Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 1 сат, grigorije22 рече

To ces morati onda da kazes geneticarima, anatomima i biolozima uopste

Rekao, ne sekiraj se...

Sliocnosti u nauci ne znace nista. Delfin je izuzetno slican sa ribama ali je u pitanju sisar.

Čovek je izuzetno sličan šimpanzama ali je u pitanju sisar. Kao i šimpanze. Eto koliko sličnosti ništa ne znače u nauci.

Mitohondrijalni Adam j

Mitohondrijalni Adam ne postoji. Postoji Y Adam. @Avocado da ti objasni. Ja nemam nerava..." Yet comparable studies later found that Adam, the common ancestor of the portion of the Y chromosome that passes from father to son, lived roughly 100,000 years ago." Valjda znaš engleski...

Adam je ziveo u Africi pre 200.000 godina.

Puka pretpostavka.http://www.nature.com/news/genetic-adam-and-eve-did-not-live-too-far-apart-in-time-1. "

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Milan Nikolic рече

Učenje o konkretnim ličnostima Adama i Eve kao prvostvorenih, praroditelja i uzročnika svih ljudi, treba uvrstiti u Simvol vere. :) Zašto? Videćemo.

Koliko se neistomišljenici budu raspaljivali toliko će biti bitnije. Verovatno mnogi od nas neće to doživeti na zemlji.

Pa, recimo, mozemo i iz Simvola vere izvuci , neka upucivanja na prvostvorene ljude.

" ВЕРУЈЕМ у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог."

Bog, stvara sve sto postoji na zemlji , kako vidljivih stvari, tako i nevidljivih, recimo, umnih sila, andjela i duse kod coveka.

" И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог; рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало; "

Kroz Hrista, je sve postalo. Kao Logos boziji, sve je i logosno.

" Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао са небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;"

Ovo je kljucno, za razumevanje, prvovorodnog greha. Radi nas ljudi i naseg spasenja.

Ko je napravio takvu situaciju, da mora doci Hristos , da radi nas ljudi , ucini nase spasenje. Od cega spasenje ?

Pa, logicno, od prve neposlusnosti i greha, koji se ukida, i nemamo vise uticaj greha prvih ljudi. Kako se kaze, kroz jednog je uslo prokletstvo, kroz Jednog je ukinuto.

I, iz takve postavke stvari, ustanovljeno je i Krstenje, koje brise prvorodoni greh.

"Исповедам једно крштење за опроштење грехова."

Oprostenje grehova. Tu je i prvorodni greh . :)

Подели на овим сајтовима

пре 53 минута, Zoran Đurović рече

Мој текст је, дакле, говорио само о бесмислености примењивања буквалистичког метода тумачења на Постање.

Samo ukoliko se doda " na neke delove Postanja". Inače, ako bismo to dolsedno primenili na celokupno Postanje, onda bi se i Božje stvaranje sveta moglo interpretirati alegorijski, što bi nas dovelo do opravdavanja ateizma (deizma/ agnosticizma/ panteizma) . Ja naravno ne mislim da si ti to hteo da kažeš, ali je potrebno preciziranje, jer su ovo vrlo ozbiljne stvari. Dobar deo tvog teksta bih potpisao, ali ja i nisam kritikovao tvoju osnovnu misao, već ono, po meni, neosnovano, mešanje homoseksualnih odnosa u priču o nemogućnosti bukvalizma u Šestodnevu. A onda se umešao Avokado. Pa sam prihvatio izazov, jer se nikada ne povlačim. Što se tiče onog "teorije danas jesu sutra nisu" ja prihvatam slabiju verziju ovog argumenta, ,a da se gotovo svi primeri koje si ti naveo zasnivaju na fizici (nuklearke i slično). Ne vidim kakve veze imaju sa Evolucijom ili biologijom. No dobro, mislim da smo sada malo izbistrili pozicije. Inače, čisto da ponovim, u protivnike homoseksualnih odnosa spadaju, između ostalih i apostol Pavle ali i Gospod. Bar tako piše u Bibliji, bar ni jedan sveti otac, da ja znam njih nije pravdao. 

