Jump to content

Зоран Ђуровић: Креационизам свештеника Георгија Максимова

Оцени ову тему

Zoran Đurović

Препоручена порука

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

mogućnosti su već u stvorenom svetu

Оно што управља избором природних информација није од нашега света.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

Време је хронологија благовољења и допуштења Божијих. Време има ток као хронологију остварења благовољења и допуштења Божијих.

Све што се оствари, што би физичари рекли, када се деси колапс квантне вероватноће, јесте остварење воље Божије о творевини. У овом палом стању то је измешано са благовољењима и допуштењима (нашим падом) чиме објашњавамо појаву многих зала.

Milane vidi vreme je stvorenje i ono nema nikakve veze suštinske sa Bogom kao Ličnosšću, Bog postoji i postojao je pre sveta dakle pre ikakvog vremena.

NE POSTOJI VREME U BOGU, VREME JE STVORENJE.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Zoran Đurović рече

Тема је била само побијање идеје да се буквалистички метод може аплицирати на библијске приповести стварања. И то је било све.

Само што је испало да постоји другачије лице креационизма, кроз апсолутизацију научне еволуције као библијско стварање.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

12:smeha::))12:smeha:

Крену Милан опет по Максиму... Опасна је то дрога... :bu:

Коју год да кренем тему, одма се јаве Максим, Јасеновац, Папа... троловање... још нам фали само најбезбожнији Васијан па да опет крене са причом како су католици некрштени...

Иван и Авокадо су ипак у оквиру тема, мада је све то прешироко захваћено. Тема је била само побијање идеје да се буквалистички метод може аплицирати на библијске приповести стварања. И то је било све. Вечерас или сутра поставићу један интересаннтан текст, тако да ће Иван и Авокадо моћи да се поштено ухвате у клинч. Највише ми се ми се допало у тој расправи што нису ишли ад хоминем него су користили аргументе.     

Ma Milanu je dosadna pravoslavna veroispovest, zato što on nije imao mogućnosti da se bavi toliko studiozno kao ti pa je morao da pribegava alternativnom savršenstvu razbijanja doista nekih dosadnih pravoslavnih knjiga koje imamo prevedene sa svojim dopunjavanjem po volji i mašti jer Bog ne poznaje granice u stvaranju haha :)

Подели на овим сајтовима

@Avocado Замолио бих те да нам у главним цртама кажеш зашто ТЕ негира тезу да је Бог (како год да га замислимо, али у овом случају као интелигентно биће) створио живи свет и овај универзум. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Само што је испало да постоји другачије лице креационизма, кроз апсолутизацију научне еволуције као библијско стварање.

Не, не испада, него ниси добронамерно читао мој текст. Тамо се сасвим јасно, тако да нема трачка сумње, ограђујем од овога што се теби причињава.  

Подели на овим сајтовима

Авокадо негира креационистичку тезу и ту сте сагласни са њим. Али дали сте му фундаменталну тезу, опет креационистичку. :) Биологију као библијско стварање.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Zoran Đurović рече

@Avocado Замолио бих те да нам у главним цртама кажеш зашто ТЕ негира тезу да је Бог (како год да га замислимо, али у овом случају као интелигентно биће) створио живи свет и овај универзум. 

Pa ne negira tezu da je Bog tvorac, već da je prirodnim procesom svet nastao, naučnici kažu slučajno jer ne postoje dovoljno jasne informacije o savršeno inteligentnom dizajnu ma šta to naučnicima treba da znači.

Koliko vidim avokado je izneo ovde primer židirafe i njenim 6 metara kabla, koji u suštini može da bude inteligentno prspojen na svega pola metra ili tako nešto eto....

No medjutim dopušta se mogućnost da stvoreno imitira neinteligentni dizajn do nekog odredjenog evoutivnog stupnja gde može savršenstvo ( dakle poprimiti najinteligentniju moguću formu ) (prespojiti nekako taj kabal možda novim a stari od 6 metara će zakržljati i otpasti) zauzeti svoje večno mesto...

Tako da TE ne pobija Boga niti je to bilo koja nauka u stanju da uradi, niti je to nauci zadatak.

Подели на овим сајтовима

Pricati o Bogu iz perspektive njegovog sveznanja i providjenja buducih stvari i nacina na koji je stvarao svet i coveka,  mislim da nije bas tako jednostavno. Ako sami nemamo prosvetljenje i neki msiticni uvid u ove stvari, ne vidim kako mozemo da pogodimo tacno stanje ovih buducih i proslih dogadjaja iz bozije perspektive.

Mislim, da je jedini ispravni put, pratiti ucenje i tumacenje otaca koji su se bavili ovim pitanjima. Pa, onda polako , sa razumevanjem pokusati svhvatiti smisao njihovih pisanja o Bozijim svojstvima i njegovim delovanjima i aktima.

Licno, drugre nacine i puteve saznanja, ne vidim kao apsolutno ispravne i sigurne, i mislim, da ne mogu jasno i istinito da nam daju potprunu sliku , kako , zbog cega, na koji nacin, Bog nesto cini u odnosu na prirodu i coveka.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pa ne negira tezu da je Bog tvorac,

Да, у праву си, а и ја не мислим да ТЕ негира Бога Творца. Него, пошто је у неколико ком. Авокадо поменуо да су одређени аспекти ТЕ неспојиви са интелигентним планом, зато моје питање. 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Pricati o Bogu iz perspektive njegovog sveznanja i providjenja buducih stvari

Милан негира да Бог зна будућност. То треба да знаш. По њему је бог као циганка која ти гата на трави...

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Mislim, da je jedini ispravni put, pratiti ucenje i tumacenje otaca koji su se bavili ovim pitanjima. Pa, onda polako , sa razumevanjem pokusati svhvatiti smisao njihovih pisanja o Bozijim svojstvima i njegovim delovanjima i aktima.

Da, sad si pogodio recimo ono što moramo.

Dao bi sada kratak osvrt na naš forum. O.Zoran Djurović je jedan od retkih koji svoje tekstove i svoja mišljenja potkrepljuje sa hronološki složenim tekstovima svetih otaca i to onih delova mišljenja otaca koja su autoritet u bogoslovskom svetu i to nikada ne "začini" samo sa jednim ocem nego ima uvek barem dva tri otaca koja se poklapaju na odredjeno pitanje te nam daje i reference iz kojih je uzeo citate.

To je jedan biser pristupa forumskom dijalogu i zato obožavam njegove teme.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Zoran Đurović рече

Тамо се сасвим јасно, тако да нема трачка сумње, ограђујем од овога што се теби причињава.

Слабо сам пазио. Хоћеш рећи да не верујеш да си имао претке у овом фосилу - старом 47 милиона г, на пример:

_sp-pronadjen-fosil-lemura.jpg

Мислим да модеран теолог мора прихватити да је потомак оваквих облика.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zoran Đurović рече

Милан негира да Бог зна будућност. То треба да знаш. По њему је бог као циганка која ти гата на трави...

Ne, Milan kaže da Bog zna mogućnosti ali jih još uvek nije stvorio :))

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Bokisd рече

Mislim, da je jedini ispravni put, pratiti ucenje i tumacenje otaca koji su se bavili ovim pitanjima.

Проблем је како започети теолошку дебату, кратку и искуствену.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...