Jump to content

Зоран Ђуровић: SAŠA KNEŽEVIĆ: DINOSAURI I LJUDI – JESU LI ONI ŽIVELI U ISTO DOBA?

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 50 минута, Avocado рече

već možeš da doneseš zaključke o tom procesu posmatrajući činjenice koje ukazuju na takav zaključak.

Koje činjenice ukazuju na to da će se od jedne ćelije  razviti sunđer?Imaš li primer nekog takvog experimenta?

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Avocado рече

T-Rex svakako ne odgovara tim dimenzijama.

Он није сигурно. Више личи на левијатана ово чудовиште. Интересантно је да фр текст не помиње левијатана, док га ит превод помиње, јер је преводилац по свој прилици после видео да је неко чудовишно биће у питању, а не само огромна змијурина, па је зато убацио левијатана (колубро). Не видех у фр илустрацију (минијатуру) у рукопису, а можда је негде и има, само морам да листам страну по страну, јер су скениране, а нет ми је лош...

У сваком случају Марко Поло није доказ да су људи и змајеви живели заједно. Јер увек може да се схвати како описује неко митско сећање. Он само у оквиру мноштва других доказа ,може да се узме за озбиљно. Облачак помену где су Кинези писали о тим змајевима... Интересантно је видети и упоредити данашње змајеве које они праве за њихове феште. Гледао сам један документарац, и ту ми је било чудно што је змај змијолик. На то би неко могао да потроши барем 2-3 дана па да упореди са Полом. Дакле, не може ни да се одмах одбаци његов извештај као пука фантазија. Има случај једног српског попа који је доживео декомпензацију када је по први пут уживо видео кенгура у Аустралији... Као што би сваки од нас бежао од Змаја са Комода... Мој ђед, када је гледао гимнастичарке 80их, говорио је да оне раде на струју, да то нису људска бића него лутке... Зато у овим стварима саветујем опрез, мада мислим да нисмо живели заједно са диносаурусима.   

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Lady Godiva рече

Не бих рекла да тролује. Једноставно се служи чистим логичким засуђивањем. 

Јеесте, ја као не знам њега. Не пита сигурно све ово из знатижеље, него хоће да изазове одређену реакцију, као сваки трол, па онда крене прича: Еево какви су верници, оваки, онаки, а ја овако добар, а атеиста. Хехе

Па можда сад ово теби изгледа као разумно објашњење. Али Клауд је атеста и не верује да њихова душа иде негде даље.

Али мене не занима у шта он (не)верује.

Дакле он ти тражи да му докажеш са сигурношћу да је један осмех последица тога што је покојник умро у миру и љубави са Господом, а други лудила (за које исти мисли да је жртва за Бога). И благодат и лудило су нека стања ума, душе.

Не, само ме је замолио за лично мишљење. 

Ако нема разлике између фотки, како ћеш да докажеш да нису оба последица убеђености да идеш на добро место јер си читав живот дао за Бога? У том случају нема разлике између страца, џихадисте, будистичког монаха (и овим само потврђујеш његово мишљење да смо ми сви утриповали Бога).

Не планирам да доказујем. А овим што сам рекао потврђујем само своје мишљење, ничије више. И те трипове о Богу ја немам, код мене је Он реалност. 

пре 11 часа, Lady Godiva рече

Пази, не смеш да користиш хришћанске претпоставке јер се обраћаш човеку који у њих не верује.

Али пази кад смем, јер ме баш брига у шта тај човек не верује, као што рекох већ. =)

пре 11 часа, Lady Godiva рече

Ако то не можеш да урадиш, савршено је нормално то и признати. Да је могуће доказати постојање „оног света" сви људи би знали, не би неки веровали

Немам шта да признам, јер тим доказним поступком нисам ни хтео да се бавим. 

Подели на овим сајтовима

http://zookeys.pensoft.net/articles.php?id=6143

Za-protiv klasifikacije vrsta bez telesa.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Zoran Đurović рече

У сваком случају Марко Поло није доказ да су људи и змајеви живели заједно. Јер увек може да се схвати како описује неко митско сећање.