Подели на овим сајтовима

On 12/30/2016 at 8:34, Zoran Đurović рече

Нисам то ја написао, него Василије у свом пророчком надахнућу. :))

Raspitao sam se malo o ep. Amfilohiju, posle one priče ovde, i sada imam još mnogo veće poštovanje prema tom čoveku. Nije on džabe arhiepiskop, Bog zna šta radi. Uložite trud da se pomirite. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ivan Marković рече

Samo ukoliko se doda " na neke delove Postanja".

Да, јер је Постање хетерогено штиво. Но ја подразумевам да имам посла са људима који са тиме немају проблема. Не могу увек да понављам сав Катихизис. Овај став делимо. Зато треба добронамерност у читању.   

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Иван ♪♫ рече

Uložite trud da se pomirite.

Ево, трчим! :D

Добри мој, ја разумем тебе и твој доживљај одређених ствари, али ти не можеш да разумеш ово искуство које ја имам. Дакле, на томе треба прича да се заврши. Ни Исус не може да се са свима помири. И то треба прихватити. 

Ову изјаву не треба на кретенски начин разумети да се ја идентификујем са Исусом, него говорим о немогућности помирења одређених ствари. Јер, за помирење требају 2. И сада, чисто препрдања ради, а не истеривања мака на конац - ја радим за тебе 5 година, ти ми не дајеш ни плату нити ми уплаћујеш пензионо, ја те остављам, јер више не могу да издржим, идем и потуцам се по свету, и ти после 20 година, а нисам ти тражио ни паре ни динара, велиш да никад ниси чуо за мене, а после тога, иако ме не познајеш, напишеш текст против "господина" Зорана Ђуровића, кога си ти исти зађаконио, а који је код Игњатија постао поп, у коме га вређаш на пасја кола...

Ти можеш да гајиш илузије и да у твом уму ово све коегзистира у светом миру, јер се посматра са Божије тачке гледишта, где се многе ствари нивелишу, али да дођеш мени и да причаш како ја треба нешто да се мирим са Лохијем, који скочи као опарен сваки пут када чује моје име, и то изговорено од њему најближих, мислим да је неумесно. Замолио бих те да се лепо спакујеш, да одеш на Цетиње, и кажеш: Ваша Светости (немој нешто ниже), поп Зоран Ђуровић се у праху и костријету каје и стио би да се измири са вама, да ли бисте ви га примили кано блуднога сина?

Саветујем ти пак да испод понесеш неки панцир и сличне ствари...

Ја теби не говорим да волиш Лохија, како га ја од милошти зовем, јер је то нордијско божаство, али да не будеш у анксиозној ситуацији као да треба да бираш између њега и мене. Мене мош поштовати, јер сам ја човек учитељ. Ја указујем на пут. Нисам ја пут. Једино што треба да ти буде јасно да смо ја и овај човек, на људском плану, на супротним половима. И то је све. А један ће Господ судити међу нама.

Видиш, брате, ја нисам никакав протестант. Само верујем да сам побожан човек. Да ли сам и заиста, то ће опет Исус рећи. Јер можемо ми и на трепавицама да дубимо, а да то буде гад пред Господом. И зато кажем људима да се не узбуђују. Јер Божији суд нема адвоката. По тим адвокатима је и измишљено митарство. А од тога нема ништа. Сам си пред Господом. То ти говори онај стих: У чему те затекнем, у томе ћу те судити! Делује сурово и многи ће мислити да то значи да ћеш по актуелном стању бити узет или одбачен. Не, то је глупост, иако неко буквално може тако да разуме. Ово говори о твом срцу. Какво ти је срце. По томе ћеш бити суђен, односно, свети не одлазе на суд него прелазе у живот. Зато вечни живот почиње овде.

Сам си пред Господом, али зашто никако ниси сам? Зато што је твоје срце одређено односом са ближњима. 2 заповести су изједначене, иако је једна по првенству прва, али је друга као та. Самост и моменат у коме ти Бог суди је та твоја одлука. Ја сам своју донео. Али, ми не можемо да потчинимо друге. Можемо да се молимо и да волимо. Више од тога је од ђавола.

Помјани...          

