski i mogao se pročitati na više načina, pa je to svako učinio kroz svoju prizmu i svoje iskustvo.

Pa cekaj malo, jel moguce da sam sebi skacem u usta - sta sam sve ono pisao nekoliko strana unazad?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, verum est in beer рече

Ниси ти рекао, већ си цитирао свог свештеника.

Не срди се, не ваља за здравље.

Опуштено, само сам изнео своје мишљење на основу онога што си написао, било неопрезно или не или погрешно протумачено.

Editovao sam poruku, vidi da ne ponavljam opet.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Pa cekaj malo, jel moguce da sam sebi skacem u usta - sta sam sve ono pisao nekoliko strana unazad?

Polako, opušteno, ne ljuti se... razumeli smo se na kraju. Oprosti ako nismo svi dovoljno pažljivo pamtili svaku izgovorenu reč. :)

S tobom ću se rado preganjati kad se ne slažemo, što se dovoljno često dešava. :D

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Vidi samo jednu vaznu stvar: koliko sam nesto post`o alergican na kojekakve zilotske provale, isto tako i na ovakve.

Cim se pomene ispovest, ili ne znam pokajanje, nesto sto je vazduh kojim dise svaki pravi hriscanin, odma` nesto svi skacu k`o popareni.

Ako smo nekad bili u jednim, `ajde da ne padamo u druge krajnosti.

Подели на овим сајтовима

U svakom slucaju, resih pre da ovakve teme zaobilazim u sirokom luku, i eto "slagah kao rdjav luk". Moracu da se setim tog obecanja samom sebi.

Jer ovako samo nastaje nepotreban metez, a prica se isto iz godine u godinu.

Подели на овим сајтовима

@obi-wan ја нисам разумео ово:

пре 24 минута, obi-wan рече

A ako je mitropolit stvarno to rekao (a nesto sumnjam da je bas tako), onda jeste odvalio junacki.

у вези речи митрополита:

1 hour ago, verum est in beer рече

Што би рекао митрополит Порфирије парафразирам "нисмо ми роботи, па да пред свако причешће будемо спремни за искрену исповест и покајање".

Иначе слажем се да је покајање дисање Хришћанина, али овде се очигледно говори о чину исповести.

Услов за причешће је, како сам раније рекао "са страхом Божијим и вером приступите". Страх Божији подразумева покајну смиреност пред светињом, тј. покајање. 

Дакле шта је овде митрополит одвалио?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Paradoksologija рече

Ali vezivati obavezom ispovest i pričešće ne bih rekla da je dobra praksa. Time se nekako potvrđuje ideja da je ispovest obaveza, a pričešće nagrada - kao što postoji ideja da su post i molitva obaveze, a pričešće nagrada za njih; a sve ovo su susreti sa Gospodom koji su nam pre svega potrebni. Kao videti hranu kao nagradu za vežbanje i uzdržavanje od pušenja, droge, pijanstva - a sve ovo je dobro za nas, a bez hrane nas nema.

ovde bi izbacio molitvu a sve  ostalo ti je dostojno vrsnog teologa i duhovnika.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

@verum est in beer

Да ли у овом интервјуу говори о томе? Ако да, у којем минуту?

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...