Ima i ovaj zanimljiv momenat:

'Tis said that in those other Islands to the south, which the ships are unable to visit because this strong current prevents their return, is found the bird Gryphon, which appears there at certain seasons. The description given of it is however entirely different from what our stories and pictures make it. For persons who had been there and had seen it told Messer Marco Polo that it was for all the world like an eagle, but one indeed of enormous size; so big in fact that its wings covered an extent of 30 paces, and its quills were 12 paces long, and thick in proportion. And it is so strong that it will seize an elephant in its talons and carry him high into the air, and drop him so that he is smashed to pieces; having so killed him the bird gryphon swoops down on him and eats him at leisure. The people of those isles call the bird Ruc, and it has no other name.[5] So I wot not if this be the real gryphon, or if there be another manner of bird as great. But this I can tell you for certain, that they are not half lion and half bird as our stories do relate; but enormous as they be they are fashioned just like an eagle.

The Great Kaan sent to those parts to enquire about these curious matters, and the story was told by those who went thither. He also sent to procure the release of an envoy of his who had been despatched thither, and had been detained; so both those envoys had many wonderful things to tell the Great Kaan about those strange islands, and about the birds I have mentioned. [They brought (as I heard) to the Great Kaan a feather of the said Ruc, which was stated to measure 90 spans, whilst the quill part was two palms in circumference, a marvellous object! The Great Kaan was delighted with it, and gave great presents to those who brought it. [6]] They also brought two boars' tusks, which weighed more than 14 lbs. apiece; and you may gather how big the boar must have been that had teeth like that! They related indeed that there were some of those boars as big as a great buffalo. There are also numbers of giraffes and wild asses; and in fact a marvellous number of wild beasts of strange aspect.[7]

https://en.wikisource.org/wiki/The_Travels_of_Marco_Polo/Book_3/Chapter_33

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

the bird Gryphon

Има доста тога у Пола. Сасвим је сигурно да је грифон био митолошко биће, тако да Ориген говори да се Писмо не може узети у буквалном смислу, јер је грифон непостојеће биће, а убројан је (по 70) у нечиста животиње, па Ориген вели да нико никад није видео да је неко појео грифона него да текст хоће нешто друго да нам каже.   

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, todor рече

Јеесте, ја као не знам њега. Не пита сигурно све ово из знатижеље, него хоће да изазове одређену реакцију, као сваки трол, па онда крене прича: Еево какви су верници, оваки, онаки, а ја овако добар, а атеиста. Хехе

Океј...

Што му онда не одговориш онако како не очекује, аргументовано и јасно? Онда не би могао да прича около како си рационалан јер би то било супротно општем мишљењу атеиста. Мат у два потеза.

пре 20 минута, todor рече

Али мене не занима у шта он (не)верује.

Али пази кад смем, јер ме баш брига у шта тај човек не верује, као што рекох већ. =) 

Па зашто у опште комуницираш са особом чије те мишљење не занима? Онда је боље напиши неку монодраму, блог, вичи са зграде (мада је то ризично, можда чујеш одјек)

пре 26 минута, todor рече

Не, само ме је замолио за лично мишљење. 

Не планирам да доказујем. А овим што сам рекао потврђујем само своје мишљење, ничије више. И те трипове о Богу ја немам, код мене је Он реалност. 

Немам шта да признам, јер тим доказним поступком нисам ни хтео да се бавим. 

Опет... Ако не желиш да објасниш свој став, чему онда дијалог? Што онда уопште качиш ту фотографију, ако ниси хтео нешто да докажеш? 

Не разумем поенту.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Zoran Đurović рече

Има доста тога у Пола. Сасвим је сигурно да је грифон био митолошко биће, тако да Ориген говори да се Писмо не може узети у буквалном смислу, јер је грифон непостојеће биће, а убројан је (по 70) у нечиста животиње, па Ориген вели да нико никад није видео да је неко појео грифона него да текст хоће нешто друго да нам каже.   

Sad će ovi Istinolozi da ti objasne da nemaš pojma, da si scientista i da treba da pročitaš Lakatoša.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Lady Godiva рече

Што му онда не одговориш онако како не очекује, аргументовано и јасно? Онда не би могао да прича около како си рационалан јер би то било супротно општем мишљењу атеиста. Мат у два потеза.