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

Ову изјаву не треба на кретенски начин разумети да се ја идентификујем са Исусом, него говорим о немогућности помирења одређених ствари.

Da, nemojte ovo tako prihvatiti iako tako zvučim. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Zoran Đurović рече

Једино што треба да ти буде јасно да смо ја и овај човек, на људском плану, на супротним половима. И то је све. А један ће Господ судити међу нама.

Добро си схватио драги млади оче. Исти сте ви медаљон који треба прековати.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Zoran Đurović рече

Добри мој, ја разумем тебе и твој доживљај одређених ствари, али ти не можеш да разумеш ово искуство које ја имам. Дакле, на томе треба прича да се заврши.

...

Dobro, da, razumem, i slažem se, ne želim da guram nos tamo gde mu nije mesto, i izvinjavam se ako je tako ispalo. Reč je ipak bila javna ovde na temi, pa sam zato i komentarisao. Iskreno, sad kad razmislim, jesam se malo postavio i kao sudija. Ali generalno mislim da je poruka dobra, više kao želja, da se pomirite, što očigledno zahteva trud na obe strane, to bi baš bilo lepo. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ivan Marković рече

Dobar deo tvog teksta bih potpisao, ali ja i nisam kritikovao tvoju osnovnu misao, već ono, po meni, neosnovano, mešanje homoseksualnih odnosa u priču o nemogućnosti bukvalizma u Šestodnevu.

Ја сам човек уметник, зато су ови моји текстови толико лепи и интересантни људима. Поента није била у хомосексуализму који постоји у природи, него у партеногенези коју помињу Василије и Амброзије. Ја сам држао једну беседу у Смедереву у Успењској, и навео као пример гуштере у којима долази до овулације и размножавања, али са напоменом о томе да се не може поредити са Маријом, него да ако једна тако "аномална" ствар може да постоји у природи, онда и ми можемо са одређеном дозом рационалности да верујемо у непорочно зачеће. Мало су се бабе зблануле, али како ме знају, све је прошло супер. Било љубљења и суза, жеља да им се вратим "беспорочно". То је тај народ и црква. Они се нису саблазнили јер смо сви Богородицу славили.

А хомићи постоје па постоје. Не можемо да их отпишемо. Као што постоје разне друге ствари. И то помињање нема благе везе са негирањем буквализма у ШТ. Зато ти пре нисам ни одговорио.

Немогуће је пак написати савршени текст. Да се неко не саблазни. Ис је био сјајан скандал-мајстор. Ја сам пајац у односу на њега. Али, и то је доста нашој публици. Наша прича није да објаснимо како свет функционише, него да уселимо у срце људи љубав ка Творцу тог света. Ми нудимо одговор из неког другог система. Делујемо у овом свету, а нисмо од њега.  

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Milan Nikolic рече

Da, nemojte ovo tako prihvatiti iako tako zvučim. :)

Знам да ми ниси опростио... Можда ће проћи нека година, а можда никад. 

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Иван ♪♫ рече

Dobro, da, razumem, i slažem se, ne želim da guram nos tamo gde mu nije mesto, i izvinjavam se ako je tako ispalo. Reč je ipak bila javna ovde na temi, pa sam zato i komentarisao. Iskreno, sad kad razmislim, jesam se malo postavio i kao sudija. Ali generalno mislim da je poruka dobra, više kao želja, da se pomirite, što očigledno zahteva trud na obe strane, to bi baš bilo lepo. :) 

Хвала! Леп одговор, јер си схватио моју позицију. Жеља ти је више него племенита, јер сам и ја тако скоро просвједовао код једног нашег свећеника, али он није хтео да чује да опрости тим својим парохијанкама. То ме је поразило, али после када су се ствари развиле, видео сам да ту није било штофа. Наши људи у принципу не верују Исусу и нема праштања. Исус ће поново доћи много пре него што се прими његова реч у људском роду. То је једна срамота од које ја црвеним, иако немам ништа са тиме. Не постоји човек који да ме замоли за опрост да му ја одмах не бих опростио. То ми се до сада никад није десило. И тај поп, иако сам га ја молио, скоро на коленима, за друге, који су тражили да се измире, није хтео да чује... Туга...  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...