Jump to content

Сведочење библијског Стварања у свету код теолога и научника

о.Горан

Препоручена порука

пре 1 сат, Просечан србенда рече

Изгледа да се тајна човековог бића и живота налази у Богу и Његовом промислу али оно што знамо је да су свети оци су писали да  душа и тело чине једну целину, па јена основу тога моје мишљење да пошто ми тело а самим тим и грех наслеђујемо рођењем од наших родитеља онда и душа коју Бог даје у тренутку нашег зачећа ту трпи и наслеђује све наше слабости. 

Dakle nasleđuje se ogrehovljeno telo a duša trpi jer je njime okovana?

Inače, naša duša, sama po sebi, je bezgrešna?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 14k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1372

• Zoran Đurović

1565

• о.Горан

1423

• Bokisd

1174

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 10 часа, Bokisd рече

Nemamo nigde u pismu da je dusa stvorena pre vremene u bilo kom smislu (stvaranja), recimo pise :

А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни; и поста човек душа жива.

Kada je covek stvoren od praha zemaljskog tj. nasa telesna komponenta tada je coveku Bog udahnuo i duh zivotni, umnu dusu i covek je postao ziva dusa, ....jer upravo dusa je i ono sto u coveku daje' njemu zivot. 

Ovo je nerelevantno jer se odnosi na PRVOG čoveka, na Adama.

Ne na tebe i mene.

Mi smo stvoreni začećem od oca i majke a zatim je, po verovanju,  (istovremeno ili ubrzo posle kako ko uzima) Bog umetnuo tj. udahnuo dušu.

Da li je Bog udahnuo već grešnu dušu ili je udahnuo bezgrešnu dušu koja je automatski pala iz nekog razloga?

Da li postoji jedan Grehopad ili postoji onoliko grehopada koliko ima ljudi na planeti?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Tumaralo. рече

Dakle nasleđuje se ogrehovljeno telo a duša trpi jer je njime okovana?

Inače, naša duša, sama po sebi, je bezgrešna?

Већ рекох да су душа и тело једна целина тако да не знам колико је теолошки исправан израз "душа сама по себи".

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Просечан србенда рече

Већ рекох да су душа и тело једна целина тако да не знам колико је теолошки исправан израз "душа сама по себи".

Pošto znamo kako se telo formira, vidimo da tu nema neposredne intervencija Boga.

Mislim, u pitanju su biološke zakonitosti.

Jedino je Božja intervencija potrebna za dušu.

Osim ukoliko duša proizilazi iz tela - onda nije potrebna Božja intervencija i onda je jasno zašto je duša ogrehovljena od rođenja.

Ali to je onda materijalistički koncept duše.

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, Ведран* рече
пре 13 часа, Bokisd рече

Jer, Tumaralo, ako mi ljudi recimo, u nasem umu imamo nacrt kuce i prenesemo na papir i dobijemo skicu kuce koja ce bas tako izgledati, .... to ne znaci jos da kuca postoji u realnosti i kao priroda i sustina postojeca po svojem bicu i nacinu postojanja na kojima kuca i postoji :laie_14:... :D,... nego kada pocnemo kucu da gradimo po nasem umnom nacrtu u realnom vremenu i prostoru tek tada dobijamo pravu kucu u kojoj mozemo da zivimo .... :1303_womens:

А куд дођох да ово прочитам!!!!

7896634

слошило ми се

Sto bre Vedrane, :945729:... jer te pogodilo' ovaj sam citat ili nesto drugo...

....nesto na ovu foru oko pravljenja kuce (ovo je za bratka Tumarala jer sa njim pricam o tim stvarima kako Bog i pre stvaranja sve vec ima u svom umu ono sto ce tek dobiti postojanje u vremenu..) :

"(1,10) I u Bogu postoje ikone i paradigme (prauzori) onoga što je od njega nastalo, tj. njegov predvečni savet, večno istovetni. Jer ono što je Božansko po svemu je nepromenljivo i nema u njemu promene ili senke izmene. Sveti Dionisije, duboki znalac božanskih stvari, koji je razmišljao o Bogu bogonadahnut, naziva ove ikone i paradigme (prauzore)  predodređenjima. Jer u njegovom savetu je pre svoga nastanka ucrtano i naslikano sve ono što je on predodredio i što će neizostavno biti, slično čoveku koji namerava da sagradi kuću te najpre ocrtava i odslikava njen plan u svome umu.[…]  (sv.Jovana Damaskin )