Контрадикторна си. Малопре кажеш да говоримо о стварима које је немогуће доказати, а тражиш сада аргументовани одговор. Сконцентриши се мало.

Кад одговарам некоме, не размишљам о његовим очекивањима, уверењима, нити то схватам као такмичење, просто кажем шта имам. Који црни мат, какви потези!?

пре 17 минута, Lady Godiva рече

Па зашто у опште комуницираш са особом чије те мишљење не занима? Онда је боље напиши неку монодраму, блог, вичи са зграде (мада је то ризично, можда чујеш одјек)

Какве сад то везе има? Он је мене питао, ја сам одговорио. Нећу ваљда да игноришем човека, није културно то, као што ни ова твоја друга реченица није духовита, али бар си покушала, нема везе.

пре 26 минута, Lady Godiva рече

Опет... Ако не желиш да објасниш свој став, чему онда дијалог? Што онда уопште качиш ту фотографију, ако ниси хтео нешто да докажеш? 

Не разумем поенту.

Ти си сигурно уморна.

Ја сам свој став објаснио, друго је ако се некоме не свиђа, ја да га мењам нећу.

Нисам ја качио никакву фотографију. Одмори мало. ;-) 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Lady Godiva рече

Океј...

Не разумем поенту.

Ako nekad pozelis da promenis nick, cloudqueen je slobodno... cisto da znas... :)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, todor рече

Контрадикторна си. Малопре кажеш да говоримо о стварима које је немогуће доказати, а тражиш сада аргументовани одговор. Сконцентриши се мало.

Кад одговарам некоме, не размишљам о његовим очекивањима, уверењима, нити то схватам као такмичење, просто кажем шта имам. Који црни мат, какви потези!?

Какве сад то везе има? Он је мене питао, ја сам одговорио. Нећу ваљда да игноришем човека, није културно то, као што ни ова твоја друга реченица није духовита, али бар си покушала, нема везе.

Ти си сигурно уморна.

Ја сам свој став објаснио, друго је ако се некоме не свиђа, ја да га мењам нећу.

Нисам ја качио никакву фотографију. Одмори мало. ;-) 

Хришћанство надилази природно, чулно, овоземаљско и тај део је теже објаснити (мени је бар теже). Али то не значи да сад кад ме неко пита зашто се крстимо, ја кажем: „Ко ће разумети Божју вољу?! Тако су нам Св. Оци оставили..." 

Ако већ коментаришеш те фотке (Извини, не знам ко је то поставио мсла сам да си ти.), онда објасниш шта год си хтео да кажеш. Ако не можеш да објасниш, што причаш уопште о томе?

>>> Јеесте, ја као не знам њега. Не пита сигурно све ово из знатижеље, него хоће да изазове одређену реакцију, као сваки трол, па онда крене прича: Еево какви су верници, оваки, онаки, а ја овако добар, а атеиста. Хехе <<<

Ово си ти рекао, а сад ми причаш како није културно игнорисати саговорника. Рекао си да је трол, а сада као нећеш да га надиграш у његовој игри. Какво смирење... свака част. 

Уморна јесам. Духовита нисам ни покушала да будем.

Само идиот не мења мишљење.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, cloudking рече

Ako nekad pozelis da promenis nick, cloudqueen je slobodno... cisto da znas... :)

Хвала на комплименту.

За сада ми је Lady довољно. Једног дана можда еволуирам до те титуле. :)

Подели на овим сајтовима

Lady Gotiva slika je demonstracija kako se čovek koji već umro sa Hristom na krstu i vaskrsao suočava sa najvećim neprijateljem čoveka,smrću.Kao što reče Maximus u Gladijatoru ,,Death smiles to us all all man can do is to smile back,,Ko iskreno od srca veruje u Hrista tu nema mesta strahu od smrti,A poređenje fanatičnih mudžo-dijabola koji ubijaju nevine ljude jer su im isprani mozgovi sa pravoslavnim monahom je krajnje neprimerena komparacija.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...