(i Bog crta neke skice kao neki arhitekta ili slikar... :slikanje:)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Isusovo magare рече

E sad vidis..ja sam u 1.r osnovne na vjeronauku dobila zbog ovoga jedinicu preko ciiiiiiijeeelog lista...(a to se pamti)jer sam napisala da je Bog stvorio čovjeku dušu od vode..župnik poludio..ne znam meni nekako bilo neprikladno da je Bog upuhavao dušu čovjeku nakon što ga je napravio od zemlje..smatrah da bi trebalo malo u sredini tijela biti vode da ne bude presuh.7896634

pa i ja bih poludio' Magarence,...de' ces dusu od vode... :D

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, о.Горан рече

Наравно да би сви изгинули, и то из противничког табора :)). Зато и не треба да идеш на мене, џаба ти што се кријеш иза неповеза Ђуре :smeh1:.

Šta ti znaš o ratovanju...

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Dragi kreacionisti, srećan vam Dan Zaljubljenih!

(dupli trigering)  ;)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Tumaralo. рече

Pošto znamo kako se telo formira, vidimo da tu nema neposredne intervencija Boga.

Mislim, u pitanju su biološke zakonitosti.

Jedino je Božja intervencija potrebna za dušu.

Osim ukoliko duša proizilazi iz tela - onda nije potrebna Božja intervencija i onda je jasno zašto je duša ogrehovljena od rođenja.

Ali to je onda materijalistički koncept duše.

Архимандрит Јован Крестјанкин у књизи О бесмртности душе је писао да је Бог прве људе стварао непосредно а њихове потомке посредно-свагда дејствујућом творачком силом свога божанскога благовољења.

Сагласно СП и Св. Црква учи да је душа човечија, као и васцели човек, створена од Бога посредством родитеља, нашем уму несхватљивим начином. Следујући божанственим откровењима, Црква потврђује да душа настаје заједно са телом, а никако једно пре а друго касније. Ово учење је потврђено од Св. Отаца на 5. Вас. Сабору.

Учење о рађању душе заједно са образовањем тела, исправно објашњава: 

а) наслеђе пале људске природе од Адама на потомке

б) сродност деце са родитељима

в) овим се потврђује истина о заједничком почетку свих људи.

А Господ Бог остаје узрочником зачетка душе људске по првоначалном благослову свом о рађању и множењу чеда својих (пост. 1,28).

Дакле, силом творачког благовољења, човек исходи од човека, не само као живи од живога, него и као разумни од разумнога, духовнотелесни од духовнотелесога, тј. сваки човек и душом и телом исходи од својих родитеља. Стр. 1,2,3

Подели на овим сајтовима

Неко је спомињао диносаурусе? :D

Пронађени остаци џиновског диносауруса у Африци са срцастим репом

https://rs.sputniknews.com/nauka/201902141118851116-dinosaurus-ostaci-tanzanija/

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, ИгорМ рече

https://rs.sputniknews.com/nauka/201902141118851116-dinosaurus-ostaci-tanzanija/

Немој диносаурусе да помињеш, да нам не стресираш попа!:)))

Подели на овим сајтовима

пре 45 минута, Zoran Đurović рече

Немој диносаурусе да помињеш, да нам не стресираш попа!:)))

Поп мора да је истраумиран, јер ја му јуче тражих да ми одговори на питање о гекоу, а не о диносаурусима, а он свеједно побеже. :D

А геко је скроз мали!

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Попе, не стресирај се више! 

Ухватили смо диносауруса од кога си се стресао. :D

684156951_ReneeCatulloonTwitter__.thumb.jpg.8f5f1a80fc324201721eabdb55117d8a.jpg

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

On 12.2.2019. at 23:27, CutieBub рече

Послушајте, оче Зоране, ваља да некад и они који су горе послушају понешто од оних доле. Пише Шекспир савет глумцима, "Пазите да у глуми не претерате: маса ће вам и даље тапшати, али ће појединима у њој бити врло мучно". И без грозних речи, ваши аргументи ће стајати као стена, а са њима, појединима који одобравају оно што говорите биће врло мучно. 

Glumatanje je jedna stvar, a uvredljivi izrazi druga. Šekspir ne samo da je ove druge obilato koistio, nego ih je dosta i stvorio, a mnoge sočne uvrede i psovke čiji je on tvorac se još uvek koriste. :)

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 12 часа, ИгорМ рече

Са срцастим репом ? Баш на заљубљених дне ?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...